• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Bijen houden

Dit ☝️

Ik ben zelf ook begonnen zonder een vereniging of cursus, maar heb wel een boek gekocht en heeeeel veel podcasts geluisterd en infromatie filmpjes op het internet bekeken. Dankzij corona waren veel imkers online gegaan (en online cursussen). En ik heb 3 sterke volken gekocht.

In middels zit ik wel bij een vereniging en ik hoef het niet te doen zoals hen, maar het is wel fijn terug te kunnen vallen als er wat is. En zo heb ik ook al koninginnen gekregen toen er wat mis ging bij 1 volk.

Bijen zijn hele handige dieren voor bestuiving, maar als je je lokale tuin wil helpen, kan het misschien beter zijn om voor de wilde bijen te zorgen. Honingbijen zijn best selectieve dieren en wilde bijen hebben een hogere bestuivingskans. Alleen zijn honingbijen vaker met veel meer wat dit weer opheft.

Ik ben sowieso fan van het bevorderen van de wilde bijen (naast mijn eigen bijtjes)
 
Mee eens @Red. Bijenkasten zijn natuurlijk nodig als je zelf honing wilt maken, maar als je de bestuivers wilt helpen kun je ook de omstandigheden voor wilde bijen verbeteren. Ik heb ooit voor iets meer dan een tientje een insectenhotel gekocht en dat was meteen een succes: voor de helft gevuld met eitjes van metselbijen.
Helaas was het hokje niet van beste kwaliteit, dus het jaar erop heb ik zelf een wat duurzamere gemaakt. Daar hebben we hier elk voorjaar plezier van. Fantastisch om van dichtbij mee te maken hoe die eitjes uitkomen en daarna de vrouwtjes weer druk zijn met een eitjes leggen voor volgend jaar.
Zorg voor de juiste plaatsing: bijen hebben warmte nodig om actief te worden dus een plaats waar het insectenhotel ochtendzon vangt en niet de wind er teveel op staat is ideaal. Zorg verder ook voor (liefst gifvrije en inheemse) bloemen in de buurt voor de voeding. Via het project www.voerdebijbij.nl zullen er ook dit voorjaar waarschijnlijk weer voedselbanken voor bloemzaad bij iedereen in de buurt geopend worden, waar je kunt inschrijven voor een gratis zakje bloemzaad.
 
Morgen is het weer zover.
De eerste slinger beurt van het jaar.
De eerste honing dat geslingerd wordt is volgens mij de beste.
Hij is normaal heel licht van kleur.
En ook snel hard. En aangezien ik crème honing maak is dat een pluspunt.
Ik heb 4 productie bijen volkeren.
Wat het gaat opbrengen weten we morgen avond.
 
Uit 3 van mijn 4 productie bijenkasten heb ik ramen uit de honingzolder gehaald. En gewogen.
Heb alle uitgehaalde ramen ontzegeld en geslingerd. En deze opnieuw gewogen.
Dus het bruto gewicht en het tarra gewicht.
Dit niet op de gram nauwkeurig maar ik kwam op een verschil uit van net geen 27 kg.
Helemaal niet slecht.
Nu moet de honing rijpen dan ga ik hem enten en roeren ( 2x per dag ) tot crème honing.
Dan pas gaat hij in potjes.
 
Uit 3 van mijn 4 productie bijenkasten heb ik ramen uit de honingzolder gehaald. En gewogen.
Heb alle uitgehaalde ramen ontzegeld en geslingerd. En deze opnieuw gewogen.
Dus het bruto gewicht en het tarra gewicht.
Dit niet op de gram nauwkeurig maar ik kwam op een verschil uit van net geen 27 kg.
Helemaal niet slecht.
Nu moet de honing rijpen dan ga ik hem enten en roeren ( 2x per dag ) tot crème honing.
Dan pas gaat hij in potjes.

Een mooi resultaat beste @Flos
Ik heb iets gevonden over honing:
  • Droge honing (minder water) een hogere dichtheid heeft en daarom zwaarder is, vaak in de buurt van 1,4 tot 1,45 kg per liter.
  • Vochtigere honing (meer water) iets minder weegt, soms rond de 1,2 tot 1,3 kg per liter.

Waarom ben ik dat gaan uitzoeken, ik vond een bekertje honing 1kg wat bij de Aldi word verkocht verdacht klein, en dacht dan is honing in verhouding zwaarder van water.
 
Waarom ben ik dat gaan uitzoeken, ik vond een bekertje honing 1kg wat bij de Aldi word verkocht verdacht klein, en dacht dan is honing in verhouding zwaarder van water.
@JJ&A , dat verklaart dan ook waarom die rommel zo verdacht goedkoop is, tamelijk vloeibaar is en niet uitgesproken naar honing smaakt!
1000061591.jpg
Een mensel van honing uit diverse landen lees ik. Daar zitten dan ook landen tussen waar bijen glucosestroop produceren denk ik😉 Waar zou de gele kleur vandaan komen, van de E101 bij?😂
1000061592.jpg
 
Nee beste luitjes het was een doorzichtige kunststof beker van een kilo zwaar en was helder licht gekeurd bruin.
Het was een tijdelijke aanbieding.
 
