• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

phtvs

Sysop
Admin
Laatst bewerkt:
Meal preppen

Uit onderzoek is gebleken dat een Nederlander tussen de 30 en 35 kilo voedsel weggooit per jaar. Dat is natuurlijk super zonde want je gooit niet alleen je zuurverdiende centen de kliko in, het is natuurlijk ook nog eens niet duurzaam. Al die energie die het kost voor het produceren van voedsel, opslag en vervoer, gaat zomaar de vuilcontainer in. Bovendien gaat het meeste weggegooid voedsel ook nog eens zo de verbrandingsoven in.

Voedselverspilling tegengaan is dus niet alleen goed voor je portemonnee, je helpt ook mee om klimaatvriendelijker te leven. Te vaak gebeurd het nog dat mensen een pan rijst, een bloemkool of een grote pan soep niet helemaal op krijgen wat dan vervolgens de kliko in verdwijnt. Door meal preppen zal dat niet meer voorkomen.

Mealprep-tips-5-5.jpg


Wat is meal preppen?

Meal preppen houd in dat je vooraf hele maaltijden of een deel van een maaltijd bereid en die in bakjes in de koelkast of je vriezer opslaat. Je haalt er dan dagelijks uit wat je nodig hebt. Meal preppen is dus ook nog een handig als je door de weeks minder tijd hebt om te koken of als je maaltijden mee wilt nemen naar school of je werk. Een stuk gezonder en goedkoper dan de kant-en-klaar maaltijden van de supermarkt of de gang naar de frietzaak of fastfood laat thuisbezorgen. Het betekend wel dat je op één moment wat langer in de keuken staat om alle maaltijden te bereiden. Maar daar staat tegenover dat je de rest van de week snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel hebt staan. Belangrijk is dat je vooraf een goede inschatting maakt van de grootte van de porties zodat je niet alsnog voedsel weg moet gooien of je 's avonds alsnog de pizza koerier laat aanrukken om je honger te stillen.

Wij zijn een jaar geleden met meal preppen begonnen toen we merkten dat de voedselprijzen flink gestegen waren. We kwamen er al snel achter dat we niet alleen gezonder zijn gaan eten, maar dat we ook flink bespaarden op onze wekelijkse boodschappen. Gaandeweg hebben we een methode ontwikkeld wat voor ons het meal preppen makkelijker maakt. Ik geef hier een paar tips.

- Neem één keer per week rustig de tijd om een lijstje te maken met wat je die week wilt eten. Doe dit eventueel samen met je partner en/of kinderen. Het komt niet per dag aan want je kunt natuurlijk elke dag zelf beslissen welke maaltijd je die dag wilt eten.
- Wij vinden het handig om een receptenboek bij te houden. Maak voor iedere maaltijd een lijstje met ingrediënten die je nodig hebt zodat je die eenvoudig aan je boodschappenlijstje kunt toevoegen. Wij doen dat via een app van de winkel waar we onze boodschappen doen, maar er is ook handige software beschikbaar.

https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/de-beste-boodschappenlijstjes-apps-2/
https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/de-5-beste-boodschappen-apps/
https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-365/microsoft-to-do-list-app

- Kijk altijd eerst wat je eventueel nog in huis hebt en gebruik dit om je weekmenu vast te stellen.
- Bewaar je bereide maaltijden bij voorkeur in een vriezer. De koelkast is niet geschikt om eten langer dan 2 dagen te bewaren.
- Schaf stevige bakjes van goede kwaliteit aan om je maaltijden in te bewaren. Let erop dat de bakjes geschikt moeten zijn voor gebruik in de magnetron wanneer je de maaltijden in de magnetron wilt opwarmen. Niet alle bakjes kunnen in de magnetron. Heb je een vaatwasser dan is het uiteraard zaak om bakjes te kopen die daar ook in mogen. Wij hebben gekozen voor bakjes van het merk Mepal. Die zijn wel wat duurder, maar van een goede kwaliteit en gaan lang mee.
- Je kunt met een ingrediënt verschillende maaltijden maken. Is een bloemkool te groot voor één maaltijd, zoek dan recepten om te variëren. Of vries een deel van de bloemkool in voor een later tijdstip.
- Zorg voor voldoende variatie in je maaltijden.
- Maaltijden uit de vriezer kun je het beste de avond tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast laten ontdooien. Langzaam ontdooien komt de smaak ten goede.
- Geef bacteriën geen kans, zorg dat je de maaltijden goed door en door verwarmd.

Handige website...

https://www.ah.nl/allerhande/recepten/meal-prep-recepten
 
Bovenaan