• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Ventileren (meten) om het risico op Coronavirus-besmetting te verkleinen

V

Verwijderd lid 423

Gast
Even iets dat vooral interessant kan zijn voor wie zich regelmatig met meerdere mensen in mechanisch geventileerde gesloten ruimten bevindt. Bijvoorbeeld een kantoor met een mechanische afzuiging en roosters in de raamkozijnen.

Goede ventilatie is dan belangrijk om het Coronavirus-infectierisico te verkleinen.
https://binnenmilieu.nl/blog/ventileren-maatregel-nr-1-om-gebouwen-corona-proof-te-maken/

"Anderhalve meter afstand houden, regelmatig handen wassen, niezen in de mouw zijn maatregelen die helpen. “Die regels moeten we blijvend in acht nemen, maar die 1,5 meter geeft in een ondergeventileerde ruimte schijnveiligheid. In een normale situatie ga je voor een klaslokaal of vergaderruimte vaak uit van een verse luchttoevoer van 30 m3/h per persoon. Dit is echt onvoldoende als je binnen het risico op virusoverdracht via de lucht wilt beperken. Een veilig niveau is 60 à 80 m3/h per persoon. Iets dat je ofwel bereikt door de verse luchttoevoer te verhogen, ofwel door de bezetting met een factor 2 à 3 te beperken."

Thuis zal dit niveau en meten niet snel nodig zijn, want dan zijn we "onder ons", maar in ruimten die we met veel anderen delen kan het verstandig zijn om eens te meten of er wel voldoende ventilatie aanwezig is.

Dat kan met een apparaatje dat vanuit China zo'n 10-15 Euro kost, en in NL wellicht een tientje meer: een anemometer. In de meeste anemometers zit een klein windmolentje dat door de luchtstroming gaat draaien. Het apparaat meet de luchtsnelheid op basis van de snelheid waarmee het wieltje draait.
Hier een voorbeeld van zo'n meetapparaatje:
https://nl.aliexpress.com/item/4001298512893.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.77854c4dYJ0KrK
upload_2020-9-12_14-56-46.png
Of een eenvoudiger versie zonder bluetooth:
upload_2020-9-12_15-37-23.png
https://nl.aliexpress.com/item/1614...earchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Je kunt hiermee de luchtsnelheid meten, dus evengoed de windkracht buiten als ook de snelheid van een luchtstroom door een afzuigrooster. Het afgebeelde rode apparaatje heeft zelfs bluetooth en is op afstand op een smartphone afleesbaar; handig als een afzuigrooster hoog tegen het plafond zit.

Hierboven was al te lezen dat een luchtverversing van 60 m3/uur per persoon aanbevolen is (in die specifieke situatie en i.v.m. Corona). Stel dat we een ventilatierooster hebben waardoor lucht wordt afgezogen. Dan meten we bij het afzuigrooster de luchtsnelheid door de anemometer er op een paar posities vlak voor te houden en nemen we het gemiddelde van die paar metingen. Stel dat de gemiddelde luchtsnelheid dan 0,6 m/s is, dan vermenigvuldigen we eenvoudig die luchtsnelheid met het doorstroomd oppervlak van het afzuigrooster (in m2), en we hebben direct het luchtvolume dat per seconde wordt afgezogen (m3/s). We moeten dat nog wel met 3600 seconden vermenigvuldigen en hebben dan m3/uur.

Oftewel: luchtdebiet (m3/uur) = luchtsnelheid (m/s) x 3600 seconden x doorstroomd oppervlak (m2).
Stel dat het afzuigrooster 50 cm x 20 cm groot is. Dat is dan 0,5 x 0,2 = 0,1 m2
De luchtafvoer is dan 0,6 x 3600 x 0,1 = 216 m3/uur.
Op basis van de aanbevolen 60 m3/uur per persoon, is er dus voldoende ventilatie voor 216/60 = 3,6 = 3 personen.

Houd er wel rekening mee dat het meten van de ventilatie moeilijker wordt als er geen mechanische afzuiging (of inblaas) is. In het geval hierboven wordt er immers 216 m3/uur afgezogen dus is er de garantie dat er ook 216 m3/uur toestroomt, om het even waar het vandaan komt (raam, deur, ventilatierooster). Maar als mechanische ventilatie ontbreekt dan is het moeilijker om het aantal m3/uur te meten dat via deur + raam + roosters binnen komt. Gewoon alles wijd open is dan wel zo veilig ;)

Ik bedenk me, dat het ook handig kan zijn om in een schuilkelder de ventilatie te meten, maar dan is een kooldioxide meter (CO2) waarschijnlijk beter om de luchtkwaliteit in de gaten te houden.
Maar evengoed zou het apparaatje zou ook daar een rol kunnen vervullen, en in zo'n geval van mechanisch ingeblazen lucht is er ook eenvoudig bij het inblaasrooster te meten, en verdwijnt de oude lucht door gaten en kieren e.d.. En je kunt er buiten de stormkracht mee meten, maar dan volstaat natuurlijk ook een Drentse weermeter (steen aan een touwtje): touwtje horizontaal = storm ;)

Bedenk wel, dat dit natuurlijk geen extreem nauwkeurige en gekalibreerde apparaatjes zijn, maar daar is de prijs dan ook naar. De nauwkeurigheid is volgens opgave ongeveer +/- 5% van de afgelezen waarde. Een echte luchtsnelheid van o,6 m/s zou het apparaat dan als 0,57 of 0,63 kunnen aangeven. De uitlezing is echter per 0,1 m/s dus zou je ook dan 0,6 m/s aflezen.
Een idee is dan, om (bij twijfel) het apparaat als bijrijder gewoon eens uit het raam van een rijdende auto te steken (bij windstil weer). Vergelijk dan het beste de nauwkeurige snelheid (km/uur) van een navigatieapparaat (TomTom) met de op het apparaat afgelezen snelheid. Bijvoorbeeld 50 km/uur = 50 x 1000/3600 = 13,88 m/s.
Wie helemaal op zeker wil gaan, die zou er eentje met een groter molentje kunnen kiezen; naar mijn idee zouden die nog nauwkeuriger kunnen zijn.

Enfin, je hebt voor een tientje lol en kunt "met molentjes lopen". Leuk, toch?:)
 
Bovenaan