Als het goedkoop is dan is het vaak een mengels met honing uit niet-eu landen die andere regels hebben dan imkers in NL en DE.
Binnen de EU kan het best nog een prima honing zijn. (maar liever gewoon bij de regionale imker kopen)

Honing binnen (veel) EU landen mag niet verhit zijn/worden. De honing mag niet op basis van siroop zijn gemaakt (worden de bijen gevoerd). Dat gebeurd bijvoorbeeld in China veelvuldig bijvoorbeeld.

Daarnaast heb je dus ook nog "honing" die aangelengd wordt met siroop of kleurstof.

Je wil dat honing een laag vochtgehalte heeft. Hoe hoger deze is, desto meer kans je hebt dat deze gaat gisten. Daarom oogst een imker ook pas als deze een zo laag mogelijk vocht gehalte heeft. En dan is deze dus door de bijen gedroogd. In Duitsland mag je honing niet kunstmatig drogen. Ik weet niet hoe dat in NL is.

Overigens heb ik ook een mooie vloeibare honing, en ook honing kan licht van kleur zijn. Het ligt er heel erg aan waar de nectar vandaan gehaald is. Acacia is een hele lichte honing bijvoorbeeld. Ik kan hier mijn honing laten testen, maar aangezien ik altijd wel meerdere koolzaadvelden in de buurt heb, weet ik toch al dat dat minimaal 50% van mijn honing is.

Overigens ent ik mijn honing niet en roer ik deze ook niet 2x per dag. Ik doe het de luie methode (die overigens prima werkt). Vanuit de emmer wordt het 1x opgewarmd naar 35 graden, vervolgens geroerd en dan blijft het goed crèmig in het glas.
 
Zal wel vloeken in de kerk zijn maar ik vindt Langnese Bloemenhoning het lekkerst.

We kochten vorig jaar bij een Imker bloemenhoning, die ook erg lekker was, maar na een paar weken werd hij keihard en is met geen mogelijkheid meer vloeibaar te krijgen. Geprobeerd door hem langzaam op te laten warmen in een bakje warm water, maar dat lukte niet, Dus i nde magnetron geprobeerd, ook geen succes.
 
Zal wel vloeken in de kerk zijn maar ik vindt Langneus Bloemenhoning het lekkerst.

We kochten vorig jaar bij een Imker bloemenhoning, die ook erg lekker was, maar na een paar weken werd hij keihard en is met geen mogelijkheid meer vloeibaar te krijgen. Geprobeerd door hem langzaam op te laten warmen in een bakje warm water, maar dat lukte niet, Dus in de magnetron geprobeerd, ook geen succes.

En konden jullie er brokjes van af kappen en in de koffie oplossen of lukte dat ook niet.
 
Brokjes eraf halen en in de thee ging wel maar loste heel moeilijk op

Brokjes er af kappen en dan verguizen is dat misschien iets,

Wij hadden dat ook met Himalaya-zout om het in de pan met eten te doen kwam je het toch tegen tijdens het eten toen hebben een goed peper en zoutmolen gekocht van het merk Peugeot, en die maalt het mooi fijn.
 
Zal wel vloeken in de kerk zijn maar ik vindt Langnese Bloemenhoning het lekkerst.

We kochten vorig jaar bij een Imker bloemenhoning, die ook erg lekker was, maar na een paar weken werd hij keihard en is met geen mogelijkheid meer vloeibaar te krijgen. Geprobeerd door hem langzaam op te laten warmen in een bakje warm water, maar dat lukte niet, Dus i nde magnetron geprobeerd, ook geen succes.

Bloemenhoning is voorjaars honing en zegt niks meer dan dat. Zo verkoop ik mijn honing ook.

Alle honing moet je met langzaam opwarmen vloeibaar kunnen krijgen (moet dus wel door en door warm zijn), maar het blijft niet perse vloeibaar. Want je maakt de kristallen niet kapot, alleen even vloeibaar.

Magnetron is erg slecht voor de honing.

Als het hard wordt zat er waarschijnlijk koolzaad in. Dat kristalliseert erg snel. Maar alle honing kan uiteraard kristalliseren. Hieruit blijkt wel dat de imker het niet goed behandeld heeft. Of gewoon het type honing verkeerd ingeschat. Er zijn meer soorten die sneller kristalliseren.

Heb ik met mijn 1e batch ook niet helemaal perfect gedaan. Maar dat was nog wel smeerbaar. (Dankzij de Acacia in de buurt gok ik)
Mijn 2e batch was wel goed. En nog steeds (meer dan half jaar na vullen)

Het is wel hoe je goede honing kunt herkennen. Net zoals bloemen langs de rand (witte aftekeningen).
 
Terug
Bovenaan