• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

voedsel jaar over datum uit de vriezer... nog eetbaar?

miss-elliot

Survivor
Laatst bewerkt:
ik was vandaag mijn diepvries aan het ontdooien en herindelen en merkte ik dat er paar producten in lagen die al een jaar lang over de houdbaarheid datum zijn.
Diepvries groentes zoals sperziebonen en doperwten, fruit en vlees.

is dit nog te eten?
de groente's zoals de erwten zien er nog normaal uit en ruiken ook normaal naar erwten. dat zal toch nog wel eetbaar zijn zonder mijzelf te vergiftigen?
Vlees is misschien wat gevaarlijker..
 

martin

Mankinds only hope
is dit nog te eten?
de groente's zoals de erwten zien er nog normaal uit en ruiken ook normaal naar erwten. dat zal toch nog wel eetbaar zijn zonder mijzelf te vergiftigen?
Vlees is misschien wat gevaarlijker..

Het is allemaal eetbaar. Het is ook niet gevaarlijk. Of het nog smakelijk is, dat is een ander verhaal.

Groenten in de diepvries 1 jaar na invriezen is geen probleem zolang je het hebt geblancheerd.
Vlees is afhankelijk van het soort.

Rundvlees tot 1 jaar.
Varkensvlees en gehakt is 3 maanden.

Als je hier een factor 2 overheen gaat dan is het alsnog veilig te consumeren. Maar de structuur (en ja, structuur is een onderdeel van de smaak) is meestal om zeep waardoor het niet meer smakelijk zal zijn.
 

joepmeloen

Prepper goeroe
ik was vandaag mijn diepvries aan het ontdooien en herindelen en merkte ik dat er paar producten in lagen die al een jaar lang over de houdbaarheid datum zijn.
Diepvries groentes zoals sperziebonen en doperwten, fruit en vlees.

is dit nog te eten?
de groente's zoals de erwten zien er nog normaal uit en ruiken ook normaal naar erwten. dat zal toch nog wel eetbaar zijn zonder mijzelf te vergiftigen?
Vlees is misschien wat gevaarlijker..

Het legt ook een beetje aan je vriezer hoe koud die het maken kan, te zien aan het aantal sterren. Voor de rest zou ik zeggen leg het in de koelkast en laat het langzaam ontdooien en ruik er aan, ruikt het goed gooi het in de pan met wat azijn tot net niet aanbranden en snij het door de midden, ruik, proef en voel van de binnenkant en als het nog steeds goed ruikt en proeft, een dikke klodder knoflook saus, dat is goed voor alles en drink er wat cola bij.
 

netuyas

Specialist
Als het nog wel eetbaar is, maar de textuursmaak( dank je @martin ) is niet lekker meer dan kun je er altijd nog een dikke soep van maken door het te pureren na het koken. Dan ben je de textuur kwijt maar behoud je de voedingswaarde. Wij maken regelmatig soep met de restanten uit de vriezer. Bouillon trekken uit restanten vlees of kip( of zelfs vis) die wij de laatste jaren daarvoor standaard invriezen in plaats van weg te gooien,De bouillon daarna filteren en de goede stukken vlees apart houden om later weer aan de soep toe te voegen. De zak met sperziebonen, doperwten en wat voor groente dan ook erbij, even laten koken, en daarna de staafmixer er in. Het fruit kun je jam( of een vruchtendrankje) van maken.
 

RockyFlats

Ruttaan
ik was vandaag mijn diepvries aan het ontdooien en herindelen en merkte ik dat er paar producten in lagen die al een jaar lang over de houdbaarheid datum zijn.
Diepvries groentes zoals sperziebonen en doperwten, fruit en vlees.

is dit nog te eten?
de groente's zoals de erwten zien er nog normaal uit en ruiken ook normaal naar erwten. dat zal toch nog wel eetbaar zijn zonder mijzelf te vergiftigen?
Vlees is misschien wat gevaarlijker..

