• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Wat doe je dan...?

Sabrina

Senior Prepper
Stel...

...op een dag breekt, totaal onverwacht en midden in de nacht, ontzettend de pleuris uit (verzin maar een doemscenario). Volgens de rampenzender is het om de een-of-andere reden is het niet veilig om binnen een straal van pak 'm beet 100 kilometer in je woongebied te blijven, evacuatie wordt geadviseerd. De berichtgeving over wat er nou precies is gebeurd blijft echter heel vaag. Je hebt niet het geluk om een kant-en-klare BOL te hebben, en iedereen die je kent woont zelf ook binnen het risicogebied.

De meeste mensen in de regio zijn totaal onvoorbereid en beginnen in blinde paniek als een stel malloten de gekste dingen te doen; je hebt misschien zelfs mensen met wapens zien rondlopen en er gaan wilde geruchten dat er winkels geplunderd worden. Telefoonlijnen zijn onbruikbaar door acute overbelasting, en misschien hapert na een tijdje zelfs het elektriciteitsnet. Het is totaal onduidelijk hoe lang je het gebied zou moeten verlaten, maar je verwacht dat de snelwegen binnen de kortste keren vol files staan. De overheid kondigt een noodverordening af, maar door de totale chaos dreigt ook dit uit te hand te lopen.

Om het plaatje nog wat completer te maken is het bijvoorbeeld hartje winter; omdat het al dagen achter elkaar sneeuwt als een malle, ligt er een dik pak sneeuw. Je hebt een partner die preppen altijd maar een rare hobby heeft gevonden (die zelf totaal geen 'skills' en een slechte conditie heeft) maar waar je zo veel van houdt dat je hem/haar niet kwijt wil - die moet dus mee.

Afhankelijk van de aard van de shtf-situatie zoek je uit je voorraad snel de dingen bij elkaar die absoluut mee moeten. Bepakt en bezakt trek je enkele minuten later de deur stevig achter je dicht. Je partner staat beduusd naast je met een verwilderde blik in de ogen. Op de hoek van de straat valt je oog op een lege parkeerplaats; je auto is gestolen door iemand die er mee is gevlucht.

Wat doe je dan...?

Jaaaa, sorry...ik weet het; misschien een beetje vergezocht, zo hard zal het waarschijnlijk niet gaan.
Maar ik houd er wel van om over 'worst-kaas' scenario's te brainstormen omdat je dan 'echt' uitgedaagd wordt o_O. Wie doet er mee?
 
F

frans81

Gast
Rustig blijven en mijn hoofd gebruiken en eerst Partner met hoofd halve meter in de sneeuw duwen zodat zintuigen wakker worden en Brein begint te werken haha .
En misschien heeft deze in 1 x skills waarvan jij nooit heb durven dromen .
Pakt ie jou met hele zooi op de schouders en rent zo uit het gebied .
Door alle vrijgekomen energie dooit de sneeuw onder de voeten voordat deze aangeraakt wordt en blijkt alles veel makkelijker haalbaar .
 

petroman

SHTF Expert
Ken er nog één: je loopt buiten, hoort een vreemd geluid en kijkt op, aan de hemel verschijnt een donkere vlek die snel groter wordt, tegelijk wordt het donkerder en begint de vlek enorm te gloeien, je denkt waaatt???
Wat doe je dan ?

