Voedselvoorraad die je zonder SHTF niet opgebruikt

Discussie in 'Eten en Drinken' gestart door buzz, 12 februari 2020 om 17:38.

 1. buzz

  buzz Elementary prepper

  Vandaag heb ik de sterk uitgedunde prep voedsel voorraad weer wat meer op peil gebracht.Vrijwel alles uit deze voorraad wordt regulier gebruikt waaronder de droge zaken zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta alsmede potten en blikken.

  In het topic https://www.preppers-shelter.nl/forum/threads/hoe-droog-bulk-voedsel-het-beste-bewaren.3297/ staat veel nuttige info. Met name de opmerking : Je hebt ook mensen die een soort gevulde kast willen samenstellen waar ze daarna de komende 25 jaar niet meer naar om willen kijken is voor mij reden om hier op door te borduren. In aanvulling op de roulerende voorraad zoek ik ook wat extra buffers.

  Ik vind de dure spullen met 25 jaar houdbaarheid niet nodig maar een jaar of 5 zou wel leuk zijn. De voorkeur gaat uit naar veel calorieen voor weinig geld die ook nog eens lang houdbaar zijn. Tegen de tijd dat het niet meer bruikbaar is gaat het de container in en koop ik nieuwe voorraad.

  Zo heb ik een paar 5kg baaltjes witte rijst die nu 5 jaar over datum zijn. Er is nog niks aan te zien maar ik denk dat ze voor de zekerheid maar vervang.

  Ook aardappel puree zit in de categorie "veel voor weinig" maar daarvan is de houdbaarheid erg beperkt. Wat ik vandaag in de diverse winkels tegenkwam had een THT datum tussen 9 en 12 maanden vanaf nu.
  Heeft iemand een idee waarom dit zo kort is? Want wat kan er mis gaan met poederdroog zetmeel?

  Welke andere voedingsmiddelen zou ik nog op kunnen nemen als extra?
   
 2. Harry Nack

  Harry Nack Last (wo)man standing

  Ik zal aftrappen.

  1. Stap over voor een deel naar een andere rijstsoort. Zilvervlies bevat zemelen en kiemen die weer vetten bevatten en na verloop van tijd ranzig worden.

  2. Ga wecken. Geweckte gerechten zijn in principe decennia houdbaar. Ook kun je dan je eigen lekkerste recepten maken zoals heerlijke stoofpotjes.

  3. "Je moet de groeten van Hak hebben." De groenten in pot zijn ook decennia houdbaar al loopt ook hier de voedingswaarde terug na een jaar of 5.

  4. Producten vacuüm verpakken met een goede machine. Geen lucht betekent langer houdbaar.

  5...
   
  frans81 en zonnebrood vinden dit leuk.
 3. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Je witte rijst blijft wel even goed hoor, als je het mooi droog opslaat, dat kan nog wel wat jaartjes mee. Je kunt natuurlijk een portie koken om te zien hoe het zich gehouden heeft. Als 't kan rijst voor het koken even goed wassen met water. Standaard praktijk is dat in Aziatische landen en met onze supermarktrijst niet nodig, maar goede praktijk om rommel kwijt te raken. Bij oude zilvervliesrijst verbeterd de smaak enorm, want idd, die vliesjes bevatten van vetten die ranzig kunnen worden.

  Ik denk dat de THT van aardappelpuree vooral te maken heeft met de werkzaamheid van de emulgatoren die erin zitten, zodat je geen klontjes in je puree krijgt. Netjes en droog opgeslagen, blijft dat ook veel langer goed dan de THT, dat is slechts de datum waarop de 'garantie' van de producent afloopt.

  Alles in blik en pot is sowieso wel vijf jaar houdbaar, dat is een goedkopere optie dan gevriesdroogd eten. Blikken tomaat en wat kruiden voor bij je rijst en pasta en je kunt al best wat eetbaars op tafel zetten. Doe eens luxe en trek een pot groenten erbij los, bonen (als je die verdraagt) voor de eiwitten of vlees/vis in blik en je hebt de schijf van vijf wel rond. Ideaal, nou nee, maar aardig te happen en het eerste jaar zul je geen tekorten hebben aan mineralen, vitamines of andere voedingsstoffen hebben. Potje multivitaminen altijd handig erbij.
   
  buzz, Harry Nack en PBear vinden dit leuk.
 4. buzz

  buzz Elementary prepper

  In de betreffende berging is het droog en de temperatuur is nagenoeg het hele jaar tussen 10 en 20 graden, er komt geen daglicht bij want alles zit in een afgesloten kast.