@miss-elliot , ik sluit mij bij de inmiddels reagerende optimisten aan. Zo gauw, gaan we niet kapot, en er zijn hele volksstammen die niet anders eten. En neem nu die lui die eten wat ze van de weg schrapen. Of dat allemaal nog net zo schoon en relatief onbedorven is, als ouder spul uit de vriezer? ;)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Roadkill_cuisine

En anders, kook je toch eerst iets lekkers voor Mister Elliot? Met wat Norit achter de hand, en gezien de huidige staat van onze nooddiensten, levert dat nog net geen onaanvaardbaar risico op... ;)
 

Erny

Last (wo)man standing
@miss-elliot Goed moment om je vriezer te ontdooien! 👍
Zolang het ontdooide niet bedorven stinkt of extreem uitgedroogd is zou ik er gewoon een soep of stoof van maken. Als er een diepvriessmaak aan zit kun je deze verhullen door gebruik van currypasta of... de geweldige Trafassi (heb vorige week ontdekt dat deze de vriezersmaak geheel vermomd:D).
Maar... ik kook dan ook eten voor mezelf, niet voor anderen, dus het is alleen ík die het moet eten. Weet niet of ik het oude vriezervoer anderen voor zou zetten. ;)

Heb vorige maand mijn vriezer geïnventariseerd en ben dus nu ook oude vriesvoorraad aan het opmaken. Kom wel wat verrassingen tegen.
Vooral dat de zogenaamde diepvrieszipzakjes geheel niet werken. Heb daardoor wel wat dingen moeten weggooien. En bij het ontdooien lekken ze gewoon leeg.

De Traffassi is een Surinaamse kruidenpastamix in een potje. Geweldig spul. Heerlijk. In ieder geval verkrijgbaar bij de Amazing Oriental, je hebt ze voor Bami en voor Nasi. Ik prefereer de nasi versie.
 

netuyas

Specialist
@miss-elliot ....

Heb vorige maand mijn vriezer geïnventariseerd en ben dus nu ook oude vriesvoorraad aan het opmaken. Kom wel wat verrassingen tegen.
Vooral dat de zogenaamde diepvrieszipzakjes geheel niet werken. Heb daardoor wel wat dingen moeten weggooien. En bij het ontdooien lekken ze gewoon leeg.
.....

Daarom vries ik alles zoveel mogelijk in vacuumzakken in. Zelfs kwetsbare vleeswaren als ham, kipfilet e.d. zijn dan nog prima te eten na het ontdooien. En alle restjes gaan ofwel gelijk in een geschikte ovenschaal, ofwel in "tupperware" bakjes van de ikea.
 

Flos

SHTF Expert
Gisteren scampi's uit de diepvriezer gehaald aan gekocht dec 2018. Het waren eigenlijk aperitief hapjes.
Maar door omstandigheden zijn ze blijven zitten.
Dus dacht ik gisteren moest ik dat eens bakken in de lookboter.
Ons Barbara vroeg bij de eerste hap. Lagen die al lang in de diepvriezer? Ik antwoordde een poosje.
Ik vond ze best lekker.
Er was ook nog een dipsausje bij. Dat hebben we vandaag onder de wokgroenten gemengd. Ook lekker.
 

pjotr78

Specialist
@miss-elliot Goed moment om je vriezer te ontdooien! 👍
Zolang het ontdooide niet bedorven stinkt of extreem uitgedroogd is zou ik er gewoon een soep of stoof van maken. Als er een diepvriessmaak aan zit kun je deze verhullen door gebruik van currypasta of... de geweldige Trafassi (heb vorige week ontdekt dat deze de vriezersmaak geheel vermomd:D).
Maar... ik kook dan ook eten voor mezelf, niet voor anderen, dus het is alleen ík die het moet eten. Weet niet of ik het oude vriezervoer anderen voor zou zetten. ;)

Heb vorige maand mijn vriezer geïnventariseerd en ben dus nu ook oude vriesvoorraad aan het opmaken. Kom wel wat verrassingen tegen.
Vooral dat de zogenaamde diepvrieszipzakjes geheel niet werken. Heb daardoor wel wat dingen moeten weggooien. En bij het ontdooien lekken ze gewoon leeg.

