• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Voedsel voorraad bewaren in de schuur

drempler

Senior Prepper
Hallo Allemaal,

Een familie lid van mij wil een voedsel voorraad opbouwen. Ivm een scheiding woont ze nu op een twee kamer apartamentje met een kind en dus heel weinig ruimte (total nog geen 37m2).

Nu heeft ze nog wel zo'n klein betonnen aanbouw schuurtje waar de fietsen in staan en waar nog wat ruimte over is, haar bedoeling is dan ook om daar een stalen archiefkast of iets dergelijks in te zetten en daar dan voor ongeveer een week voedsel en nog wat extra water (onder het bed ligt al water en andere dingen) op te slaan. In het huis is gewoon echt geen plek meer, althans niet als je het nog eenig sinds leefbaar wil houden.

Haar opzet is om dit echt als voedsel voor nood te gebruiken het wordt dus niet gerouleerd! en staat daar dus laten we zeggen ongeveer een jaar, wanneer het niet gebruikt is wordt het dus pas tegen eind tht datum opgemaakt en vervangen voor nieuwe.

Nu kwam bij mij de gedachten op kan dit eigenlijk wel in het schuurtje? In de zomer met een hittegolf wordt het in het schuurtje toch ook zo rond de 28-30 graden (staat niet vol in de zon door een grote boom) In de winter vriest het er niet doordat er een verwarming is en vochtig is het er ook niet. De vuistregel voor bewaren van ingeblikt en gepot voedsel is doorgaans toch koel, donker en droog.

Of zou het zolang je maar binnen de tht datum blijft geen enkel probleem op leveren? Sommige mensen hebben natuurlijk ook voedsel in de keuken kast staan en daar wordt het in de zomer soms ook richting de 30 graden.
 
Het hangt er een beetje vanaf wat je precies wil opslaan, maar normaal hoef je je voor 1 jaar nergens zorgen om te maken. En binnen de THT ook niet.

Een groot deel van mijn eten ligt in een kast, waar ook het verdeelblok van de vloerverwarming staat. Dat wordt in de winter algauw 25 graden. Dat is echt geen probleem.

Zelf bewaar ik flessenwater en frisdrank in de schuur. Voor de houdbaarheid maak ik me geen zorgen. Hooguit voor het plastic dat warm wordt waardoor er meer stoffen in je drinkwater kunnen lekken.

Gewoon focussen op ingeblikt, en glazen potjes en droge etenswaar, dan is er geen probleem.
 
Het hangt er een beetje vanaf wat je precies wil opslaan, maar normaal hoef je je voor 1 jaar nergens zorgen om te maken. En binnen de THT ook niet.

Een groot deel van mijn eten ligt in een kast, waar ook het verdeelblok van de vloerverwarming staat. Dat wordt in de winter algauw 25 graden. Dat is echt geen probleem.

Zelf bewaar ik flessenwater en frisdrank in de schuur. Voor de houdbaarheid maak ik me geen zorgen. Hooguit voor het plastic dat warm wordt waardoor er meer stoffen in je drinkwater kunnen lekken.

Gewoon focussen op ingeblikt, en glazen potjes en droge etenswaar, dan is er geen probleem.
@drempler , het is zoals @Hooiwagen aangeeft, denk ook ik. Het grootste deel van het jaar zal het koeler zijn, en per saldo heb je dan waarschijnlijk minder teruggang dan in huis.

Wel oppassen met kleine diertjes die lekkers lusten. Een voorraad kattenbrokken in een stevige 10 kg zak (schrik niet - voor onze kat😁) stond er hier laatst ogenschijnlijk nog "prima gevuld" bij maar bleek vederlicht te zijn en tot op de laatste kruimel door muizen te zijn leeg gegeten.

