Pannen met Koperen/ Messing bodem !

Discussie in 'Eten en Drinken' gestart door frans81, 6 februari 2021.

  1. frans81

    frans81 SHTF Expert

    Vandaag verkregen van iemand die ze wou weggooien.
    De oude pannen van Moeders .
    Normaal gesproken zou ik zeggen gooi weg ..oud ijzer .
    Maar gezien ik mij al geruime tijd zat rot te ergeren aan de bijelkaar geraapte zooi pannen in onze kastjes zei ik niet meteen nee . Ging ze eerst nader bekijken .
    De koperen bodem trok de aandacht .

    Maar van een merk of model is er niets op te vinden .
    Ook via googel ( via mijn phone ) niets concreets waar ik wat aan heb .

    Wie kent dit type pan ( speciale ? ) en in welke prijsklasse moest men daar vroeger in zoeken .
    En wie maakte ze waarschijnlijk ?

    Rond de knop van een deksel zit een dikke aluminium ring ( zie foto . In de rand waar het deksel in ligt zitten kleine verhogingen zodat er een minimale ruimte tussen deksel en pan verkregen wordt !

    Mij lijkt het geen goedkope optie !?
    Dit omdat koper op zilver na de beste warmte geleider is en er maar weinig RVS pannen zijn met koperen bodem .

    20210206_124305.jpg 20210206_124323.jpg 20210206_124342.jpg 20210206_124401.jpg
     
    PBear vindt dit leuk.
  2. Ray

    Ray SHTF Expert Admin

    Geen idee welk merk. Meestal wordt de geleidingslaag, koper of aluminium in het RVS gesandwicht omdat beide geleider kunnen oxideren. Ik denk dat deze dus een aardige leeftijd zullen hebben, iig ouder dan 50 jaar. Verbazingwekkend dat er nergens een merktekentje is te vinden.
     
  3. frans81

    frans81 SHTF Expert

    Ik heb al tig pannen gezien en in handen gehad .
    Maar nog nooit met koperen sandwich :);)

    Zelfs niet bij kringlopen in mijn regio :confused:
     
  4. Ray

    Ray SHTF Expert Admin

    Als het tussen RVS zit gesandwicht kun je ook geen koper of alu zien, maar verreweg de meeste van die dikke bodems zijn een sandwich van meestal (goedkoper) aluminium en RVS. Als het volledig RVS zou zijn, kunnen er snel scheurtjes ontstaan, RVS is eigenlijk helemaal niet zo geschikt voor sterk verhitten en afkoelen.

    Bij deze pannen is het geen sandwich, maar gewoon een koperen onderlaag.
     
  5. frans81

    frans81 SHTF Expert

    Idd geen dikke Sandwich maar enkel belegt haha . Koper op rvs .
    Testen moet ik ze nog op de gaspitten .

    Ben benieuwd ;)
     
    PBear en Ray vinden dit leuk.
  6. martin

    martin Diehard Prepper

    Ik denk dat het komt omdat iemand de pannen dagelijks met een stukje staalwol heeft schoongemaakt (brillo)

    upload_2021-2-8_21-28-10.jpeg

    En als je dat maar vaak genoeg doet dan schuur je het RVS laagje weg en kom je uit op het koper.
     
    frans81 vindt dit leuk.
  7. phtvs

    phtvs Mankinds only hope Admin

    Je hebt kans dat de bodem dan krom trekt op den duur. Mijn moeder had pannen met een koperen bodem maar die waren speciaal voor elektrisch koken. Later is mijn moeder op gas gaan koken en kocht toen nieuwe pannen omdat de oude hol of bol (ik weet niet welke van de twee) waren gaan staan.
     
    frans81 vindt dit leuk.
  8. frans81

    frans81 SHTF Expert

    Ik zou ik niet zijn als ik dat niet als bewezen wil zien .

    Heb een diepe kras in de dunnere koperen bodem gemaakt van een pan zonder deksel .
    Het is toch echt een koperen schijf die eronder zit . Geen twijfel mogelijk .

    Edit,

    Ik denk niet dat er een extra laagje rvs op zat dat door schuren is verdwenen .

    Ook is de schijf bij alle pannen even dik en egaal .
     
    Laatst bewerkt: 8 februari 2021
    PBear en martin vinden dit leuk.
  9. frans81

    frans81 SHTF Expert

    Nu na paar keer in gebruik is er nog niets te zien . Deze pannen lijken minder tijd nodig te hebben voor bereiding . Kromtrekken gebeurd vaak wanneer lege pannen op de pit gezet worden . Dus niet voorverwarmen zonder vulling . Zo heb ik door effe de pan vergeten ook al pannen verprutst .
    Laatst nog een Tefal koekenpan .
     
    phtvs vindt dit leuk.
  10. frans81

    frans81 SHTF Expert

    Ook nog even de vermelding dat ik twee bodems heb opgepoetst met fijne staalwol . Dat zie je oa op 1 foto .
     
  11. PBear

    PBear Diehard Prepper

    Dit lijken mij prima pannen voor een veeleisende gourmet-kok. Zullen vast niet goedkoop zijn geweest. De bodems zullen ook niet snel kromtrekken omdat een dikke koperen bodem de warmte snel over de hele bodem verdeelt. Koper is een prima warmtegeleider.
    Mooie aanwinst @frans81 !
     
  12. SurvWifeAll

    SurvWifeAll Prepper

    Zo op 't eerste oog zou ik zeggen: iets uit de jaren 70, gebaseerd op het model. Maar qua merk geen idee.
    Inkopper van de week misschien, maar heb je 't al aan de gulle gever gevraagd? Voor het Blokker imperium kostte zo'n chique set een maandsalaris, grote kans dat ze er dus stevig voor gespaard hebben, of het bijvoorbeeld cadeau hebben gekregen voor een bijzondere gelegenheid. Wel een mooi robuust setje!
     
    Ray vindt dit leuk.
  13. frans81

    frans81 SHTF Expert

    Nope ! De verstrekker wist het ook niet . Die heeft er alleen maaltijden uit gehad en ze waarschijnlijk met tegenzin afgewassen/ afgedroogd / Opgeruimd .

    Het zullen idd geen goedkope pannen zijn geweest . Is zelfs nog niets aan kapot :confused::rolleyes:

    We gebruiken ze nu dagelijks op gas en het blijft zoals het was en nog is ( Het uiterlijk van de bodem ) .
     
    Laatst bewerkt: 18 februari 2021
    PBear vindt dit leuk.
  14. SurvWifeAll

    SurvWifeAll Prepper

    Haha geweldig! Wel fijn dat de pannen toch een 2e of misschien wel 3e leven tegemoet gaan zo, eet smakelijk :thumbsup: