Langdurige stroomuitval kan ook in Nederland, en we zijn niet voorbereid

Discussie in 'Preppen en Survival Algemeen' gestart door Wrakduiker, 22 juni 2019.

 1. zoompro

  zoompro Specialist

  Bedankt! Mijn Campingaz koelt tot 20 graden onder de omgevingstemperatuur op 12 volt.

  Maar samen met een 220 inverter is de eco stand dus wel te gebruiken?

  Ben benieuwd of het werkt.


  Grtz,

  Zoom
   
 2. PBear

  PBear Specialist

  Klopt. Met een 12V CD naar 220V AC inverter kan de koelcapaciteit wel geregeld worden. Inderdaad zijn er betere koelboxen te koop, maar daar hangt wellicht een duurder prijskaartje aan. Het koelkastje in mijn caravan op gas/240 V/12V presteert in elk geval beter. Daar kan ik ook bij een buitentemperatuur van 30 graden nog ijsblokjes in maken. Misschien moest ik die maar uitbouwen en meenemen naar mijn Duitse huisje.
   
 3. petroman

  petroman SHTF Expert

  Volgens mij kan je die 2e hands ook los kopen zonder caravan er aan vast ;-)
   
  Japio, PBear en Stuudje vinden dit leuk.
 4. LoneDrone

  LoneDrone Survivor

  Kleine nuance Petroman:

  Ik weet dat b.v. de Maeslantkering een uitgebreide set met kasten vol met servers en PLCs e.d. heeft. Het automatische sluitsysteem moet de boel kunnen aansturen en er zijn externe connecties met meetstations e.d. Heel theoretisch is het mogelijk zijn daar iets in te prikken. Maar dan moet je er eerst bij kunnen komen en goed weten hoe het systeem in elkaar zit. EN er is altijd nog het manuele bedieningspaneel wat alles kan overrulen.
  De gemiddelde sluis is inderdaad een systeem van aan/uit knoppen. Daar valt weinig aan te hacken. Toevallig pas nog met een van de junior-drones een demo van een sluiswachter gehad. Met een stuk of 10 knoppen/schakelaars en wat indicatorlampjes had je het bedieningspaneel wel gehad. Dat zijn inderdaad direct geschakelde pompen en schuiven enzo.

  Qua banken ben ik het toch echt met je oneens: alle PC’s hebben gewoon een internet aansluiting… Voor mijn werk kom ik heel regelmatig binnen bij grote banken (niet op de filialen in de winkelstraat maar de kantoren waar de IT-systemen worden ontwikkeld en beheerd). En daar is echt elke pc verbonden. Sterker nog, bij mijn huidige klant heeft elke medewerker een laptop en kan overal werken waar hij een internet verbinding heeft. De boel is wel erg sterk beveiligd uiteraard maar de verbinding is er.
  Ook het handelsverkeer (aandelen, derivaten, kredieten, garantstellingen etc etc) hangt aan elkaar via internet. En als je ziet hoe de banken daarmee van elkaar afhankelijk zijn..

  Overigens: elke bank heeft tegenwoordig een vorm van internetbankieren/mobielbankieren etc. Dus de verbindingen van buiten naar de banksystemen zijn er sowieso.

  Zelfs het stroomnetwerk hangt aan elkaar via internet. Het is niet meer dat 1 centrale 1 stad/regio van stroom voorziet, het is 1 landelijk en zelfs Europees netwerk. En het luistert erg nauw qua afstemming van vraag en aanbod. Voor de voorspelling van de vraag naar stroom, je wil niet weten waar ze rekening mee houden. In de UK bijvoorbeeld wordt gekeken hoe laat East-enders is afgelopen, want dan loop Engeland massaal naar de keuken om de waterkoker aan te zetten om thee te maken. De centrales schakelen dan vast op. Met de groei van het aantal zonnepanelen wordt die voorspelling steeds gecompliceerder. Zo kan een zonsverduistering dan een probleem gaan worden.
  Ik heb een project gedaan waarin ik heb mogen zien hoe stroom wordt verhandeld op de EPEX (zo’n 60% van de elektriciteit wordt per dag ingekocht en verkocht). Een en ander uiteraard via internet en met zo’n razende snelheid. Ook de stroomvoorziening hang aan elkaar via internetverbindingen.
   
  Jasje, Ray en De Bezorgde Burger vinden dit leuk.
 5. petroman

  petroman SHTF Expert

  We hadden het over van buiten naar binnen via internet. Niet het scenario van @Niels waarin hij een kastje kan plaatsen maar vergeet dat hij van te voren is aangemeld en gescreend is.

  Alles is mogelijk als je met een overval commando naar binnen dringt, dan een kastje gaat plaatsen en vervolgens de sluizen gaat bedienen.
  Maar dat lijkt mij voor een aanslag of hack erg ver gezocht want dan zijn er snellere methoden om de sluizen te ontzetten.
  Vraag maar aan die schipper en dat andere sluizen complex.

  Toen ik er een rondleiding kreeg waren we met drie mensen, begeleid door twee mensen van RWS.
  Één voor en één achter de groep.
  Dus weinig ruimte om een kastje waar dan ook te plaatsen of de handbediening te ontgrendelen en te bedienen.
  En dan heb ik het nog niet over alle andere RWS collega's die via de camera's meekijken.
   
  Laatst bewerkt: 27 juni 2019
 6. De Bezorgde Burger

  De Bezorgde Burger Diehard Prepper

  Maar nu even terug on-topic:

  "Na een periode van 8 uur stoppen de plannen. Op stroomuitval die langer duurt, zoals in Zuid-Amerika vorige week, is ons land niet voorbereid. Bij het Nationaal Crisiscentrum wordt bovendien gezegd dat er na een landelijke storing van 4 uur al flink geïmproviseerd moet worden. "Dan doen we een beroep op het gezonde boerenverstand."
  Ik vind het best wel een kwalijke zaak dat de responsplannen van de overheid gewoon niet verder gaan dan die 4 tot 8 uur... Lijkt mij dat als er wel een keer iets gebeurd wat langer duurt dan dat, dat we dan vrij snel zullen afglijden in chaos.

  Overigens heeft dit artikeltje mij ook hernieuwd aan het denken gezet: hoe kan je je als prepper voorbereiden op als dit zou gebeuren terwijl je in een lift staat? Is er een doe-het-zelf manier om jezelf te bevrijden uit een stroomloze lift, eventueel met dingetjes uit je EDC? Of moet je uit principe gewoon liften mijden en altijd de trap nemen?
   
  Ray vindt dit leuk.
 7. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  Het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) heeft oproep gedaan om de ervaringen rond de 112 storing te evalueren. Met daarbij extra aandacht om de initiatieven die spontaan ontstonden te bundelen en te delen.

  "Onderzoek naar oorzaak/handelen is belangrijk. Maar vergeet de goede ervaringen niet: hoe hebben instellingen, overheden en bedrijven gereageerd? Welke slimme oplossingen zijn er bedacht om toch bereikbaar te zijn? Hoe hebben organisaties met elkaar gecommuniceerd? We willen gemeenten, hulpdiensten, ziekenhuizen, bedrijven en andere organisaties vragen mee te doen." uit de oproep

  Daarnaast heeft elke Veiligheidsregio zijn eigen crisisplan, met mogelijkheid militairen in te zetten, Rode Kruis, wateruitdeelpunten te organiseren en nog vele andere crisigerelateerde zaken. Lees die plannen eens door, erg informatief. Als na 8 uur de crisis echt toeslaat vallen ze daarop terug.Veel ad hoc, omdat er veel problemen tegelijk spelen, maar helemaal zonder plan is het ook niet.
   
  Jannes, petroman en phtvs vinden dit leuk.
 8. zoompro

  zoompro Specialist

  Gisteren onwijs noodweer gehad rond het meer van Annecy. Bij de buren zijn tenten en luifels kapot gewaaid. Stroom was uitgevallen. 'Leuk' om te zien hoe er dan paniek ontstaat omdat er geen licht meer is.

  [​IMG][​IMG]

  Grtz,

  Zoom
   
  petroman, PBear en Jasje vinden dit leuk.
 9. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  De Bezorgde Burger en zoompro vinden dit leuk.
 10. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  De Bezorgde Burger en easy vinden dit leuk.
 11. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  De Bezorgde Burger vindt dit leuk.
 12. Dreutel

  Dreutel Prepper goeroe

  Wat gebeurt er bij landelijke stroomuitval volgens de NOS:

   
  Tanfana, Ray, PBear en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 13. Roel

  Roel Prepper goeroe

  Hoezo winkels sluiten hun deuren..? Ja, de enige dan met een aggregaat.... ;)
  Bij anderen loop je zo binnen...
  Leuk gebracht overigens....
  Nu maar hopen dat er anderen, van buiten dit forum, zich er ook maar iets aan gelegen laten liggen...
  Ik vrees echter....
   
  PBear vindt dit leuk.
 14. Papillon

  Papillon Diehard Prepper

  Maak je ook kaarsen van bijenwax? of natuurlijke wax?
   
  PBear vindt dit leuk.
 15. petroman

  petroman SHTF Expert

  Vroeger was er een noodnet.
  Verschillende locaties met telefooncentrales in state of the art bunkers.
  Maar dat was niet meer nodig. De wereld was in vrede en rust etc.
   
 16. Flos

  Flos Mankinds only hope

  Dat zou in principe lukken maar ik hen maar een kleine voorraad ( bijen ) was.
   
  Papillon vindt dit leuk.
 17. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  Dares bestaat nog, en zij sprongen bij toen er 112 storing was.
  https://www.dares.nl/index.php/news/223-kort-verslag-112-storing-en-inzet-dares


  DARES staat voor Dutch Amateur Radio Emergency Service. DARES bestaat uit een groep deelnemers (meestal zendamateurs) die inzetbaar zijn als er problemen zijn met de reguliere communicatie voorzieningen van de hulpdiensten voor Openbare Orde en Veiligheid.
  DARES is erkend door de Nederlandse Overheid.
  Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken is aan de veiligheidsregio’s geadviseerd om de dienstverlening van DARES op te nemen in de rampenplannen.
  DARES heeft convenanten afgesloten met verschillende veiligheidsregio’s.Meer info op hun website www.dares.nl
   
  Lai, Roel en PBear vinden dit leuk.