Een stevig luchtdicht tonnetje is dan geen luxe maar kan het verschil maken tussen gebakken muizen of eigen voeding!😉
Ik heb wel een tip voor goede stevige tonnen. Daarvan heb ik er een aantal in gebruik en ik ben er flink tevreden over. Even opzoeken... dit zijn ze, en hier veel voordeliger dan elders😉
https://www.marstall.nl/product/voerton-60-liter/
Een slimmerik die koopt er meteen een of twee scheppen bij, die zijn stevig en voor veel zaken handig👍 https://www.marstall.nl/product/voerbeker/

Ga er ook niet te snel van uit dat opslag maar voor een jaar is, zou ik zeggen. Nu lijkt het Armaggedon wel aan onze deur te rammelen onderdehand, wat wil men immers met zulke politici, maar het kan evengoed nog wat jaartjes duren en voor droge voeding is dat echt geen probleem. Waarom zou je ieder jaar de moeite doen? Stop er rijst, bonen, wat pasta, zout en suiker in en over 10-15 jaar smaakt het nog prima!

En zeker is dat het geval als je er een grote zuurstofvreter bij stopt. Die maak je eenvoudig zelf. Koop flink wat (niet-roestvrije!) staalwol, drenk dat kort in een oplossing van calciumchloride (vocht-vreet-granulaat) in water, dep het staalwol een beetje droger en prop er een flinke jampot mee vol, met gaatjes in het deksel, klaar! Wat er aan zuurstof in het vaatje mocht diffunderen dat wordt meteen opgevreten en kan de voeding niet aantasten. Stop echter geen blikvoeding in zo'n tonnetje. Calciumchloride is een onschuldig niet-giftig zout maar mocht er iets op een blik terecht komen dan kan dat ook gaan roesten (zuurstof vreten).
 
Laatst bewerkt:
Het hangt er een beetje vanaf wat je precies wil opslaan, maar normaal hoef je je voor 1 jaar nergens zorgen om te maken. En binnen de THT ook niet.

Een groot deel van mijn eten ligt in een kast, waar ook het verdeelblok van de vloerverwarming staat. Dat wordt in de winter algauw 25 graden. Dat is echt geen probleem.

Zelf bewaar ik flessenwater en frisdrank in de schuur. Voor de houdbaarheid maak ik me geen zorgen. Hooguit voor het plastic dat warm wordt waardoor er meer stoffen in je drinkwater kunnen lekken.
@drempler , het is zoals @Hooiwagen aangeeft, denk ook ik. Het grootste deel van het jaar zal het koeler zijn, en per saldo heb je dan waarschijnlijk minder teruggang dan in huis.

Wel oppassen met kleine diertjes die lekkers lusten. Een voorraad kattenbrokken in een stevige 10 kg zak (schrik niet - voor onze kat😁) stond er hier laatst ogenschijnlijk nog "prima gevuld" bij maar bleek vederlicht te zijn en tot op de laatste kruimel door muizen te zijn leeg gegeten.

Een stevig luchtdicht tonnetje is dan geen luxe maar kan het verschil maken tussen gebakken muizen of eigen voeding!😉
Ik heb wel een tip voor goede stevige tonnen. Daarvan heb ik er een aantal in gebruik en ik ben er flink tevreden over. Even opzoeken... dit zijn ze, en hier veel voordeliger dan elders😉
https://www.marstall.nl/product/voerton-60-liter/
Een slimmerik die koopt er meteen een of twee scheppen bij, die zijn stevig en voor veel zaken handig👍 https://www.marstall.nl/product/voerbeker/

Ga er ook niet te snel van uit dat opslag maar voor een jaar is, zou ik zeggen. Nu lijkt het Armaggedon wel aan onze deur te rammelen onderdehand, wat wil men immers met zulke politici, maar het kan evengoed nog wat jaartjes duren en voor droge voeding is dat echt geen probleem. Waarom zou je ieder jaar de moeite doen? Stop er rijst, bonen, wat pasta, zout en suiker in en over 10-15 jaar smaakt het nog prima!

En zeker is dat het geval als je er een grote zuurstofvreter bij stopt. Die maak je eenvoudig zelf. Koop flink wat (niet-roestvrije!) staalwol, drenk dat kort in een oplossing van calciumchloride (vocht-vreet-granulaat) in water, dep het staalwol een beetje droger en prop er een flinke jampot mee vol, met gaatjes in het deksel, klaar! Wat er aan zuurstof in het vaatje mocht diffunderen dat wordt meteen opgevreten en kan de voeding niet aantasten. Stop echter geen blikvoeding in zo'n tonnetje. Calciumchloride is een onschuldig niet-giftig zout maar mocht er iets op een blik terecht komen dan kan dat ook gaan roesten (zuurstof vreten).

