• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Vossenlintworm weer in opmars

Ray

SHTF Expert
De vossenlintworm is weer in opmars. Kijk uit met dode vossen, maar ook paddenstoelen, kruiden en andere etenswaren uit de natuur.

vos_180.jpg


http://www.nu.nl/dieren/4209143/jagers-waarschuwen-vossenlintworm.html

Een van de wildplukregels is om alleen fruit (bv. bramen) te plukken op enige hoogte. Alles boven tafelhoogte is veilig. Dat wordt bij een hoop kruiden en paddenstoelen natuurlijk lastig, hierbij moet je dus op de plek letten waar je plukt/verzameld.

Alleen goed verhitten dood deze parasiet.

Gelukkig is besmetting van mensen vrij zeldzaam in Nederland, maar het ziektebeeld is vreselijk en wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als kanker.

Ook huisdieren kunnen deze parasiet oplopen, af en toe ontwormen van je kat of hond aangeraden.
Moet/wil je een dode vos verplaatsen? Pak hem in zijn nekvel.

Meer info: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Echinokokkose/Echinococcus_multilocularis en http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/117819-de-dodelijke-vossenlintworm.html
 

Native

Prepper
Ik vraag me af waar zo'n waarschuwing op gebaseerd is. Weet vanuit mijn opleiding dat vossenlintworm zich vaak pas na 5 tot 10 jaar manifesteert en 9 op de 10 keer dan verkeerd wordt gediagnosticeerd.
 

Ray

SHTF Expert
Ik vraag me af waar zo'n waarschuwing op gebaseerd is. Weet vanuit mijn opleiding dat vossenlintworm zich vaak pas na 5 tot 10 jaar manifesteert en 9 op de 10 keer dan verkeerd wordt gediagnosticeerd.

Dat staat in het artikel van nu.nl :rolleyes:
Vossenlintworm werd tot nu toe alleen gevonden bij dode vossen langs de landsgrenzen in Oost-Groningen en Zuid-Limburg. Recent heeft het Dutch Wildlife and Health Centre DWHC de ziekte ook aangetroffen bij een dood beest uit Flevoland.
 

Roel

Mankinds only hope
In tegenstelling wat ook ik altijd dacht ligt de oorzaak van een besmetting iets anders dan gedacht.
Het is niet de sproeiwijze van de vossen die iets besmetten, maar hun poep.
Vossen poepen hun poep. Wij eten niet hun poep.
Hun urine bevat geen lintwormeitjes.
Maar muizen eten wél vossenpoep en onze lieve huiskatjes eten weer die muisjes..
Dus een poes en wellicht hond die niet met enige regelmaat wordt ontdaan van wormen brengt het probleem regelrecht je huis binnen....
Zo komt de ellende dus binnen.
Niet dat je het leuk moet vinden om bessen te eten die beneden de geadviseerde tachtig centimeter hangen, die kunnen altijd nog besproeid zijn...:)
Info uit het laatste boek van Peter Wohleben.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

Ray

SHTF Expert
Urine is idd steriel, daar zitten die eitjes niet in. Wel zijn er diverse manieren waardoor ze toch wat hoger dan direct op de grond voorkomen, een stevige bui met opspattende spetters bv. Op huizen en schuren soms goed te zien, dat de onderste rand onder het zand zit.

Bij jouw @Roel heb je idd reële kans dat katten in aanraking komen met deze parasiet. Hier in de wijk lopen geen vossen en m'n kat blijft altijd dichtbij het huis.

Die minimum hoogte is niet alleen tegen de vossenlintworm, maar een algemene richtlijn, bv ook om contact met hantavirussen te voorkomen. Ook in Nederland hebben we twee soorten hantavirussen waar je ziek van kunt worden, al zijn er maar 20 a 30 gevallen per jaar. Wordt verspreidt door muizen en ratten: https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-hantavirus.
 

mrsjones

Diehard Prepper
En hier massa blauwe bessen binnen.... op 20 cm boven de grond. Volop gelijk in mijn bek gedaan. Heb ik weer een parasiet erbij.
 
Bovenaan