• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

FICTIE, maar toch: Een uitvallen van nutsvoorzieningen en apparatuur!

RockyFlats

Ruttaan
Laatst bewerkt:
Ik stuitte op een youtube filmpje over EMP.
Daarin wordt Dennis Quaid geïnterviewd.

Die Dennis is de broer van deze man: neef Eddy (Randy Quaid), dus neem niet alles letterlijk wat hij zegt.😁
2Q==(5).jpg
https://www.zerohedge.com/geopoliti...ar-dennis-quaid-warns-tucker-inevitable-major
Zijn bewering dat er dit jaar 100% kans is op een catastrofale EMP, is natuurlijk de grootste onzin. Maar, daarop is wel een kans van ongeveer 1 op 100 als ik mij niet vergis...

** naschrift... oeps, ik had niet "de primeur", want @Stuudje noemde het eerder, zie ik. Dan is dit gewoon even onderdeel van "het inslijpingsproces"**😉
 

PBear

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
Allereerst mijn dank aan @RockyFlats voor het lumineuze idee om dit fictieve rampendraadje te starten. Het heeft heel wat forumleden aan het werk gezet! Weliswaar veilig vanuit de luie stoel, het bed met de smartfoon of op een bureaustoel achter de computer. Maar in gedachten nagaan van de mogelijke gevolgen - en vooral wat andere forumleden vanuit hun eigen situatie daarover weten te bedenken - vind ik erg waardevol.
Ik ben nieuwsgierig wat dit draadje verder nog gaat losmaken.


Zelfkritiek: Wat ik leerde tijdens en na het schrijven van mijn tocht vanuit de Filipijnen naar Nederland:

  1. Dat de kans van slagen – of zelfs maar overleven van zo'n tocht onder de geschetste condities praktisch nihil is. NIET DOEN dus!
    Dat ik aan boord zou kunnen komen van een schip naar Europa is erg onwaarschijnlijk. Het moet maar net zo zijn dat de Filipijnse regering besluit om schepen te sturen en dat ik net op de juiste tijd bij zo'n schip zou geraken, hangt van toevalligheden aan elkaar.
    Per vliegtuig naar China en vandaar over land naar Europa reizen zou meer kans maken, ware het niet dat alle tussenliggende landen niet op ramptoeristen zitten te wachten en visaprocedures hebben die wellicht maanden vertraging opleveren.
    Afgezien daarvan, zouden de reiskosten behoorlijk de pan uitrijzen met alle maaltijden en overnachtingen bijeen gerekend.
    Jammer voor mijn familie, vrienden en buren in Polen, Duitsland en Nederland, maar zij zullen het zonder mij moeten redden. Mijn Poolse buurman geef ik nog de meeste overlevingskans, omdat hij ervaring heeft om onder weerbarstige omstandigheden te overleven, ondanks zijn Parkinson, maar mede dank zij een aanzienlijk “sociaal krediet”, dat hij in het dorp en omgeving geniet.
  2. Mijn Tropische Verrassing zal met mijn riskante onderneming bepaald niet blij zijn. Sterker nog, ik breng haar levensonderhoud in gevaar. Ik schreef immers dat ik de 2 gouden en zilveren munten uit de Filipijnen zou meenemen. Internetbankieren zou niet mogelijk zijn, dus die munten zou ze hard nodig hebben om voor pesos in te ruilen bij een pandjesbaas. Ik heb nagegaan of dat kan. 1 ounce goud met de huidige inruilkoers zou goed zijn voor ongeveer 90.000 pesos en daar kunnen wij een half jaar op teren als er geen gekke dingen gebeuren. Het spreekt vanzelf dat in die situatie er geen AOW uitgekeerd zal worden, maar ook geen belasting of verzekeringen kunnen worden ge-ind. Daarmee komen tevens alle verzekeringen te vervallen wegens betalingsachterstand, voorzover ze niet reeds van dekking uitgesloten zijn.

  3. De les is dus dat ik bij mijn volgende reis naar de Filipijnen enkele munten meer naar de Filipijnen moet meenemen. Ik was daar huiverig voor, want de exportlimiet uit de Filipijnen bedraagt slechts 10.000 peso. Dus wat eenmaal in de Filipijnen is, blijft legaal gezien in de Filipijnen. Nu hebben munten het voordeel dat de douane de gemunte waarde berekent in plaats van de handelswaarde. Maar meer dan 2 gouden munten tegelijk krijg ik niet legaal de Filipijnen uit, als dat ooit nodig mocht zijn.
    De invoer is beperkt tot een waarde van 10.000 euro. Daarmee geen probleem ondervonden.
  4. Tijdens mijn fictieve reis heb ik de hele weg met mijn koffer lopen sleuren. Geen goed idee. Een rugzak transporteert heel wat gemakkelijker. Maar een flink formaat rugzak heb ik nu niet in de Filipijnen. Die gaat nu op mijn verlanglijstje. Winterkleren heb ik hier gelukkig wel en zou ik op mijn reis ook meegenomen hebben evenals een extra paar schoenen, reservebril en verbandmiddelen
  5. Ik beschik in de Filipijnen nog niet over zelfverdedigingsapparatuur-die-op-het-forum-niet-genoemd-mag-worden. Waar het door explosies aangedreven tuig betreft, is het mogelijk in de Filipijnen als buitenlander daar een vergunning voor aan te vragen. Maar daar worden een berg registratie-eisen aan gesteld. Ik zit ik er niet op te wachten geregistreerd te worden voor het bezit van zulk spul.
    Wat hier wel kan, is via een internetwinkel pepperspray of een taser bestellen. Legaal!
    Dus heb ik gisteren enkele busjes pepperspray besteld. Kost weinig, vereist geen batterijen of accu's die het op het vitale moment laten afweten en bovenal: Mijn Tropische Verrassing kan emee uit de voeten.
    Overigens kan je met tuingereedschap ook wel meer doen dan onkruid wieden. En onze honden zullen een aanvaller of inbreker zeker niet kwispelend verwelkomen.
Mijn verhaal bevat talloze momenten waar een flinke portie geluk voor nodig is om ongeschonden verder te reizen. Maar goed, niet alles wat mis kan gaan, gaat in de praktijk ook mis. Het zou een beetje sneu zijn voor het verhaal om reeds tijdens de busreis van oost-Filipijnen naar Manilla al te verongelukken. Ik heb aan het schrijven flink wat plezier beleefd, zo nu en dan zelfs wakker van gelegen omdat me weer een of ander krom idee te binnen schoot. Het vreet wel tijd, overigens, dat schrijven. Zeker als het op een smartfoon moet in bed, zoals ik soms deed.
En ook het lezen van de bijdragen van jullie vond ik heel inspirerend en leerzaam. Grote verschillen van aanpak van ieder, waar bij alle negatieve zaken die in het scenario onvermijdelijk waren, optimisme de boventoon voerde.
 

