• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

in welke staat zijn noten na een jaar in orginele verpakking?

miss-elliot

Survivor
Hallo
Is hier iemand die wel eens noten een jaar (of langer) bewaard heeft in originele verpakking?
Ik vroeg mij af hoe de staat van de noten dan zijn en of het wel/geen extra "aandacht" nodig heeft om het bewaar proces te verlengen.
 
Hier wil ik ook nog mee aan de gang. Ik denk dat het een kwestie van uitproberen is. Het zal per noot verschillen. Feit is wel dat voedingsmiddelen het beste blijven wanneer er niet te grote veranderingen zijn in temperatuur en vocht. En dan liever wat koeler en droger dan warm en vochtig.

Ik zit eraan te denken wat noten vacuüm te verpakken en dan te testen hoe lang ze lekker/eetbaar zijn.
 
Noten in de originele verpakking, je bedoelt in de dop?
Hoe meer vet een noot bevat, hoe sneller ranzig(want vet wordt ranzig op den duur) Invriezen helpt.
Ik bewaar ongebrande noten hooguit een jaar (dan is de nieuwe lichting er) en rooster ze voor gebruik zelf, in de oven of in een koekenpan.
Walnoten kan je ook plukken als ze onrijp,nog groen zijn en op vele manieren verwerken. http://oogstenzonderzaaien.nl/2007/06/groene-walnoten/

Bewaartips noten.
http://notenspecialist.com/informatie/noten-bewaren/
 
Ik weet uit ervaring dat pinda's best lang houdbaar zijn in hun af fabriek mylar verpakking, maar langer dan een jaar over datum worden ze toch echt niet lekkerder op. Zakken die twee jaar over datum waren zijn hier op diverse SC's in het kampvuur beland, zo'n halve kilo pinda's brandt echt geweldig mooi.

Vonden sommige mensen zonde, maar je moet maar eens zo'n half ranzige pinda proeven. Je gaat er niet dood van, kunt het best eten tijdens een SHTF maar bah.

Helaas is ook een deel van mijn paranoten hetzelfde lot beschoren, want die zijn ook eenmaal een jaar of langer over datum toch echt niet zo smakelijk meer.

't Maffe is dat die zakken best goed luchtdicht zijn, vaak nog een 'beschermende atmosfeer' (stikstof gas) wordt gebruikt en alsnog het spul na een jaar of drie niet echt lekker meer is. Ik denk dat het best lastig is om ze lang houdbaar te maken, zelfs als je zuurstofabsorbeerders zou gebruiken en dikke mylar zakken.
 
Laatst bewerkt:
en alsnog het spul na een jaar of drie niet echt lekker meer is

Ik heb nog een blik met pindanoten (jaja, pindanoten zijn eigenlijk geen noten maar peulvruchten) die een jaartje of 5 (of zou het al 10 zijn?) over de datum is. Ik zal eens in de kelder op zoek gaan of ik deze kan terugvinden en kijken of dit nog eetbaar is. Ik denk overigens van niet want ondanks dat mijn stelling "ingeblikt is oneindig houdbaar" is zal dat (denk ik) niet opgaan voor noten i.v.m. het vet.
 
Ik heb nog een blik met pindanoten (jaja, pindanoten zijn eigenlijk geen noten maar peuvruchten) die een jaartje of 5 (of zou het al 10 zijn?) over de datum is. Ik zal eens in de kelder op zoek gaan of ik deze kan terugvinden en kijken of dit nog eetbaar is. Ik denk overigens van niet want ondanks dat mijn stelling "ingeblikt is oneindig houdbaar" is zal dat (denk ik) niet opgaan voor noten i.v.m. het vet.
Puur olie of vet zou het probleem niet zijn, ingeblikt, zonder zuurstof en gedesinfecteerd bij het inblikken. Het is iets wat in de noten zelf zit combinatie met het vet wat altijd razig lijkt te worden. Chemisch puzzeltje, ben ik dol op, wellicht kom ik er nog eens op terug. We zijn vast niet de eersten met die vraag en is dus gewoon een kwestie van opzoeken. :)
 
Noten in de originele verpakking, je bedoelt in de dop?
Hoe meer vet een noot bevat, hoe sneller ranzig(want vet wordt ranzig op den duur) Invriezen helpt.
Ik bewaar ongebrande noten hooguit een jaar (dan is de nieuwe lichting er) en rooster ze voor gebruik zelf, in de oven of in een koekenpan.
Walnoten kan je ook plukken als ze onrijp,nog groen zijn en op vele manieren verwerken. http://oogstenzonderzaaien.nl/2007/06/groene-walnoten/

Bewaartips noten.
http://notenspecialist.com/informatie/noten-bewaren/
in orginele verpakking bedoel ik ingesealde plastic verpakking.
https://www.supermarktaanbiedingen.com/public/images/discount/2018/14/717146.jpg
Dat het vet ranzig zou worden was ik al bang voor maar ik weet niet hoe snel dat gaat heb ik geen ervaring mee.

Ik weet uit ervaring dat pinda's best lang houdbaar zijn in hun af fabriek mylar verpakking, maar langer dan een jaar over datum worden ze toch echt niet lekkerder op. Zakken die twee jaar over datum waren zijn hier op diverse SC's in het kampvuur beland, zo'n halve kilo pinda's brandt echt geweldig mooi.

Vonden sommige mensen zonde, maar je moet maar eens zo'n half ranzige pinda proeven. Je gaat er niet dood van, kunt het best eten tijdens een SHTF maar bah.

