Pueblo sjag, American Spirit, Mowhawk en uiteraard de meeste sigaren zijn van ongesausde tabak. Ik zeg ongesausd ipv onbewerkt omdat 'rookbare' tabak een fermentatie proces dient te ondergaan voordat je het kunt roken.
Na dat fermentatie proces wordt voor normale sjag en sigaretten de tabak verder bewerkt en vele stoffen toegevoegd om het effect te beïnvloeden. De snelheid van opname van de nicotine wordt bespoedigt en de 16 andere verslavende stoffen optimaal gebruikt (kijk eens naar MAOI's).
Men focust zich op de nicotine terwijl dat de minst schadelijke stof is in een sigaret. Al decennia horen we dat nicotine gelijk is aan roken en alle slechte eigenschappen van een barbecue inhaleren wordt toegeschreven aan nicotine. Dat is uiteraard onjuist. Elke slechte, smeulende verbranding produceert massa's kankerverwekkende stoffen, ook het kampvuurtje op een SC en een avondje aan de verkeerde kant zitten herinnert je daar 's ochtends weer aan.
Het spul wat de tabaksindustrie heeft gecreëerd is afzichtelijk en waard om tegen te procederen zoals nu gebeurt. Pure tabak roken is echter ook nog steeds gewoon je smoel in een barbecue duwen en slecht verbrande rookgassen inhaleren. Dat is het probleem met roken, niet zozeer nicotine.
(Nicotine is bv. niet kankerverwekkend en komt zelfs in alle planten voor van de nachtschade familie. Tomaten, aardappels met schil, paprika, aubergine, etc. Het is minder schadelijk dan de consumptie van cafeïne en ook niet het probleem, dat is alleen de methode van inname door middels van roken.)