• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Grid tie, hybride of offgrid solar systeem

influencer

Prepper
Laatst bewerkt door een moderator:
Het is een wijdverbreid misverstand dat zonnepanelen je thuisinstallatie van stroom voorzien als het lichtnet uitvalt. Bijna 100% van alle in NL aangesloten omvormer zijn 'grid tie', ofwel afhankelijk van het lichtnet. Valt de stroom uit, schakelt de omvormer uit en kunnen de kaarsjes aan. Technisch gezien kan dat ook niet anders omdat vraag en aanbod op een stroomnet goed in balans (en in fase) moeten zijn.


Omdat ik ruim 4.000Wp aan panelen wil inzetten autonoom systeem, dat ook volledig onafhankelijk kan werken van het lichtnet, is een compleet andere installatie nodig.
De afgelopen maanden loop ik tegen veel onbegrip van leveranciers: ze snappen niet wat je wilt omdat vrijwel niemand zoiets vraagt, het lichtnet in Nederland best goed en betrouwbaar is, en de terugverdientijd van je panelen acuut onderuit gaat. In de meeste gevallen werd een hybride systeem geadviseerd: een grid tie omvormer met een noodaccu.
Valt het lichtnet uit (of leveren de panelen geen stroom) wordt de accu gebruikt als energiebron. Maar als het lichtnet uit blijft, wordt de accu niet meer opgeladen. Dit geldt bv voor de opstellingen van SMA, Mastervolt en SolarEdge.


Uiteindelijk bleven er een zeer beperkt aantal leveranciers over voor een off grid systeem, waarbij overtollige zonne-energie wél teruggeleverd kan worden en dus niet verloren gaat.
- de Franse Imeon levert een 3.6kW omvormer
- de Duitse Effekta kan een dergelijke setup aan
- de Nederlandse apparaten van Victron bieden dit aan


Vanwege de modulaire opbouw van Victron, de kwaliteit van de componenten en de krachtige lader, gaan we voor de HUB-1 opstelling van Victron. Schematisch ziet dat er zo uit zoals in de bijlage http://www.victronenergy.com/blog/2014/03/07/hub-1-available/).


Achter de lader komt een 48V accu-pakket waar ca. 35kWh in opgeslagen kan worden, en kunnen er moeiteloos 3 groepen van 16A op worden afgezekerd. In principe kunnen we de woning waar de installatie komt volledig voorzien van stroom. Voor de donkere winterdagen wordt volgend jaar een micro warmtekracht koppeling overwogen (bv een kachel met stirling motor) die nog ca. 1500 kWh levert in de wintermaanden.


De panelen zijn inmiddels geleverd. De Victron spullen staan in bestelling en de keuze voor de accu's is nog niet definitief. Met dit draadje zal ik jullie op de hoogte houden van de installatie, kosten en gebruik in de praktijk.hub-1.png


Advies is welkom!
 

Lazarus

Prepper
Wouw! Mooi systeem "krijg" je!
Ben benieuwd naar je ervaringen.


Zelf heb ik een klein off grid systeem (2 kwh)
Gebruik het alleen voor zendapparatuur en bij stroomuitval kan ik de cv er op laten draaien.
Binnenkort wil ik een keer brood bakken met dit systeem in onze broodbakmachine van 550w.
 

Richard434

Prepper goeroe
Het feit dat Grid-tie systemen automatisch uitschakelen zonder spanning van het hoofdnet is voor de monteur die een (spoed)reparatie aan het standaard Net moet doen wel zo prettig!
Aangezien hij anders vanuit "jouw" panelen toch een flinke hoeveelheid stroom over zijn lichaam kan krijgen.. ;)

Er zijn 2 relatief simpele methoden om dit te ondervangen.
Echter zal er 1 nooit door een Installateur aangelegd mogen worden in verband met bovenstaande.

De eerste optie is om de installatie volledig off-grid te plaatsen, en dus via een laadunit accu's laad opladen en dan van daaruit naar een omvormer.

