• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Zonnepanelen straks dubbel zo efficiënt

houthe

Senior Prepper
Als ze duurdere en efficiëntere cellen gebruiken, maar dan minder in bij normale panelen, is dan de opbrengst niet gelijk aan die van normale panelen maar dan met een kleiner totaal oppervlak? Vraag me overigens ook af in welke mate de efficiëntie afneemt als er een laagje vuil op de lenzen komt, lijkt me dat deze panelen daar veel gevoeliger voor zijn.
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
Het zou mooi zijn als ik straks 120kw op een mooie dag zou kunnen pakken met hetzelfde oppervlak. Het zal nog wel een jaartje duren voordat deze op de markt komen en als er massaproductie van komt, dan pas worden de prijzen voor de consumenten aantrekkelijk.
 

petroman

SHTF Expert
En dan nog wachten op de echte dakbedekking die meteen zonnepaneel/boiler is.
Nu leg je toch eerst een traditionele dabedekking en daarop een zonnepaneel. En ja er zijn zonnedakpannen en tegels maar niet met dezelfde opbrengst.
 
V

Verwijderd lid 482

Gast
Dat vraag ik me ook steeds af, kan je die panelen niet waterdicht maken met deklijsten? of laten overlappen als gewone pannen?
 

Richard434

Prepper goeroe
En waarom dan die dakpannen ?
Omdat de platen om een goede opbrengst te hebben niet echt makkelijk op maat te knippen zijn....
Dus wordt er rondom een rij pannen gebruikt om te zorgen dat het gehele dak bedekt is.
Daarnaast is het handiger om de hoeken en punt goed waterdicht af te dichten om daar voor de traditionele nokpannen te gebruiken.
En die plaats je het gemakkelijkste, over een rij pannen. ;)

Maar dat is slechts mijn inzicht in de redenen waarom er een rij pannen ligt.
 

petroman

SHTF Expert
Omdat de platen om een goede opbrengst te hebben niet echt makkelijk op maat te knippen zijn....

DAT zou nu juist de doorbraak zijn.
Op de rol als dakleer bestaat het al maar dat moet ook op een bestaande dakbedekking gelegd worden.
Inroof bestaat ook maar zoals je al aangeeft met randen. Waarom niet op maat gemaakt ? met hoeken, randen en rondingen ?
Dubbelglas kan je ook in alle vormen en maten en coatingen krijgen dus waarom zonnepanelen niet ?
 

Richard434

Prepper goeroe
DAT zou nu juist de doorbraak zijn.
Op de rol als dakleer bestaat het al maar dat moet ook op een bestaande dakbedekking gelegd worden.
Inroof bestaat ook maar zoals je al aangeeft met randen. Waarom niet op maat gemaakt ? met hoeken, randen en rondingen ?
Dubbelglas kan je ook in alle vormen en maten en coatingen krijgen dus waarom zonnepanelen niet ?

In hoeverre heb je jezelf verdiept in hoe de panelen gemaakt worden?
En hoe ze (het efficiëntste) werken?

De meeste zonnecellen zijn gemaakt van een laag van het materiaal silicium. Om van dit silicium een halfgeleider te maken, wordt er aan de bovenkant een laagje fosfor toegevoegd en aan de onderkant een laag borium. Het geheel wordt ter bescherming tussen twee glasplaten geplaatst. Zodra er licht schijnt op een zonnepaneel, worden er onder invloed van deze straling elektronen ‘losgeweekt’ uit de bovenkant van het paneel; er ontstaat een vrij elektron met een bijbehorend gat. Omdat er vanwege de ongelijke ladingverdeling een elektrisch veld ontstaat op het grensvlak, kunnen de elektronen maar één kant op. Het gevolg hiervan is dat er een spanningsverschil tussen de boven- en onderkant van het paneel ontstaat. Sluit je de boven- en onderkant nu op elkaar aan, dan gaat er over de draad een stroom lopen. Aangezien de spanning over de zonnecel erg laag is (slechts een halve volt), worden vaak meerdere zonnecellen in serie aan elkaar ‘geknoopt’ in een zonnepaneel.
Alle panelen moeten echter een gelijk voltage opwekken om je omvormer goed te laten werken.
Als je dus met halve cellen, of extra losse cellen gaat werken, geeft dit problemen met de spanning.
Een ander nadeel van deze cellen en panelen is dat ze relatief dik zijn en daardoor minder makkelijk op maat te maken zijn.

Daarnaast heb je de "dunne film cellen". Deze cellen zijn, zoals de naam al aangeeft, significant (100 tot 200 keer) dunner dan hun kristallijne tegenhangers. De cellen zijn flexibel en hebben een zeer laag gewicht, waardoor ze makkelijk toepasbaar zijn op diverse oppervlakken. Het rendement van dunne film zonnecellen is een stuk lager (zo’n 6%) en het productieproces is erg complex, maar de benodigde hoeveelheid grondstof (kristallijn silicium) is zeer laag. Hierdoor zijn de cellen per oppervlakte-eenheid goedkoper dan kristallijne cellen. Deze lagere prijs weegt echter niet op tegen het rendementsverlies, waardoor je met een dunne film cel niet of nauwelijks beter uit bent.
Dit zijn dan ook de cellen die in de rollen dakleer zitten. Dat deze makkelijker op maat te maken zijn, komt heel simpel omdat het mindere rendement ook zorgt dat het voltage per paneel lager is, waardoor de effecten van ongelijke kringen kleiner zijn.

Daar komt bij dat er reeds werkende transparante zonnepanelen te koop zijn die in plaats van bijvoorbeeld dakramen geplaatst kunnen worden. Deze panelen worden ook nog verder ontwikkeld, maar de materialen die hierbij gekozen zijn maken volledig op maat gemaakte panelen beter mogelijk.
Nu zijn ze er alleen nog in standaard maten, maar er zijn diverse architectenbureau's bezig om deze in hoogbouw te implementeren.
Mocht er hoogbouw met glazen gevels gebouwd worden die energie opwekken, dan zullen de productiekosten voor deze panelen snel verminderen.

Daarnaast zal je het vermoedelijk met mij eens zijn dat het te duur wordt om voor elk dak een oplossing te ontwikkelen.
 
Bovenaan