JJ&A

Diehard Prepper
Haha ik moet eerlijk bekennen dat ik een gegeven momend midden in het verhaal ging lezen en dacht verdraait wat gebeurt er allemaal en wat hebben zij massel dat alles nog werk en geen onrus in de omgeving merkten, en dat @martin in spanje zat en zich zorgen maakte om zijn huis in NL dacht we moet hulp bieden weet van ons zelf dat we honderd procent betrouwbaar zijn en heel netjes en schoon, en zouden we iets van de voorraad gebruiken het weer zouden aanvullen ook al zou het de beloning zijn voor het oppassen.

Maar ik mag een maand niet rijden na de hartinfarct, en zou dan ook niet verzekerd zijn bij schades onderweg.

Maar ik nam het allemaal wel even heel serieus haha wat een bak.

Prachtig zo mee te maken hoe jullie je fantasieen de vrije loop hebben gegeven geweldig zo hebben we elkaar ook een van een heel andere kant kunnen mee maken.
We zijn zo ook weer een stukje dichter bij elkaar gekomen.

Ik ben niet een zelf aan bod gekomen om even alles aan fantasieën los te gooien.
 

RockyFlats

Ruttaan
Ik ben niet een zelf aan bod gekomen om even alles aan fantasieën los te gooien.
@JJ&A , tja, haha, zonder het te beseffen zaten jullie dan met ons samen in "deep shit".🤪
Jouw aanbod om te helpen om @martin 's huis te bevolken vond ik wel een goede. En het is vandaar dat ik jou en Alie uitnodigde om de reis naar Zeeuws Vlaanderen te wagen...

Tja, de auto zal sowieso stuk zijn, maar een scooter, fiets, paard en wagen of trekschuit doen het vast nog...

Jouw afsluitende <fictie-aan> post kan je natuurlijk nog schrijven!

Suggestie: je zou bijvoorbeeld het vertrek en de gehele reis naar Zeeuws-Vlaanderen kunnen beschrijven in die ene post.
In de Wiskers' lijst zijn er genoeg forumleden op de route die je dan @ in jouw verhaal kan hebben bezocht en die jullie hielpen...

Ik denk dat zo'n beetje het gehele forum benieuwd is naar jullie avontuur.

Afsluiten kan je de post dan met de dampende eikeltjeskoffie en heerlijke stamppot met rookworst dat we voor jullie klaar hebben staan.👍
Tja, dat @martin een ton vol rookworst had staan in de kelder, dat verraste ons ook!😉
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Als iemand tijdens een SHTF overlijdt, wat doe je dan met het lichaam?
Ik heb in de loop der tijd wel 2 katten in mn achtertuintje begraven, maar een vriend of buurman is wel een héle stap verder....
Zijn daar ook (wettelijke) regels voor, of is begraven in het buurtparkje ok, als je het later maar meldt bij de autoriteiten?
Ook praktisch gezien: wikkel je het lichaam in een doek, in plastic (lijkt me niet want dat voorkomt het 'verteren'?) Of wil je het lichaam juist zo goed mogelijk preserveren ivm latere identificatie en herbegraving?
En hoe ver van een waterbron/sloot/etc als je besmetting daarvan wilt voorkomen?
Even nog hierop terugkomen.
In mijn scenario waren en hulpdiensten aanwezig in de winkelcentra...dan is het kwestie van daarheen gaan en overleggen wat te doen.
In een echte situatie, is het kwestie van nadenken wat mogelijk is...Mrs Jones heeft in de nasleep van de tornado die haar eiland trof, dode mensen begraven. Boven de grond laten liggen was geen optie.
In Oekraïne zijn diverse mensen vermoord en in hun tuinen begraven door dorpsgenoten en later opgegraven en herbegraven. (je kan veel leren van rampen elders)

Bovengronds laten liggen is geen optie. Identificatie komt later wel(al kan je wel in een plastic bakje een brief doen waarin je wat uiterlijke kenmerken beschrijft, indien het duidelijk is wie het is, naam en BSN nummer erbij, of zelfs paspoort/ID-kaart erbij,dat vergaat nog minder snel)
Ik zou inderdaad uit de buurt van water blijven.
Wettelijk gezien moet een lichaam verder dan 65 cm onder de grond. Ik zou de plek afdekken zodat beesten er niet kunnen graven. Een kenmerk erop zodat de plek terug te vinden is. Een parkje zou ik niet zo snel doen, liever uit de buurt van woningen en plekken waar mensen komen. Al is dat in een stad weer lastig en zou ik misschien wel voor een parkje gaan.
Zijn er wetten en regels voor, nee voor een SHTF zijn geen standaardregels, anders heet het gewoon een kleine lastige periode. Er zijn wel noodwetten, geld, goederen en voorraden kunnen in beslag genomen worden door de overheid. Maar zeker in deze fictieve crisis duurt het nog lang voordat overheid weer beetje werkt. Je zal dan logisch moeten nadenken, en met buren en vrienden overleggen wat wijsheid is. In bijvoorbeeld Oekraïne werden er buiten de dorpen grote massagraven gemaakt om de doden te begraven. Wederom, je kan veel leren van crisis elders.
 

