Waar zijn de filterende FFP2/KN95 mondkapjes?

Discussie in 'Gezondheid, medisch en verzorging' gestart door RockyFlats, 19 november 2021.

 1. phtvs

  phtvs Mankinds only hope Admin

  Verkeerd bewaard dan denk ik. Ik heb er zonet even één uitgepakt en gecontroleerd, maar niks mis mee. De elastiekjes rekken netjes uit en zijn soepel. Wel idd over datum
   
 2. RockyFlats

  RockyFlats Prepper goeroe

  @phtvs Even nieuwere opscharrelen, maar zouden ze over de datum niet toch nog bescherming bieden?

  Het is toch niet net zoals bij zo'n Corona-zelftest? Daar verwacht ik dat er best na 14 minuten en 59 seconden plotsklaps uit het niets dat tweede streepje kan verschijnen, gewoon als "gag" om het voor het volk spannend te houden.

  95% filteren werd kennelijk tot de vervaldatum gegarendeerd? Dan is het wellicht ook nog 95% relatief kort daarna en vervolgens misschien toch nog 85% of 90% voor de kapjes die je hebt? Die kapjes dragen is in ieder geval al gauw beter dan de niet-filterende, in afwachting van nieuwe, lijkt mij...

  Zelf heb ik KN95 mondneuskapjes die hermetisch verpakt zijn, in een gesealde gemetalliseerde PET folie. Ik vermoed dat die zo verpakt sowieso langer werkzaam blijven dan minder goed verpakte kapjes, en dat is dan wel iets om bij aanschaf op te letten.
   
  Laatst bewerkt: 21 november 2021
  PBear en phtvs vinden dit leuk.
 3. Tanfana

  Tanfana Last (wo)man standing Admin

  Ik heb gezond verstand. En zal nu geen andere mensen opzoeken. En hier thuis kan ik niemand besmetten omdat ik de laatste ben die het heeft.

  En ja, ik heb bewust een risico gelopen. Een van de vrienden van mijn zoon was in contact geweest met iemand met corona. Hij wilde niet naar huis omdat zijn vader ( een vriend van me) in de laatste week van zijn chemotherapie zat. Die jongen is hier een paar dagen geweest. Gelukkig bleef hij negatief. Maar had hij kennelijk het virus wel bij zich. Want wij werden ziek.
  Ik weet dat er in 2020 47.000 mensen aan kanker zijn overleden. Daar kende ik er een paar van. Net als dat van de 18.000 mensen die met covid zijn overleden ik er een aantal kende. Maar het is geen wedstrijd hoeveel mensen je verloren bent. Iedereen gaat uiteindelijk dood. Maar wel zullen met covid moeten leren leven. Dat heb ik een jaar geleden al gezegd.
  Dus werk aan je weerstand. Eet gezond en gevarieerd. Beweeg lekker buiten. Heb voldoende sociale contacten zodat je immuunsysteem getraind wordt om aan het werk te zijn. Geniet van de zon. Leef!

  Thee :confetti:
   
  Erny, Ray, PBear en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 4. zoompro

  zoompro Specialist

  Jouw post vind ik leuk; bedankt voor het lachen!;)
  Tja, bij zo'n vraag is het een schot voor open doel, maar jouw inbreng vind ik zeker interessant.


  Gelukkig maar, want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Ik ben altijd blij als je een gezonde discussie kan voeren met mensen, bedankt daarvoor! :)


  In ziekenhuizen is het m.i. vooral de uitstekende ventilatie die je er mag verwachten, die beschermt.
  Is snap helemaal wat je bedoeld. Daar heb je ook gelijk in! Echter is dat niet het punt.

  Wat ik bedoel is, het dragen van een FFP masker is overbodig omdat het risico door andere maatregelen (ventilatie etc.) niet meer nodig is.


  De richtlijnen van de beroepsvereniging verzorgenden en verpleegkundigen:
  Contact met Covid-patienten, dan FFP2....


  Hier de richtlijnen van het RIVM welke gevolgd worden in het ziekenhuis waar ik werk:

  Beschermt een chirurgisch mondneusmasker (type IIR) voldoende bij contact met personen met (een verdenking op) COVID-19?

  Ja, in de meeste situaties beschermt een chirurgisch mondneusmasker type IIR voldoende bij contact met personen met (een verdenking op) COVID-19. Bij aerosolvormende handelingen dient een FFP2-masker gebruikt te worden. In situaties waarin ingeschat wordt dat er een verhoogd risico op vrijkomen van zeer kleine druppeltjes is, zoals bij langdurige blootstelling op een korte afstand aan een COVID-19 positieve/verdachte patiënt (bijvoorbeeld bij het verlenen van intensieve zorg in de laatste levensfase).