De Tweede optie, wat eigenlijk ideaal zou zijn, maar wat meer voeten in aarde heeft in verband met de veiligheid (en daarmee ook veel verantwoording bij de gebruiker legt) is om een schakelaar in het standaard systeem te plaatsen, waarbij er in geval van een stroomstoring handmatig omgeschakeld kan worden naar een offgrid opstelling, waarbij er dan accu's geladen worden.
Echter geeft dit het grote risico dat er alsnog spanning naar het hoofdnet kan "weglekken" als de installatie niet 100% gescheiden is.
Terwijl je juist wil dat je koelkast etc gewoon stroom blijft krijgen.


Technisch is dit te maken, maar zoals ik al zei, vereist dit hoge verantwoording en enige kennis van zaken van de gebruiker.
Omdat je hierbij "creatief" met de NEN normen om gaat zullen (goede) installateurs hun vingers hier niet aan willen branden.

Edit: dit betekent wel dat je 2 omvormers zal moeten plaatsen.
 

petroman

SHTF Expert
Ziet er leuk uit. Ik mis echter nog het punt locatie, oriëntatie.

Ik zie op dit moment veel systemen geplaatst worden met totaal verkeerde oriëntatie. Kan ook niet anders wat je huis draaien lukt meestal niet zo goed. Maar een vermogen aan euries op je dak spijkeren en dan een belabberd rendement is ook niet wat je wilt.

Wij hebben een solar edge systeem en vooral de paneel gebonden optimizers zijn ideaal.
Valt er een beetje schaduw op een paneel stort niet meteen je hele string in.

En een handgeschakelde on/off grid is goed te doen.
 

netuyas

Specialist
Het is lastig, maar wel realiseerbaar. Het probleem zit hem in het ombouwen van de inverter en het plaatsen van een extra schakelaar(dubbelpolig of 4v) tussen je hoofdschakelaar en je groepenkast.
Ook zal je wat PLC of relaissturing moeten plaatsen om een en ander goed te laten schakelen, en heb je natuurlijk een accubank nodig en een omvormer met voldoende capaciteit.

Je inverter schakelt immers af zodra de sinus van het lichtnet wegvalt. Je moet dan schakelen van Grid based naar Off grid mode. Dit kun je handmatig doen, of automatisch. Wel heb je deels dubbele bedrading nodig, en naast de inverter zal je ook nog een laadregelaar met voldoende capaciteit nodig hebben, een accupack. alsmede een omvormer met voldoende capaciteit.

Makkelijker, veiliger en goedkoper is om in de bedrading van je panelen een onderverdeling te maken waardoor je een paar panelen naar een laadregelaar kunt switchen waar een beperkte 12v installatie met accu achter zit. Dan heb je een vorm van backup.
 

influencer

Prepper
Dank voor de constructieve reacties.

[member=78]petroman[/member] ze komen op een plat dak van 170m2, zonder schaduw. De panelen kunnen optimaal worden gesitueerd, dus zuid op Sunbeam montagesysteem met optimale hoek.
De SE optimisers kunnen helaas niet gebruikt worden maar de lader werkt wel met 5 strings van drie panelen. De maximale ingangspanning van de DC lader is 140V.


[member=12]Richard434[/member] het wordt optie 1; het volledige PV gedeelte blijft op DC (lader + accu's). De omvormer wordt met een ENS (anti islanding, netspanningsbeveiliging) gekoppeld aan het lichtnet. Softwarematig wordt de Victron Multiplus zo ingeregeld dat er wordt teruggeleverd als de accu vol is, en het eigenverbruik lager is dan de PV productie.
De Multiplus is zodanig ontwikkeld dat er binnen 20ms geschakeld kan worden tussen netspanning en aggregaat of voeding vanuit het battery pack.
Vanzelfsprekend wordt alles voorzien van schakelaars en zekeringen.


De complete lay-out is hier te vinden:
http://www.victronenergy.nl/upload/documents/Hub-1-System-Layout-V3-4-8-2014ADR-.pdf


[member=30]netuyas[/member] de inverter is ontworpen om op deze manier te schakelen. Een ENS voorkomt de levering van stroom als het lichtnet faalt (wat anders levensgevaarlijke situaties oplevert).
 

petroman

SHTF Expert
Ik ben wel benieuwd wat je als "optimale" hoek neemt.
Volgens mij bestaat die nl. niet echt. De zon draait om je installatie heen plus veranderd in hoogte plus verschuift dit door het jaar heen. Ons dak heeft een hellingshoek van 45 graden en inderdaad heb ik maar twee maanden in het jaar waarbij die hoek ideaal is. Dat is tov de hoogte van de zon. Die twee maanden heb je bij elke hoek.
Vandaar dat ik zeg de optimale hoek bestaat niet echt.

