Een nucleaire ramp. Hoe bereid ik me daarop voor?

Discussie in 'Preppen en Survival Algemeen' gestart door homerun, 11 juni 2016.

 1. homerun

  homerun Specialist

  Ik had gezien dat op het forum nog niet echt een topic over hoe je het beste kan preppen tegen een nucleaire ramp.
  En ik denk dat ik niet de enige ben die me hier op voor wilt bereiden.
  Want ik denk dat bij veel SHTF scenario's (bijna alle) mogelijk te maken zal hebben met een nucleaire ramp.
  Omdat bijv: bij een EMP ook de kern reactoren zullen uitvallen.


  En ik hoop dat we hier in dit topic wat ideeën kunnen uitwisselen.
  En natuurlijk is dit topic ook voor mensen zoals ik. Die graag wat meer willen weten.

  Ik ben benieuwd...
   
  Zer0Day vindt dit leuk.
 2. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  een vluchtplan...of,toch niet?


  En een plaatje, dat je het gebied ziet, wat direct gevaar loopt...om een beeld te krijgen...

  [​IMG]
   
 3. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Vluchten (op tijd) of bug-in voor minimaal twee weken.

  Als je vlucht is het handig een bestemming te hebben, ergens het bos in rennen is een slechte zaak omdat je wellicht windrichting/afstand/ernst niet helemaal correct hebt ingeschat. Het laatste waar je wil zijn bij een kernramp is buiten. Moderne auto's hebben allemaal interieur stoffilters, zorg dat je die dingen op tijd verwisselt en ze idd filteren ipv de luchtstroom in de weg zitten en lekken aan de randen. Wat FPP maskertjes zijn ook nooit weg.

  Voor een bug-in heb je twee weken eten, drinken en manieren om je afval op te slaan (plastic zakken voor de boodschap) nodig. Stof buiten houden, dus ducttape, wat filtermateriaal en flink improviseren. Ga er maar vanuit dat alle nutsvoorzieningen uitvallen en hulpdiensten traag zullen zijn. Na twee weken is de meeste ellende neergeslagen en is het wellicht mogelijk alsnog het hazenpad te kiezen of geëvacueerd te worden. Hoewel ernstig, een nucleaire ramp is altijd 'lokaal'.

  Een EMP zal niet snel tot een nucleaire ramp leiden, de regelstaven kunnen op zwaartekracht alleen in de reactie kamer zakken en alles stil leggen. Dat kan geautomatiseerd of zelfs met de hand.
  Dat was bij Tsjernobyl niet het geval, daar moesten ze vanaf onderen naar boven geschoven worden, maar gelukkig was Tsjernobyl een heel eind weg.
   
 4. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  Naar binnen inderdaad, via de lucht komt die troep heel snel heel ver.

  [​IMG]
   
 5. homerun

  homerun Specialist


  Ja maar volgens mij staan niet alle kern reactoren op deze kaart.
  Want ik weet dat je bij Dorderecht (moerdijk) er ook 1 heb zitten.
  Of vormt deze geen gevaar als deze ontploft omdat dit weer een andere soort reactor is?  @Ray

  Ik heb hier thuis een aantal van die fpp3 maskertjes liggen.
  Maar radiatie gaat toch ook via kleren?
  Dat betekent dat ik dan ook nog een aantal van die pakken moet gaan aanschaffen :p.

  En je zegt dat ik thuis wat filter materiaal moet hebben liggen.
  Bedoel je hiermee de FPP maskertjes?
   
 6. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  Wat in jouw omgeving zeker belangrijk is, want er zijn meer gevaren met fabrieken met nare uitstoot en wolken met gevaarlijke stoffen bij een ontploffing, is dat je bij een ramp de ventilatie uitzet, zodat je niet de besmette lucht van buiten naar binnen haalt.
  Elk huis heeft een ventilatiesysteem, ergens is een stekker die je eruit moet trekken. Zoek dat maar eens uit. En natuurlijk ramen en deuren sluiten.
   