O ja, het is zomer, je hebt alleen je korte broek en T-shirt aan en slippers want je partner moest schoenen hebben en je moest mee.
 

lindaja

Specialist
evacuatie word geadviseerd.
wanneer ik het eens ben met de noodzaak van evacuatie heb ik binnen 15 minuten mijn dochter thuis en 10 minuten later zou ik kunnen vertrekken.
Sneeuwijzers onder onze schoenen om beter te kunnen wandelen.
Slee mee om extra spullen mee te kunnen krijgen.

nu is de kans dat in dat korte tijdsbestek de auto van skilloze vriend weg is niet zo groot.
Dus verwacht ik dat hij mijn kant op komt met de voorraad die ik bij hem opgebouwd, aangezien dit iets is wat we vaker benoemd hebben.( en zijn slaapzak en kleding )
In het geval dat hij niet vanaf zijn huis komt heb ik een extra slaapzak en mag hij mijn winter leggings onder zijn broek dragen :p
Na aankomst van vriend vertrekken we naar de stalling van onze B.O.V. ( bug out vouwwagen ) Die ook voor winterverblijf doenbaar is.
De aard van onze stalling is zodanig dat we binnen een half uur weer verder kunnen reizen. en we voor de massa op straat vloeit hebben we al een groot deel van de weg af kunnen leggen.

In het geval dat we echt niet met de auto kunnen word de slee gebruikt voor voorraad , en de rest dragen we op onze ruggen ( vriend heeft geen fatsoenlijke rugzak dat is wel een min )

Maar 100 km is met de auto en aanhanger onder goede omstandigheden al anderhalf uur rijden.
Lopend met de slee duurt wel erg lang en ik weet niet waarvoor ik moet evacueren.
 

Ray

SHTF Expert
Mmmmhh, je wilt dus een Bug-Out ondernemen in hartje winter met een pak sneeuw van minimaal 100 kilometer, lopend met een partner met belabberde conditie/ervaring. En de reden waarom is dan nog onbekend ook, terwijl die informatie onontbeerlijk is om te bepalen of je liever onderweg, of thuis dood gaat.

Voordat ik vier dagen ga lopen in hartje winter met een pak sneeuw, zal ik eerst proberen meer informatie te verkrijgen, want er zijn maar relatief weinig rampen waarbij een voorbereid prepper meteen de hort op zou moeten, midden in het gedrang met het niet voorbereidde volk. Eerste wat ik doe is blijven kijken naar die rampenzender die het kennelijk nog doet en anders gaat de wereldontvanger aan.

Blijken er nucleaire bommen onderweg of een grote meteoriet aanstaande dan heb je geeneens vier dagen om voldoende afstand te creëren te voet. Overstroming, uitval nutsvoorzieningen (om wat voor reden dan ook), nucleaire fallout, chemische ramp, etc, dan is een Bug-In prima haalbaar voor een voorbereid iemand.

Vaak wordt het idee van een Bug-Out geromantiseerd. "Als er wat gebeurt, pak ik m'n rugzak en ga naar 't bos om van de natuur te leven" is zo'n beetje de meest kansloze strategie die er bestaat. Het kan een laatste middel zijn, maar voor die tijd hoop ik dat mensen nog wat andere opties hebben.

De meeste preppers zullen niet in bezit zijn van een BOL vanwege de kosten, of er achter komen dat die BOL ook gecompromitteerd is, simpelweg omdat hij te dicht bij de ellende ligt. Deel van het doel van dit forum en de georganiseerde Shelter Campings is om mensen te leren kennen en eventueel een netwerk op te bouwen. Dan heb je wellicht meerdere opties ipv één BOL.
 

Nomad

Diehard Prepper
Dat zou balen zijn. Rugtasje met kampeerspullen mee, extra slaapzak er in, misschien nog wat MREs en dan... doorbijten!
200km door de sneeuw op weg naar m'n BOL. Gezien de onrust zo low-profile mogelijk reizen en zo min mogelijk aandacht trekken.
Overigens, dit is er van uit gaande dat ik MOET. Gezien de situatie zou ik kiezen voor een Bug-In.

