Flos
SHTF Expert
Vorige week heb ik een deel palingen weten te scoren voor heel weinig.
13 stuks om precies te zijn en omdat ze nogal groot waren en ik al een poosje met het idee rond liep om dat eens te roken heb ik dat dan ook gedaan.
De verkoper vertelde mij dat ze vakkundig zijn gedood ontslijmt en ondaan van hun ingewanden.
Dus kon ik beginnen met het zouten of pekelen.
Datdoe je nat. Dwz. 8 liter water 600gr keuken zout samen voegen en goed roeren.
Als smaak maker heb ik daar nog wat laurier blad bij gevoegt tijm wat gekneuzde jeneverbessen en wat peperbollen. 30 min moeten de palingen in de pekel maar omdat ze nogal dik waren heb ik het maar 3/4uur gedaan.
Dan moet je ze drogen vb. aan de was lijn. Maar omdat het vorig week zo warm was heb ik dat maar binnen gedaan om geen last van de vliegen te hebben.
Dan moeten ze de rookoven in. Mijn oven was maar net hoog genoeg om de lange palingen er in te hangen.
Het volgende proces is garen. Dus je moet er een vuurje onder stoken om ze haar te krijgen. Niet te warm niet te koud. Het beste is rond de 75° . Want vanaf de 72° gaan de bacteriën dood.
Dit garen doe je met de deur op een kier. Het duurt ongeveer een uur. Maar je moet het aanvoelen. Terug duurde het wat langer wegens dikke paling.
Nu kunnen we overgaan tot roken.
Ik maak zelf mijn rookmot nu gebruik ik een megeling van eik wilg en fruitboom ( appel )
De mot heb ik ligt bevochtig met witte wijn een fles die ik heb gekregen een hoofdpijn wijntje haddeb ze mij gezegt.
Roken dat doe je langzaam op 50° ongeveer. En tot de paling blinkt..
Ik heb hem daarna laten koelen in de rookoven zelf maar het kan ook anders.
Lijk alles wat ik doe heb ik er een paar geruild voor wat anders
Ik heb er een paar ingevroren en een paar bewaard in de koelkast.
Ik heb al veel schouderklopjes gekregen van de mensen die het geproefd hebben.
En mij smaakt het telkens op nieuw. Dat broodje paling.


13 stuks om precies te zijn en omdat ze nogal groot waren en ik al een poosje met het idee rond liep om dat eens te roken heb ik dat dan ook gedaan.
De verkoper vertelde mij dat ze vakkundig zijn gedood ontslijmt en ondaan van hun ingewanden.
Dus kon ik beginnen met het zouten of pekelen.
Datdoe je nat. Dwz. 8 liter water 600gr keuken zout samen voegen en goed roeren.
Als smaak maker heb ik daar nog wat laurier blad bij gevoegt tijm wat gekneuzde jeneverbessen en wat peperbollen. 30 min moeten de palingen in de pekel maar omdat ze nogal dik waren heb ik het maar 3/4uur gedaan.
Dan moet je ze drogen vb. aan de was lijn. Maar omdat het vorig week zo warm was heb ik dat maar binnen gedaan om geen last van de vliegen te hebben.
Dan moeten ze de rookoven in. Mijn oven was maar net hoog genoeg om de lange palingen er in te hangen.
Het volgende proces is garen. Dus je moet er een vuurje onder stoken om ze haar te krijgen. Niet te warm niet te koud. Het beste is rond de 75° . Want vanaf de 72° gaan de bacteriën dood.
Dit garen doe je met de deur op een kier. Het duurt ongeveer een uur. Maar je moet het aanvoelen. Terug duurde het wat langer wegens dikke paling.
Nu kunnen we overgaan tot roken.
Ik maak zelf mijn rookmot nu gebruik ik een megeling van eik wilg en fruitboom ( appel )
De mot heb ik ligt bevochtig met witte wijn een fles die ik heb gekregen een hoofdpijn wijntje haddeb ze mij gezegt.
Roken dat doe je langzaam op 50° ongeveer. En tot de paling blinkt..
Ik heb hem daarna laten koelen in de rookoven zelf maar het kan ook anders.
Lijk alles wat ik doe heb ik er een paar geruild voor wat anders
Ik heb er een paar ingevroren en een paar bewaard in de koelkast.
Ik heb al veel schouderklopjes gekregen van de mensen die het geproefd hebben.
En mij smaakt het telkens op nieuw. Dat broodje paling.

