justme igor
Prepper
We hebben wat wind gehad, er zijn behoorlijk wat vruchten afgevallen uit de bomen.
Dus POTJES vullen!!!
We zijn met zn tweeen dus een potje moes van peren appels ed van ca 330ml is voor ons perfect als de gezonde hoek.
Een potje van 330ml met vlees erin (pressure canning) als de eiwit bron
en twee potjes met vulling zoals piepers, bloemkool en of droog spul zoals macaroni ed.
Terug naar het fruit.
Schillen schillen en nog eens schillen.
Potjes door de hele keuken, HAK all over the place, grote pannen, zeven, suiker en kruiden tevoorschijn gehaald.
Potjes koken in azijn water voor ontsmetten, de flessen met oxipro laten bruisen, de ontvochtiger op vol vermogen en de kookplaat ook op vol.
De schillen en klokhuizen gaan in een aparte pan, de schone vruchten in een andere pan, de potjes leeg in weer een andere pan.
Het fruit komt lekker aan de kook, je ingrediënten van je voorkeur erin en laat dit lekker 30 minuten doen, kun je er met een vork in, dan is het gaar, afgieten en stampen maar.
Per HAK potje gaat er ongeveer een 300 gram fruit in.
Het kook vocht wordt in een andere pan opgevangen om even wat in te dikken.
Het kook vocht van de schillen en klokhuizen is na 30 minuten ook klaar, zeven, het kook vocht kan bij het andere kook vocht, hoeft niet.
Beide zijn uitstekende sappen, de een gekruid de andere niet. de restanten van de schillen en klokhuizen kunnen de tuin in, nee we hebben geen compost hoop. de moestuin heeft een vierkanten bak die verplaatsbaar is, en schuift steeds op, dus directe voeding op dat stukje grond.
Nadat de potjes gevuld zijn (heet in heet werken) gaan ze weer de "ontsmetpan" in na 30 a 40 minuten zijn ze geweckt.
Na een paar dagen is de voorraad kast weer lekker bijgevuld met moes en sap, beide lekker en vullend.
Ca 30 liter sap en ca 150 potjes met moes erbij.
Gelijk ook maar de tomaten en piepers ed meegenomen.
Je koopt ook wel eens wat, soms teveel, kiwi banaan what ever, of gaat te snel naar de overrijpe kant toe ect, gooi dit in de vriezer, verrasing moes noem ik het.
De druivelaars hadden we vorige week al leeg gehaald, ca 15 liter goed sap.
Zaterdag weer een zakje van 25 kilo meel halen bij de bakker, de potjes van pindakaas zijn hier uitermate geschikt voor.
Er gaat ca 350 gram meel in, een eetlepel suiker en een thee lepel zout. goede heoveelheid voor met zn tweeen.
Of je nou met een broodbak machine of in de oven of zelfs met een pan gaat bakken, je moet alleen water toevoegen, gist er bij en kneden.
Gist heb ik ergens beschreven hoe daar vers aan te komen.(wel oefenen!)
Volgende week een kratje bloemkolen ophalen, paar potjes van 650mm met zuur de rest met wat kaneel wecken.
Sommige planten zijn al aan het doorschieten voor ons voor het zaad, dus haal niet alles van de grond af.....maar laat een enkeling staan voor zaad voor volgend jaar.
En waar zijn jullie mee bezig? of waren mee bezig of gaan jullie doen?
Dus POTJES vullen!!!
We zijn met zn tweeen dus een potje moes van peren appels ed van ca 330ml is voor ons perfect als de gezonde hoek.
Een potje van 330ml met vlees erin (pressure canning) als de eiwit bron
en twee potjes met vulling zoals piepers, bloemkool en of droog spul zoals macaroni ed.
Terug naar het fruit.
Schillen schillen en nog eens schillen.
Potjes door de hele keuken, HAK all over the place, grote pannen, zeven, suiker en kruiden tevoorschijn gehaald.
Potjes koken in azijn water voor ontsmetten, de flessen met oxipro laten bruisen, de ontvochtiger op vol vermogen en de kookplaat ook op vol.
De schillen en klokhuizen gaan in een aparte pan, de schone vruchten in een andere pan, de potjes leeg in weer een andere pan.
Het fruit komt lekker aan de kook, je ingrediënten van je voorkeur erin en laat dit lekker 30 minuten doen, kun je er met een vork in, dan is het gaar, afgieten en stampen maar.
Per HAK potje gaat er ongeveer een 300 gram fruit in.
Het kook vocht wordt in een andere pan opgevangen om even wat in te dikken.
Het kook vocht van de schillen en klokhuizen is na 30 minuten ook klaar, zeven, het kook vocht kan bij het andere kook vocht, hoeft niet.
Beide zijn uitstekende sappen, de een gekruid de andere niet. de restanten van de schillen en klokhuizen kunnen de tuin in, nee we hebben geen compost hoop. de moestuin heeft een vierkanten bak die verplaatsbaar is, en schuift steeds op, dus directe voeding op dat stukje grond.
Nadat de potjes gevuld zijn (heet in heet werken) gaan ze weer de "ontsmetpan" in na 30 a 40 minuten zijn ze geweckt.
Na een paar dagen is de voorraad kast weer lekker bijgevuld met moes en sap, beide lekker en vullend.
Ca 30 liter sap en ca 150 potjes met moes erbij.
Gelijk ook maar de tomaten en piepers ed meegenomen.
Je koopt ook wel eens wat, soms teveel, kiwi banaan what ever, of gaat te snel naar de overrijpe kant toe ect, gooi dit in de vriezer, verrasing moes noem ik het.
De druivelaars hadden we vorige week al leeg gehaald, ca 15 liter goed sap.
Zaterdag weer een zakje van 25 kilo meel halen bij de bakker, de potjes van pindakaas zijn hier uitermate geschikt voor.
Er gaat ca 350 gram meel in, een eetlepel suiker en een thee lepel zout. goede heoveelheid voor met zn tweeen.
Of je nou met een broodbak machine of in de oven of zelfs met een pan gaat bakken, je moet alleen water toevoegen, gist er bij en kneden.
Gist heb ik ergens beschreven hoe daar vers aan te komen.(wel oefenen!)
Volgende week een kratje bloemkolen ophalen, paar potjes van 650mm met zuur de rest met wat kaneel wecken.
Sommige planten zijn al aan het doorschieten voor ons voor het zaad, dus haal niet alles van de grond af.....maar laat een enkeling staan voor zaad voor volgend jaar.
En waar zijn jullie mee bezig? of waren mee bezig of gaan jullie doen?