Haardhout

Discussie in 'Vuur, Verwarming, Verlichting en Energie' gestart door Mayo, 1 mei 2022.

 1. Mayo

  Mayo Diehard Prepper

  Korte vraag:
  hebben jullie een voorkeur voor een bepaalde houtsoort als haardhout en waarom?
  Ik wil nog n paar kuub laten leveren en twijfel zelf tussen essen, beuken en eiken...
   
 2. logan1202

  logan1202 Prepper goeroe

  Beuken en eiken is goed. Essen weet ik niet. Hard hout is duurder maar brand langer. Als je het echter uitrekent dan brand zacht hout voor de zelfde prijs. Wat je meer verstookt heft zich op met de prijs. Als je een deal maakt met de boswachter heb je het een stuk goedkoper, maar dan moet je het wel zelf uit het bos halen.
   
  PBear en Mayo vinden dit leuk.
 3. Flos

  Flos SHTF Expert

  Volgens mij maakt het allemaal niet veel verschil.
  Het enige verschil is de schors. Die van eiken hout is veel dikker dan van beuken en schors brand dan weer sneller als het droog is . Of geeft meer afval.
  Vroeger ( ik heb geen haard of houtkachel meer ) brande wij meest kastanje. Dit kwam uit eigen bos.
   
  PBear en Mayo vinden dit leuk.
 4. martin

  martin Diehard Prepper

  Ik ben een vrek dus mijn voorkeur is "gratis"
  En of dat hout is uit eigen tuin, of oude palletten in stukken gezaagd is niet zo belangrijk.
  Ik heb wel een haard die ik kan afsluiten. Want anders springen de vonken in de ronde en sinds dat ik vloerbedekking heb liggen is dat geen succes.
  (dus gaat het glazen deurtje dicht)

  Hoe harder het hout, hoe langer het brand. Maar zoals al aangegeven is dit hout ook duurder dus netto gezien maakt het niet veel verschil.
   
  PBear en Mayo vinden dit leuk.
 5. logan1202

  logan1202 Prepper goeroe

  Gratis is het mooist. Maar zelf uit het bos zagen is een mooie 2e. Voor 200 euro een 25 m3 en dan rekenen we niet mee wat er toevallig voor de zaag loopt ;)
  Nadeel is dat ik nu al een week iedere dag in het bos sta. ( en meer hout zal hebben dan plaats)
   
  PBear en Mayo vinden dit leuk.
 6. Mayo

  Mayo Diehard Prepper

  Maar 'zelf uit het bos gezaagd' hout moet dan nog een jaar of langer drogen voordat je het kunt stoken, toch?
   
 7. PBear

  PBear Diehard Prepper

  Inderdaad, vers hout moet bij voorkeur een jaartje drogen. Ik haal tegenwoordig mijn brandhout bij een houtopslag annex sloperij, die het al in kachelklare lengtes heeft gezaagd en gedroogd.
  Doorgaans een mix van hardhout en berkehout. Berkehout brandt vrij snel op, maar vooral de schors is erg behulpzaam om de kachel snel brandend te hebben en het huis op temperatuur te krijgen. Daarna aanvullen met hardhout voor de langere brandduur. Met ca. 3 kuub kom ik de Poolse winter door. Het is goedkoper om het zelf uit het bos te kunnen halen, maar dan reken je eigen werkuren, kettingzaag brandstof, smeerolie en onderhoud niet mee. Ik hoef het hout alleen maar te transporteren, te kloven en te stapelen. Met een paar dagen werk ben ik voor het hele stookseizoen klaar. De fitnesstraining krijg ik er gratis bij. :D
   
  Mayo vindt dit leuk.
 8. Roel

  Roel Prepper goeroe

  Eiken, beuken, allemaal goed. Eiken echter moet twee jaar drogen voor het goed droog is.
  Essen is de ideale brandstof. Hard en het bevat zo weinig water dat je het "groen" kan stoken.
  Maar als je de beschikking hebt over fruitbomen, appel, peer, kers, dan niet verder nadenken, nemen, het is hard en ligt mooi lang in het vuur.
  Zelf stook ik wat voorradig is, de brandwaarde van hard en zacht ligt niet ver uit elkaar, per kilo dan.
  Je hebt alleen meer nodig aan volume bij b.v. den of spar.
  Alleen coniferen als thuja blijf ik verre van, dat rookt zo godsgruwelijk, je kunt dan drie keer per winter de schoorsteen vegen.
  Ik heb echter nog nooit een splinter hout gekocht, dat is toch een beetje de sport voor mij.
  En dat vanaf mijn twintigste tot aan nu, vijfenveertig jaar later...;)
   
