• Helaas zit er een fout in de forumsoftware waardoor je de forumregels moet accepteren voor je deze kunt lezen. Onze excuses hiervoor. Mocht je na het lezen alsnog niet akkoord zijn, stuur dan even een PM aan phtvs
  • Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Oesterzwammen kweken

maupspam

Senior Prepper
Ik ben sinds kort weer begonnen met oesterzwammen kweken. Alleen nog even roze en grijze.
Ik pluk niet in het bos want ik verdiep mij hier niet in en deze zwammen zijn erg lekker en ik heb stapels emmers met stro waar ik in kweek. Ook het broed maak ik zelf door te vermeerderen op vogelzaad.
Ik ben wel met iets nieuws begonnen. Lion's mane / pruikzwam. Schijnt naar kreeft te smaken. En als ik op dreef ben dan zou ik er op kunnen blijven leven. Een deel ga ik ook drogen. Dat kun je jaren bewaren.
1704465094751.jpeg
 

RockyFlats

Ruttaan
Ik ben sinds kort weer begonnen met oesterzwammen kweken. Alleen nog even roze en grijze.
Ik pluk niet in het bos want ik verdiep mij hier niet in en deze zwammen zijn erg lekker en ik heb stapels emmers met stro waar ik in kweek. Ook het broed maak ik zelf door te vermeerderen op vogelzaad.
Ik ben wel met iets nieuws begonnen. Lion's mane / pruikzwam. Schijnt naar kreeft te smaken. En als ik op dreef ben dan zou ik er op kunnen blijven leven. Een deel ga ik ook drogen. Dat kun je jaren bewaren.
Bekijk bijlage 25558

Interessant @maupspam !
Van kaas en paddestoelen krijg ik niet snel genoeg, en zolang er nog geen plastic koeien bestaan die vogelzaad in kaas omzetten...
Die kweek is vast ook eenvoudig op te schalen? Wetenswaardigheden, tips en tricks hierover, graag!
 

maupspam

Senior Prepper
Laatst bewerkt:
@RockyFlats:

Er is veel te vinden op internet. Vooral over oesterzwammen. De mannier is eenmalig broed kopen. Dat is schimmel die door de zaden gekropen zijn. Paddestoelen zijn de geslachtsdelen van de schimmel. Dat kun ook van bestaande paddestoelen maken. Maar dat is lastig.
Het broed kun je vermeerderen door vogelzaad in een groente pot te doen. Half gevuld. 12 uur onder water zetten zodat het vol zuigt met water. Dan water goed lozen. Ik maak meestal +/- 10 potten tegelijk. Die stop ik dan in de hogedruk pan. Gewoon koken heb ik in het verleden gedaan maar dat mislukte geregeld omdat koken 100gr is en in de hoge druk boven de 121gr uit komt. De reden is dat de schimmels wel willen groeien maar de concurrerende schimmels ook. Die groene die op je brood komen. En die slopen jouw schimmel. Als je kookt dan gaat die concurrerende schimmel wel dood maar ze hebben ook sporen achter gelaten. En die gaan pas dood boven die 121gr. Anders komen ze 2 dagen later uit als eieren. En dan heb je niets bereikt.
Je moet ook zoveel mogelijk alles gesloten houden. Anders komt die groene er ook weer in.
Na afkoeling gooi je er de gekochte broed in, 10% per potje. En dan heel goed mixen door potje te kantelen. Niet hard schudden. Elk korreltje bevat schimmel dus hoe beter gemixed hoe beter het gaat inoculeren (beschimmelen). Als alles wit is uitgeslagen dan kun je dit herhalen of beginnen met kweken.
Zorg dat je geprepareerde emmers hebt. Ik heb aan één kant 12 gaten van 10mm geboord. Hier komen de zwammetjes uit. Er word vaak gezegd dat je de gaten moet afplakken met luchtdoorlatend tape om de groentjes buiten te houden. Ik ben nu aan het testen zonder tape en het lijkt te lukken.
Ik doe een portie stro in de snelkookpan en kook het 15 minuten. Genoeg voor 3 emmers. Vroeger deed ik het in een metale ton van 200 liter en kookte het een uur met oude pallets. Dat lukte ook wel omdat de broed overwicht had. maar ik had wel wat last van groentjes.
Als de stro afgekoeld is dan kun je de emmer vullen. Laagje stro, beetje broed, laagje stro, beetje broed, etc. 4 a 5 lagen. 1 potje per emmer. Deksel er op en =/- 2 weken wachten totdat de emmer één grote bak met schimmel is. Kan iets langer of korter duren. Dat ligt vooral aan de temperatuur. 25gr vinden ze lekker.
Als het zover is haal dan de tape van de gaten als je dat gebruikt hebt. Zoek een koelere plek van 15gr of beetje meer op met veel zuurstof en veel INDIRECT licht.
Het kan al zijn dat er hele klijne zwammetjes (pinnen) zijn anders kan het nog een paar dagen duren. Als je de pinnen ziet dan moet je 2x per dag de pinnen benevelen. Niet klets nat spuiten. Dan duurt het ongeveer een week totdat ze volgroeid zijn. Ze zijn klaar als de hoedjes recht staan. Daarvoor lopen ze rond af.

