• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.
F

frans81

Gast

Flos

SHTF Expert
Klaverzuring leuke naam. Ik ga de uitleg aan mijn buurman tonen of hij staat te springen om er van te eten weet ik niet. Ik ga het toch zeker eens proberen.
 

Ray

SHTF Expert
Ik denk ook aan een van de klaverzuring soorten, al is op deze foto's van net jonge plantjes bijna niets te zien. Groeivorm, bloemen, dat soort hints. ;)

Als het blad zo groen blijft als nu en de bloemetjes zijn geel => Stijve klaverzuring
Is het blad meer roodachtig, met gele bloemen => Gehoornde klaverzuring
Groen blad, witte bloemen => Witte klaverzuring

Daarnaast heb je in de Lage Landen ook een paar exoten, zoals o.a. de Knikkende klaverzuring, die lijkt op de Stijve klaverzuring.
 

De Bezorgde Burger

Prepper goeroe
Al die verschillende variant-Klaverzurings zijn volledig eetbaar, als functioneel wildplukker maak ik me dus verder niet heel druk over de precieze ondertypering (die voor de botanisten vast wel heel interessant is).

Waar je wel om moet denken is dat de Klaverzuring zeer rijk is aan oxaalzuur, en daarom maar met mate geconsumeerd zou moeten worden, wegens kans op vergiftigingseffecten bij hogere inname! Wat de drempelwaardes daarvoor precies zijn weet ik niet, maar ik weet wel dat je best zo nu en dan een paar blaadjes kan gebruiken zonder gevolgen.

Heeft een beetje een citroen-achtige smaak, en bevat ook flink wat vitamine C. Zeer geschikt om een salade mee op te leuken, of een gebakken visje, of zelfs een thee van te trekken. De bloemetjes kunnen ook gegeten worden en dat staat ook echt feestelijk op tafel!
 

EVAQ8

Specialist
Kan mij iemand vertellen hoe dit noemt . Of het eetbaar is of niet.Bekijk bijlage 18982

Dit is de stijve klaverzuring (Oxalis stricta)
hij komt oorspronkelijk uit Amerika.
het is geen familie van de gewone witte of rode klaver.
op mijn tuin een veel voorkomend onkruid. (bijna)niet weg te krijgen!
altijd mét alle worteltjes weghalen.
de zaden kunnen vele meters ver weggeschoten worden, zijn erg sterk en zijn zelfs na jaren nog kiemkrachtig.

If you can't beat it eat it...
Ja, je kunt het kruidje eten. het is mild zurig van smaak.
Oxalis betekent zuur-zout.
het is een prima toevoeging aan de sla, je kunt er soep en thee mee maken.
hij zit boordevol met vitamine C.
het nadeel is dat je het kruid niet al te vaak (=elke dag) moet eten want het oxaalzuur verzwakt dan je botten.
ik geloof dat het oxaalzuur de aanmaak van calcium blokkeert.
er zijn meerdere eetbare planten die oxaalzuur bevatten (zoals de veldzuring) dus dat is ook iets waar je rekening mee moet houden.
 
Bovenaan