Ik zou wel eens willen weten wat een meedraaiend systeem echt doet.
 

Richard434

Prepper goeroe
Laatst bewerkt door een moderator:
@petroman

In de praktijk zijn de kosten van een draaiend systeem, zowel in energie als in de constructie en dergelijke dat de extra opbrengst daarmee verloren gaat.

In Duitsland zijn er diverse tests mee gedaan, onder andere op de kranenfabrieken van HansGrohe.
 

influencer

Prepper
Klopt, maar omdat we toch de keuze hebben kiezen we voor een zuid-ligging. Er liggen tenslotte al 24 panelen oost onder 23º, 24 west onder die hoek en nog eens 24 onder 45º (je herinnert je vast wel de posts op een ander forum)
 

Arie

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Leuk om dit te volgen.
Ik heb zelf ook een victron multiplus 12v 1600va omvormer hangen.
Ik heb er voor gekozen om zelf om te schakelen omdat de 1600va maar 16A kan door laten in de laad modus. Een 5000va versie kan veel meer aan maar ja de prijs.
Ik heb de meterkast verdeelt in 2 groepen met aardlek waarvan er 1 groep met aardlek als noodstroom dient.
Ik heb nu achter de hoofdschakelaar een omschakelaar van hager geplaatst van 40A om tussen licht net en victron te schakelen.
Ik heb dit gedaan om alle functionele middelen te kunnen gebruiken zoals licht koel vries en cv ketel.
Ik heb dus van het lichtnet gewoon 40A beschikbaar maar in de noodstroom stand maar 6A.

In de schuur heb ik de boel hangen en daar staan nu 4x 180ah agm accu's.
Het laden gaat nu nog via het lichtnet maar ben aan het zoeken naar zonnepanelen.
Het punt waar ik over twijfel is.
Neem ik een net gekoppelt systeem dit heeft het voordeel dat ik terug kan leveren maar kan op die manier niet de accu's 100% vol laden.
Dit kan in korte tijd een hoop schade aan je accu's geven.
Neem ik in mijn geval een 12v laad systeem kan dit weer wel.
Maar kan ik niet terug voeden.

Voor hoelang wil je off grid kunnen draaien in nederland.

De victron schakelt namelijk de laad spanning van je lichtnet gekoppelde panelen af als deze hoog genoeg is en weer bij als hij te laag word.
Je kan dus je accu's maar voor 80/90% laden als je genoeg vermogen kan opwekken.

Ik kan al wel melden dat het een vreemd gezicht is als heel de wijk donker is en bij jou het buiten lampje blijft branden.



Succes.
 

Arie

Diehard Prepper
Ik begrijp dat ik via een hup1 opstelling wel kan terug voeden. Dan is dat wel een helemooie kans om toch terug tevoeden en zonnepanelen voor offgrid te hebben.
 

Harry Nack

Last (wo)man standing
@influencer, Victron biedt de oplossing om zowel terug te leveren en de off-grid functie te gebruiken. Hiervoor is een speciale bus nodig die ze voor je programmeren en de Multiplus regelt de rest. Op het moment dat de accubank vol zit, gaat het systeem terug leveren dus kun je alsnog salderen. De kunst is dus om je accubank hierop af te stemmen, want snel vol is ook salderen.

48v systeem, dus setjes van 3 panelen maken.
 

Ruurd

Prepper
hoi, ik draai zelf off grid op een tuin huisje en heb mijn panelen zo geplaatst dat ze hun max. kunnen leveren wanneer ik de stroom nodig ben. 2 op het oosten en 2 op het zuiden. voor mij werkt dit erg goed. Heb een 12v en 24v accu bank staan, beide worden ze door een eigen laadregelaar geladen. Alle panelen zijn parralel aangesloten. bij slechtweer (weinig zon) zie ik dat de 12v accubank eigenlijk altijd nog wel geladen word en de 24v accubank niet. Nu geeft dat niet om dat de 24 set niet vaak gebruikt word.
 