Wat ik begreep wil ze gewoon gangbare dingen uit de supermarkt op slaan, zoals soep, vis, groente, appelmoes, vruchten noem maar op alles in glas of blik. Zelf had ik me nog nooit zo bezig gehouden met die tempratuur verschillen omdat ik zelf over een voorraad kelder in huis beschik, maargoed daar hoeft ze zich dus geen zorgen over te maken.

Water filter had ze inmiddels ook twee van aangeschaft heb ik begrepen:
https://www.aqualogic.nl/AQUA-Logic-Travel-Mini-Ultra

Incl. 6x 20l jerrycans met water.

Een voerton of emmer is wel 100% dicht alleen niet erg praktisch met potten enzo, een archiefkast heeft bij de deur een kiertje van een paar milimeter daar komen muizen niet tussen door waar je overigens uberhaubt niet bang voor hoeft te zijn met spullen in pot of blik.

Ik zelf zit niet in het USA doomsday prepper senario dus een voedselvoorraad voor een jaar of zelfs jaren zie ik niet zo het nut van. En dan te bedenken het moet ook betaald worden, en variatie in voedsel is ook belangerijk als je een jaar lang niets anders eet dan bonen, rijst en pasta is de lol er in het leven ook snel af. Een voorraad van een paar week of misschien een maand kan ik echt het nut wel van zien maar langer.....

Dat met die zuurstof absorptie ga ik zelf voor de grap is testen.
 
Laatst bewerkt:
Wat ik begreep wil ze gewoon gangbare dingen uit de supermarkt op slaan, zoals soep, vis, groente, appelmoes, vruchten noem maar op alles in glas of blik. Zelf had ik me nog nooit zo bezig gehouden met die tempratuur verschillen omdat ik zelf over een voorraad kelder in huis beschik, maargoed daar hoeft ze zich dus geen zorgen over te maken.

Water filter had ze inmiddels ook twee van aangeschaft heb ik begrepen:
https://www.aqualogic.nl/AQUA-Logic-Travel-Mini-Ultra

Incl. 6x 20l jerrycans met water.

Een voerton of emmer is wel 100% dicht alleen niet erg praktisch met potten enzo, een archiefkast heeft bij de deur een kiertje van een paar milimeter daar komen muizen niet tussen door waar je overigens uberhaubt niet bang voor hoeft te zijn met spullen in pot of blik.

Ik zelf zit niet in het USA doomsday prepper senario dus een voedselvoorraad voor een jaar of zelfs jaren zie ik niet zo het nut van. En dan te bedenken het moet ook betaald worden, en variatie in voedsel is ook belangerijk als je een jaar lang niets anders eet dan bonen, rijst en pasta is de lol er in het leven ook snel af. Een voorraad van een paar week of misschien een maand kan ik echt het nut wel van zien maar langer.....
@drempler , ik realiseerde mij dat mijn advies wellicht het doel voorbij schoot, maar dan was het misschien voor anderen nuttig.

Van serieuze zorgen over het bewaren van conserven uit glas of blik in een schuurtje, of over een gebrek aan lol, heb ik gelukkig geen last. Oefening en ervaring is daarvoor het geheim!😉

Ik kijk toch liever iets verder vooruit als het erom gaat het leven te houden, dan de maandelijkse huurtermijn😁

Van €100 aan droog voedsel blijf je desnoods drie maanden lang in leven, en dat heeft m.i. niets te maken met "diehard preppen" maar wel met nuchter verstand. Het is natuurlijk ook veel compacter dan potten en blikken met vooral veel water erin.
Dramatisch moeten we er echter niet over doen, en de kans dat een voorraad van drie maanden eens beslist over leven of dood is klein. Maar waarom zou men tegenover zo'n toch geringe investering enig risico willen lopen?
 