Ik denk dat ik alles wel heb. Aanvullingen graag!

1704470870855.jpeg
Gaten in de emmer 12x
 

RockyFlats

Ruttaan
@RockyFlats:

Er is veel te vinden op internet. Vooral over oesterzwammen. De mannier is eenmalig broed kopen. Dat is schimmel die door de zaden gekropen zijn. Paddestoelen zijn de geslachtsdelen van de schimmel. Dat kun ook van bestaande paddestoelen maken. Maar dat is lastig.
Het broed kun je vermeerderen door vogelzaad in een groente pot te doen. Half gevuld. 12 uur onder water zetten zodat het vol zuigt met water. Dan water goed lozen. Ik maak meestal +/- 10 potten tegelijk. Die stop ik dan in de hogedruk pan. Gewoon koken heb ik in het verleden gedaan maar dat mislukte geregeld omdat koken 100gr is en in de hoge druk boven de 121gr uit komt. De reden is dat de schimmels wel willen groeien maar de concurrerende schimmels ook. Die groene die op je brood komen. En die slopen jouw schimmel. Als je kookt dan gaat die concurrerende schimmel wel dood maar ze hebben ook sporen achter gelaten. En die gaan pas dood boven die 121gr. Anders komen ze 2 dagen later uit als eieren. En dan heb je niets bereikt.
Je moet ook zoveel mogelijk alles gesloten houden. Anders komt die groene er ook weer in.
Na afkoeling gooi je er de gekochte broed in, 10% per potje. En dan heel goed mixen door potje te kantelen. Niet hard schudden. Elk korreltje bevat schimmel dus hoe beter gemixed hoe beter het gaat inoculeren (beschimmelen). Als alles wit is uitgeslagen dan kun je dit herhalen of beginnen met kweken.
Zorg dat je geprepareerde emmers hebt. Ik heb aan één kant 12 gaten van 10mm geboord. Hier komen de zwammetjes uit. Er word vaak gezegd dat je de gaten moet afplakken met luchtdoorlatend tape om de groentjes buiten te houden. Ik ben nu aan het testen zonder tape en het lijkt te lukken.
Ik doe een portie stro in de snelkookpan en kook het 15 minuten. Genoeg voor 3 emmers. Vroeger deed ik het in een metale ton van 200 liter en kookte het een uur met oude pallets. Dat lukte ook wel omdat de broed overwicht had. maar ik had wel wat last van groentjes.
Als de stro afgekoeld is dan kun je de emmer vullen. Laagje stro, beetje broed, laagje stro, beetje broed, etc. 4 a 5 lagen. 1 potje per emmer. Deksel er op en =/- 2 weken wachten totdat de emmer één grote bak met schimmel is. Kan iets langer of korter duren. Dat ligt vooral aan de temperatuur. 25gr vinden ze lekker.
Als het zover is haal dan de tape van de gaten als je dat gebruikt hebt. Zoek een koelere plek van 15gr of beetje meer op met veel zuurstof en veel INDIRECT licht.
Het kan al zijn dat er hele klijne zwammetjes (pinnen) zijn anders kan het nog een paar dagen duren. Als je de pinnen ziet dan moet je 2x per dag de pinnen benevelen. Niet klets nat spuiten. Dan duurt het ongeveer een week totdat ze volgroeid zijn. Ze zijn klaar als de hoedje recht staan. Daarvoor lopen ze rond af.