RockyFlats

Ruttaan
Even nog hierop terugkomen.
In mijn scenario waren en hulpdiensten aanwezig in de winkelcentra...dan is het kwestie van daarheen gaan en overleggen wat te doen.
In een echte situatie, is het kwestie van nadenken wat mogelijk is...Mrs Jones heeft in de nasleep van de tornado die haar eiland trof, dode mensen begraven. Boven de grond laten liggen was geen optie.
In Oekraïne zijn diverse mensen vermoord en in hun tuinen begraven door dorpsgenoten en later opgegraven en herbegraven. (je kan veel leren van rampen elders)

Bovengronds laten liggen is geen optie. Identificatie komt later wel(al kan je wel in een plastic bakje een brief doen waarin je wat uiterlijke kenmerken beschrijft, indien het duidelijk is wie het is, naam en BSN nummer erbij, of zelfs paspoort/ID-kaart erbij,dat vergaat nog minder snel)
Ik zou inderdaad uit de buurt van water blijven.
Wettelijk gezien moet een lichaam verder dan 65 cm onder de grond. Ik zou de plek afdekken zodat beesten er niet kunnen graven. Een kenmerk erop zodat de plek terug te vinden is. Een parkje zou ik niet zo snel doen, liever uit de buurt van woningen en plekken waar mensen komen. Al is dat in een stad weer lastig en zou ik misschien wel voor een parkje gaan.
Zijn er wetten en regels voor, nee voor een SHTF zijn geen standaardregels, anders heet het gewoon een kleine lastige periode. Er zijn wel noodwetten, geld, goederen en voorraden kunnen in beslag genomen worden door de overheid. Maar zeker in deze fictieve crisis duurt het nog lang voordat overheid weer beetje werkt. Je zal dan logisch moeten nadenken, en met buren en vrienden overleggen wat wijsheid is. In bijvoorbeeld Oekraïne werden er buiten de dorpen grote massagraven gemaakt om de doden te begraven. Wederom, je kan veel leren van crisis elders.
@Stuudje , ik vraag mij ook af, of extra maatregelen aan te bevelen zijn, en extra voorzorgen bij herbegraven, zodra er al besmettelijke ziekten spelen.

Ik denk nu ook even aan de "pestbosjes" die her en der in weilanden staan. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Pestbosje
Dat waren dan dieren, maar ook bij menselijke resten blijft besmettingsgevaar wellicht lang iets om rekening mee te houden.

Is "gebluste kalk" niet, wat er bij "massagraven" nog bij ging?
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Laatst bewerkt:
Is "gebluste kalk" niet, wat er bij "massagraven" nog bij ging?
Ik denk dat een vijand(dat is meestal degene die mensen in een massagraf kiepert) er zich weinig van zal aantrekken wat hoort.
Ook een achtergebleven burger zal zich daar niet druk over maken, het is niet iets wat je standaard in je schuurtje hebt liggen. Je wilt gewoon dat de overleden buur van de straat af is, en (desnoods in zijn tuin) onder de grond ligt. Iets met respect.

Bij massagraven, waar slachtoffers van epidemie snel begraven worden(zonder kist) is het afdekken met ongebluste kalk inderdaad gewoonte. Ander soort ramp, ander soort massagraf.

Voor elke uitzondering een oplossing geven(zoals slachtoffer van besmettelijke zieke wordt in gesloten stalen kist vervoerd en begraven) vind ik onzin. Ik beantwoordde de vraag van Mayo zoals die er was in het scenario van de EMP. Ander scenario is ook weer andere oplossing. Dat komt dan weer dicht in de buurt van, logisch nadenken, overleg met buren en vrienden.
 

martin

Mankinds only hope
<non fictie modes>
Op een of andere gekke manier moet ik het verhaal afsluiten. Dat ik er letterlijk van heb gedroomd dat ik in dit scenario terechtgekomen was, dat was nog het meest bizarre. Dus hier het mogelijk te langdradige einde van mijn fictieve vervolg vanuit zuid Spanje.

<fictie modes aan>
Terwijl ik droomde van mijn perfecte prepvoorraad die ik in Nederland had opgebouwd, werd ik wreed gewekt. "Foute boel" hoorde ik John nog net zeggen voordat iemand de deur intrapte. En daar stonden dan een stuk of 8 mannen die ons zwaar bewapend en niet zo vredelievend aankeken. Met de loop op mijn gezicht hoorde ik iemand "Que?" roepen. En hoewel ik altijd graag een gesprek wil aangaan met de lokale bevolking, leek het me deze keer beter om het woord aan John over te laten. Na een waterval van woorden bleek het dorp compleet te zijn overlopen door een soort militie die zwaar bewapend de dienst ging uitmaken. Het was totaal onduidelijk of dit vanuit de Spaanse overheid, of vanuit complete anarchie was ontsproten. Wat wel duidelijk was, is dat men mij als een indringer beschouwde die alleen maar tot last zou zijn.

Ik voelde me binnen enkele seconden verzwakken van een sterk en krachtig persoon tot een mier die zonder pardon zou kunnen worden vertrapt. Op het dorpsplein was een soort van tribunaal gebouwd waar men bezig was met een schifting te maken van bruikbare en niet bruikbare mensen. Het was voor mij duidelijk dat ik er alles aan zal moeten doen om niet te worden afgevoerd. Ik werd richting de rechterkant gedirigeerd waar ik door een norse Spanjaard vragen moest beantwoorden. Aan zijn uniform te zien was deze persoon een Guardia Civil.
Voor mij was er een irritante Nederlander die een nogal grote mond aan het opzetten was tegen deze persoon. Het was duidelijk dat dit niet de juiste strategie was aangezien hij een paar flinke klappen met een knuppel kon incasseren en bewusteloos werd afgevoerd. Met wat klamme handen was ik aan de beurt en veranderde ik maar snel mijn nationaliteit tot Belg i.p.v. Nederlander en de volgende vraag.
"¿A qué te dedicas?" (wat is je beroep) werd mij toegesnauwd.
Dus ik probeer die man vol enthousiasme uit te leggen dat ik werkzaam ben in de ICT, en dat mijn specialisme bestaat uit forensic IT en ik ook wat kennis bezit over quantum computing.
De combinatie van de te lange stilte die volgde, de leegte in zijn ogen en het gegil van John die ik in het Engels nog net kon verstaan met "nee klootzak, je bent een slager, of een timmerman, of een visser" deed me beseffen dat ik me binnen 1 zin zou omscholen tot slager.
"He sido carnicero toda mi vida. sisi, si si".