Dat met die zuurstof absorptie ga ik zelf voor de grap is testen.
In een ander draadje ben ik er eens uitvoeriger op ingegaan @drempler . Kan je levensmiddelen weg houden van zuurstof dan ben je de belangrijkste verouderingsinvloed kwijt.
Om zuurstof snel chemisch te kunnen binden (vangen) is ijzer nodig, met een groot oppervlak, een corrosief medium en zuurstof. Staalwol is ideaal en calciumchloride ook. Breng die twee bij elkaar en je ziet en hoort het roesten bij wijze van spreken. Met mijn warmtebeeldcamera zie ik binnen seconden warmte ontstaan (exotherme reactie). Sluit je het af van zuurstof dan stopt dat roesten. Zo'n zuurstofabsorber ligt dus 24/7 op de loer voor elke zuurstofatoom die het tegen komt, op deze manier bijna gratis en zeker niet voor niets😉
 
In een schuur heb ik ook aangedacht maar daar was ik ook meteen aan ongedierte aan het denken en mijn schuur staat vol in de zoon dus voor mij een nee .
Toen heb ik besloten een kamer op de bovenste verdieping te gebruiken en daar heb ik wat rekken geplaatst voor daar alles in te zetten ,waar ik nu nog de beugels op de muur ga maken voor mijn 60 ltr rugzak aan op te hangen staat nu op de vloer ,hier heb ik ook alles in voor het geval dat ik het huis moet maar blijf zo lang mogelijk in huis ivm claudia.
Maar ik kan zo snel niet op het forum hier lezen over de temperatuur van voorraad kamer maar nu door het warme weer loopt de temperatuur iets op .


Mvg ger en claudia
 
Laatst bewerkt:
Ik denk wel, hoe koeler hoe beter.

Tonnen vind ik zelf niet handig, want rond en als je dat in een kast zet, verlies je dus ruimte. Ik ben daarom meer fan van plastic verikante kratten / bakken met een deksel.

Ibood heeft oevallig kratten in de aanbieding 4x60liter voor 39,99,- exclusief verzendkosten, tot een max van onveveer 20 kilo te beladen... handig als je weg moet, makkelijk inpakken dan een archiefkast, waar alles los in ligt of in een ton die niet te tillen is. Wellicht te rollen, maar dan moet alles wel strak vast zitten / goed opgevuld zijn.

Zo'n ton is wel leuk om te begraven, is dat een mogelijkheid, dan heb je meteen een stukje warmte-probleem opgelost, alles in een grote boodschappen tas en trek je hem zo uit de ton.
 
Een ingraven ton kan bij opkomende grondwater standen de grond misschien wel uit floepen, kan op je lacht spieren werken. 🤣
 
Ja inderdaad het is een kamer in huis maar ik denk dat er veel mensen kampen in de zomer met dat hun prep kamer de temperatuur omhoog schiet.
 
Klopt.
Maar veel mensen hebben een voorraadkast in de keuken en halen 1x per week boodschappen. Dan heb je per definitie al één week eten/drinken in huis.
Preppen is ook, niet te moeilijk denken en alles praktisch houden. Zoals bv rouleren uit je voorraadkast.
Ik zou eerder zeggen: leef bewust.
 
Ik denk wel, hoe koeler hoe beter.
Inderdaad @joepmeloen , dat lijkt mij ook, hoe koeler hoe beter. @Limbo , is een kruipkelder niet een mogelijkheid, als je die hebt? Daarin zou je lang houdbare levensmiddelen kunnen opslaan die geen rouleren nodig hebben (pasta, rijst, gedroogde bonen, suiker, zout e.d.). In dat geval opslaan in hermetisch afsluitbare kunststof tonnetjes met zuurstofabsorber.
Tonnen vind ik zelf niet handig, want rond en als je dat in een kast zet, verlies je dus ruimte. Ik ben daarom meer fan van plastic verikante kratten / bakken met een deksel.
@joepmeloen , voor voorraad die wordt gerouleerd "in de kelderkast" zijn kratten mooi, maar voor wie lange duur opslag overweegt zijn hermetisch afsluitbare tonnetjes wel het beste. Kratten met deksel zijn daar meestal niet voor geschikt.
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Inderdaad @joepmeloen , dat lijkt mij ook, hoe koeler hoe beter. @Limbo , is een kruipkelder niet een mogelijkheid, als je die hebt? Daarin zou je lang houdbare levensmiddelen kunnen opslaan die geen rouleren nodig hebben (pasta, rijst, gedroogde bonen, suiker, zout e.d.). In dat geval opslaan in hermetisch afsluitbare kunststof tonnetjes met zuurstofabsorber.

