• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.
hoe kwam oma aan gist voor een lekker gerezen brood, hoe kwamen ze in de middeleewen eraan, en de romeinen?
Hoe ontsond het eerste gerezen brood of bier.
Het begint nu herfst te worden, een van je laatste kansen om gist te vangen.
Maak een papje van volkoren meel (geen bloem!) 50% water en 50% meel.
Zet dit buiten in een kom droog en in wat wind.
Na twee uur binnen halen, theedoek erover heen en hoog wegzetten, 2x per dag roeren.
Dag twee of drie als je pech hebt, moet je al wat bubbeltjes zien, nu is het moment om wat suiker erdoorheen te roeren.
Bijvoorkeur gooi wat in je vijzel en vermaal het wat.

Dit kweek je de volgende dag verder op.
Dag erna haal je de helft eruit, bij de ene helft gooi je weer 50/50 mix en de andere helft gooi je een dezelfde hoeveelheid volkoren meel in.
volg nu je recept voor brood.
Heb je vruchten, combineer lekker.

Dit is beter dan dat harde scheeps beschuit.
Wat kunnen we er nog meer mee?
Ipv voor brood halen we er 50% uit en lengen dit aan met vruchten ipv tarwe meel.
Dit is de basis voor je "wijn", wat je na een dag fermeteren overhoud, hevel je af naar een aparte kom, dus zonder al te veel sediment.
Dit is je basis starter voor even een avondje ontspannen in tijden van nood en een goed ruil middel.
De "wijn" zal niet hoger komen dan een 7%, na zorgvuldig voeren en bijhouden van je gist kan je een gist krijgen die tot 12% aankan, dit kan een jaar in beslag nemen.

Let wel voor een heldere drank is het raadzaam om na elke gisting te gaan hevelen.
Voor brood gebruik het as it is, voor gluten intolerante mensen(maagzuur vorming) kan je de tarwe even voorkoken ca 10 min voordat je het gaat kneden en bakken.
Heerlijk desem brood, of na koken en drogen, een surrogaat brinta. have fun met experimenteren.
Ik zeg doen
 
Terug
Bovenaan