zout maken

Discussie in 'Eten en Drinken' gestart door Marcel Peut, 15 april 2019.

  1. Marcel Peut

    Marcel Peut Prepper

    Zout maken
    Afrika 2.jpg
    Graag zou ik twee leermomenten met jullie delen wat ik gezien heb bij een traditionele stam in Oeganda.
    Het eerste is dat ze een traditionele hut maken met een kleine opening dicht bij de grond dat betekend dat als je de hut gaat betreden dat je eerst je achterhoofd aanbied op het moment dat je naar binnen gaat, als je niet gewenst bent is het makkelijk om je schedel in te slaan. Het tweede leermoment is zout maken. Dat doen ze doormiddel van een mok met een aantal kleine gaatjes in de bodem te vullen met as van een houtvuur en dan kokend water op te schenken net als met koffie zetten. Dit water wordt opgevangen en gebruikt om bijvoorbeeld bonen te koken. Door het zout in het water koken de bonen sneller en is er minder brandstof nodig. Bijzonder om te zien hoe deze mensen met zo weinig spullen en geld kunnen overleven.
     
    PBear, Larik, LoneDrone en 3 anderen vinden dit leuk.
  2. Flos

    Flos Mankinds only hope

    Iets als zout maken bestaat niet.
    Zout winnen daar en tegen kan wel.
    Je kan ook geen water maken of goud.
     
    Harry Nack vindt dit leuk.
  3. Ray

    Ray SHTF Expert Admin

    Zout in zijn brede definitie dan, want ons bekende NaCl zout zit er niet veel in. Wel veel kaliumzouten en als je die in water oplost krijg je kaliumloog. 'k Geloof meteen dat de bonen dan sneller 'gaar' zijn.

    Bron: http://www.aardewijsheid.nl/ook-aardig/122-houtas-in-en-om-het-huis
     
  4. Wafels

    Wafels Specialist

    @Marcel Peut misschien dat dit je wat meer een idee geeft over zout en zout winnen ;) gelukkig leef ik niet in een buurt waar ze
    hutten met een lage ingang hebben :D , maar ik snap je punt en inderdaad de toegang tot je leefruimte (in slechte tijden) is zeker belangrijk :cool:
    gr will
     
    PBear, Harry Nack en frans81 vinden dit leuk.
  5. Harry Nack

    Harry Nack Last (wo)man standing

    Met alle respect, ik vind het vooral erg primitief hoe sommige volkeren anno 2019 nog kunnen leven.:off:


    Hoe ik zout zou winnen hier is uit zeewater, omdat er vrijwel geen zout mijnen in de buurt zijn.

    Allereerst zou ik wat zeewater verzamelen. Dit zou ik filteren van zand, vuil, zeewier of andere vervuiling. Het water wat dan overblijft bevat dan ongeveer 3,5% zout.

    Dat water kun je laten verdampen tot je zout overhoudt of als je haast hebt droog koken. Volgens mij heb je dan vrij snel wat zout gewonnen.:eek:
     
    Jannes en Wafels vinden dit leuk.
  6. Flos

    Flos Mankinds only hope

    Een der grootste zoutmijnen dat ik weet is in Polen.
    1% van de mijn is toegankelijk voor toeristen .
    Maar als je ze bezoekt loop je er uren in rond.
    Er zijn verschillende records gevestigd in de mijn.
    De uitgehouwen zalen zijn zo groot dat men er bv. eens balonvaren onder de grond hebben gedaan.
    Er is ook een kathedraal in uitgehouwen. We hebben eens een Poolse paus gehad ( naam weet ik niet ) .
    Deze droeg een mis op voor duizenden gelovigen. Onder de grond.
     
    PBear en frans81 vinden dit leuk.
  7. Nomad

    Nomad Diehard Prepper

    Heb je toevallig een link naar een artikel of filmpje hierover? Want dit is iets waar ik wel interesse in heb.
    Al geloof ik niet dat zout water heel veel sneller kookt dan zoet water.
     