  Als het je laatste voedsel is maken die eventuele klonten niet zo veel meer uit. Vraag is wel of die toevoegingen zelf ook degraderen tot iets ongezonds.

  In het oude forum heb ik nog een omvangrijk puree topic gevonden. https://forum.preppers.nl/topic/2943-aardappelpuree/
  Intrigerend vond ik daar het ompakken van de puree zakjes naar vacuum verpakkingen. Vanwege het feit dat de puree foliezakken redelijk gevul zijn met "lucht" had ik voor mezelf de conclusie getrokken dat deze misschien afgevuld zouden zijn met stikstof en in dat geval doe je met ompakken juist meer kwaad dan goed.

  Ben benieuwd of er op het forum mensen met kennis uit de voedsel industrie zijn die hier iets over kunnen zeggen.
   
  Laatst bewerkt: 13 februari 2020 om 14:32
 5. Jannes

  Jannes Specialist

  Dat is ook mijn gedachte. Weet je, het gemakkelijkst is om de fabrikant op te bellen en het te vragen. Misschien kost het een paar telefoontjes of een paar keer doorverbinden, maar het antwoord op deze vraag lijkt me niet moeilijk te vinden.
   
  petroman en Harry Nack vinden dit leuk.
 6. buzz

  buzz Elementary prepper

  Met mijn ver over de datum baaltjes rijst was iets vreemds. Ze hebben opgestapeld gelegen in een kast waarvan de planken van spaanplaat zijn gemaakt. De rijst in de bovenste zak zag er uit alsof deze gisteren gekocht was maar de onderste was bruin verkleurd, met name aan de onderkant. Ook de rijst was een beetje stoffig en verkruimeld in het gedeelte wat op de plank lag. Alsof er lijm en/of oplosmiddelen uit het spaanplaat in de zak getrokken zijn.

  Deze rijst voer ik dus af maar wil wel graag die ruim 30.000 kcal op voorraad houden dus even bij Lidl twee nieuwe zakken gehaald. Meteen ook even langs de xenos voor een aantal glazen potten van 3 liter die in de aanbieding waren.
  De nieuwe voorraad bestaat nu uit 4 van deze exemplaren:

  rijst.jpg
   
  Laatst bewerkt: 14 februari 2020 om 18:18
  Vitor, Stuudje, PBear en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 7. frans81

  frans81 SHTF Expert

  Ik verkoop de leger warme maaltijden in blik niet meer door . Deed ik eerst wel maar eten is toch wel belangrijk .
  Niet alleen voor de honger maar ook voor de motivatie in slechtere tijden .
  In blik zeer lang over tht te nuttigen . Kleur kan iets veranderen en kwaliteit .
  Maar dat neem ik voor lief . Heb nu honderden blikjes staan met Chili con carne, Lasagne en Indische kip .
  Maar ook nog veel zakken met menu's . Goed opgeslagen ook jaren na tht te nuttigen .

  Ik heb er een Goed gevoel bij dat ik voorraad heb .

  Het is nog beperkt in zijn geheel maar de rest komt wel .

  Het zijn tenslotte complete maaltijden en op gaan ze waarschijnlijk onder de huidige omstandigheden niet haha .

  En een Prepper die voedsel in blik verkoopt is niet echt snugger . Hè frans

  Edit

  Potten Hak wil ik idd nog een voorraad van hebben .
  Wanneer beurs weer wat dikker dan wacht ik tot bij de Action weer leuke aanbiedingen zijn .
  Grote potten voor 1 euro .
   
  Laatst bewerkt: 14 februari 2020 om 20:12
  Vitor vindt dit leuk.
 8. Roel

  Roel Prepper goeroe

  Wij doen (bijna) het zelfde..
  Alleen doen we het jaar in jaar uit...
  Met wat we uit de moestuin halen...
  aardappelen, bonen, erwten, prei, uien, boerenkool, rode, witte kool, wortelen, watdanook....
  Alles is in de weck te doen.
  Toch ook bij ons, een voorraad, rijst, macaroni, mihoen, bamie... al dat soort zaken...
  Leuk te combineren met wat we uit de tuin halen.....;)
   
  Vitor, frans81 en PBear vinden dit leuk.