• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Moestuin Brabants boerinneke 2016

Brabants boerinneke

Elementary prepper
Beste prepper en kweek vrienden,

Dit jaar heb ik voor de tweede keer een moestuintje. Dit jaar ben ik wat meer gaan experimenteren op het gebied van groenten. Ik had vorig jaar voornamelijk tomaten, tuinkruiden en courgettes.

Ik heb nu;

TUINKRUIDEN

- bladpeterselie
- koriander
- dille

PEPERS & PAPRIKA'S

- Potpaprika 'Redskin' F1 hybride (Caspicum annuum)
- Sweet Hungarian, witte puntparika (Caspicum annuum)
- Sweet Palermo, zoete rode puntpaprika (Caspicum annuum)
- Shata Baladi, Egyptisch pepertje (Caspicum annuum)
- Jalapeño , Mexikaanse peper (Caspicum annuum)
Hier heb ik drie verschillende soortjes van. deze pepersoort is schaars en de lokale groenteboer
Betaald hier een leuk centje voor.

TOMATEN

- Rode Cherry Tomaat
- Black Cherry tomaat
- Roma Tomaat
- Tros Tomaat


KOMKOMMER

- Mini Komkommer


FRUIT

- Citroen
- Watermeloen
- Mango
- Braeburn Appel
- Aardbeien, vorig jaar twee stekjes bij de Aldi gekocht, nu heb ik er ongeveer dertig.

Alle andere fruitsoorten uit eigen kweek.


Alles word biologisch gekweekt, er komt geen chemische troep aan te pas!
Ik word er triest van, elk jaar zie ik steeds maar minder vlinders en bijen....


En dan nu tijd voor wat kiekjes :)

De pot paprika
IMG_20160816_154320.jpg

De pot paprika word maximaal zo'n 40 cm hoog, naar mijn mening voor ie-der-een geschikt!
Heb je geen tuin? Ook geen balkon? Niet getreurd, daarom heet het ook 'pot paprika' ;)
Dit soortje is ook prima voor in de vensterbank! Zorg er dan wel voor dat je de plant elke dag een kwart draait, zo geef je iedere dag een andere kant van de plant volop het zonnetje!
Ik gebruik voor m'n paprika's en pepers mediterraanse potgrond, hier zit al de juiste mestvoeding in en is lekker luchtig, weet wel dat je extra bij moet mesten als de dames in de bloei staan, ze hebben dan een extra energie boost nodig voor de productie :)
IMG_20160816_154328.jpg IMG_20160807_162720.jpg

Shata Baladi pepers
IMG_20160816_145849.jpg
De dames staan nu in 12 liter potten, boven op de aarde heb ik aluminium viltjes gelegd, dit helpt voor de productie. Aangezien ze binnen staan moet ik met een penseel net doen of ik een bij ben, ik ga dan voorzichtigjes met het penseel langs de stampers van de bloemetjes, zodat deze (hopelijk) bevrucht worden. Bij de paprika's doe ik dit niet, die staan buiten vrolijk te wezen :D

Snel weer een update dames en heren, heb het momenteel druk met de koters!

Tot gauw :wave:
 
Goed bezig daar! :cool:

Maar over die Jalapeno's... ik snap die zin niet helemaal... Bedoel je nou dat de Jalapeno's zélf in de winkel niet goed verkrijgbaar en dus zeldzaam zijn of bedoel je dat de Jalapeno-zaden zeldzaam zijn?
En verkoop je dan jouw pepers aan je groenteboer?:confused:

Hier kun je trouwens allerlei soorten pepers bestellen. De Marokkaanse supermarkt hier betrekt ze ook van Westland Peppers, evenals die gemengde schaaltjes van de Jumbo:
http://shop.westlandpeppers.com/nl/product-category/verse-pepers/page/3/

Welke vier soorten heb je staan trouwens?
Zit zelf ook "in de pepers". :)
Als je van "tapas" houdt probeer dan volgend jaar de Pimientos de Padron eens. Heerlijke dikwandige peper.
Recept: http://otherspain.com/pages/recipes/pimientos.asp
 
Hey @Erny, In Nederland, onder andere in het Westland is er een aantal kwekers die jalapeño's en andere pepersoorten kweken. In hun webshops of winkels aan huis kan de consument het hele jaar door verse jalapeño's kopen. Verder zijn de verse jalapeño's in Nederland moeilijk verkrijgbaar. Er zijn wel veel winkels waar men ingemaakte jalapeñopepers kan kopen. Vandaar dat de groenteboer deze pepers van een hobby-kweker wel waardeert ;)

De soorten die ik heb staan;

Jalapeño Numex Jalmundo, Jalapeno Numex Jalmundo is een grote Jalapeno en heeft een goede oogst van medium hete pepers.
De hybride chilipeper is een kruising tussen een paprika (Keystone Resistant Giant) en de Jalapeno Early.

Jalapeño Fooled You, Deze hybride Jalapeño heeft dezelfde smaak als een normale Jalapeño, maar is totaal niet scherp. Perfect voor diegenen die de smaak van de Jalapeño waarderen, maar die niet goed tegen scherp eten kunnen. De chilipepers zijn iets langer dan de normale Jalapeño, ongeveer 8 cm lang. Ze hebben een dikke vruchtwand, zijn perfect voor het maken van salsa’s en voor het gebruik in Mexicaanse gerechten.