God/Allah/Spaghettimonster zij dank werd ik niet onderworpen aan een praktijktest en was dit voldoende om weer terug te mogen keren naar "Escorpio"

In de dagen die volgden werd duidelijk dat ik niet bovenaan de ladder stond die ik altijd voor ogen had . Ik was niet de leider, ik was niet de persoon die de regie in handen had. Ik was "maar" de sukkel die gewoon zijn rol moest vervullen die van hem verlangd werd. Ik was blijkbaar de slager die onderdeel van voedselvoorziening zou zijn. Gelukkig dat John me een spoedcursus kon geven hoe ik een jabaliés (wild zwijn) op een juiste manier kon fileren. En hoewel ik in het begin wat moeite had met het vangen van duiven, was het aanzienlijk smakelijker dan die wilde zwijnen. Onvoorstelbaar hoeveel vlees er zit aan een duif. Ik dacht dat je minimaal 10 duiven zou moeten eten voor een complete maaltijd. Maar met 2 duiven heb je al ruim voldoende.

Dat het nog ruim 1 jaar zou duren voordat ik eindelijk de terugreis naar huis kon maken had ik toen nooit durven dromen. Tijd zal altijd relatief blijven. En natuurlijk had ik via de beperkte communicatiemiddelen al iets vernomen dat mijn moeder het niet had gehaald in het verzorgingshuis, en dat mijn vader enkele maanden later was overleden.Die onmacht is niet te beschrijven.

Die bitcoin waarvan ik de private key ooit op mijn e-book reader had gedupliceerd, had toch net het verschil gemaakt om met dat schip richting Antwerpen te varen.

Het was wel even schrikken toen ik weer thuis kwam in Zeeuws-Vlaanderen. Die zoon en vrienden van @rockflats waren in ieder geval niet vies van mijn voorraad wijn. Van mijn 600 flessen hadden ze er toch nog 2 laten staan. Omdat ook mijn complete voorraad gin weg was, heb ik sterk de indruk dat @RockyFlats zelf nog een paar weken op bezoek is geweest. Niet klagen maar poetsen is het motto, en dat poetsen dat ging nog wel even duren, als ik zo eens keek naar het noeste werk van de buurman ,die ons mooie huis had weten te transformeren tot een uitgebrand krot wat vrijwel zwartgeblakerd was.

Maar een kniesoor die daar een punt van maakt. We hebben het in ieder geval overleefd.
En John en zijn zoon Juan zien we nog weleens als we op vakantie gaan in Benalmadena.
<fictie modes over en uit>
 

RockyFlats

Ruttaan
Ik denk dat een vijand(dat is meestal degene die mensen in een massagraf kiepert) er zich weinig van zal aantrekken wat hoort.
@Stuudje , ik stel mij voor dat je met "meestal" doelt op de frequentie van voorkomen en niet op rationele overwegingen? In iedere crisissituatie met een overweldigend aantal overledenen, terwijl er geen koeling voorhanden is, is een massagraf (zo mogelijk tijdelijk) wel de aangewezen oplossing lijkt mij, en/of crematie. In die situaties weegt de volksgezondheid m.i. zwaarder dan de etiquette ("wat hoort"). Dat criminelen massagraven ook een "opgeruimd staat netjes" beschouwen, staat daar los van.

Ik had Den Haag en Rotterdam in gedachten, en onder de daar heersende omstandigheden had normaal begraven of cremeren waarschijnlijk niet meer gelukt.
De 90% die voorbij kwam is wellicht te pessimistisch, maar ook als het 30% is die binnen enkele maanden bezwijkt... Van de 238.000 inwoners de gemeente Groningen zouden dat er 71.400 zijn. In de gemeente Den Haag met 567.000 inwoners 170.100.
Ook een achtergebleven burger zal zich daar niet druk over maken, het is niet iets wat je standaard in je schuurtje hebt liggen. Je wilt gewoon dat de overleden buur van de straat af is, en (desnoods in zijn tuin) onder de grond ligt. Iets met respect.
Op tientallen meters van mijn waterput? Met respect in een kist indien mogelijk, natuurlijk, maar wel in drie lagen plastic!😉
Voor elke uitzondering een oplossing geven(zoals slachtoffer van besmettelijke zieke wordt in gesloten stalen kist vervoerd en begraven) vind ik onzin.
Tja, ik vraag mij af hoeveel situaties er dan zijn. Twee, lijkt mij. Een overlijden zonder besmetting en eentje met.

Je spreekt over een stalen kist, maar een stevige plastic zak of dekzeil zou in nood wellicht ook kunnen, als het erom gaat om lijken van grondwater e.d. gescheiden te houden. Plastic folie is ook ruimer voorhanden dan hermetisch sluitende stalen kisten. In de nood, moeten we wat.
Ik beantwoordde de vraag van Mayo zoals die er was in het scenario van de EMP. Ander scenario is ook weer andere oplossing. Dat komt dan weer dicht in de buurt van, logisch nadenken, overleg met buren en vrienden.
Ik vrees dat een algemeen ontwrichtende ramp zoals EMP niet alleen komt. De geschetste situatie, zonder riolering en drinkwatervoorziening, bergt m.i. een uitbraak van besmettelijke ziekten als een nauwelijks te vermijden risico. En ook zonder dat, waarschijnlijk een aantal overledenen dat niet "normaal kan worden afgewikkeld". We kiezen dan beter een andere SHTF😉
 

pjotr78

Specialist
.......

Dag 27 ofzo,
Ik merk al weer dat ik geen goede dagboeken schrijver ben, na een week hou ik het vaak voor gezien, zoals ook nu weer blijkt.

De afgelopen weken waren intensief en de energie om nog wat te schrijven bij kaarslicht was er niet meer.
De extra kamers in de schuur zijn af en goed genoeg geïsoleerd om in te kunnen slapen, daarnaast hebben we zoveel mogelijk ruimte gemaakt zodat de minder geïsoleerde caravans en busjes ook naar binnen konden, dat scheelt weer een hoop kou, en de ruimte buiten kunnen we nu weer gebruiken voor de voedselvoorziening. Een deel van de bomen rondom zijn inmiddels getopt of gekapt en worden op dagelijkse basis verder verwerkt tot formaat brandhout, zo kunnen we de voorraad droog hout wat "verdunnen" zodat we deze winter wel door komen.

