Waar ga jij schijten?

Discussie in 'Gezondheid, medisch en verzorging' gestart door mrsjones, 1 augustus 2020.

 1. mrsjones

  mrsjones Specialist

  Bij mijn nieuwe huis is de tuin te klein voor een buiten gemaak. Wie heeft een composteren plee? Zelfgemaakte, gekocht? Give me all your shit stories. Ik zag ook eentje die de boel verbrand.. op Electra en denk niet dat ik daar mijn zonenergie voor ga gebruiken.
   
  Erny, zonnebrood, PBear en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 2. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Een compost toilet kun je zelf fabriceren.

  De basis is een groot gat in de grond. Daarin grote plastic ton (bv. 160 liter) met onderin (in de zijkant) een gat met wat kippengaas ervoor om het vocht af te voeren. Dat kun je in de grond laten weglopen. Daar boven op zet je een reguliere toiletpot waar je effe een gat in moet slijpen.

  Kont afvegen met van dat grijze, verteerbare papier, of gewoon pleepapier wat je in een aparte emmer gooit en verbrand als die vol is. Na elke beurt een schep zaagsel erin.

  Om de vertering op te starten een paar kleine soepballetjes rauw gehakt. Feitelijk een kleine sceptictank, zoals nog steeds in vele delen van Europa in gebruik zijn.

  Ik heb bij Pieter Boxman (zijn tijd ver vooruit in NL qua zelfvoorzienend leven, hij was de pionier hier) daar wel een op gezeten en het stonk niet. Hij hoefde het ding maar eens in de twee, drie jaar uit te scheppen. Hij woonde dan ook alleen.

  Met meer mensen is het plassen beter apart te doen, want het mixen geeft de stank.

  Ook op het internet zijn bouwplannen voor dergelijke, vrij simpele compost toiletten te vinden. De meeste maken het veel te moeilijk.
   
  Erny en frans81 vinden dit leuk.
 3. mrsjones

  mrsjones Specialist

  Ik heb, behalve in Nederland, altijd septic tank gehad. In droog climat hoeft je eingelijk niks aan te doen, het zakt gewoon weg. Ik zal rond kijken voor bouw plannen... indoor plee. En wij zijn meer van kont wassen dan wc papier.
   
  Erny vindt dit leuk.
 4. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  Als het grondwater op een halve meter begint, gaat dit simpele systeem niet werken uiteraard. Daar nog wel even op letten, anders wat ondieper en breder maken.
   
  zonnebrood vindt dit leuk.
 5. zonnebrood

  zonnebrood Last (wo)man standing Moderator

  Plee met houtsnippers of as tegen de stank. Ipv plee papier idd spoelen en droog deppen met wasbare doekjes. Beter voor het milieu en voor de portemonnee!

  Huis in zweden had een zogenaamde draai kompostplee, daar moest je aan draaien na het kakken. Die constructie vroor nog wel eens vast swinters. De buren hadden twee verschillende plees, een verhittingsplee en een maal wc welke werd geleegd in de tank. Die laatste was altijd verrot, je moest daar speciaal wc papier voor gebruiken anders verslikte die zich weer... Wat een ellende was dat.
   
  Erny vindt dit leuk.
 6. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  Ray en PBear vinden dit leuk.
 7. martin

  martin Diehard Prepper

  Die heb ik in Spanje. Het is een gewone WC die is aangesloten op het water. Maar de uitvoer gaat (uiteraard via een stankslot) naar een "septic tank" ipv het riool aangezien er geen riool aanwezig is.
  Maar wat is je doelstelling?
  Wil je compost maken van fecaliën (poep) ?
  Wil je een toilet zonder riool?
  Wil je een toilet zonder water?
  Wil je besparen op rioolheffing?
   
  Erny, petroman en Stuudje vinden dit leuk.
 8. PBear

  PBear Diehard Prepper

  Ik heb in het forum al eens gepost over mijn zelfgebouwd composttoilet op mij Duitse stek, waarbij feacalien en urine gescheiden worden opgevangen. Gebouwd van een overschot aan geplastificeerde spaanplaat met een gekochte toiletbril. Totale bouwkosten minder dan 20 euro. Compostvat van Aldi 150 liter kostte c.a. 35 euro.
  Op moment nog niet in gebruik, daar ik eerst het composteren beter onder de knie wil hebben. Op moment maak ik gebruik van de oude "poepdoos": een waterloos toilet dat afvoert op een gierkeldertje dat door een firma op bestelling leeggezogen wordt als hij vol is. Ik weet niet of die service in NL nog verkrijgbaar is.
  In Polen heb ik een "echte" poepdoos, die via een c.a. 10 m. lange PVC-pijp zonder zwanehals afvoert naar een lager gelegen niet zo diepe "put": een rechthoekig gat in de grond van c.a. 1,5 m diep, 2 m. lang en c.a. 1 m. breed. Dit wordt door 2 personen dagelijks gebruikt en werkt al meer dan een jaar zonder noemenswaardige problemen. Ook de afvoer van de keuken is er op aangesloten en het afvalwater van de wasmachine wordt er in afgevoerd.
  Via een afgezaagde brede trechter worden zowel feacalien als urine naar de afvoerpijp geleid. Om luchtjes te voorkomen sluit ik de trechter af met een diep bord als deksel.
  Het is oppassen dat er geen chloorwater in geloosd wordt, ander zit je enkele weken met stank. Maar zelfs met het warme weer zijn de luchtjes beperkt, als je tenminste niet met je neus boven de opening hangt. In huis geen last. Wel komt er in de zomer af en toe een verdwaalde vlieg uit de afvoerpijp omhoog, die dan "de krant moet lezen".