Ook heb ik de normale Jalapeño staan, nu allen nog in de 'baby fase'

Hieronder de kiekjes :)

IMG_20160821_123019.jpg IMG_20160821_123056.jpg IMG_20160821_123121.jpg
 
@Brabants boerinneke Aha... de "Early" en de "Fooled You" heb ik ook allebei gekweekt. De grotere soorten ben ik niet aan begonnen vanwege "geen kas".
Die net verspeende plantjes ga je dan overwinteren zodat je volgend jaar een vroege oogst hebt?
Een andere erg lekkere soort die ik je kan aanraden is de "Oro del Equador". Een heerlijk aromatische peper, echt een bijzondere smaak. :)
 
Laatst bewerkt:
Beste preppervrienden,

Een kleine update, deze keer een kijkje in m'n moestuin-bak . Deze is nu voor het tweede jaar in gebruik, ideaal!

IMG_20160820_151434.jpg

Helemaal achteraan staan vier snack komkommerplanten, ik heb hier al heel wat van geoogst :)
De snack-komkommer of mini-komkommer is een vrucht die vooral rauw als tussendoortje of als salade wordt gegeten, en daarom ook wel als groente wordt beschouwd. Maar de komkommer behoort in feite tot de vruchtsoort Cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. Ze behoort dus tot dezelfde familie als de meloen en tot hetzelfde geslacht als de courgette.
IMG_20160820_151422.jpg


Vooraan staan rode zoete kerstomaten, De tomaatjes groeien in sterk vertakte trossen en hebben een zeer goede smaak.
IMG_20160820_151443.jpg

Meet my 'bottle experiment' :D

IMG_20160820_151253.jpg


De cherry tomaat kweken in een 3 liter fles...

Zeer geschikt voor mensen met; een kleine tuin of balkon. De fles kan tevens ook bevestigt worden aan den haak aan de muur bijvoorbeeld.
Er zitten nu al drie mooie trossen aan.

IMG_20160820_151331.jpg

Dat was het weer, tot de volgende update! :wave:
 
hoi Brabants boerinneke vraagje ben je ook boerin? en heb je nog ambities voor volgend jaar extra of anders te doen? En een tip voor volgend jaar als je geen f1 zaad koopt maar vaste zaad rassen hoef je ze vaak maar 1 keer aan te schaffen zeker van pepers, paprika's en tomaten is het heel makkelijk om zaden van te bewaren. groetjes
 
@druif Hey! Nee ik ben geen echt boerinneke, m'n man noemt me soms zo lol!

Ik heb al een aardige zaden verzameling :)
IMG_20160822_181341.jpg
Alsnog bedankt voor jouw tip ;)

Ik wil me wat meer gaan 'specialiseren' in tomaten en paprika rassen, tomaten en paprika zijn voor ons essentieel, ik gebruik deze dagelijks met het bereiden van soep, saus en niet te vergeten de salade.

Ik heb een positievere ervaring met tomaten kweken buiten de kas dan binnen de kas, de tomatenplanten binnen de kas lijken moeite te hebben met het aanmaken van de vruchten, terwijl de tomaten in de moestuin-bak probleemloos tomaten dragen. Ik denk zelf dat dit met de bevruchting van de bloemen te maken heeft, buiten kunnen de bijtjes er natuurlijk wél bij :)

Voor mij is het dit jaar ook met vallen en opstaan hoor, er valt nog zo veel te leren, maar dat motiveert mij juist!


Nog een fijne avond :wave:
 
Ik word hier helemaal blij van:thumbsup:
Tot 3 jaar terug hadden wij altijd een eetbare tuin maar daar heb ik helaas afscheid van moeten nemen.

Komend jaar ga ik denk ik weer een mooie moestuin neer zetten.

Kwam altijd helemaal tot rust als ik in de tuin bezig was:hug:

Pure Zen
 
Beste preppers,

Vandaag weer een kleine update vanuit huize Brabants boerinneke :)

Het is warm mensen, de kids spelen gezellig buiten, dus wat tijd voor moeders om in de tuin te werken.

Vandaag weer wat dingetjes geoogst, komkommertjes en drie hele aardbeien :D

IMG_20160823_141549.jpg

Ik had dus een jaar geleden twee aardbeienstekjes in een zakje bij de Aldi gekocht, en om de zoveel weken neem ik stekjes van de twee moederplanten.
IMG_20160824_124229.jpg
Dit is de stekken-bak, de moederplanten produceren lange stengels met aan het uiteinde stekjes, ik leg die op het aarde van de stekken-bak en dek de onderzijde van zo'n stekje in met aarde, na ongeveer drie, vier dagen zijn de eerste wortels al aan het stekje gegroeid, dan snij ik de stengel van de moederplant eraf.

IMG_20160824_125006.jpg
Moederplant naast de stekken-bak geplaatst, now let's multiply!

IMG_20160824_124300.jpg IMG_20160824_124327.jpg
Dit zijn de nakomelingen van de moederplanten, nog vele lekkere aardbeien in aantocht :thumbsup:

Tot de volgende keer :wave:
 
Hello!



De Shata Baladi planten hebben als het ware een 'baby-boom'! Zoveel nieuwe pepertjes, de 'penseel-methode' werpt letterlijk z'n vruchten af :thumbsup:
post-1584-0-22300400-1472113581_thumb.jpg
post-1584-0-49484400-1472113582_thumb.jpg


De nieuwelingen doen het ook goed
smile.png


O.a. de Sweet Palermo maken al hun eerste set bladeren aan.

post-1584-0-32117100-1472113676_thumb.jpg
post-1584-0-49125200-1472113677_thumb.jpg

post-1584-0-55432000-1472113678_thumb.jpg


Tot ziens :wave:
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Terug
Bovenaan