• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Etniciteit en preppen

Mayo

Last (wo)man standing
Laatst bewerkt:
Ik denk dat mensen uit gebieden of bepaalde lagen van de bevolking (zoals de laagste kaste in India) die alijd al weinig hebben een voorsprong hebben op ons in zoverre dat zij van heel weinig nog iets kunnen maken, zonder veel poeha. Als wij even weinig zouden hebben dan zouden we misschien omkomen...

Misschien is dát wel iets wat we van hen kunnen leren: 'making do' met wat je wél hebt :cool:
Hoe zeg je dat in het nederlands, 'making do'? Zich kunnen bedruipen, genoegen nemen met, behelpen, rondkomen

Ik denk dat heel veel mensen in de westerse wereld dat verleerd zijn: je behelpen met wat je wel hebt en er het beste van maken.
Veel van ons zijn vooral meeester geworden in het klagen over wat we níet hebben en waar we volgens onszelf wel 'recht' op hebben :eek:
Vindingrijk zijn, creatief omgaan met wat je bij elkaar kunt scharrelen en daarmee kunnen overleven, dat zijn wel eigenschappen die belangrijk zijn na een SHTF ;)

'Vroegah' hadden we hier in Nederland natuurlijk ook niet altijd even veel te eten, zeker aan t eind van de winter was het toch allemaal wat schraal.. Volgens mij heeft de Katholieke kerk daarom rond Februari de Vastentijd verzonnen: het vlees (als dat er nog was) begon te rotten , net als de aardappelen en de ingemaakte of ingekuilde groenten o_O
Misschien zouden we als preppers ook af en toe eens moeten 'oefenen' met minder. Minder eten, minder water, minder stroom, minder warmte.. Hé, volgens mij kunnen we dan bij @frans81 in de leer! :thumbsup:
 
D

Deleted member 2138

Gast
Mooi topic en een mooi idee om te leren van andere culturen en gewoontes.

Ik ben zelf opgevoed als een echte Nederlander, met daarbij echter weinig aandacht voor 'preppen' (als in flinke voorraad enz.). Maar dat had ook te maken met het feit dat ons gezin een lange tijd net de touwtjes aan elkaar kon knopen. Ik kan niet zeggen dat we het 'slecht' hebben gehad maar mijn ouders hebben zich wel kapot gewerkt en een groot deel van deze tijd zouden we de middelen niet hebben gehad al zou men willen.
Zelf hadden we wel, in de betere jaren, altijd een voorraadje waarmee we zo'n 2 weken tot een maandje vooruit zouden kunnen. Puur omdat het inkomen niet altijd constant was, groot inkopen soms beter uit komt en er zo altijd wat in huis was (minder ritjes naar de winkel en daarmee minder onvoorziene aankopen).

Sinds ik op mezelf woon heb ik in basis eenzelfde methodiek; voorraadje onder het nom 'voor het geval dat' en om de kosten te drukken. Inmiddels probeer ik om mijn voorraad uit te breiden wanneer daar de financiën naar zijn (student) en daarnaast zijn we bezig met verbouwen van groente enz.

Meer on topic:
Ik denk dat veel mensen in andere landen het simpelweg niet zo breed hebben dat ze een echte voorraad op kunnen bouwen, daarnaast is groot inkopen vaak goedkoper (en dus voor veel mensen de enige manier om rond te komen, of in ieder geval beter rond te komen). Op een zekere manier is het inkopen van een grote hoeveelheid voedsel ook een soort manier van preppen, men kan het op dat moment betalen en de vraag is of het volgende week niet duurder is geworden of er niets meer over is. (De markt is in veel landen natuurlijk niet zo stabiel als in Nederland.)

Van de mensen die in Nederland wonen maar een andere (buitenlandse) cultuur hebben weet ik dat ze vaak gewend zijn en aangeleerd wordt dat ze het niet altijd breed hebben en het dus moeten doen met wat ze hebben. Ze zijn vaak wat minder 'verwend' zoals wij 'westerse'.

Ik heb zelf dan ook het voornemen om komend jaar mee te doen met de vaste-periode net zoals veel moslims doen, puur omdat ik vind dat goed is om af en toe te doen. Ik denk dat je dan meer respect krijgt voor de situatie je nu in zit (een zekere welvaart) en het je mentaal 'harder' maakt.

Misschien leeft men meer met de dag en vertrouwen ze op elkaar in moeilijke tijden om er door heen te komen? Benieuwd naar wat onze mede preppers met een niet-westerse achtergrond hieraan toe te voegen hebben.
 

homerun

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Persoonlijk vind ik dit nogal een interresant onderwerp. Ik ben zelf ene halfbloed van 18 jaar oud. Ik ben zelf half Nederlands en half Surinaams. En begon al met preppen toen ik 15 was. Ik ken amper mensen van een niet westerse komaf die preppen. Maar ik weet dat ze er wel zijn. Soms in andere vormen en maten (van het preppen ).

