• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

rijstzakjes en rijstbuiltjes, vraag

will

Senior Prepper
rijstzakjes en rijstbuiltjes, vraag

Hallo,

Weet er iemand waar je kleine lege rijstbuiltjes (zakjes) kunt kopen.
Voor zelf te vullen en te koken.

Heb www al afgezocht maar kom ze niet tegen.

Gtz.

Will
 

martin

Mankinds only hope
Weet er iemand waar je kleine lege rijstbuiltjes (zakjes) kunt kopen.
Voor zelf te vullen en te koken.

Ik heb geen idee waar je ze zou kunnen kopen.
Maar ik heb wel een vraag.
Waarom zou je gebruik maken van rijstbuiltjes?
Je kunt toch gewoon je rijst vanuit een voorraadblik in een pan doen?
Ik heb nooit begrepen waarom je met een rijstbuiltje zou werken.
Maar ik heb ook nooit begrepen waarom je een pak rijst zou kopen van 400 Gram terwijl je voor hetzelfde bedrag 1 kilo rijst kunt kopen bij de toko.
 

will

Senior Prepper
Ik heb geen idee waar je ze zou kunnen kopen.
Maar ik heb wel een vraag.
Waarom zou je gebruik maken van rijstbuiltjes?
Je kunt toch gewoon je rijst vanuit een voorraadblik in een pan doen?
Ik heb nooit begrepen waarom je met een rijstbuiltje zou werken.
Maar ik heb ook nooit begrepen waarom je een pak rijst zou kopen van 400 Gram terwijl je voor hetzelfde bedrag 1 kilo rijst kunt kopen bij de toko.

Hallo Martin,

Hier altijd 20kg zakken, soms 5kg van de Lidle i.v.m. andere rijst en smaak (ligt aan het recept).
Als de vrouw straks terug is zal ik het eens navragen.

Laat het nog weten.

Gtz.

Will
 

martin

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
Ik ben benieuwd.
Geef ik je gelijk een (ongevraagde) kooktip.

Je kunt rijst op verschillende manieren koken en meestal koken we rijst op een verkeerde manier.
De meest gebruikte manier is "koken in ruim water" en deze methode kun je beter gelijk vergeten en niet meer toepassen.

De iets lastigere methode is "droogkoken"

Je pakt een mok/kopje en die vul je met rijst.
Die rijst doe je in een pan. Stel je pakt 3 keer een kopje rijst.
Dan doe je 1,5 keer de hoeveelheid aan water en voeg je toe.
(als je rijst nogal troebel is dan kun je de rijst eerst wassen in water en dan pas de juiste hoeveelheid water toevoegen)

Dus stel je pakt 4 kopjes rijst dan heb je dus 6 kopjes met water
stel het is 1 kopje rijst dan gebruik je 1 vol kopje en een half kopje water.

Hierna rustig laten koken (heeft geen zin om het snel te laten koken, het zal nooit warmer worden dan 100 graden) en doe dit met een deksel op de pan. Dan een minuut of 12 a 15 schep je de rijst even met een rijstlepel om. Je zet de warmtebron uit maar laat de pan met dekstel nog een minuut of 5 staan. En klaar is je rijst.

Waarom kan het alsnog fout gaan?
Sommige rijst heeft iets meer water nodig. Dus je moet het minimaal 2 keer een kans geven.

Wel of geen zout?
Dat is afhankelijk van je persoonlijke smaak en het soort rijst.

Waarom is dit een betere methode?
Je verspilt minder water. Je verspilt aanzienlijk minder smaak doordat je niet afgiet. Je verspilt minder energie want door het nagaren zet je de warmtebron eerder uit. (met een hooikist nog veel meer maar dat gaat me dan weer te ver)

Waarom koken we dan niet altijd via deze methode?
Dat is een goede vraag en ik denk dat dit komt omdat er altijd wel eens een keer is geweest dat de rijst is aangebrand omdat je vergeten bent om de warmtebron op tijd uit te zetten. In ruim water is er dan niks aan de hand behalve dat je rijst dan pap is geworden. Bij droogkoken heb je een pan die je vrijwel niet meer kan schoonmaken. Wat ook een rol kan spelen is dat sommige rijstsoorten langer moeten koken en als je dat niet vooraf weet dan heb je een harde kern en dat is niet lekker. De oplossing is dat je probeert te onhouden welke rijstsoort meer water nodig heeft.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Laatst bewerkt:
Ik doe het meestal zoals Martin doet, maar zet het eerder uit en laat het wat langer staan. Vijf minuten koken. Gas uit draaien, deksel goed op de pan houden en na 15min. even doorroeren. Nog 10 tot 15 min. laten staan en klaar is je rijst. Per rijstsoort even puzzelen hoe lang je moet koken en hoe lang je het moet laten staan, tips genoeg op internet ook. Voor mijzelf betekent het dat ik altijd eerst de rijst doe...daarna wegzet en de rest van de maaltijd maak, zonder dat ik nog op hoef te letten op de rijst. Die brandt nooit aan op deze manier. (deze tip geef ik vaak aan mensen die snel afgeleid zijn of niet goed op alle onderdelen van het koken tegelijk kunnen letten)
Het is rijst koken in de hooikist zeg maar(al hoeft rijst niet perse in een hooikist of hooimadam). Ook handig als je geen stroom meer hebt.