Helaas is ook een deel van mijn paranoten hetzelfde lot beschoren, want die zijn ook eenmaal een jaar of langer over datum toch echt niet zo smakelijk meer.

't Maffe is dat die zakken best goed luchtdicht zijn, vaak nog een 'beschermende atmosfeer' (stikstof gas) wordt gebruikt en alsnog het spul na een jaar of drie niet echt lekker meer is. Ik denk dat het best lastig is om ze lang houdbaar te maken, zelfs als je zuurstofabsorbeerders zou gebruiken en dikke mylar zakken.

ja die zakjes van de lidl zijn ook altijd goed lucht dicht gemaakt, dus had gehoopt dat ze lang zouden volhouden.
Maar als ik het hier zo lees zijn noten niet echt een keepertje voor lange termijn dus, (of eigenlijk alles wat vettig is)
(om nou je diepvries daarmee vol te gooien is ook zo wat.

Ik heb nog een blik met pindanoten (jaja, pindanoten zijn eigenlijk geen noten maar peulvruchten) die een jaartje of 5 (of zou het al 10 zijn?) over de datum is. Ik zal eens in de kelder op zoek gaan of ik deze kan terugvinden en kijken of dit nog eetbaar is. Ik denk overigens van niet want ondanks dat mijn stelling "ingeblikt is oneindig houdbaar" is zal dat (denk ik) niet opgaan voor noten i.v.m. het vet.

ingeblikte noten heb je ook nog ja, helemaal niet aan gedacht.
Maar als ik de post van ray zo lees maakt bevorderd blik ook niet echt de houdbaarheidsdatum... waardeloos zeg
Dus een noot is minimaal maand of 9,10 houdbaar en dan gaan ze hard achteruit?
Waarom zetten ze er dan erop dat het een jaar houdbaar is op de verpakking....

Met zilvervliesrijst of volkoren producten hetzelfde verhaal zeker gezien deze allemaal wat vet bevat?
 
in orginele verpakking bedoel ik ingesealde plastic verpakking.
............Dus een noot is minimaal maand of 9,10 houdbaar en dan gaan ze hard achteruit?
Waarom zetten ze er dan erop dat het een jaar houdbaar is op de verpakking....
..............
Met zilvervliesrijst of volkoren producten hetzelfde verhaal zeker gezien deze allemaal wat vet bevat?
Hoe kom je aan die 9 a 10 maanden?

Ik heb het idd over de verpakking rechtstreeks uit de supermarkt en over een jaar na de T.H.T. datum.

Zilvervlies rijst koop ik altijd in 't groot en doe er met gemak een jaar mee, dan is het wel weer op. Door te rouleren heb ik dus nooit muffe rijst en toch voor een jaar op voorraad. Muffe rijst zou je qua smaak kunnen verbeteren door het eerst grondig te wassen, maar daar heb ik nog geen persoonlijke ervaring mee.

Voedsel wat je echt 25 jaar in de kast kunt zetten is gewoon een stuk lastiger strategie. Pot en blik trekt het wel zolang maar echt lekkerder wordt het er ook niet op. Pasta houd het lang uit, witte rijst en helemaal bonen. Daarna zit je echt meer richting het dure gevriesdroogde spul te kijken.
 
Vreemd genoeg hebben wij walnoten die meer dan een jaar in een kartonnen doos lagen opgepeuzeld en die waren lekker, niks muf gedoe.
Misschien moeten ze juist niet geseald zijn om ze goed te houden...
 
Zoekende naar info over wat precies gebeurd met een noot als hij verouderd, welke chemische processen spelen, blijkt lastig te achterhalen.

Ongepelde en ongebrande noten blijken het langst houdbaar en naast ranzige vetten (niet lekker, maar niet perse schadelijk) is er een gevaar wat meer aandacht vereist, schimmels.

Deze komen al met de noten mee van nature en de noten in de handel worden regelmatig getest op de hoeveelheid schimmels, maar ook te hoge gehaltes seleen en koper.

Die schimmels kun je aardig ziek van worden en dat is de reden waarom noten die ver over de datum zijn (bv. een jaar) wel nog prima ruiken en smaken, maar alsnog flink ongezond kunnen zijn. Koel bewaren is het advies, want dan groeien aanwezige schimmels niet zo snel.

Als prepvoedsel dus duidelijk minder geschikt, al is een roulerend voorraadje wel prima te doen, nog binnen de THT datum.

Links met informatie over noten, schimmels, veroudering:
Gebrande en gepelde noten beperkt houdbaar: https://gezondr.nl/noten-bederf-gepelde-gebrande-noten-kort-houdbaar/
Tips voor het bewaren: https://www.plusonline.nl/gezondheid/kunnen-noten-bederven

Informatie over mycotoxinen (schimmel gifstoffen) en wat de NVWA aantreft in diverse jaren bij de controle van noten kunt je vinden met een zoekmachine woorden "handhaving", " mycotoxinen" en "noten", voor een Google zoekopdracht: https://www.google.com/search?q=handhaving+mycotoxinen+noten

Er is nu niets te doen aan schimmelsporen in producten als noten? Jawel, je kunt schimmels effectief doden met straling. Omdat bij het gemiddelde publiek het woordje 'straling' alleen al voor kippenvel zorgt, wordt dit niet met noten gedaan. Korte informatie over doorstralen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Doorstralen
 
Terug
Bovenaan