Ik ken er nog één. Je stapt je voordeur uit en je ziet een zonsverduisetring. Dan zie je een prachtig groen licht. Zou dat het noorderlicht zijn?
RogueOne_DeathStar_Jedha.png

hint: dat is niet de maan ^_~
 

Sabrina

Senior Prepper
Mooi om te zien dat er, zelfs als ik een extreme denkbeeldige situatie schets, mensen zijn die het hoofd koel weten te houden. Want zo'n WTF effect zou je zomaar uit het veld kunnen slaan. Wat ik zou doen? Direct weer naar binnen en uitzitten die hap, denk ik.
 

petroman

SHTF Expert
Mooi om te zien dat er, zelfs als ik een extreme denkbeeldige situatie schets, mensen zijn die het hoofd koel weten te houden. Want zo'n WTF effect zou je zomaar uit het veld kunnen slaan. Wat ik zou doen? Direct weer naar binnen en uitzitten die hap, denk ik.

Dat is nou net de reden dat, tot op zekere hoogte, voorbereiden geen zin heeft: je weet totaal niet hoe je reageert.

Voorbeeldje: serie Alone > US krijger stapt stoer aan land en ontdekt binnen no time een hoop beren shit rond zijn lokatie, 's avonds weer met de boot naar huis. Ok, TV serie maar de reactie is wel echt.
 

Ray

SHTF Expert
Enige manier om iedereen zijn fysieke wandelvaardigheden te testen is om eens een wandelmeeting te houden. Fietstocht mag ook.

-Hoe zijn wij onder elkaar tijdens zo'n onderneming?

-Hoe goed ken je jezelf qua uithoudingsvermogen? (wat doet het mentaal met jou)

Tijd voor een stevige wandeling?;)

C
Onlangs nog een 'lopen met rugzak' SC geweest, georganiseerd door @walkabout. https://www.preppers-shelter.nl/for...rs-op-het-pieterpad-21-22-23-april-2017.2594/
Ook de Winter Outdoor Cooking was een SC met meer dan alleen gezelligheid, kamperen met (nog) een laagje sneeuw rond het vriespunt en dan de lekkerste dingen klaarmaken op een kampvuurtje/kacheltje, etc. https://www.preppers-shelter.nl/forum/threads/winter-outdoor-cooking-2017.2143/

Dit zijn uitjes die niet voor iedereen geschikt zijn, maar uitermate nuttig voor het testen van spullen en vaardigheden.

Een mens kan nog zoveel theoretiseren/speculeren, maar pas dan kom je erachter of het ook werkt!
 

zonnebrood

Mankinds only hope
Gezien het feit dat meneer en mevrouw zonnebrood in ijsberenland wonen en geregeld ook in winter trektochten maken hebben we wel enige ervaring met het langer verblijven in onstuimig weer. Behalve de kou is het vooral het transpiratievocht tijdens de rust waar je voor moet uitkijken en door sneeuw heen banjeren vreet energie, ook met sneeuwschoenen aan. Onze uitrusting is er wel op ingesteld, veel spullen worden in de winter ook dagelijks gebruikt. Het slijt dan wel maar we weten dan ook dat het functioneert. Door dit soort tochten train je jezelf mentaal maar ook fysiek en leer je je spullen en skills te gebruiken.

Een leuke oefening is om met je bob of edc vanaf lokatie x te vertrekken en kijk hoe snel je thuis komt in de winter (voor zover je kan spreken over een winter in nl/be)

Het vervoer: Onze fietsen gaan eind augustus altijd in winter modus, spijkerbandjes, nieuwe remblokjes, stuurmofjes Het staat hier al snel potdicht met auto's, de wegen zijn niet ingericht om snel en veel verkeer te verwerken. Er zijn hir ook niet zo veel wegen door de bevolkingsdichtheid van het gebied. Het snelste is om voor ons via het bos in de achtertuin uit de stad te vertrekken richting bol. Tijdens een poep tegen de ventilator kan dit nog eens lastig worden wanneer de veerboten er uit liggen, dit maakt de reis wel langer maar niet onmogelijk.

Je kan jezelf dus wel voorbereiden maar nooit voor de 100%.
 
