Maar @justme igor , kan me corrigeren als mijn "vertaling" niet juist is. Ik vermoed dat Nederlands niet zijn moedertaal is.
Nederlands is mijn moedertaal(brabander in hart en nieren, geboren en getogen), echter ik ben wel meertalig: Belgisch, Engels, pools en Bulgaars, mn vrouw is helemaal een talen knobbel: Roemeens Italiaans, Oekraïens, Pools en Engels
Ik ben af en toe wat lui met mn grammatica en spelling controle, ik zal in het vervolg hier beter op letten, mijn excuses.
Anyway "PlumBum" Je zit helemaal goed, inderdaad de nabehandeling na het scherpslijpen.
Voor gebruik zet je je mes altijd even aan, vandaar ook het aanzet staal die je bij menig (hobby) kok zal vinden.
Ook mbt ouderwetse knip scheer messen gebruik je ook een leren lap, opgeschuurd om even aan te zetten.
Om af te maken gebruik je de nette gelooide kant.
Als je ergens een handje zand hebt is dat meer waardevol dan dat je denkt.
Niet alleen voor water filtering, of een sok mee te vullen voor verdediging, maar ook voor het slijpen van je messen en zelfs je gereedschappen.
Zelfs je tanden poetsen mbv schone as of kokus vet/olie.
Het zand moet gewassen worden, je houd dan schoon grover zand over en een sediment.
Beide moet je behouden, het sediment is perfect om nat op een stuk huid te doen en zo je messen te scherpen.
Je kan als proef even bij menig zandbak langslopen.(ontsmetten kan in de zon, droog is goed)
Als je hiermee gaat spelen dan kun je je "proces" resultaat ook verder fine tunen.
Bij de meeste slagers kan je nog buikspek met zwoerd bestellen, ga hier eens mee aan de slag mbt het huid bewerken met zout (looien) schuren en scheuren!
Een leuk hesje is ook zo gemaakt, veters/draad of een buidel, ect
Leer looien is best wel een smerig klusje, het vet moet er afgeschraapt worden, dit kan gebruikt worden in je stoof of op je weck voor extra zuurstof afsluiten.
Maak er een lekkere smeer boter van, of een reuzel, een lekkere variant hierop is "smalec" google het maar eens.
ook perfect na zuiveren om je leren onbehandelde kleding mee in te vetten, schapen vet blijft hier het beste voor!.
Na het schoon schrapen laat het even drie dagen in je ochtend urine weken, gaat het mengsel ammoniak achtig ruiken is het "klaar" om opgespannen te worden.
Wederom afschrapen en met zout erover heen, zout trekt er lekker in en ontsmet.
Waarom houden honden er toch zo van om op leer te kauwen?
na een dag zout afschrapen en nieuw zout erover.
Een goede leer naald heeft niet iedereen in huis, en zeker niet in de rugzak zitten.
Pak een botje sla kapot en schuur dat langs een steen tot een spijker achtig iets om de huid te perforeren, dan met een stukje hout kan je de "veter/draad" door dat gaatje "duwen"...
Nu hoef je ook geen vingerhoedje meer te hebben, of pak een halve hoef.
Preppen is 1 maar oefening baar kunst en reeele kansen!