De techneuten hebben van oude auto onderdelen en plaatwerk windmolentjes gebouwd waarmee we nu alle benodigde accu's die het nog doen kunnen opladen. Hierdoor kunnen we weer bouwen met een aantal power tools en hebben we ook weer accu lampen beschikbaar.
Was het toch geen slechte zet om alles op houten planken in stalen kasten te hebben staan. Alleen het spul dat in de open staande kast stond heeft het niet overleefd.
Deze molentjes zie je op steeds meer plekken opduiken, waardoor er toch weer meer accu's en andere elektrische apparaten kunnen werken. We hebben inmiddels zelfs een oude sirene aan de praat gekregen om bij nood veel mensen in een keer te kunnen alarmeren. Met name in de tweede en derde week was dat nodig, toen waren er de nodige "akkefietjes" . De meesten vielen wel mee, en waren kleinere groepjes die dachten zichzelf te kunnen verrijken door het dorp in te willen sluipen, maar die door onze aantallen snel omkeerden en soms met nat pak letterlijk afdropen. Alleen een groep had teveel naar Mad Max gekeken, dit was een ploeg uit de randstad die verstevigde auto's hadden, de nodige bewapening en allemaal bontkraagjes op auto's motoren, kleding en hoofden hadden geplakt. Dat leverde wel een zware slag op. Gelukkig voor ons kwamen ze van de "goede kant" en waren we al gewaarschuwd door zendamateurs in nabijgelegen dorpen die minder goed wisten samen te werken. Toen de sirene ging waren we klaar voor ze, de pomp op de giertank was sterk genoeg om ze te trakteren op een douche van beerput inhoud van menselijke afkomst. Diegenen die nog wel wisten door te rijden werden gestopt door het water en twee waardeloze hypermoderne megatrekkers.
Een paar gerichte waarschuwingen van de jagers erbij zorgde voor verdere rust. We hebben Ze niet meer gezien en hoorden via de zenders dat ze de Afsluitdijk niet meer zijn over gekomen.


Inmiddels hebben we hier in de dorpen en de grotere omgeving onze draai gevonden, de boeren bedrijven draaien rustig door, wel met minder machinerie en meer menskracht. Een deel van het melk vee is droog gezet en wordt nu rustig aan wat dikker om uiteindelijk weer als vlees zijn weg te vinden. Met een aantal veehouders zijn we op tour geweest langs bevriende boeren in de regio en hebben we uitruil besproken, hierdoor is er nu veel meer diversiteit in de landbouw aan het komen, en staat er veel meer vee in de wei, de laatste voorraden krachtvoer worden afgebouwd zodat de koeien en schapen weer vooral op gras leven, de varkens krijgen, samen met de kippen de restjes uit de keukens en scharrelen lekker allemaal buiten rond, gelukkig zijn de kippen toch nog erg gehecht aan hun vaste leg plekken binnen dus is er goed te rapen.

Daar waar nu nog voorraden aan o.a. uien, aardappelen, bonen, knol groenten en kolen zijn wordt geruild met melkvee en legkippen om variatie te behouden. In de kassen die vooral als materiaal opslag gebruikt werden staan de eerste plantjes al te groeien de gerepareerde en omgebouwde trekkers met apparatuur doen hun werk goed, hoewel veel nu door paardenkracht gebeurt om brandstof te besparen.
Ook zijn alle gazons inmiddels omgespit en word alles voorbereid om te gaan zaaien en planten .

Er zijn inmiddels hulpgoederen en voedsel uit Azië binnengekomen die langzaam maar zeker over het land verspreid worden vanuit Delfzijl.
Hiermee zijn ook nieuwsberichten beter te verkrijgen door de uitgedeelde noodradio's en de nieuwe landelijke zender vanaf een schip voor de Noordzee kust. De inmiddels flink verouderde apparatuur aan boord van de Nordeney bleek alles te hebben doorstaan .
Daarnaast komen er ook via de meshtastic en de zendamateurs regelmatig berichten binnen zowel mooie berichten dat mensen veilig zijn, als de minder mooie berichten.
We horen dat de problemen in de randstad het grootst zijn, zowel qua veiligheid, als voedsel en hygiëne, riolen die niet meer werken, lichamen op straat, plunderingen en geweld, veel kleinere polders lopen langzaam vol, Schiphol doet zijn naam weer eer aan en is een onderwater kerkhof van luchtschepen , Flevoland heeft natte voeten en meer ellende. Maar niet te lang bij stilstaan.


Na de eerste week is er een exodus uit de randstad op gang gekomen, iedereen is onderweg naar familie of bekenden in hoger gelegen gebieden op het platteland.
Hoewel er velen de randstad niet eens uit komen omdat ze de weg niet kunnen vinden (er is een bericht via de zendamateurs doorgekomen dat een youtuber in Utrecht rondjes om de dom bleef lopen, schreeuwend naar zijn telefoon omdat hij niet eens de weg naar huis niet meer wist zonder) , of onderweg bezwijken, lijkt het platteland weer de ruimte en het hart te hebben om zoveel mogelijk mensen op te vangen. De koloniën van Weldadigheid zitten inmiddels ook weer vol

Het is mooi om te zien dat veel van de oudere plattelanders nog goed weten hoe dingen zonder stroom ook kunnen, en hoeveel er nog op zolders aan weckpotten en ketels bewaard gebleven is. Maar ook sommige decoratie stukken uit tuinen zijn weer opgeknapt en functioneel. Hoewel er het en der wel modernere gereedschappen en apparatuur weer gebruikt kunnen worden hebben we als dorpen wel een stap terug in de tijd gemaakt en zijn we weer terug bij de situatie van honderd jaar geleden, geen telefoon of televisie, radio is er sporadisch, de tijd wordt gebruikt samen spelletjes te doen, elkaar te leren kennen en om samen te werken, samen te werken aan een toekomst en samen te werken aan een gezonde gemeenschap.