@joepmeloen , voor voorraad die wordt gerouleerd "in de kelderkast" zijn kratten mooi, maar voor wie lange duur opslag overweegt zijn hermetisch afsluitbare tonnetjes wel het beste. Kratten met deksel zijn daar meestal niet voor geschikt.

Nee dat zit er helaas niet in voor ons een kruipruimte
 
Heb is even wat op internet geneust kwam daar een oud filmpje van het tv programma kassa tegen wat over voedse verspilling ging. Daarin wordt gezegt dat de voedselveiligheid en eisen die de fabriekant er aan stellen tot THT gegarandeerd is. Dit zal dus ongeacht de opslag omstandigheden zijn.

Als test heb ik gewoon is een potje appelmoes en bonen in een schuurtje gezet waar het in de zomer bloed heet wordt en in de winter net niet vriest, met een jaar zullen we zien wat de stand van zaken is.

De meeste producten die je in de supermarkt koopt zijn toch wel 1 jaar plus houdbaar als je een beetje op de datum let wat je uit het rek pakt.
 
Klopt.
Maar veel mensen hebben een voorraadkast in de keuken en halen 1x per week boodschappen. Dan heb je per definitie al één week eten/drinken in huis.
Preppen is ook, niet te moeilijk denken en alles praktisch houden. Zoals bv rouleren uit je voorraadkast.
Ik zou eerder zeggen: leef bewust.

Ik denk dat je je nog verbaast over hoe weinig mensen er voor een week eten in huis hebben ik denk dat dit net iets meer dan 60% is. Ik kom enkele keren in de week in een supermarkt voor mijn werk meestal tussen 17:00 en 19:00 ik zie daar elke keer dezelfde mensen die daar dagmaaltijden etc halen. Ook zie ik steeds minder mensen met echt een kar vol boodschapen. En ik woon in landelijk gebied waar mensen toch doorgaans wat meer in huis hebben omdat de aftand tot winkel groter is, ik kan me zo voorstellen dat dit in stedelijk gebied nog erger is doordat daar 24/7 eten aanbod is door allerlij bezorgdiensten de noodzaak om eten in huis te hebben is er dus niet meer.
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Ik denk dat je je nog verbaast over hoe weinig mensen er voor een week eten in huis hebben ik denk dat dit net iets meer dan 60% is. Ik kom enkele keren in de week in een supermarkt voor mijn werk meestal tussen 17:00 en 19:00 ik zie daar elke keer dezelfde mensen die daar dagmaaltijden etc halen. Ook zie ik steeds minder mensen met echt een kar vol boodschapen. En ik woon in landelijk gebied waar mensen toch doorgaans wat meer in huis hebben omdat de aftand tot winkel groter is, ik kan me zo voorstellen dat dit in stedelijk gebied nog erger is doordat daar 24/7 eten aanbod is door allerlij bezorgdiensten de noodzaak om eten in huis te hebben is er dus niet meer.

Ahja de tussen 17.00 en 19.00 boodschappendoeners, die komen na hen werk, nemen wat ze nodig hebben voor de avond en willen zo snel mogelijk weer naar huis. want moe / gewerkt en nog moeten koken...

Ga eens zaterdagmiddag naar de supermarkr, dan zie je wel weer de volle karren aan de kassa en drukte alsof het gratis is... aan de andere kant, wie heeft er nog zin om een kar vol boodschappen te moeten halen, sjouwen en gedoe, dat bestel je toch gewoon allemaal online... hoef je de deur niet uit, hoef je zelf niet te zoeken of te sjouwen, aambiedingen zijn gewoon op voorraad en de kleine dingetjes, die haal je tussen 17:00 en 19:00 in de winkel, zoals de groente en het fruit (dat wil je zelf bekijken voordat je het koopt.)
 
Terug
Bovenaan