Ik denk dat ik alles wel heb. Aanvullingen graag!

Bekijk bijlage 25560
Gaten in de emmer 12x

Een mooie uitvoerige beschrijving @maupspam , bedankt! Het is ook wel een beetje ontnuchterend want er komt veel bij kijken zie ik.

Nu ik zie dat je vogelzaad laat weken en vervolgens in een snelkookpan moet koken, vraag ik mij af of weken in een oplossing met Puro-Oxi ook zou volstaan?

"Natriumpercarbonaat (Na2CO3·1.5H2O2) is een wit, korrelig of poederachtig zout dat bekend staat om zijn uitstekende blekende en desinfecterende eigenschappen. Het staat vaak bekend als een “groen” alternatief voor traditionele bleekmiddelen, omdat het afbreekt tot zuurstof, water en natriumcarbonaat bij contact met water."

De zuurstof die vrij komt die heeft een ontsmettende werking. Zou je het vogelzaad dan laten weken in een afgesloten pan met Puro-Oxi in water, dan doodt dat wellicht ook meteen alle sporen? Eenvoudiger zou het wel zijn...

In een artikel over "andere paddestoelen" lees ik dat schimmels met natriumcarbonaat in toom kunnen worden gehouden. Nu de Puro-Oxi oplossing verandert in een oplossing van natriumcarbonaat, sla je wellicht twee vliegen in een klap, als de paddestoelen het accepteren? https://www.zamnesia.nl/content/546-hoe-herken-je-een-besmet-paddo-project
 

Henk88

Diehard Prepper
Interessant project @maupspam. Ik zag laatst ook een interessante video van survival lilly over het kweken van verschillende paddenstoelen Mushroom Growing in your Home. Het idee van zelf paddenstoelen kweken spreekt me wel aan omdat het een groente is met veel vitamines die je binnen kunt kweken waardoor je ook kunt kweken in de winter of bij extreme weersomstandigheden. Echter ik heb gemerkt bij zelf insecten kweken en zelf fermenteren dat het best een gedoe is om het netjes en schoon te houden zonder ongewenste schimmels of bacteriën dus dat houdt me nog een beetje tegen om het zelf te proberen.
 

maupspam

Senior Prepper
@Henk88 Het lijkt wat overweldigend maar als je de juiste stappen kent is het vrij simpel en straight forward. Als je het begint kan ik je wel coachen. Het is echt niet moeilijk.
Misschien kunnen we met een ploegje starten en een eerste batch maken?
Oh, en het is geen groente. Het ademt zelfs zuurstof. Net als mensen.
 

RockyFlats

Ruttaan
Interessant project @maupspam. Ik zag laatst ook een interessante video van survival lilly over het kweken van verschillende paddenstoelen Mushroom Growing in your Home. Het idee van zelf paddenstoelen kweken spreekt me wel aan omdat het een groente is met veel vitamines die je binnen kunt kweken waardoor je ook kunt kweken in de winter of bij extreme weersomstandigheden. Echter ik heb gemerkt bij zelf insecten kweken en zelf fermenteren dat het best een gedoe is om het netjes en schoon te houden zonder ongewenste schimmels of bacteriën dus dat houdt me nog een beetje tegen om het zelf te proberen.
@Henk88 , het idee spreekt mij ook aan, en ik heb de indruk dat het met die moeite van schoon houden weleens mee zou kunnen vallen.

De mensen van deze mini paddestoelen-farm zie ik niet in cleanrooms rondlopen. Ze trekken er buitendeuren open alsof het geen kwaad kan, en behalen wel aanzienlijke oogsten.

Zoals @maupspam aangeeft, is het steriliseren van de voedingsbodem belangrijk, maar zodra dat eenmaal in plastic zakken verpakt zit zoals bij deze farm, kan er m.i. niet veel meer mee gebeuren in de zin van besmetting.