 7. homerun

  homerun Specialist

  Oke een ventilatie systeem afsluiten. Ik weet wel dat we die hebben.
  Maar waar die zit is een goede vraag.

  Maar omdat je alles moet afsluiten, schiet wel gelijk de vraag bij me naar binnen: hoe moet je dan koken?
  Want op gas kan natuurlijk niet wegens koolstof dioxide en het zelfde geld voor vuur (en het lijkt me sws niet slim om een fik in huis te stoken zonder open haart).
   
 8. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  Een blik bonen kan je ook koud leegeten. Al het blikvoer wel. De gehaktballetjes in satésaus zijn koud best lekker hoor.

  Een ventilatiesysteem afsluiten is niet hetzelfde als je gas naar je gasfornuis en cv afsluiten...maar je hebt wel gelijk dat het binnen bedompt wordt, er wordt immers geen frisse lucht naar binnen gehaald. En als je met meer mensen binnen bent, kunnen de ramen beslaan omdat het vocht in huis niet afgevoerd wordt. In plaats van douchen kan je je aan de wasbak wassen, zo komt er minder damp en vocht in het huis. De was binnen drogen, doe maar even niet, ook dat zorgt voor veel damp en vocht in huis, gewoon de was opstapelen tot er wel weer geventileerd kan worden.
  En tja, dat moet dan maar voor twee weken....want de ramen en deuren openen betekent dan dat je die nare gevaarlijke stoffen binnenkrijgt.
   
 9. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Straling (gamma) gaat idd door van alles heen, maar sterke straling heb je alleen mee te maken in zicht van de stralingsbron.
  Het stof wat verspreid, dat is radioactief en straalt ook, maar in veel mindere mate. Het grootste gevaar is het inademen en in contact komen met dat stof.

  Ventilatie afsluiten en bv materiaal voor afzuigkappen voor je bovenraampjes naar buiten tapen. Dat houdt het stof buiten, maar komt genoeg zuurstof door voor jezelf. Een overdruk filtersysteem zou ideaal zijn, maar he, wie investeert een paar duizend euro alleen om mogelijk radioactief stof buiten te houden, voor chemische, bacteriologische of virale gevaren wordt het systeem nog een paar keer zo duur.

  Tja, met koken moet je uitkijken, zodra er te weinig zuurstof is loop je de kans dat er koolstofmono-oxide vormt ipv koolstofdioxide. Beiden wil je niet teveel van, maar van koolstofmono-oxide (CO) ga je rap dood, want het bindt zich aan je rode bloedcellen die dan geen zuurstof meer kunnen transporteren door je lijf. Een CO-meter met een display met de waarden ipv alleen alarm als het te erg wordt is zeer aan te raden als je ook maar iets van open vlam binnenshuis gebruikt. Dit was voor mij zelfs de allereerste echte prep gerelateerde aanschaf jaren geleden.

  Een ander onderwerp bij preppen voor een nucleaire ramp is het inslaan van kaliumjodide, in pilvorm (duur) of goedkope poedervorm die je zelf afweegt. De reden is dat je schildklier graag jodium bindt en bij een radioactieve ramp komt vaak radioactief jodium vrij en raakt jodium in voedingsmiddelen radioactief besmet. Een beetje radioactiviteit kan je lijf prima aan, maar geconcentreerd in je schildklier geeft het problemen. Het slikken van kaliumjodide, een overdaad aan jodium, zorgt dat je schildklier verzadigd raakt met jodium en geen radioactief jodium wat je onvermijdelijk binnen krijgt zal opnemen.
  Nu ben ik geen medicus, maar veel informatie lijkt erop te wijzen dat bij mensen van boven de veertig de schildklier al verzadigd is met jodium en dit voor hun dus van minder belang is. Het teveel slikken van kaliumjodide kan ook hele vervelende bijverschijnselen opleveren, dus teveel is zeker niet goed. Sterker nog, die bijverschijnselen lijken nog verdomd veel op stralingsziekte ook voor de leek zoals ik. Stiekem heb ik wel voor de hele straat geprept.