  Zelfbouw compost toilet met voorraad zaagsel.
  Compost toilet_20190811_140454_open lid & seat.jpg

  Compost toilet_20190811_140556_inside.jpg

  Compost toilet_20190811_140917_sawdust stock.jpg
   
  Laatst bewerkt: 2 augustus 2020
  Porta, Pignonwiel, Erny en 4 anderen vinden dit leuk.
 9. Ray

  Ray SHTF Expert Admin

  @martin Als SHTF alternatief ging ik van uit. Ieder huis in NL heeft verplicht een werkend toilet (bouwbesluit).
   
 10. Stuudje

  Stuudje Mankinds only hope Moderator

  Voor ecohuizen kan er een uitzondering gemaakt worden in het bouwbesluit. De aardhuizen in Olst, de koopwoningen, hebben een composttoilet. De huurhuizen mochten dat niet, daar is een watertoilet die is aangesloten op riolering.
   
 11. Roel

  Roel Prepper goeroe

  Nou ja, je hoeft een watertoilet uiteraard niet gebruiken als je dat niet wilt....
  Wij hebben inmiddels alles weer nieuw maar maken nog geregeld gebruik van onze "Utedass"
  Geen luchtjes of ander ongerief...;)
  DSCF2641.JPG
   
  Laatst bewerkt: 3 augustus 2020
  Erny, Stuudje, PBear en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 12. mrsjones

  mrsjones Specialist

  Juist mijn probleem is dat mijn tuin te klein is voor een poepdoos. Je kun niet gezond je sla en aardbeien er bovenop kweken. Dus wie heeft een meer gesloten systeem. In NL mag je geen septic tanken hebben.
   
 13. Wafels

  Wafels Diehard Prepper

  @mrsjones mijn zoon heeft een camper gebouwd en hij heeft daarin een commercieel compost toilet gezet en ik moet zeggen ondanks dat het een kleine ruimte is waar dat ding in staat je totaal niets ruikt (hij maakt wel gebruik van een kleine ventilator zoals in computers wordt gebruikt ) de ontlasting mengt hij met van die cocos vezel blokken zoals je bij de Action kan kopen . het toilet is na ongeveer een 3 weken vol en het restproduct kan hij zo overal bij het groen afval zetten en ik denk ook zo in een tuin gebruiken . ik zal hem vragen om wat details van dit toilet (goedkoop was het niet tov een chemisch toilet )
  hierbij nog een download link naar een goed pdf boek over compostering the humanure handbook https://weblife.org/humanure/ dit is de derde editie , er is een vierde editie maar die is enkel te koop .
  gr will
   
  Laatst bewerkt: 9 augustus 2020
  Erny, Ray en PBear vinden dit leuk.
 14. Wafels

  Wafels Diehard Prepper

  @mrsjones ik zou vragen wat het toilet was wat mijn zoon had in zijn camper en het is een systeem van '' nature's head ''
  https://natureshead.net/ ik heb het toilet gezien en het ziet er degelijk en goed uit en ik weet dat zoiets prima werkt , zowel in een camper als ook gewoon thuis of waar dan ook .
  gr will
   
  mrsjones vindt dit leuk.
 15. mrsjones

  mrsjones Specialist

  Dank je, ga ik deze keer , niet mijn neus achterna.
   
  Wafels vindt dit leuk.
 16. M van der Lugt

  M van der Lugt Elementary prepper

  Waar heeft jou zoon dit toilet gekocht @Wafels ?
   
 17. Wafels

  Wafels Diehard Prepper

  @M van der Lugt ik zal het mijn zoon vragen , op het moment is hij aan het werk , maar als hij morgen thuis komt zal ik het hem vragen en laat ik het u weten
  gr will
   
  M van der Lugt vindt dit leuk.
 18. Wafels

  Wafels Diehard Prepper

  @M van der Lugt Ik heb pas vandaag mijn zoon gesproken dus mijn excuus dat het iets langer duurde voordat ik uw vraag kan beantwoorden .
  Mijn zoon heeft zijn compost toilet bij Tomtur.de ( https://www.tomtur.com/ ) gekocht hij zei dat ze daar wel iets duurder waren geworden ,zijn model hadden ze niet meer enkel de duurdere . verder vertelde hij dat Separett ( https://www.separett.com/en-gb/ ) ook zoets verkochten en die zijn wat voordeliger en niet verkeerd , ook heb je het merk simploo ( http://www.simploo.co.uk/product/simploo-waterless-composting-toilet-compost-toilets-eco-loo/ )
  Ik hoop dat u wat mijn antwoord kunt doen
  gr will
   
  M van der Lugt, Ray en PBear vinden dit leuk.
 19. zanzarra

  zanzarra Survivor

  gelukkig woon ik landelijk ,en mocht de wc ,t niet meer doen graaf ik wel een gat in de grond in t weiland .gooi ik m dicht waneer vol en graaf een nieuwe, 4 paaltjes en een tarp eromheen .
  let the shit hit en ik shit wel terug.
   
  Porta en petroman vinden dit leuk.
 20. M van der Lugt

  M van der Lugt Elementary prepper

  Hallo Will,
  Bedankt voor het navragen. Kan ik toch eens wat gerichter zoeken naar hoe en wat. Vindt het wel een interessante optie mocht de watervoorziening uitvallen.

  Die 1ste ziet er wel het beste uit moet ik zeggen. Professioneel ding maar dat zie je ook terug in de prijs. Toch vindt ik het wel de investering waard.
   
  Laatst bewerkt: 22 september 2020
  Wafels vindt dit leuk.