Maar ik denk dat het vooral ligt aan de mindset van de personen. Ik heb redelijk wat vrienden van een Antiliaanse komaf. En die zijn niet erg bezig met de toekomst (totaal niet rot bedoeld). Maar die denken er niet heel uitgebreid over na. Zij leven meer in het nu, wat ook af en toe niet verkeerd is. Maar zijn totaal niet bezig met preppen (hoewel soms dit wel dit het geval is als verdovenden middelen mee tellen (grapje) ).
 

Mayo

Last (wo)man standing
Laatst bewerkt:
hoewel soms dit wel dit het geval is als verdovenden middelen mee tellen

Mensen die verslaafd zijn, of dat nu medicijnen (vaak pijnstillers) zijn, alcohol, tabak, of de drug-du-jour, zullen het sowieso heel moeilijk krijgen als de SHTF en ze moeten cold turkey afkicken...
 

homerun

Diehard Prepper
Mensen die verslaafd zijn, of dat nu medicijnen (vaak pijnstillers) zijn, alcohol, tabak, of de drug-du-jour, zullen het sowieso heel moeilijk krijgen als de SHTF en ze moeten cold turkey afkicken...

Ja dat zal zeker wel het geval zijn ja maar hoe ik het bedoelde was het meer een grap . Maar dat neemt niet weg dat het zeker een kern van waarheid heeft
 

mrsjones

Diehard Prepper
Nou, hier ben ik, de niet autochtone Prepper . Ook nog joods en uit de Antillen . Ik ben 4 dr generatie preppers. Ik ken redelijk veel preppers in Israël, behalve eten, medicatie , water en het verboden onderwerp, zijn er veel mensen met een extra nationaliteit, altijd cash genoeg voor een vliegtickets en deals voor de kinderen... bvb ze vragen vrienden in Australia of ze hun kinderen in hun gezin opnemen in geval van rampen, dat ken ik alleen van joden . Mensen zie de belang van vluchtplekken ver weg en hebben deals. Als het mis ga in Europa heb ik adressen voor mijn kinderen en ik zal ook kinderen in huis nemen zo nodig. Verder zijn er veel landen waar mensen minder winkel afhankelijk zijn, ze produceren of ruilen voor 80% van hun behoefte, ze hebben skills die ze kunnen inzetten en normaliter kopen deze mensen ook groter in, als de cash er is kopen ze lampolie voor een hele jaar. De cyclus van iedere mand een vast in en uitgaven patron is daar niet de norm. Ook mensen met redelijk inkomen kopen veel in, nu is het te kopen,ze heben de ruimte en binnen is binnen. In echte armoede situatie is het de dag overleven en niet echt vooruit denken. Ik ben bevriend met preppers op Curacao en Surinaams .
Een aanvulling, om je leven te redden, vervallen de wet van de kasroet en kun je alles eten. Je mag alles doen om in leven te blijven, behalve doden, dat mag alleen uit zelfverdediging .
 

Mayo

Last (wo)man standing
@mrsjones
wow... nu al deals maken met mensen waar je je kinderen naartoe zou kunnen sturen, daar heb ik nog nooit aan gedacht!
Nu heb ik zelf geen kinderen, maar toch.. wat goed!!

Ja, ik kan me voorstellen dat joodse mensen, met het verleden in het achterhoofd, veel meer voorbereid zijn voor als het weer mis zou gaan.. o_O
Wellicht ook dat ze een veel beter 'gevoel' hebben wanneer een bepaalde situatie mis zou kunnen gaan en wanneer ze extra maatregelen moeten treffen. Zelf ben ik geboren en getogen in NL en heb nog nooi wat mee gemaakt, dus mijn 'instincten' zijn niet zo scherp vergeleken met hen, denk ik zo..
'Binnen is binnen', dat is een heel goed principe! :D
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
In Spanje ben ik nog niet echte preppers tegengekomen. Natuurlijk hebben ze hier hun voorraden en seizoensvoedsel, maar men denk over het algemeen maar een paar dagen vooruit.

Op de campo iets meer dan dat omdat je bij slecht weer niet naar een dorp wil om boodschappen te halen als de wegen weggespoeld zijn.

Ook ben ik nog niet veel preppersfora tegengekomen. De buitenlanders, zoals ik hier preppen wat meer of eigenlijk hamsteren. Vaak geboren doordat sommige producten hier niet zijn te krijgen. Hollanders, Duitsers, Engelsen ze hamsteren allemaal wel wat uit het thuisland.

Heel af en toe zie ik wel wat outdoor mensen wandelen of fietsen waarvan ik vermoed dat ze beter zijn voorbereid.
 
D

Deleted member 569

Gast
Vanuit economisch oogpunt is bulk gewoon vaker goedkoper als Retail.

In Nederland zijn er ook gewoon nog dorpen waar het niet rendabel is om een supermarkt neer te zetten. Daar rijdt men ook gewoon eens in de paar weken voor een voorraad. Jij ziet het alleen niet veel bulk en de kopers bij de gangbare supermarkten omdat de markt hier in Nederland zwaar competitief is en hiervoor alternatieven zijn in de vorm van de Makro, Sligro etc. die in bulk gespecialiseerd zijn.

