Zencha
Prepper
Hoi,
In mijn toekomstige tuin wil ik een moestuin aanleggen. Nu heb ik ook een flinke tuin en hou erg van tuinieren, maar het dient (bijna) alleen het oog op dit moment. Van vroeger weet ik nog dat ik vaak hielp in de moestuin van mijn opa (350 m2). We aten dan met de hele familie een groot gedeelte van het jaar van zijn oogst. Dat wil ik dus zelf ook voor elkaar krijgen in mijn poging om zelfvoorzienend te worden.
Ondanks dat ik zelf nog nooit iets verbouwd of geoogst heb, heb ik al wel enige kennis opgedaan en ligt er al een zaaiplan klaar. Ook heb ik al enige informatie in huis gehaald met het 'zakboekje voor de moestuin'. Ik mis echter hoe ik zelf een zadenbank kan aanleggen van de zelf verbouwde planten. Heb namelijk geen idee of dat nog aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Iemand tips hoe dit gedaan moet worden of tips voor literatuur hierover?
Daarnaast ben ik op zoek naar goede boeken over conserveren, want ik wil natuurlijk in de winter ook nog van de eigen oogst genieten. Liefst ook met informatie over het inmaken o.i.d. van vlees.
Alle tips zijn welkom!
Alvast bedankt!
In mijn toekomstige tuin wil ik een moestuin aanleggen. Nu heb ik ook een flinke tuin en hou erg van tuinieren, maar het dient (bijna) alleen het oog op dit moment. Van vroeger weet ik nog dat ik vaak hielp in de moestuin van mijn opa (350 m2). We aten dan met de hele familie een groot gedeelte van het jaar van zijn oogst. Dat wil ik dus zelf ook voor elkaar krijgen in mijn poging om zelfvoorzienend te worden.
Ondanks dat ik zelf nog nooit iets verbouwd of geoogst heb, heb ik al wel enige kennis opgedaan en ligt er al een zaaiplan klaar. Ook heb ik al enige informatie in huis gehaald met het 'zakboekje voor de moestuin'. Ik mis echter hoe ik zelf een zadenbank kan aanleggen van de zelf verbouwde planten. Heb namelijk geen idee of dat nog aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Iemand tips hoe dit gedaan moet worden of tips voor literatuur hierover?
Daarnaast ben ik op zoek naar goede boeken over conserveren, want ik wil natuurlijk in de winter ook nog van de eigen oogst genieten. Liefst ook met informatie over het inmaken o.i.d. van vlees.
Alle tips zijn welkom!
Alvast bedankt!
) niet zo moeilijk. De Natuur heeft die plantjes goed uitgedacht. Koolsoorten, bladgroenten, bietjes, sla e.d. laat ik doorschieten, bloemen ontwikkelen en de insecten en wind doen de rest. Tegen de tijd dat de eerste zaadjes beginnen te vallen, afknippen en ophangen om te drogen, eventueel eerst kussensloop erover om het verlies te beperken). Die kussensloop is sowieso handig, door schudden, kloppen, slaan, raken de zaadjes los en gescheiden van de gedroogde tak. Labelen (met latijnse naam erbij aub) en droog, donker en koel bewaren.