Laten we hopen dat we leren van de afgelopen honderd jaar, en deze terugval, en onszelf niet weer zo afhankelijk maken van globalisering en energie. Maar samen aan een mooie, duurzame toekomst te werken, voor hier en de rest van de wereld.


Dag boek, dagboek.



.......
 

pjotr78

Specialist
Non fictie modus.....

Dit draadje heeft me wel weer doen nadenken over de praktische kant, hoewel ik niet direct bang ben voor een mega (H)EMP is langdurige uitval/beschadiging van het stroomnet wel iets waar ik rekening mee houd, alleen, toch ook weer niet 🙄🤔🧐😇
Als de stroom zou uitvallen door een hack of een stroom piek, dan red ik me wel, heb genoeg alternatieven om aan stroom te komen, maar vooral de lichte kwaliteit om telefoon, zaklamp etc. Op te laden. Op zich voor ons genoeg want we zijn niet afhankelijk van de rioolpompen, of Lampen op 220 of zelfs gas, dus in en om het huis redden we wel.
Voorraad is niet mega maar goed genoeg om een week of 4 door te komen, zeker met de contacten met lokale boeren. Water is hemelwater en kan gefilterd worden.

Misschien toch maar eens sparen voor een zwaardere stroomopwekker (generator of mobiele zonnepanelen met toebehoren) en de boel in de stalen kasten bewaren.

Vooral de maatschappelijke onrust is iets waar ik me zorgen om maak, met name als het gaat om familie en vrienden in de randstad. Toch maar weer eens subtiel aanstippen dat men dan bij ons welkom is....

Ik verwacht dat er hier in Noord Oost Friesland redelijk nuchter met een dergelijke situatie zal worden omgegaan, zeker omdat iedereen mekaar wel kent of verre familie is. .

Ik houd hoop voor de toekomst

GreetZ,
Pjotr78
 

PBear

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
Hoofdstuk 2: Praktische plannen maken voor morgen en daarna.

We gingen op bezoek bij onze Filipijnse familie die nabij de kust van de Stille Oceaan wonen. Het gemotoriseerd verkeer lag al zo goed als stil door brandstofgebrek. Gelukkig hoefden we niet de 20 km afstand te lopen, want na een paar kilometer vonden we een “pedicab” een door menskracht aangedreven fiets met zijspan, waar nu veel vraag naar was. Met een blik boterhamworst van het merk “Spam” kochten we ons een plekje in het zijspan.

De chauffeur en tevens de motor van het vehikel was een zongebruinde, opgewekte, magere man die uit louter spieren en pezen leek te bestaan. Achter hem namen ook nog eens 2 passagiers plaats. Gelukkig voor de chauffeur ging het grootste deel van de rit hellingafwaarts. Dit was ook vóór de Grote Klap zijn dagelijks werk. Behalve dat zijn diensten nu in natura werden betaald en hij nu véél vaker klanten had, had de Grote Klap weinig in zijn dagelijkse leven veranderd.

Eenmaal aangekomen in de wijk waar onze familie woont, stapten Tropische Verrassing en ik uit en bedankten de chauffeur. Dankbaarheid is een gewoonte die door de meeste Filipijnen zeer op prijs gesteld wordt. Evenredig met de afkeuring voor degenen die zulke kleine moeite niet kunnen opbrengen. Dat geldt ook voor wat men hier “utang na laob” noemt en grofweg overeenkomt met wederkerigheid of “de ene dienst is de andere waard”.

Mijn Tropische Verrassing maande mij, me verdekt op te stellen bij een verfwinkel, die aan het pad grensde, dat de wijk in leidt. Dat was omdat mijn “witte” vel aanleiding gaf tot het vooroordeel dat ik rijk zou zijn. Niet alleen een risico in verband met beroving, maar vooral om haar familie niet het voorwerp te maken van de jaloezie van buurtgenoten, die er van uit gingen dat ik als “rijke buitenlander” de familie van mijn vrouw wel ruimhartig zou ondersteunen.

Dat risico van beroving viel overigens wel mee, nu alle valuta praktisch waardeloos was geworden. Mits je je kleding aan de omstandigheden aanpaste – een beetje sjofel liefst – en je eventuele rijkdom niet rondbazuinde met het dragen van sieraden of dure horloges.
Uit voorzorg had ik had ik mijn heuptas thuisgelaten, geen lotion gebruikt, mijn haren niet gekamd, mijn baard een paar dagen niet geschoren en had ik een spuitbusje pepperspray op zak, alsook een mes enigszins zichtbaar aan mijn broekriem. Dat, ter compensatie van mogelijke vooroordelen omtrent mijn witte vel.

Mijn Tropische Verrassing vertrok naar het huis van haar ouders via de smalle brandgang, tussen de gebouwen door. Ondertussen wachtte ik geduldig bij de voorpui van de verfwinkel. Verrassenderwijs was de winkel open. Wellicht omdat je verf niet kan eten en het daarom niet snel het mikpunt van diefstal was.

De eigenaar herkende mij. In betere tijden had ik er vaker beits, kwasten en thinner gekocht voor het onderhoud van ons junglehuisje. Hij bracht een stoel naar buiten en bood mij een zitplaats aan, zoals hij vaker had gedaan. Daar had het vooroordeel over witte mensen een positieve uitwerking. Veel Filipijnen hebben een vriendelijke inborst en zijn doorgaans erg behulpzaam. Dat ik tevens als goed betalende klant gezien werd, zal er ook wel iets mee te maken hebben.
Dat de valuta inmiddels de waarde van oud papier had gekregen, was nog niet in de omgangscultuur doorgedrongen.

Na een uurtje of anderhalf dook mijn Tropische Verrassing weer uit de brandgang op en bracht verslag uit.

De familieleden zaten zonder uitzondering nagenoeg zonder etensvoorraad en drinkwater was ook moeilijk te verkrijgen. Hun huis was op het leidingnet aangesloten, maar drinkwater kwam er sowieso niet uit de kraan, toen daar nog wat uit kwam.
Omdat we nog in het staartje van het regenseizoen zaten, konden ze zo nu en dan wat pannen buiten zetten om regenwater op te vangen, dat ze ongefilterd dronken.