  8. Loreen

    Loreen Diehard Prepper

    Dat is ook niet zo, want hoewel zout water sneller de 100 graden bereikt, heeft het ook een hoger kookpunt, waardoor het langer duurt voordat het kookt.
    Daarnaast gaat het om zo'n enorme hoeveelheden zout voordat dat effect significant merkbaar is dat het voor gebruik in de keuken niet relevant is.

    Nou weet ik natuurlijk niet hoe lang die bonen moeten koken, maar als ze heel lang op een temperatuur koken die iets hoger is dan 100 graden, dan zou het wel merkbaar sneller klaar kunnen zijn dan wanneer het heel lang moet koken op precies 100 graden. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat het 2 procent verschil is, en de bonen 2 uur moeten koken, dan zou het zo'n 2.5 minuut minder lang duren. Als je dan iedere dag bonen kookt, scheelt het op jaarbasis toch maar mooi een uur of 14 :D
    Maar goed, dat is dus onzin want ik weet helemaal niet hoe lang die bonen moeten koken of hoeveel hoger het kookpunt wordt door houtskool. Dus vergeet vooral wat ik zei :p
     
    PBear, Harry Nack, Nomad en 2 anderen vinden dit leuk.
  9. wildemossel

    wildemossel Diehard Prepper

    Helaas, dat kan dus wél (goud niet trouwens)
    Sorry in het Engels:
    https://www.angelo.edu/faculty/kboudrea/demos/sodium_chlorine/sodium_chlorine.htm


    Water wordt bv gemaakt in een waterstofmotor, waar waterstof (H) mengt met zuurstof (O) om zo H2O (water) te vormen.
    Het feit dat je water en zout wél kunt maken en goud niet ligt in het punt dat water en zout verbindingen zijn en goud niet.
    Goud is een element wat gevormd is in een supernova (Au)
     
    Laatst bewerkt: 18 april 2019
    Jannes, Harry Nack en Flos vinden dit leuk.
  10. Wafels

    Wafels Specialist

    @Nomad zoutwater heeft zelfs een hoger kookpunt als zoetwater ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Zout_water ) plm 109 C
    en als je andere zouten gebruikt kan het kookpunt zelfs nog hoger zijn . ( Ik heb indertijd eens een proef gedaan met een zoutmengsel
    om staal te blauwen en dat kookte zelfs pas bij plm 135 C ).
    gr will
     
    Nomad en Harry Nack vinden dit leuk.
  11. Jannes

    Jannes Specialist

    Ik ben daar geweest. Of in ieder geval de zoutmijn in Krakow. Erg mooi en ook koud. Tenminste, als het buiten 35 graden is en daarbinnen een graad of (gokje) 12, dan heb je het koud.
    Heb mijn man in die kerk (onder de grond dus) gevraagd of we hier zouden trouwen. Helaas, dat ging niet door. ;)

    Ik zou overigens zout op dezelfde manier maken als @Harry Nack . Logisch en simpel.
    Trouwens, met een paar kg zout kan ik voorlopig vooruit.
     
    PBear, Flos en Harry Nack vinden dit leuk.
  12. Flos

    Flos Mankinds only hope

    @Jannes de befaamde zoutmijn is inderdaad in de buurt van Krakow.
     
    Harry Nack vindt dit leuk.
  13. Mooi is dit hé. Wetende wanneer jij nog geen 1% van Neptunus of Uranus zou afschrappen en dit op aarde zou stortten dan heb jij pas een watersnoodramp. Zeg maar een zee niveau tot aan de wolken. Beide planeten bestaan voornamelijk uit waterstof.
     
    wildemossel vindt dit leuk.
  14. Ray

    Ray SHTF Expert Admin

    Je hebt helemaal gelijk, maar voor een prepper is dat puur een theoretische optie. Dan blijft het toch bij zout winnen uit zout water, uit zoutmijnen of gewoon voor 5 euro 25 kg kopen en droog opslaan.
     
    PBear vindt dit leuk.