  Bron:
  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/professionals/buiten-ziekenhuis/veelgestelde-vragen
  Lichte lekkage doet weinig af aan de werking; lekt er 10% van de ademlucht langs dan heb je nog altijd 90% van 95% aan gefilterde lucht.
  Geen FFP2 masker is altijd nagenoeg 100% ongefilterd. Tel uit je winst...


  Het gaat er om dat, indien FFP maskers daadwerkelijk nodig zijn, een lekkage aan de randen al funest kan zijn! Neem bijvoorbeeld bij werkzaamhede met asbest.

  De vraag is dus, is het dragen van een FFP masker door de gemiddelde burger nodig?
  Dat denk ik niet. Wellicht in specifieke situaties.


  Je propageert het gebruik van maskertjes die de drager niet beschermen, en spreekt dan over een enorm risico als je met FFP2 nog 85% gefilterde lucht hebt, tegenover nagenoeg 0% bij chirurgische maskertjes:eek:?
  Zo lust ik er nog wel een paar; mijn logica gaat dat teboven...


  Nee, dat zei ik niet! Ik zei, dat indien het risico daadwerkelijk zo hoog is een lekkage van 10-15 procent funest kan zijn!

  Zodra het risico kleiner is, maakt die 15 procent ongefilterde lucht ook minder uit en moet je je dus afvragen of een FFP masker daadwerkelijk nodig is.


  De meeste stervelingen hebben geen idee en strompelen in slechter geventileerde stulpjes rond, vermoed ik.


  Eens, ventilatie is heel belangrijk!

  Wablief? Onder welke steen....? Maar, OK, je duidt op het ziekenhuis, en daar is prima ventilatie (hoop ik).

  En bedankt
  Ik leef echt niet onder een steen, wellicht had ik mijn zin anders moeten formuleren:
  Aerosolen zijn in het dagelijks leven niet zo'n groot risico dat een FFP masker nodig is.

  Zelfs het linkje van het RIVM hierboven geeft aan dat "aerosolvormende handelingen" (intubatie etc.) en bij "langdurige blootstelling op een korte afstand aan een COVID-19 positieve/verdachte patiënt" wél een FFP masker nodig is. Echter wanneer er 1.5 meter afstand gehouden wordt, beide partijen een IIR masker dragen en er goed geventileerd wordt, is een FFP masker gewoon niet nodig.
  Geen 95% filteren is bij FFP2 een enorm risico lees ik een beetje in jouw woorden, maar 0% filteren is bij gewone mondkapjes eigenlijk geen probleem.


  Zoals hierboven aangegeven, dat is afhankelijk van de groote van het risico, het aantal deeltjes in de lucht en hoe veel deeltjes er nodig zijn voor een schadelijk gevolg. Als je het risico kan nemen om met kapjes rond te lopen welke maar 80 procent filteren, kan je je dan niet beter afvragen of het dan wel de juiste situatie is om een FFP masker te dragen?


  Dat is waar het mij om gaat. Wanneer is het voor de gemiddelde burger nodig om een FFP maskee te dragen? Wanneer gebruik je als prepper zo'n FFP masker?
  Ook met het oog op je eigen voorraad.
  Je hebt immers ook geen paraplu uitgeklapt zodra er geen regen is.

  Ik zou een FFP masker dragen op plekken waar die 1.5 meter structureel niet kan worden behouden en wanneer er overduidelijk geen goede ventilatie aanwezig is. Verder draag ik een IIR.

  Zorg dat je voor jezelf de afweging maakt wanneer jij denkt dat het nodig is. Afhankelijk van het risico, je hoeveelheid voorraad en waar je je prettig bij voelt.

  Grtz,
  Zoom
   
  PBear en martin vinden dit leuk.
 5. RockyFlats

  RockyFlats Prepper goeroe

  "Wat ik bedoel is, het dragen van een FFP masker is overbodig omdat het risico door andere maatregelen (ventilatie etc.) niet meer nodig is."
  @zoompro Dat is geweldig nieuws want dan loopt er niemand meer Covid-19 op, wow!:)

  "Aerosolen zijn in het dagelijks leven niet zo'n groot risico dat een FFP masker nodig is".
  Hmmmm, wiens dagelijks leven en waar haal je die wijsheid eigenlijk vandaan?