Het idee van “preppen” had op de Filipijnen nooit erg postgevat, ondanks dat rampen met tyfoons en uitbarstende vulkanen daar genoeg aanleiding voor gaven.
Zou het zijn omdat hier het hele jaar door voedsel verbouwd kan worden en bananen groeien? Dat het nooit nodig was geweest om wintervoorraden aan de leggen en vooruit te plannen, zoals dat in koudere streken het geval was? Of dat een groot deel van de bevolking vandaag nog niet wist of ze de volgende dag voldoende te eten zouden hebben? Voedselstress is niet erg behulpzaam om lange termijn plannen te ontwikkelen.

Mijn Tropische Verrassing had met de familie de plannen besproken, waar we het voor ons bezoek samen over nagedacht hadden.

Het regenseizoen eindigde doorgaans in februari/maart. Dan zou de toestand door gebrek aan water volstrekt onhoudbaar worden. En wij hadden niet genoeg menskracht om onze hele kavel in cultuur te brengen. Dus was ons voorstel dat tenminste een aantal familieleden naar onze stek zouden verhuizen, waar een waterpomp aanwezig was, wat meer voedselvoorraad en ruimte waar groenten verbouwd konden worden en wat kleinvee gehouden. Dat vroeg wel van die familieleden dat ze bereid waren de handen uit de mouwen te steken om de grond rijp te maken voor landbouw. De harde leemachtige grond moest worden losgemaakt, geulen gegraven voor het waterbeheer en wellicht nog een tweede pomp aan de het hoger gelegen deel van onze kavel geïnstalleerd om vandaaruit de bevloeïng te voorzien. Ook was er menskract nodig voor de bewaking van het terrein, al zouden de honden daarbij kunnen helpen.

Het boterde niet altijd erg tussen vader, moeder en de kinderen. Moeder had nog wel eens de neiging om “bij decreet” over de kinderen te regeren. Daarom stelden wij voor om op de heuveltop een bamboe huisje te bouwen, waar vader en moeder hun intrek konden nemen, met bij toerbeurt een van de vijf dochters voor hun verzorging. Dat zou tevens een beveiliging vormen voor de waterpomp die we er wilden installeren. Dat leek ons wel nodig, omdat in het droge seizoen nogal wat putten en pompen in de buurt droogvielen, waardoor misbruik van onze pomp te verwachten viel.

Tevens beschikten wij over waterfilters, voldoende om de hele familie van drinkwater te voorzien.
Om eventueel regenwater beter te kunnen benutten, zouden we een aantal vaten kunnen bijplaatsen.
Dat zou wel op korte termijn moeten gebeuren, want het was aannemelijk dat regenwateropvang spoedig aan populariteit zou winnen.

Wat de oudste broer van mijn Tropische Verrassing betreft was er een lastig dilemma. Hij woonde inmiddels enkele jaren samen met een lieve vrouw, die al eerder 6 kinderen had van een voormalig echtgenoot en samen hadden ze nog een extra nazaat verwekt. De Filipijnen is een land waar het Katholicisme in een tamelijk pure vorm regeert – vele vormen van ander bijgeloof dominerend – enkele eeuwen geleden geïmporteerd door de Spanjaarden, die er drie eeuwen hebben huisgehouden.
Uitgebreide families zijn er daardoor geen uitzondering.

Zoveel mensen kon ons huisje beslist niet herbergen, onze voedselvoorziening niet opbrengen en evenmin onze voedselvoorraad ondersteunen. Mijn Tropische Verrassing had hem dat dilemma voorgelegd. Hij was nooit een spraakzame persoon. Als spreken zilver was en zwijgen goud, dan was hij tegen de huidige koers multimiljardair geweest. Er viel een lange stilte, waarin hij ontwapenend verlegen glimlachte. Mijn Tropische Verrassing stelde toen de familie voor dat hij het kaveltje ging bewonen, waar nu haar tweelingzus en partner een winkeltje dreven. Dat lag aan een riviertje waar het hele jaar door water stroomde. Met onze waterfilters zou in elk geval in drinkwater voorzien kunnen worden en er was een stukje grond bij, waar in elk geval íéts verbouwd zou kunnen worden. Bijvoorbeeld een paar bananenbomen. Die groeiden snel, mits ze voldoende water krijgen en onder de bananenbomen kon je wat groenten en zoete aardappelen verbouwen. Verder konden ze een deel van onze rijstoogst kunnen krijgen.
Zijn reactie was om nogmaals breed te glimlachen en te vertellen dat de familie zich over hem geen zorgen hoefde te maken. Typische reactie voor hem. Het liet zich niet raden wat hij van plan was en zelfs niet òf hij iets van plan was. Hij is een harde werker. We zouden zijn hulp goed kunnen gebruiken bij de constructie van het bamboe huisje, maar zijn prioriteit lag natuurlijk bij zijn eigen gezin.

Na een uurtje soebatten waarbij de gemoederen soms wat verhit raakten, gingen de aanwezige gezinsleden voorlopig accoord met het plan. De oudste broer, laten we hem Robert noemen, stemde in met het voorstel dat hij een weekje zou helpen bij de bouw van het bamboe huisje, in ruil voldoende eten de drinken voor zijn gezin gedurende die tijd.

Zo was een plan van aanpak ontstaan dat in elk geval voor de korte termijn kans van slagen had.


Hoofdstuk 3: Familie in huis. Een verzameling ongeregeld regelen.

Tropische Verrassing en ik kochten bij de verfwinkel alvast een voorraadje beits in, om daarmee de bamboe van het nog te bouwen huisje op de heuveltop van onze kavel wat te verduurzamen.

De familieleden die bij ons zouden intrekken zouden zoveel mogelijk van hun spullen, die ze onopvallend zouden kunnen vervoeren, meenemen. Dat was niet veel. Een bundeltje kleren, wat extra koppen, borden, bestek, beddegoed. Het meeste ging in ons aanhangertje, dat bij hun huis gestald was. Ook het aandrijfwiel van de elektrische fiets ging mee. Daar zouden we later wellicht nog gebruik van kunnen maken, want de elektromotor mankeerde niets. Ook hun 2 fietsen gingen mee aan de hand.
Verder zouden ze onderweg een paar “hardware stores” afstropen op zoek naar bamboe en ander bouwmateriaal.
Zo kwamen vader, moeder, Robert, Theodora met haar zoon Chris, Rose en de tweeling Resa en Remi bij onze kavel aan. Uitgeput na een wandeling van 20 km op een nogal lege maag. Ron was niet meegekomen. Hij had elders al onderdak weten te regelen.