  Mayo, PBear en Robert vinden dit leuk.
 9. netuyas

  netuyas Survivor

  De prijs van brandhout wordt voor een groot deel bepaald door de calorische waarde, dus vanuit dat punt is er weinig verschil tussen berk en beuk, maar qua stoken maakt het een wereld van verschil. In mijn ervaring geeft berk en eiken veel meer as en geeft ,in dit lijstje, beuk het minste afval.
  Voor het opstarten van de kachel gebruik je het best berk in kleinere stukjes en goed droog. Daarna kun je verder gaan met Eik, Beuk, es, of andere harde houtsoorten zoals kastanje, appel, peer, kers of hazelaar.
  Ook aanmaken met vuren of grenen kan prima zolang het kurkdroog is en je kachel voldoende trek heeft. Anders moet de schoorsteenveger vaker langskomen.
  Voor- en naseizoen is stoken op berk eenvoudiger omdat het snel brand en dus eenvoudig even de "kou" uit het huis kan verdrijven. In de winter bij vorst is eik en beuk fijner omdat het langzamer brand en dus gelijkmatiger de hitte afgeeft en je minder vaak de kachel moet bijvullen. In een goed hete kachel gesloten kun je ook prima spar of den verbranden omdat door de hoge temperaturen ook het hars verbrand en er geen vuil in de schoorsteen neerslaat.
  Ik gebruik 2 jaar gedroogd berk van eigen terrein en beuk (aangekocht) om te stoken en heb geen andere vorm van verwarming. Mijn houtverbruik over de laatste 3 jaar was in totaal 13 kuub, ofwel per jaar ongeveer 4 kuub. Bij een prijs van ca € 80,= per kuub kun je dan dus voor ongeveer € 300,= per jaar je huis verwarmen, Ik was daarvoor ongeveer € 800,= aan gas kwijt om mijn huis te verwarmen.

  Brandhout moet niet "bij voorkeur" een jaartje drogen, het moet minstens een jaar, en liefst 2 jaar drogen om goed en proper verbrand te worden. Het droogproces kan versneld worden door het gelijk in kleinere stukken te kloven en ervoor te zorgen dat het in de wind, en uit de regen ligt. Dan kunnen lichte houtsoorten zoals berk na een jaar wel in de kachel, maar bijvoorbeeld eiken en beuken moet meestal 2 jaar drogen, waarbij je het eiken liefst eerst een jaar in weer en wind laat liggen om zoveel mogelijk loog kwijt te raken. Harshoudende houtsoorten laat je best zelfs 3 jaar drogen.
  In een shtf situatie wanneer je geen keus hebt kun je eventueel 3 maanden gedroogd hout verbranden, maar daar haal je maar 50% van de warmte uit, de rest wordt gebruikt om het aanwezige vocht te verdampen. Voor houtstook heb je best 3 jaar brandhout op voorraad, bij een goede kachel en geïsoleerd huis is dat 3-6 kuub per jaar, maar ik ken personen die vrolijk 16-20 kuub per jaar wegstoken omdat hun huis groot en tochtig is en hun kachel een slecht rendement heeft.

  Stoken in een open haard is soms zelfs energie onzuinig omdat een open haard erg veel (buiten)lucht gebruikt tijdens het branden. De goedkope kacheltjes halen een rendement van maximaal 60-70%, waarbij slecht stoken het rendement gemakkelijk onder de 50% kan brengen. Een goede kachel zoals een Dovre, Janus Jacobus,jotul of morsu halen tegenwoordig 80% of meer.

  slechte stokers gooien teveel hout op het vuur en smoren dan de kachel, wat enorm vervuilend is voor het rookkanaal en de omgeving, los van het feit dat het rendement ook veel lager ligt. Ook het verbranden van geverfd hout en geimpregneerd hout "omdat het gratis is" zorgt voor veel overlast. op mijn vorige woonplek zat 20 huizen verder een "zuinige stoker" die erg trots was dat hij bijna gratis verwarmde, maar de hele buurt kon meegenieten wanneer hij zijn kachel aan had, en dan kan ik me indenken dat mensen gaan vragen houtstook te verbieden. Ik geef dit aan omdat slechte stokers zullen gaan zorgen voor een verbod op houtstook, zeker in steden, maar waarschijnlijk ook in dorpen en op het platteland.
  Een goed gestookte hoog rendement houtkachel is 3-4x goedkoper in verwarming dan een gas of olieverwarming en vervuilt slechts minimaal.
   
  Mayo, PBear, Roel en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 10. logan1202

  logan1202 Prepper goeroe

  Dat ligt eraan of je "vers" hout kapt of zoals wij nu doen, droog hout wat nog wel staat. Veel bomen (Als je er op gaat letten valt het echt op) hebben de droogte van de voor gaande jaren niet overleeft. Dus die zijn al droog, tegen de tijd dat ze zelf omvallen zijn ze echter ook rot. Dus je moet wel de staande hebben, tenzij er net een storm geweest is. Had graag 2 enorme eiken gehad, maar daar was een buurman ons voor :(.
   
  Mayo en PBear vinden dit leuk.
 11. Flos

  Flos SHTF Expert

  Wat ik weet van hout zelf uit het bos halen is dat je er diverse malen kan aan warmen.
  A) het zagen in het bos.
  B) uit het bos dragen en naar huis brengen.
  C) op lengte zagen en kloven.
  D) stapelen en onder zeil brengen.
  E) mand per mand in huis brengen.
  F) en uiteindelijk met de voeten vooruit met een borrel in de hand genieten van de stralings warmte van de kachel. ( en of je het nu warm krijgt van de borrel of van de vlammen de rust heb je verdient. )
   
  Petite Prepper, frans81, Mayo en 6 anderen vinden dit leuk.
 12. Mayo

  Mayo Diehard Prepper

  :tearsofjoy::tearsofjoy::tearsofjoy::tearsofjoy::tearsofjoy::tearsofjoy::thumbsup:
   
 13. frans81

  frans81 SHTF Expert

  Ik heb zelf zeer recent voor Eiken gekozen . Laat nog extra 3 kub geklooft komen.
  En dit gewoon voor de zekerheid . Heb de plaats ervoor en nu zit daar nog lucht . Binnenkort haardhout . Eiken is hier het meest en beste te verkrijgen . Bossen en rondom dorp staan vol en er word geregeld gekapt anno lang geleden / Gezaagd anno nu .
   
  Mayo vindt dit leuk.