Supermakkelijk Turks Brood recept zonder oven

Discussie in 'Eten en Drinken' gestart door phtvs, 12 april 2020.

  1. phtvs

    phtvs Mankinds only hope Admin

    Ik kwam laatst dit filmpje tegen over hoe je supermakkelijk turks brood kunt maken zonder oven.

     
    martin, Floshtf, Jannes en 7 anderen vinden dit leuk.
  2. Ray

    Ray SHTF Expert Admin

    Dat is wel verrekte handig, zo'n recept voor in/op de pan. :)
     
    zonnebrood en phtvs vinden dit leuk.
  3. Harry Nack

    Harry Nack Last (wo)man standing

    Vullen met kaas en knoflook. Dan heb je een heerlijke Garlic & Cheese Naan.
     
    zonnebrood, Ray en phtvs vinden dit leuk.
  4. Flos

    Flos Mankinds only hope

    Dat valt te proberen.
     
    phtvs vindt dit leuk.
  5. zonnebrood

    zonnebrood Prepper goeroe Moderator

    Vandaag gemaakt op de bbq, groot succes bij zowel groot als klein
     
    phtvs, frans81 en Ray vinden dit leuk.
  6. Flos

    Flos Mankinds only hope

    Kan jij het recept voor de deeg hier eens posten in het Nederlands. Aub.
    @zonnebrood
     
    phtvs en zonnebrood vinden dit leuk.
  7. zonnebrood

    zonnebrood Prepper goeroe Moderator

    @Flos :

    500 g meel
    150 ml warme melk
    150 ml warm water;
    1 tl zout
    2 tl drige gist;
    3 tl olijf olie;
    Gehakte peterselie,
    chili vlokken.

    Mix de bloem met het zout en gist. Doe de warme melk en water er bij en kneed tot dat de vloeistoffen geabsorbeerd zijn. Doe de olijfolie er bij en kneed tot dat er een glad deeg is gevormt (+- 10min). Kneed de deeg tot een bal, smeer in met een beetje olie en laat deze reizen tot dat het deeg in volume is verdubbeld. Wanneer het deeg is gerezen, verdeel je dezr in 6 ballen. Vervolgens rol je deze uit tot een platbrood en leg deze in een voorverwarmde pan op gemiddelde warmte. Bak de broden zo'n 2.5-3 min op beide zijden. Het midden moet omhoog komen tijdens het bakken, dan kan je eigenlijk zien dat het tijd word om deze om te draaien. Kwast de warme broden in met olie en strooi er wat chili en/of peterselie op.

    Wij bakte deze in een gietijzeren pan welke we indirect verwarmde op de smoker, na de eerste keer omdraaien strooide wij er wat kaas over.
     
    phtvs, Flos, PBear en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  8. phtvs

    phtvs Mankinds only hope Admin

    Wat fijn dat jullie het recept ook bevallen is. Wij hebben het eergisteren ook gemaakt en de broodjes gevuld met heerlijke lams shoarma. Gewoon in de koekenpan op een middelhoog vuur gebakken, werkte prima. Dit recept is voor ons een blijvertje. Wij gebruikten pul biber in plaats van de chili vlokken (of is dat hetzelfde?) en wat ijsberg sla voor het frisse.
    https://www.kruidenkaravaan.nl/prod...peper-fijn-pul-biber-chilipeper-online-kopen/
     
    zonnebrood en Flos vinden dit leuk.
  9. Ray

    Ray SHTF Expert Admin

    Geen idee wat 'pul' betekent, maar 'biber' zijn chilipepers idd @phtvs
     
    phtvs vindt dit leuk.
  10. Harry Nack

    Harry Nack Last (wo)man standing

    Welke temperatuur is nodig om dit in de oven te bakken, weet iemand dat?
     
  11. zonnebrood

    zonnebrood Prepper goeroe Moderator

    We hebben ze weer gemaakt vandaag en zongedroogde tomaten uit olie door het deeg gedaan. Meneer zonnebrood vond het heerlijk
     
    phtvs vindt dit leuk.
  12. phtvs

    phtvs Mankinds only hope Admin

    Ai nee, geen idee. Misschien even mee experimenteren? Afbakbroodjes gaan op 220 graden volgens mij.

    Dat is een super idee ik ben ook gek op die tomaatjes Wij maken ze zelf. Is erg lekker!
     
    zonnebrood vindt dit leuk.
  13. phtvs

    phtvs Mankinds only hope Admin

    Ook erg lekker Paratha. Ook zonder oven te bakken in een pan.

     
    zonnebrood en PBear vinden dit leuk.
  14. Harry Nack

    Harry Nack Last (wo)man standing

    Het is niet verstandig het zout al met het gist te mengen. Zout doodt nl. het gist of de werking zal niet optimaal zijn. Dus beter het zout op het laatst toevoegen en het gist eerst in het lauwe water roeren.

    "Het helpt het brood om kooldioxide gas dat wordt gevormd tijdens het rijzen vast te houden en ondersteunt zo een goed volume. Zout vertraagt fermentatie en enzymactiviteit in deeg. ... Wanneer zout en gist concurreren voor water, 'wint' het zout en wordt de werking van het gist vertraagd."
     
    Erny, phtvs en Ray vinden dit leuk.
  15. zonnebrood

    zonnebrood Prepper goeroe Moderator

    Harry, ik heb dit recept direct vertaald van de website dus ik ga niet de auteur verbeteren met dit soort dingen. @Flos vraagt mij om een vertaling, ik vertaal en verbeter/corrigeer dus niet ;)

    Wij maken het brood overigens zonder zout aangezien wij zoutloos eten.
     
    Harry Nack, phtvs en Flos vinden dit leuk.
  16. Flos

    Flos Mankinds only hope

    zonnebrood en Harry Nack vinden dit leuk.
  17. Flos

    Flos Mankinds only hope

    Het heeft wat geduurd maar ik ben er toch maar eens aan begonnen.
    20200502_141145.jpg
    Deeg is gekneed. Het rijzen kan beginnen.
     
    zonnebrood, phtvs, Erny en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  18. Flos

    Flos Mankinds only hope

    20200502_151152.jpg
    Het bolletje deeg is nu zowat verdubbeld van grote.
    20200502_151803.jpg
    Het deeg in zessen verdeeld niet afgewogen gewoon op het zicht.
    Van ieder deel een bolletje gevouwen en gedraaid. Deze laat ik nu nog wat rijzen.
     
    zonnebrood, phtvs, logan1202 en 2 anderen vinden dit leuk.
  19. Flos

    Flos Mankinds only hope

    Alle 6 zijn gebakken. Wat de afkruiding betreft heb ik mij zoals een beetje prepper laten gaan naar mijn eigen inspiratie.
    20200502_154251.jpg
    20200502_154257.jpg
    Ik heb er een met peterselie een met basilicum een met tuinkruiden twee met maanzaad wit en zwart en een met zaden.
     
    zonnebrood, Erny, Ray en 3 anderen vinden dit leuk.
  20. phtvs

    phtvs Mankinds only hope Admin

    @Flos Eet smakelijk! :thumbsup:
     
    zonnebrood en Flos vinden dit leuk.