Het was al pikkedonker. Met behulp van de zaklampjes van hun telefoons hadden ze de weg over het junglepad weten te vinden. En niet alleen dat, ze waren er ook in geslaagd het aanhangertje mee te nemen, al moest het onderweg zo nu en dan over een hindernis gesjord of gesjouwd worden. Robert en Chris droegen een pakket bamboestengels op hun schouders.
Om niet teveel op te vallen hadden ze de familie opgedeeld in groepjes, die met tussenpozen het pad af gelopen waren.

Onze honden gingen flink tekeer, want verschillende van onze familieleden kenden ze nog niet zo goed. Maar gelukkig blaften ze ook naar haast elke passant en wonen de dichtstbijzijnde buren op behoorlijke afstand, zodat hun komst niet teveel opviel. Mettertijd zou het toch niet verborgen blijven, al was het maar met de bouw van het nieuwe bamboehuisje.

Ik had zo goed en kwaad als het ging wat slaapplekken op zolder voorbereid. Het huisje mat c.a. 6 bij 6 meter, dus dat vroeg wel enige improvisatie. De 5 dames deelden 2 eenpersoonsmatrassen doe daar lagen en de 3 heren moesten het met een plekje op ons terras stellen. Het voordeel van de tropen is, dat het 's nachts niet ècht koud wordt. Met wat stukken karton, dekens en kussens kon het harde beton van het terras iets comfortabeler gemaakt worden. Spartaans, maar daar hadden ze vaker ervaring mee gehad. Tropische Verrassing en ik hielden onze eigen slaapkamer aan.
De honden zouden het met een lager gelegen terras moeten stellen.

Tropische Verrassing was al vóór hun komst in de weer geweest om een grote pan rijst te koken, met vlees uit blik, gemarineerd met sojasaus en chili en wat stengeljes groente uit onze tuin. Het dpprsnee menu van de Filipino's bevat heel weinig groenten. Het is vooral rijst, kip- rund- of varkensvlees met een meestal waterig soepsausje. Zowel als ontbijt, middag- en avondmaal, met tussen die 2 laatste een zgn. “Meriënda”, een soort snack zeg maar.
Maar gezien de krappe voedselsituatie moest er tijdig gerantsoeneerd worden. De Meriënda kwam sowieso te vervallen en spoedig moest ook het middagmaal er aan geloven.

De volgende dag togen we allen aan het werk. De heren aan het bouwrijp maken van de heuveltop en enkele van dames om een stuk tuin in cultuur te brengen, de was en de afwas te doen. Een nogal traditionele rolverdeling dus.

Rose ging op pad om extra 250-liter vaten en PVC-pijpen te zoeken voor zowel afrastering als uitbreiding van onze regenwateropvang. Ook zou zij op zoek gaan naar betonijzer voor afrastering en een ploegje puttenboorders voor de aanleg van een waterpomp op de heuveltop.
Ik had nog wel wat meters tuinslang op voorraad, maar die wilde ik nog achter de hand houden voor later gebruik, voor als het moeilijker zou worden om nog materiaal in te kopen of te ruilen.
Mocht ze eventueel nog de hand weten te leggen op een houweel wat extra spades, betonijzer en prikkeldraad, dan zou dat welkom zijn.
Van PVC buis, betonijzer en cement kan je prima tuinpaaltjes maken voor een hekwerk. Ze rotten niet en zijn behoorlijk te verankeren in een kluit beton.

Ze zou ook zoeken naar enkele werkkrachten om zakken cement van de dorpsweg naar onze kavel te sjouwen. Hoe het moest met de aanvoer van de cementzakken van de winkel tot het begin van het junglepad was nog even niet duidelijk. En ook niet of de winkel nog voorraad had.
We hoopten dat de meeste mensen het te druk hadden om voldoende voedsel te vinden om over bouwplannen na te denken en dat de “hardware stores” moeilijk van hun voorraad af konden komen.
Maar die situatie zou niet blijven duren, omdat het aanvullen van voorraden zo goed als stil was komen te liggen. Alleen spullen die lokaal geproduceerd werden, konden worden aangevuld. Bamboe, rijst en kippen waren dat wel, maar ijzerwaar, gereedschappen en machines niet.
Preppen van een voedelvoorraad geeft beslist een voorsprong op het verkrijgen van andere schaarser wordende spullen.

Het was inmiddels al weer donker aan het schemeren toen Rosa terugkeerde. Moeder klaagde in enige toonaarden, maar was wel blij dat het Rosa gelukt was bij een apotheek verschillende van haar medicijnen te kopen i.v.m. hartklachten en hoge bloedruk. T.z.t. zou ze moeten terugvallen op wat lokaal aan kruiden groeide. De kans dat ze nog iets aan haar ietwat opvliegende karakter zou veranderen, leek me niet zo groot. Maar onder deze omstandigheden zou het haar dood kunnen betekenen.

Na de maaltijd gingen de telefoons aan de opladers, via een omvormer gevoed uit onze accu, werden wat belevenissen van de dag uitgewisseld bij het licht van een 5 Watt LED-peertje en begaf het gezelschap zich te ruste.
Zo kwam er een vredig einde aan deze enerverende dag, hooguit gestoord door wat snurkgeluiden.
 

JJ&A

Diehard Prepper
Wat een verhaal beste @PBear het lijkt we een E-book,
daar heb je veel tijd aan besteed wat een inzet. :D :thnx:

Houd altijd in gedachten als je wat voor voorraad laat aanslepen, er veel kans dat een gluiperd met een bromfiets de boel volgt om later zijn slag te slaan bij de persoon die zich nog kan veroorloven voorraad te laten bezorgen, want daar is vast wel wat te halen, in tijd van een SHTF.
 
Bovenaan