• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Het experiment van de maand.

Ik ga het binnen kort toch doen in navolging van het vlees drogen...kijken of het drogen mij ook gaat lukken.....
En ik speel ook al een tijdje om een blok kaas op die manier te gaan conserveren, korsten eraf en laten drogen.

hmmm, die witlof, ze zien er goed uit.
En nou ophouden met het spelen met je eten en wie de ... heeft, klaarmaken en eten. :lol:
 
Ik heb tot mijn spijt het laatste stukje droog vlees deze morgen in dunne plakjes gesneden en met mijn brood ( met veel smaak ) opgegeten.
Ik wil nog voor het jaar om is een nieuw stuk pekelen en te drogen hangen.
Maar zit nog met iets in mijn gedachten waarvoor ik ook langs de hoeveslager moet .
Dit wil ik combineren dus wacht ik tot begin volgende week.
 
Het pijn punt van elke prepper....de roulatie.
Ik had zoveel potjes met heerlijk vlees, peren en what ever, in elke smaak die je gewoon laat water tanden......ach ja...de familie, je vrouw...JE EIGEN GEMAKZUCHT....als jij moet koken....
Heerlijke stukken nek, gewoon weg...op...gewoon op, gewoon weg?!?!?!
Ik leef met je mee, ik zou zeggen herhaal het experiment in een 10 fout, en vertel niets aan je familie...of kennissen, laat staan aan je betere helft ;)

Been there, done that.....behalve de kaas en de vlees drogen...het wecken verhaal dus...alles gewoon weg...gewoon verdampt.....ik voel met je mee man.

Mvg Igor
 
Zie het positief Igor, het heeft zijn functie vervuld.
Het heeft de hongerigen gevoed en zij hebben het weer tot mest bewerkt.

(Mest produceren is zo n beetje het enige dat de mens positief bijdraagt aan de wereld denk ik.)
 
Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat verlopen. Ik ben bang (ik hoop dat ik het mis heb) dat er vanuit de binnenkant een rottingsproces zal gaan starten. Met gezout en gelaagd vlees zal het zout tot in de kern van het vlees zitten. Een worst heeft een veel kleiner diameter en zal hierdoor eenvoudiger het zout opnemen in de kern. Maar nogmaals, ik hoop dat ik het mis heb en dat je een prima eetbaar stuk vlees gaat overhouden.
Inderdaad @martin , die kans zit er wel in, maar hopelijk gaat het goed. Het is dan wellicht te overwegen om dikkere delen vlees aanvullend met een brine/zout water te injecteren? Dat lijkt mij ook iets dat nadien nog kan worden herhaald. Maar, recepten en aanbevelingen van ervaringsdeskundigen geven vast de beste werkwijze wel aan.
 
Om niet zonder werk te komen zitten heb ik mij nog maar eens gewaagd aan een voeding experiment.
Ik heb mij namelijk paté gemaakt deze morgen.
Ik heb met een bevriende jager wat herten vlees geruild voor een haas.
Daar was een kg ragout vlees bij en dit wilde ik omtoveren tot paté.
Wat heb ik daar nog bij nodig.
Een halve kg varkens kinnebak
Een kwart kg kippenlever
Wat ajuin een ei een borrel en kruiden.
Ook ontbijt spek.
Mijn werkwijze.
Ik heb 2 hittebestendig kommetjes met het ontbijt spek bekleed.
Het herten vlees de kinnebak de lever en 1 witte ajuin en een rode heb ik door de vleesmolen gejaagd.
Bij dat mengsel heb ik het ei gedaan. Slagers zout witte peper en nootmuskaat.
Dit mengsel heb ik door 2 gedeeld. In de ene helft heb ik een tuigje cognac gedaan en in het ander zelf brouwer notenporto. Daar heb ik ook nog een paar fijngemalen noten onder gemengd.
Dat alles in de kommetjes gedaan afgedekt met spek.
En in een waterbad in de oven geplaatst.
3 uur op 100°
Nu staat het aftekoelen met een gewicht er boven op.
Lijk bij al mijn experimenten hoop ik op een goed resultaat.
 
Is er geen biologische boer / varkensfokker in je buurt?
Prijzen weet ik niets van maar wij halen hier in oost Brabant het vlees bij een biologische boer. De dieren gaan naar een slachterij in de buurt en hijzelf doet het portioneren ( Heet dat uitbenen??) Hij beschikt dan over alle delen van het dier.
Dat moet bij jou in de buurt toch ook te vinden zijn?

In mijn beleving zit er meer smaak aan het vlees vergeleken met dat uit de supermarkt.
 
We kopen zowiezo geen vleesch uit de super, zooitje water.
Tja Brabant het land van mijner voorvaderen....(geboren en getogen in Hapert)
Daar vindt je nog varkens.

Hier alleen wat schapen, melk koeien en een verdwaalde kip.
Een goede bloemkool is hier nog geen 0.25 euro.
Mais wortelen ect een hele zak vol voor een euro.

Maar de laatste goede eigen slager die we hier in de streek hadden zonder eigendunk of fratsen is er mee gestopt.
Moest je bij hem een half varken hebben, mooi scheelt mij weer in tijd zei hij dan. En voor een normale prijs en compleet, zonder er wat vanaf gesneden te hebben....


In mijn beleving is het portioneren: het opdelen van het dier en het uitbenen zegt het eigenlijk al, het vlees van de beenderen afhalen.
Met portioneren heb je vaak de keus vanaf een middenstuk/achter/voor/schouder of nek stuk----> of een speklappie van 50 gram :shocked: :lol:
 
Terug
Bovenaan