F

Floesh

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Interessante topic met best wat dilemma's. Voordat ik naar buiten ga in hartje winter met de wetenschap minimaal 100km te moeten verplaatsen wil ik eerst zeker willen weten of het écht noodzakelijk is. Waarom zou de overheid adviseren te evacueren als het binnen een straal van 100km (buiten) niet veilig is? Dan heb je wellicht een grotere kans op overleven in je huis. Maar stel dat ik toch weg moet dan voldoende warme kleren, shelter en eten meenemen alvorens je aan deze barre trip begint. Uiteraard heeft de auto de voorkeur, maar in dit scenario kan dat niet meer. Ik zou wel een fiets meenemen, want als er stukken fietsbaar zijn dan scheelt dit aanzienlijk t.o.v. op de voet. En je kan je fiets altijd nog achterlaten. Belangrijk is ook voordat je vertrekt een route hebt bepaald en een alternatieve route. Kaart en kompas dus meenemen, want we weten niet of GPS het blijft doen.
 

Richard434

Prepper goeroe
Aangezien ik in het midden van het land woon, betekent die 100 km dat zo´n beetje heel Nederland niet meer veilig zou zijn.
Dat zou inhouden dat er pak m beet een 15 miljoen mensen tegelijk proberen weg te komen.
Conclusie, Kansloos om weg te geraken, dus ondanks het advies om te vluchten blijf ik toch binnen.

Afhankelijk van de verdere informatie die ik zou proberen te vergaren, (zoals: is het per direct onveilig buiten, of over een dag of 2 pas, etc) zou ik verdere keuzes maken.
 
G

Gamble

Gast
Ik lees sneeuw en geen ijs. In dat geval bel ik mijn collega die ex zeeman is en wiens oude schipper een partyschip heeft liggen in de haven 2 kilometer van mijn huis.
Mijn collega en gezin, alsmede mijn people 2 go zijn er binnen een kwartier zelfs met sneeuw op de weg (zo niet dan moeten we keuzes maken. Wachten of gaan). Via de bosrand langs mijn huis zijn we binnen no time op het schip en er snel vandoor alles en iedereen achterlatend met genoeg spul om langere tijd van huis te kunnen zijn als die hogere macht in de lucht ons dat gunt ;)

@petroman in jouw scenario ga ik zo snel mogelijk naar huis en hoop ik thuis te zijn voordat de regen losbarst ;)
 
V

Verwijderd lid 482

Gast
En dat schip ligt in de haven van? En heeft vandaar toegang tot de rijn of kan richting zee? Want je denkt toch niet dat de sluismeester en brugwachter rustig op zijn post blijft zitten als verder iedereen zijn biezen past. En dan weten we nog niet waar het over gaat, maar op het water ben je een " sitting duck" met een maximale snelheid van een km of 20 is uitwijken of vluchten voor iets wat vliegt nutteloos
 

Ray

SHTF Expert
En dat schip ligt in de haven van? En heeft vandaar toegang tot de rijn of kan richting zee? Want je denkt toch niet dat de sluismeester en brugwachter rustig op zijn post blijft zitten als verder iedereen zijn biezen past. En dan weten we nog niet waar het over gaat, maar op het water ben je een " sitting duck" met een maximale snelheid van een km of 20 is uitwijken of vluchten voor iets wat vliegt nutteloos
Ze gaan WOII toch niet herhalen? ;) Als ze dan toch jacht op je maken met een vliegtuig, maakt het niet veel meer uit welk vervoer middel je hebt, kun je alleen nog onderduiken in de bossen en net doen alsof FLIR niet bestaat.

Sluizen en bruggen zijn idd problemen, maar wellicht kun je die zelf bedienen als ze onbeheerd zijn. Zijn ze wel beheerd, dan gaan ze waarschijnlijk voor je open, tenzij vanaf hogerhand bepaald is dat niemand er door mag, maar in het scenario van TS is het juist de overheid die oproept om je uit de voeten te maken.
 
Bovenaan