Ik doe het meestal zoals Martin doet, maar zet het eerder uit en laat het wat langer staan. Vijf minuten koken. Gas uit draaien, deksel goed op de pan houden en na 15min. even doorroeren. Nog 10 tot 15 min. laten staan en klaar is je rijst. Per rijstsoort even puzzelen hoe lang je moet koken en hoe lang je het moet laten staan, tips genoeg op internet ook. Voor mijzelf betekent het dat ik altijd eerst de rijst doe...daarna wegzet en de rest van de maaltijd maak, zonder dat ik nog op hoef te letten op de rijst. Die brandt nooit aan op deze manier. (deze tip geef ik vaak aan mensen die snel afgeleid zijn of niet goed op alle onderdelen van het koken tegelijk kunnen letten)
Het is rijst koken in de hooikist zeg maar(al hoeft rijst niet perse in een hooikist of hooimadam). Ook handig als je geen stroom meer hebt.
Er is wel rijstdoek te koop, maar dat is meer om in een grote rijstkoker te gebruiken, om te zorgen dat het niet aan de rijstkoker plakt. Dat is eigenlijk niet meer dan dunne doek, zoals wij bv kaasdoek gebruiken bij kaasmaken en rijsdoek bij brood laten rijzen. Als ik dat doek van dichtbij bekijk, is het ongeveer dat spul waar de herbruikbare groente en fruit zakjes bij de AH van gemaakt zijn, of de sokkenwaszakjes en bh-waszakjes van de Zeeman/Wibra. Die kan je dus ook als builtje gebruiken, als je ze maar niet wast met wasmiddel, maar alleen uitspoelen met schoon water. Anders smaakt je rijst naar Robijn wasmiddel ofzo.
Bekijk bijlage 23372