  Nu even snel via iets van Maurice de Hond, maar er is inmiddels meer dan genoeg over bekend vanuit wetenschappelijke bronnen, nog los van "circumstantial evidence": https://maurice.nl/2021/07/21/bewijs-sterk-dominante-rol-aerosolen-compleet-rond/
  • "De vraag is dus, is het dragen van een FFP masker door de gemiddelde burger nodig? Dat denk ik niet. Wellicht in specifieke situaties."
  • [de noodzaak tot het dragen van FFP2...] "Dat is afhankelijk van de groote van het risico, het aantal deeltjes in de lucht en hoe veel deeltjes er nodig zijn voor een schadelijk gevolg."
  • [...] "Als je het risico kan nemen om met kapjes rond te lopen welke maar 80 procent filteren, kan je je dan niet beter afvragen of het dan wel de juiste situatie is om een FFP masker te dragen?"
  Ik begrijp het nu helemaal: in de juiste situatie gaat de burger deeltjes tellen en zet z'n FFP2 kapje pas op juist voor hij er genoeg van binnen heeft voor een schadelijk gevolg, tenzij in specifieke situaties natuurlijk.

  [..] Dat is waar het mij om gaat. Wanneer is het voor de gemiddelde burger nodig om een FFP maskee te dragen?"

  Tja, inderdaad, daar gaat het om: wanneer is het voor de gemiddelde burger nodig om een FFP masker te dragen?....

  Tenminste in al die situaties waarbij het aannemelijk is dat je in aanraking kunt komen met Covid-19 in aerosolvorm, en overal daar waar de situatie niet of moeilijk op voorhand in te schatten is (aantal personen+verblijfsduur, ventilatie, eigen verblijfsduur). Voor een gemiddeld persoon zijn er zo meerdere momenten op een dag waarvoor dat opgaat, lijkt mij. En waar ... is dan dat FFP2 kapje?

  Jij redeneert vooral vanuit jouw ervaringen in een ziekenhuis, merk ik. Dat is echter een gecontroleerde omgeving waarover vast langer is nagedacht wat risico's en risicobeheersing aangaat. De doorsnee burger komt echter ook in winkels, barretjes, clubhuizen, bij vrienden en kennissen, waar de risico's soms hoger zullen liggen. Enfin, die komt zo'n beetje overal waar de medische staf 's-nachts van wakker zou liggen, als het ziekenhuisruimten zou betreffen. Omdat niemand de Covid-19 deeltjes kan zien of tellen, blijft het voor de burger grotendeels een gok. Er op gokken dat het risico overal laag is kan natuurlijk, maar waarom dan die enorme toename van besmettingen? Het zou wel eens een verkeerd gokken kunnen zijn, dat niemand moet willen. In deze hele discussie snap ik niet waarom mensen zo met een simpel mondkapje zouden doorgokken, als het eenvoudig beter en veiliger kan met FFP2.
  In Duitsland worden ze niet voor niets nadrukkelijk aanbevolen voor gebruik in OV, winkels en openbare ruimten. En of ze daar nu allemaal mesjogge zijn, of juist bij het RIVM?

  Probeer het dan ten minste eens zou ik ieder willen aanraden, en vorm je eigen mening over het draagcomfort.
  Mijn ervaringen bij (meestal) een wisselend op en af en zo'n 60-120 minuten totale draagduur per dag: in de spiegel een kaal maar uitgesproken knap blozend gezicht zonder striemen of deuken;).
  Een goed FFP2 mondkapje met uitblaasventiel hoeft niet meer dan 2 Euro te kosten...
   
  Laatst bewerkt: 21 november 2021
  PBear vindt dit leuk.
 6. zoompro

  zoompro Specialist


  Probeer het dan ten minste eens zou ik ieder willen aanraden, en vorm je eigen mening over het draagcomfort.
  Mijn ervaringen bij (meestal) een wisselend op en af en zo'n 60-120 minuten totale draagduur per dag: in de spiegel een kaal maar uitgesproken knap blozend gezicht zonder striemen of deuken;).
  Een goed FFP2 mondkapje met uitblaasventiel hoeft niet meer dan 2 Euro te kosten.


  We hebben een andere kijk, maar uiteindelijk hetzelfde doel.

  Kijk wat je zelf het beste vindt en doe vooral waar je je prettig bij voelt!

  Grtz,
  Zoom
   
  PBear vindt dit leuk.