Wat ik mijzelf nog wel afvraag is, of zo'n voedingsbodem niet vaker hergebruikt kan worden. Bijvoorbeeld door er 1/5 nieuw bij te mengen, wellicht nog wat kaliumnitraat (stikstof) er in en weer te steriliseren. Telkens een nieuwe voedingsbodem gebruiken zou m.i. snel problemen kunnen opleveren in een crisissituatie waarin er tekorten zijn. En wat zal een paddenstoel nu helemaal aan voedingsostoffen nodig hebben? Wellicht maar een fractie van wat er in een voedingsbodem zit (?).
 

maupspam

Senior Prepper
Laatst bewerkt:
het idee spreekt mij ook aan, en ik heb de indruk dat het met die moeite van schoon houden weleens mee zou kunnen vallen.

De mensen van deze mini paddestoelen-farm zie ik niet in cleanrooms rondlopen. Ze trekken er buitendeuren open alsof het geen kwaad kan, en behalen wel aanzienlijke oogsten.

Dat klopt. Dat doe ik ook vaak. De helft nieuwe stro en je gaat gewoon weer door. Emmer in 2en delen en dan heb je dus van 1 emmer 2 emmers gemaakt. Je loopt wel wat meer risico op groentjes omdat je de emmer open doet.
Edit: En het oude stro is natuurlijk leeg gegeten door de schimmel. Dus je kunt dit niet oneindig doen. Tenzij je het als broed gebruikt en kleine laagjes maakt.
 

maupspam

Senior Prepper
Zoals @maupspam aangeeft, is het steriliseren van de voedingsbodem belangrijk, maar zodra dat eenmaal in plastic zakken verpakt zit zoals bij deze farm, kan er m.i. niet veel meer mee gebeuren in de zin van besmetting.
IMG20240106063749.jpg

Klopt. Eenmaal in de emmer lekker laten staan en wachten op het lekkers. Zo staat het bij mij in de keuken. Foto vandaag.
Links de nieuwe lichting. Rechts: onderste 3 al geplukt en wachtend op de 2e "flush". Soms is er nog een 3e maar daar wacht ik nooit op. En de bovenste 3 wachten totdat ze groot genoeg zijn. Het kleine emmertje is een test maar daar komt niet veel aan.
 

maupspam

Senior Prepper
Een mooie uitvoerige beschrijving @maupspam , bedankt! Het is ook wel een beetje ontnuchterend want er komt veel bij kijken zie ik.

Nu ik zie dat je vogelzaad laat weken en vervolgens in een snelkookpan moet koken, vraag ik mij af of weken in een oplossing met Puro-Oxi ook zou volstaan?

"Natriumpercarbonaat (Na2CO3·1.5H2O2) is een wit, korrelig of poederachtig zout dat bekend staat om zijn uitstekende blekende en desinfecterende eigenschappen. Het staat vaak bekend als een “groen” alternatief voor traditionele bleekmiddelen, omdat het afbreekt tot zuurstof, water en natriumcarbonaat bij contact met water."

De zuurstof die vrij komt die heeft een ontsmettende werking. Zou je het vogelzaad dan laten weken in een afgesloten pan met Puro-Oxi in water, dan doodt dat wellicht ook meteen alle sporen? Eenvoudiger zou het wel zijn...

In een artikel over "andere paddestoelen" lees ik dat schimmels met natriumcarbonaat in toom kunnen worden gehouden. Nu de Puro-Oxi oplossing verandert in een oplossing van natriumcarbonaat, sla je wellicht twee vliegen in een klap, als de paddestoelen het accepteren? https://www.zamnesia.nl/content/546-hoe-herken-je-een-besmet-paddo-project
Er zijn verschillende methoden. Ik heb gekozen voor de (in mijn ogen) beste SHTF methode. De methode's die ik ken zijn:
kalkbehandeling
sterilisatie bij hoge temperatuur en hoge druk. (mijn methode)
fermentatie
magnetron
calcium hydroxide
Maar ik doe daar verder niets mee.
 

maupspam

Senior Prepper
Laatst bewerkt:

Flos

SHTF Expert
Ik heb dat jaren terug ook eens geprobeerd maar totaal mislukt.
Met jou uitleg @maupspam moet het zekers lukken.
Alleen moet ik hier een plaats zien te creëren waar het 25° is.
 

maupspam

Senior Prepper
Ik heb het idee als ik een stappenplan maak dat we ver komen. Dus...