Arie

Diehard Prepper
Al meer info over dit project van de topic starter.
Vond het wel interessant.
Ik zelf heb nu een zonnepaneel op een speelhuis geplaatst van 200wp en dit op een victron 75/15 lader.
Als de zon lekker aanwezig is kan ik nu zo'n 10A laden en van de zomer mischien iets meer.
Ik kan de tuin verlichting makelijk laten branden nu.
Ik heb de multiplus wel van het net gehaald nu anders blijft hij maar in laadstand staan.
Omdat deze lader en omvormer niet makelijk te kopelen zijn.
Het terug voeden gaat nu niet maar heb weer lekker wat te rommelen en het werkt goed.
 

petroman

SHTF Expert
Of je rekend eea door: gewoon terugleveren en accus vullen uit vaste net versus accus laden via panelen en de rest (?) salderen.
Valt ooit de stroom weg dan leef je op de accus.
 

Arie

Diehard Prepper
Ik vind het niet echt noodzakelijk om te salderen. En met nu 1 paneel levert dat niks op.
Ik zou op dat zelfde speelhuis nog 2 panelen kwijt kunnen, mischien in de toekomst.
Vind het leuk als hobby project om dan de tuin verlichting en schuur los van het licht net te hebben.
Daar door bespaar ik ook een klein beetje op de energie kosten.
Ik kan altijd bij stroom uitval in de meterkast omschakelen en dan vanaf de accu's en een zonnepaneel off grid draaien.
 

F. Duiker

Prepper
Hallo, ik lees met veel belangstelling jullie reactie om zoveel mogelijk rendement uit de zonnepanelen te halen.

Ik zelf ben bij mij thuis ook met een project bezig, met als uitgangspunt om de energie uit de panelen alleen voor mij zelf te gebruiken. Dus zo min mogelijk aan het net terug te leveren.
Ik doe dit als volgt, ik kijk overdag continue hoeveel energie ik nodig heb voor eigen gebruik, hierbij maak ik gebruik van de gegevens die uit de slimme meter komen.
Genereren de panelen meer energie op dan regel ik dat die energie niet terug het net in gaat maar opgeslagen wordt in accu’s.
Als de panelen niet meer genoeg opbrengen, dan doe ik het omgekeerde, ik meet de behoefte aan energie, en lever die uit de accu d.m.v. een inverter totdat het energie verbruik weer rond de 0 Watt is.
Ik heb nu een proefopstelling en het werkt zeer naar mijn tevredenheid.
Ik zoek eigenlijk mensen die ook geïnteresseerd zijn in dit project, om samen te kunnen brainstormen.
 

FKAGB

Prepper goeroe
Hallo, ik lees met veel belangstelling jullie reactie om zoveel mogelijk rendement uit de zonnepanelen te halen.

Ik zelf ben bij mij thuis ook met een project bezig, met als uitgangspunt om de energie uit de panelen alleen voor mij zelf te gebruiken. Dus zo min mogelijk aan het net terug te leveren.
Ik doe dit als volgt, ik kijk overdag continue hoeveel energie ik nodig heb voor eigen gebruik, hierbij maak ik gebruik van de gegevens die uit de slimme meter komen.
Genereren de panelen meer energie op dan regel ik dat die energie niet terug het net in gaat maar opgeslagen wordt in accu’s.
Als de panelen niet meer genoeg opbrengen, dan doe ik het omgekeerde, ik meet de behoefte aan energie, en lever die uit de accu d.m.v. een inverter totdat het energie verbruik weer rond de 0 Watt is.
Ik heb nu een proefopstelling en het werkt zeer naar mijn tevredenheid.
Ik zoek eigenlijk mensen die ook geïnteresseerd zijn in dit project, om samen te kunnen brainstormen.
Schakel je steeds handmatig of laat je dit doen door een schakelautomaat?
 

F. Duiker

Prepper
Dit gaat automatisch, heb zelf een controller gebouwd die alles regelt.
Werkt allemaal met FET's , zowel het omschakelen als de vermogensregeling.
De acculader komt bij Victron vandaan, en die zorgt dat de accu niet te ver ontladen wordt, anders schakelt hij het systeem uit.
 
Bovenaan