• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Slijpen van een mes onderweg

V

Verwijderd lid 482

Gast
Op zoek naar een slijpmedium ( want behalve slijpstenen zijn er tientallen apparaatjes) zie je door de bomen het bos niet meer. Een de 1 is nog beter dan de andere. Maar welke werkt nu wel en welke kan je beter laten liggen?
De middelen die we thuis hebben voor het slijpen zijn meestal te groot en te zwaar om mee te nemen. Maar welke van die kleine dingen werkt wel? Een kleine slijpsteen werkt altijd, maar is dit de snelste en beste oplossing in het veld?
1
of toch deze
1
of??
1

dus een
1
of toch gewoon een
1

en zo kan ik nog wel even door gaan. Wie heeft er 1 en zegt daarvan: Dit is de beste, die beveel ik aan.
Want als je de maker moet geloven is zijn slijper de beste ooit. Maarja, wij van wc-eend...........
 
De V-slijpers heb je met carbide en keramiek (witte staafjes). Vaak gecombineerd, carbide voor grof, keramiek voor fijn. Die met carbide trekken echt de krullen staal van je mes af. Doen meestal meer kwaad dan goed of je moet een extreem bot geval hebben.

De V met keramiek werken wonderbaarlijk goed, maar wel onder de hoek die geleverd wordt, maar dat is niet erg omdat je alleen de microbevel bijwerkt, het uiterste randje. Het is nooit een vervanging voor een echte, complete slijpbeurt, maar die zijn ook maar zelden nodig. Mijn meest
gebruikte messen (en dat is toch in de keuken) slijp ik hoogstens eens per jaar op de natte slijpstenen, de rest is een beetje bij beunen.

Als je tijdens het werken er achter komt dat er een kleine beschadiging op het mes zit, of de rijpe tomaat niet soepel gaat, kun je dat binnen tien seconden verhelpen met zo'n dingetje. Zelf heb ik deze, een dik rambo mes past hier niet in, de gleuf is 5 mm.:
Ha2335d302d3242f9bddbab3ded451027X.jpg

https://nl.aliexpress.com/item/32919503307.html

Ook diamant vlakken of staafjes zie je veel, ben ik geen fan van sinds ik met een loep en microscoop mij slijpresultaten bekijk. Je ziet dat de stukjes gewoon in het staal van het mes achterblijven en daar wordt hij niet scherper van (bv Fjallniven DC3 en 4, droge keramische kant wel top!). Alleen echt goede kwaliteit diamantslijpers in de fijnere grids werken goed. De goede hebben ook nooit gaten in het oppervlakte, de goedkope wel. Die hebben nul functie, behalve besparing op productiekosten. De dure zijn prijzig, in het formaat standaard slijpsteen vanaf zo'n 100 euro.

Het laatste plaatje is een mini alternatief voor een slijpsteen.
1

Alles valt of staat met de kwaliteit van de diamantslijpvlakken. Die zijn hier gekozen omdat de alternatieven kunnen breken, diamant zit op een metalen plaatje. Deze vorm heeft mijn voorkeur als ik weken lang op pad zou gaan. Wel moet je dan al redelijk handig zijn in het ambachtelijk slijpen.
 
Ik heb een slijpertje dat lijkt op de blauwe afbeelding. Voor mij werkt het niet. Het mes wordt eerder botter dan scherper.

Ik houd het bij een aanzetstaal en een professionele messenslijper.

Ik heb ook een vlak slijpsteentje van Opinel, maar daar moet ik nog mee leren werken.

Succes!
 
Ik heb een fiskars keramische slijper, kost een tientje en na een jaar of twee is de kracht er wel vanaf. Zo eentje waar je je mes een paar keer doorheen moet halen.
Ik gebruik het alleen op m'n keuken messen die niet al te duur zijn. Je kan ook je bijl erdoorheen halen, zit een schuifje op, maar dat heb ik nog nooit geporbeerd (zal vast wel werken).
 
Alle toestelletjes zijn vooral voor flatgrind, de worksharp kan je nog iets of wat convex mee slijpen.

Zelf gebruik ik een schuurband van 3 cm dik die ik langs 1 kant bevestig met paracord of een carabiner en straktrek met de hand en zelfde beweging als je zou stroppen. Worksharp heeft schuurbandsetjes (ken onion blade grinding attachment belts) onder de 20 euro voor 3 stuks waar je mee aan de slag kunt en gaan langer mee dan zo'n doortrekgadget.

https://www.knivesandtools.be/nl/pt/-work-sharp-ko-blade-attachment-x65-belt-bulk-pack.htm
 
Ik heb 15 jaar geleden een falkniven DC4 gekocht en die doet het prima en is lekker klein. Nu moet ik wel zeggen dat ik hem voor mijn eigen messen nog nooit gebruikt heb, maar ik heb al menig ander even geholpen met een bot mes.
Ik moet mijn messen ongeveer 2x per jaar slijpen en dan blijven ze, bij net gebruik, maanden scherp. Mijn DC4 is dan ook bedoeld voor in mijn BOB. een goed mes wat goed wordt gebruikt wordt niet in een paar keer bot! Zorg er dus voor dat je materiaal in topconditie is voordat je weggaat. dat is denk ik mijn advies hier.
 
Ik heb vorig jaar zo een slijpertje gekocht op het net .
Volgens het filmpje kon je een creditcard zo scherp krijgen dat je er tomaten mee kon snijden.
Dus ik dat ding besteld bijna meer verzendkosten dan aankoop prijs.
4 weken later kreeg ik het thuis.
Direct mee aan de slag. Eerst mijn konijnen slacht mes. Lekker scherp.
Dan mijn opinel ging al wat stoever. En de volgende opinel helemaal niet meer.
Dus brol. Ik heb er nog eentje uit grootmoeders tijd en die werkt nog goed om in nood eens je mes door te halen als je een taaie rammelaar aan het villen bent.
 
Laatst bewerkt:
Na een paar maanden de techniek en opties te hebben verfijnd, ben ik eens te meer overtuigd dat een diy set met banden de ideale manier is om je materiaal onderweg scherp te houden. Als extra toevoeging een klein lederen stropplankje gemaakt op een verfroerplankje.

Alles samen amper 80 gram.



IMG_20230401_134212.jpg
 
Terug
Bovenaan