Koop broed - Oesterzwam voor nu: Grijze. roze, gele, blauwe etc. is voor later leuk.
Koop vogel zaad.
Koop een stro baal.
Koop/regel een plantenspuit die nevel kan spuiten
Koop luchtdoorlatende tape
Regel een paar glaze potten. (net zoveel als er in je hogedruk pan passen)
Regel/pak je hogedruk pan
Regel een paar saus emmers bij de lokale snackbar
Boor een stuk of 12 gaten aan één kant van de emmer. (zie foto hierboven)

En nu het echte werk.
1. Neem een glaze pot. Vul het HALF met vogelzaad. Doe hier water bij. Ik doe altijd heet water. Maar dat zal wel tussen mijn oren zitten. :)
laat het 12 uur intrekken.
2. Laat het water GOED weglopen en uitlekken. Anders blijft het te nat en dat sloopt de schimmel. Stop het in de pan met een laagje water en laat het koken. Als de stoom uit de afsluiter/gewichtje komt dan een kwartier laten koken. Na dat kwartier uitzetten en laten afkoelen. Als de pan open kan dan de potten er uit en verder laten afkoelen.
3. Het broed goed losmaken zodat het zometeen goed gemengd kan worden
4. Als de potten op kamertemperatuur zijn doe er dan 10% broed bij. Goed mengen door de potten te draaien en te kantelen. Hoe beter je dat doet hoe sneller het volledig gekoloniseerd is. Het is klaar als je een (zo goed als) volledig beschimmelde pot met zaad hebt.
Ik open 's morgens en 's avonds voorzichtig de potjes een beetje en blaas er dan in om er zuurstof in te krijgen.
----- Je kunt ook voldoende broed kopen en deze stappen overslaan. 3 kilo zakken o.i.d. -----
5. Als je voldoende broed hebt dan kun je de stro koken. Vul de hogedruk pan met stro. Laat dit ook 15min. koken en daarna afkoelen.
6. Plak de gaten op de emmer af met de luchtdoorlatende tape (of probeer het zonder)
7. Maak van de broed nu ook weer kleine kruimels. Vul de emmer(s) laagje voor laagje stro/broed. Ongeveer 4/5 lagen. let op bovenop ook een beetje broed. Je kunt ook een dubbele hoeveelheid doen (of meer). Dan gaat het heel snel.
8. Zet het nu +/- 2 weken op liefst 25gr. Maar de huiskamer doet het ook.
9. Als je door de gaten iets wits ziet dan kun je het verplaatsen naar een koelere omgeving. 15gr zou mooi zijn. Maar iets kouder of warmer lukt ook wel. Haal de tape er van af als je dat gebruikt hebt.
10. Spuit de gaten 2x per dag met nevel nat. Als er al paddestoeltjes zijn dan nevel je die ook. Doe je dat niet dan drogen de paddestoelen uit en mislukt het alsnog.
11. Wacht totdat de paddestoelen groot zijn en de hoedjes recht zijn.
Links zijn de hoedjes recht en rechts nog niet.

oesterzwam3.png

Mis ik wat? Vertel het mij.
 

Flos

SHTF Expert
@maupspam
A) waar koop ik broed.
B) kan je een foto van luchtdoorlatende tape posten. Of waar koop ik dat.
C) is het gelijk welk stro er gebruikt wordt ? ( ik gebruik tarwe stro voor de konijnen maar ik heb ook gerste stro liggen. En soms ook rogge) of is dat een stomme vraag.
D) ook een foto van het vogel zaad .
E) hoe groot ( inhoud ) zijn jou glazen potjes. Moeten die lucht dicht afsluitbaar zijn.
 
Bovenaan