  Meer over kaliumjodide preppen lees je hier: https://www.preppers-shelter.nl/for...reventie-van-schildklier-radioactiviteit.241/
   
 10. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  Ray vindt dit leuk.
 11. Kanina

  Kanina Diehard Prepper

  Ik ga vandaag nog een stappenplan maken en lamineren. Als er hier 1 plat gaat, zijn wij properly f*cked :eek:
  We zitten rondom in verschrikkelijk veel industrie. Zo gek is het vast niet op Texel ;)
   
 12. Zer0Day

  Zer0Day Senior Prepper

  Wij gaan eveneens voor een bug-in. Bug-out is een verloren zaak in dit geval. Te voet raak je nooit snel genoeg weg voor de fall-out.
  Wat hebben wij al voorzien voor dergelijke ramp:
  Gasmaskers met reserve filters, enkele ffp3 stofmaskers, een voorraad Microgard 2500 overalls met bijhorende overlaarzen en Nitril handschoenen, voldoende kaliumjodide pilletjes (gratis te verkrijgen in België, dus verspil je geld niet met er ergens online aan te kopen), tape om alles af te dichten, enz. Enkel de voorraad voedsel en water dient nog groter te worden, dat staat dan ook geplanned voor de komende dagen.
   
  Kanina vindt dit leuk.
 13. Kanina

  Kanina Diehard Prepper

  Zijn de pilletjes ook voor Nederlanders beschikbaar bij een Belgische apotheek? Mijn vriend werkt in België.
   
 14. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  hoe-kan-ik-mezelf-beschermen-bij-een-kernongeval

  Na een kernongeval kan de overheid de volgende adviezen geven:
  • Blijf binnen of ga naar binnen en sluit deuren en ramen en alles wat als ventilatie werkt. Bijvoorbeeld een afzuigkap, ontluchtingskoker en muur- en toiletrooster.
  • Gebruik en drink geen kraanwater, geen regenwater, geen bladgroenten of moeilijk schoon te maken etenswaren.
  • Houd huisdieren binnen.
  • Op de website crisis.nl leest u hoe u zich kunt voorbereiden op een kernramp of andere ramp.

  jodiumtabletten-uitdelen-rond-kerncentrales

  De overheid deelt jodiumtabletten uit in de gebieden rond de kerncentrales bij Borssele (10 km), Doel (20 km) en Emsland (25 km). De overheid doet dit als voorbereiding op een mogelijk kernongeval. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam dit radioactief jodium opneemt. De jodiumtabletten zijn bedoeld voor mensen tot 40 jaar en zwangere vrouwen. Want mensen vanaf 40 jaar hebben geen verhoogde kans op schildklierkanker.

  Overzicht van regionale rampenzenders en de frequenties waarop ze uitzenden.
   
 15. lindaja

  lindaja Senior Prepper

  als je in de buitenste cicel zit had je toch ook jodium nodig?
   
 16. Kanina

  Kanina Diehard Prepper

  Is vast weg bezuinigd.
   
 17. Zer0Day

  Zer0Day Senior Prepper

  Dat weet ik niet @Kanina . Ik ben daarvoor naar men lokale apotheek gegaan en deze heeft het kunnen bestellen bij een depot. Maar ik vermoed dat niet elke apotheek dit kan/wilt doen.

  @lindaja Om het even waar je woont, ik zou dergelijke bescherming toch voorzien. Kerncentrales hebben dan wel een vaste locatie, atoombommen of andere nucleaire wapens hebben dat niet...
   
 18. Pr3pper

  Pr3pper Diehard Prepper

 19. Pr3pper

  Pr3pper Diehard Prepper

  Hier in ieder geval genoeg plastic met ducttape om de ramen dicht te kunnen plakken. Genoeg te eten.

  Allerlei overals en gasmaskers zijn natuurlijk handig, maar het is gewoon wachten tot het radioactief materiaal gevallen is. En dan heb je het nog in de grond zitten.
   
 20. Zer0Day

  Zer0Day Senior Prepper

  Klopt, je moestuintje mag je dan wel vergeten.