Per land zullen er andere beweeg redenen zijn, en een paar extreme voorbeelden. De Filipijnen, daar wordt ingeslagen door de vele eilanden omdat transport over zee niet altijd gaat (stormen etc.). Turkije, onzekere economie en zo snel mogelijk geld omzetten in bruikbare goederen. Landen als Canada, Rusland, Australië met een lichte bevolkingsdichtheid met hele lange afstanden tussen dorpen.

Vanuit cultureel oogpunt kan nog een beweeg reden zijn dat de één altijd rekent op onverwachte mee-eters en bij de ander uitsluitend op afspraak. Individualisme tegenover collectivisme.
 
D

Deleted member 2138

Gast
Niet verkeerd bedoel maar wel de vraag die ik dan heb; zijn Joden dit (meer) gaan doen na de 2e wo? Wo2 geeft natuurlijk een goede reden waarom het belangrijk is, maar is dit ook de aanzet geweest voor veel joden? Of deed men dit al lang daarvoor (op vergelijkbare wijze)?

Nou, hier ben ik, de niet autochtone Prepper . Ook nog joods en uit de Antillen . Ik ben 4 dr generatie preppers. Ik ken redelijk veel preppers in Israël, behalve eten, medicatie , water en het verboden onderwerp, zijn er veel mensen met een extra nationaliteit, altijd cash genoeg voor een vliegtickets en deals voor de kinderen... bvb ze vragen vrienden in Australia of ze hun kinderen in hun gezin opnemen in geval van rampen, dat ken ik alleen van joden . Mensen zie de belang van vluchtplekken ver weg en hebben deals. Als het mis ga in Europa heb ik adressen voor mijn kinderen en ik zal ook kinderen in huis nemen zo nodig. Verder zijn er veel landen waar mensen minder winkel afhankelijk zijn, ze produceren of ruilen voor 80% van hun behoefte, ze hebben skills die ze kunnen inzetten en normaliter kopen deze mensen ook groter in, als de cash er is kopen ze lampolie voor een hele jaar. De cyclus van iedere mand een vast in en uitgaven patron is daar niet de norm. Ook mensen met redelijk inkomen kopen veel in, nu is het te kopen,ze heben de ruimte en binnen is binnen. In echte armoede situatie is het de dag overleven en niet echt vooruit denken. Ik ben bevriend met preppers op Curacao en Surinaams .
Een aanvulling, om je leven te redden, vervallen de wet van de kasroet en kun je alles eten. Je mag alles doen om in leven te blijven, behalve doden, dat mag alleen uit zelfverdediging .
 
D

Deleted member 569

Gast
Niet verkeerd bedoel maar wel de vraag die ik dan heb; zijn Joden dit (meer) gaan doen na de 2e wo? Wo2 geeft natuurlijk een goede reden waarom het belangrijk is, maar is dit ook de aanzet geweest voor veel joden? Of deed men dit al lang daarvoor (op vergelijkbare wijze)?

Heel kort samengevat en niet negatief bedoeld. Dit zit in de natuur van de Joodse gemeenschap, vooral een gesloten gemeenschap. Joden leven in dienst van de gastheer (land). De tweede wereldoorlog was niet de eerste keer dat het Joodse volk flink wat voor de kiezen heeft gekregen. Diensten voor de gastheer (land) waren over het algemeen van hoge kwaliteit en als tegen prestatie zorgde de gastheer altijd wel voor de waarborging leefbaarheid en veiligheid. In tijden van onzekerheid en conflict kregen zij flink wat te verduren met o.a. de kruistochten etc.

Dan zijn er de Zionisten zij geloofde erin dat de Joden een eigen staat nodig hadden, zij waren niet populair tot de tweede wereldoorlog. De landen faalde op grote schaal in het waarborgen van de veiligheid en leefbaarheid van de Joodse gemeenschap. Zo is Israël geboren want dit was nodig aldus de publieke opinie kort na de tweede wereldoorlog, of eigenlijk gezegd schuldgevoel van de internationale gemeenschap in het falen tijdens WO2.

Een hoge zelfredzaamheid & realisme zit in het bloed van de Joodse gemeenschap.
 

Tanfana

Mankinds only hope
Admin
Mijn zwager heeft al jaren een Thaise vriendin. Zij snapt er niet veel van dat wij zo 'n grote voorraadkast hebben. Ik denk dat er meerdere oorzaken zijn dat het voor haar raar is.
- in Thailand is er in bijna ieder seizoen wel wat te oogsten. Dus ze hoeven geen half jaar te overbruggen waarin weinig te oogsten is.
- het oogstseizoen is ook veel langer dan bij ons.
- Thai leven nu en denken niet zo ver vooruit als wij Europeanen. Een kennis van me had een sieradenfabriekje in Thailand. In die tijd waren er veel demonstraties. Het kon zo zijn dat personeel niet meer kwam omdat ze geld kregen om te demonstreren. Als het geld dan weer op was kwamen ze weer naar de fabriek om werk vragen. Maar dan was hun plek al weer ingenomen door een ander.
- rijst hebben veel mensen wel op voorraad omdat dat goedkoop is en nog goedkoper in grote hoeveelheden.
 
Bovenaan