De Traffassi is een Surinaamse kruidenpastamix in een potje. Geweldig spul. Heerlijk. In ieder geval verkrijgbaar bij de Amazing Oriental, je hebt ze voor Bami en voor Nasi. Ik prefereer de nasi versie.

Even voor mijn beeldvorming, ik neem aan dat je het hebt over Trassi (garnalen pasta) volgens mij is Trafassi de band van de "kleine wasjes, grote wasjes"

Maar correct me if i'm wrong ,

GreetZ,
Pjotr78
 

Mayo

Last (wo)man standing
Als het voedsel niet bedorven was toen het de vriezer inging, dan zal het ook niet bedorven zijn als het er uit komt.
Wat wel kan gebeuren is dat je 'vriesbrand' krijgt: dit betekent dat sommige stukken van het voedsel uitgedroogd zijn.
Dit is te voorkomen door het goed vacuum te verpakken voordat je het invriest.
Het kan in principe verder geen kwaad, maar het is niet zo lekker.
 

Erny

Last (wo)man standing
Even voor mijn beeldvorming, ik neem aan dat je het hebt over Trassi (garnalen pasta) volgens mij is Trafassi de band van de "kleine wasjes, grote wasjes"

Maar correct me if i'm wrong ,

GreetZ,
Pjotr78

I correct you... Trafassi is inderdaad de band van de wasjes... Maar mijn Trafassie zit toch echt in een potje. :fluit:
index1.jpeg

Om het verwarrender te maken: er bestaat ook Trassie Trafasie. ;)
https://www.fajalobi.nl/faja-lobi-trassie-trafasie-50-gram
 

martin

Mankinds only hope
I correct you... Trafassi is inderdaad de band van de wasjes...

Laten we nu ook gelijk de link naar het nummer posten want dan weten de jonge kijkbuiskindertjes ook waar we het over hebben.



Heerlijk nummer.


En ik zal niet posten waar trassi van gemaakt is want anders lust niemand het meer.
Garnalenpasta is het resultaat van de gecontroleerde fermentatie van (al dan niet vermalen) garnalen. De geur ervan kan zeer penetrant zijn voor wie dit niet gewend is.
 

pjotr78

Specialist
Laten we nu ook gelijk de link naar het nummer posten want dan weten de jonge kijkbuiskindertjes ook waar we het over hebben.



Heerlijk nummer.


En ik zal niet posten waar trassi van gemaakt is want anders lust niemand het meer.
Garnalenpasta is het resultaat van de gecontroleerde fermentatie van (al dan niet vermalen) garnalen. De geur ervan kan zeer penetrant zijn voor wie dit niet gewend is.


Ja, en nou moet er weer een link bij om het begrip "kijkbuiskindertjes" uit te leggen, en mag dat tegenwoordig nog wel met dat "lieve" of wordt dat meteen een "me too" verhaal aan de blote komt van Jacob "meneer" de U. Te het grote dierenbos....
 

marrid

Survivor
Als het voedsel niet bedorven was toen het de vriezer inging, dan zal het ook niet bedorven zijn als het er uit komt.
Wat wel kan gebeuren is dat je 'vriesbrand' krijgt: dit betekent dat sommige stukken van het voedsel uitgedroogd zijn.
Dit is te voorkomen door het goed vacuum te verpakken voordat je het invriest.
Het kan in principe verder geen kwaad, maar het is niet zo lekker.

Ik merk dat ook, vaccumeren maakt een enorm verschil in positieve zin.
 
Bovenaan