Er is wel rijstdoek te koop, maar dat is meer om in een grote rijstkoker te gebruiken, om te zorgen dat het niet aan de rijstkoker plakt. Dat is eigenlijk niet meer dan dunne doek, zoals wij bv kaasdoek gebruiken bij kaasmaken en rijsdoek bij brood laten rijzen. Als ik dat doek van dichtbij bekijk, is het ongeveer dat spul waar de herbruikbare groente en fruit zakjes bij de AH van gemaakt zijn, of de sokkenwaszakjes en bh-waszakjes van de Zeeman/Wibra. Die kan je dus ook als builtje gebruiken, als je ze maar niet wast met wasmiddel, maar alleen uitspoelen met schoon water. Anders smaakt je rijst naar Robijn wasmiddel ofzo.

1668175468355.png
 

netuyas

Specialist
Hier ook vergelijkbaar met de methode van @martin en @Stuudje , echter met 1 verschil. 150 gram rijst heeft 250ml water nodig. Dat zal wellicht sterk overeenkomen met de kopjes methode, maar ik vind dit makkelijker. En idd zodra het kookt op laag vuur verder. de eerste 6-7 minuten houd ik het vuur aan en roer regelmatig, na 5 minuten doe ik een opgevouwen handdoek op het deksel en na 7 minuten het vuur uit. dan 15-20 minuten wachten en de rijst losroeren. Deze methode is bij mij nog nooit mislukt.
 
  • Leuk
Waarderingen: will

will

Senior Prepper
rijstzakjes en rijstbuiltjes, vraag

Hallo,

Weet er iemand waar je kleine lege rijstbuiltjes (zakjes) kunt kopen.
Voor zelf te vullen en te koken.

Heb www al afgezocht maar kom ze niet tegen.

Gtz.

Will

Hallo Allemaal,

bedankt allemaal voor jullie reacties.

Even navraag gedaan bij MIJN tropische verrassing.


De lege zakjes/buideltjes (vraag) zijn bedoeld om lontong rijst te maken., zodat de rijst compact blijft en later eventueel kunt versnijden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lontong

https://indisch-eten.blogspot.com/2014/08/lontong-hoe-maak-je-goede-lontong.html

Gtz.

Will
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Hier een methode met plasticfolie ná het rijst koken.
Je laat de rijst zo afkoelen en kan het dan snijden.

 
  • Leuk
Waarderingen: will

PBear

Mankinds only hope
Ik doe het meestal zoals Martin doet, maar zet het eerder uit en laat het wat langer staan. Vijf minuten koken. Gas uit draaien, deksel goed op de pan houden en na 15min. even doorroeren. Nog 10 tot 15 min. laten staan en klaar is je rijst. Per rijstsoort even puzzelen hoe lang je moet koken en hoe lang je het moet laten staan, tips genoeg op internet ook. Voor mijzelf betekent het dat ik altijd eerst de rijst doe...daarna wegzet en de rest van de maaltijd maak, zonder dat ik nog op hoef te letten op de rijst. Die brandt nooit aan op deze manier. (deze tip geef ik vaak aan mensen die snel afgeleid zijn of niet goed op alle onderdelen van het koken tegelijk kunnen letten)
Het is rijst koken in de hooikist zeg maar(al hoeft rijst niet perse in een hooikist of hooimadam). Ook handig als je geen stroom meer hebt.

Er is wel rijstdoek te koop, maar dat is meer om in een grote rijstkoker te gebruiken, om te zorgen dat het niet aan de rijstkoker plakt. Dat is eigenlijk niet meer dan dunne doek, zoals wij bv kaasdoek gebruiken bij kaasmaken en rijsdoek bij brood laten rijzen. Als ik dat doek van dichtbij bekijk, is het ongeveer dat spul waar de herbruikbare groente en fruit zakjes bij de AH van gemaakt zijn, of de sokkenwaszakjes en bh-waszakjes van de Zeeman/Wibra. Die kan je dus ook als builtje gebruiken, als je ze maar niet wast met wasmiddel, maar alleen uitspoelen met schoon water. Anders smaakt je rijst naar Robijn wasmiddel ofzo.

Bekijk bijlage 23372

Wij gebruiken een elektrische rijstkookpan, die nadat de rijst aan de kook gebracht is, automatisch terugschakelt naar een warmhoud stand voor het nagaren. Ik was nog niet bekend met die rijstdoek. Overigens met de rijstkookpan nog geen problemen gehad met aangebakken rijst. Voor het afmeten van water houden we 2 vingerbreedten water boven de rijst in de pan aan.
 
  • Leuk
Waarderingen: will

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Die doeken zijn een meter bij een meter, groter dan een theedoek...dat is voor heel grote hoeveelheden rijst koken. Ik kan me voorstellen dat je de pannen dan schoon wilt houden, zeker met plakrijst,
 
Bovenaan