Pepers kweken

Discussie in 'Tuinieren' gestart door Erny, 15 februari 2016.

 1. Erny

  Erny Prepper goeroe

  Wie kweekt er ook pepers en welke dan en hoe en waar? Doe je ook aan voeding en speciale omstandigheden? En wat doe je er mee als ze rijp zijn? Sausjes, sambals, poeders, peperolie, peperpleisters?

  Dát wil ik graag in dit topic lezen en vooral ook zien a.d.h.v. foto's.:)

  Zelf heb ik vandaag (zondag 14 februari) met goedkeuring van de kosmos, was vandaag een vruchtdag, mijn peperzaden gezaaid. Gekozen voor wat oude favorieten en pepers voor de heerlijke gele Hotsauce en wat pepers/paprika's om mee te koken én wat nieuwe soorten.
  Voor mij het begin van het moestuinseizoen.:cool:

  IMG_8368_1600x899.JPG

  De soorten die ik heb gezaaid:
  Black Pearl
  Cheyenne
  Habanero Golden Yellow
  Goat's Weed
  Habanero Naranja Picante
  Hot Baby (Peppadew)
  Serrano Purple
  Etna
  Pimenta da Neyde
  Oro Del Equador
  Lemon Drop

  IMG_8370_1600x899.JPG

  Aji Blanco Cristal
  Alma Paprika
  Artist
  Balassa F1
  Splendens
  PdPdP
  Pimento de Padron

  Dat zijn 18 soorten waarvan 56 plantjes kunnen komen als alles kiemt... o_O
  De twee bakjes staan op warmtematjes (van de Repshop) onder TL's (18W) in een stellingkastje (Hyllis) met dikke fabrieks-alufolie eromheen.

  IMG_8371_1600x899.JPG

  De komende dagen ga ik de temperatuur goed in de gaten houden, moet ergens tussen de 25 en 27 graden zijn. Zodra de kiemen boven de grond zijn gaat de temperatuur wat naar beneden naar ongeveer 22 graden. En gaan de lampen zo'n 16 uur per dag aan.
  Later als ze groter zijn na wat verpotsessies krijgen ze dan A+B voeding (Billie) en zo af en toe wat Noekenpoekensap.

  Nu is het de komende tijd eerst spannend... welke kiemen zijn het eerst boven en welke laten op zich wachten... :fluit:
   
  Laatst bewerkt: 15 februari 2016
 2. Richard434

  Richard434 Prepper goeroe

  Bekende matjes... ;)
   
  Erny vindt dit leuk.
 3. Flos

  Flos SHTF Expert

  Je maakt er wel erg jou werk van. Soms vraag ik mij af of het dit wel op brengt .
  Ik had vorig jaar drie planjes . Geen idee welke.
  Een uit de aldi en twee van de markt .
  ik heb nog nooit zoveel pepers gehad . Mijn hele fam. heeft er gebruikt en de helft van de straat .
  Ik heb ze vooral vers gebruikt . Ook een poging gedaan om ze re drogen . Ik heb daarover al een tip gekregen mijn dank daarvoor .
  Ik heb er ook ingemaakt of beter gezegt opgelegt .
  Op azijn en in olie.
  In bijde gevallen de pepers goed gewassen afgedroogd in een pot gedaan en de vloeistof warm in de pot gegoten.
  Dan op zijn kop laten rusten.
  De pepers op azijn heb ik in een honing pot gedaan omdat die een plastic deksel hebben, en azijndamp vreet soms door het metalen deksel heen .
  20160215_084733.jpg
   
 4. Erny

  Erny Prepper goeroe

  @Flos , vergeet niet dat het een verslavende liefhebberij is... :D
  Zelf koop ik liever geen winkelplantjes (bestrijdingsmiddelen, herkomst, soort en dus ook hitte, smaak onbekend)
  Het is juist fijn om soorten voor de diverse toepassingen specifiek te selecteren op smaak, aroma, pittigheidsgehalte, groeiwijze, kleur én vorm. :cool:
  Maar ja, dan moet ik wel zélf de moeite doen die de Aldi-kweker al vóór jou heeft gedaan. ;) En dat betekend vroeg beginnen met zaaien en met behulp van licht en warmte omdat anders het groeiseizoen niet lang genoeg is om pepers te produceren.

  En dat van die azijndampen en metalen deksels wist ik niet maar snap nu wel waarom mijn deksels er steeds zo shabby uitzien na openen. :) Afgelopen jaar heb ik daarom uit voorzorg al folie (en ook speciaal daarvoor bedoelde folie cirkels uit Hongaarse supermarkt) tussen de deksel en mn augurken-/courgettes-zuur gedaan.
   
  Brabants boerinneke vindt dit leuk.
 5. InfernoSis

  InfernoSis Prepper goeroe

  Ooit ben ik wel van plan om zelf pepers te kweken, maar voorlopig geen plaats en middelen (zelfs nog geen serre).
   
 6. Flos

  Flos SHTF Expert

  @Erny ik heb wel bewondering voor jou werk dat je er aan verricht. Dat van dat deksel weet ik ook door zelf onderving . Ik ben een liefhebber van vinegrettes en zo maak ik zelf veel smaakjes aan azijn. Als je het maar een paar maanden laat staan kan het geen kwaad. Maar bij mij staan hier kruidenazijnen soms jaren te trekken. Ik heb eens gehad dat een potje dat op een grotere pot stond gewoon door het deksel van de onderste zakte. Weckpotten is ook een oplossing.
   
  Erny vindt dit leuk.
 7. Erny

  Erny Prepper goeroe

  Dat is een goeie waarschuwing voor mij want hier ook dingen (ook kruiden) op azijn die jaren staan. Bedankt! :cool:
   
  Flos vindt dit leuk.
 8. konijn

  konijn Elementary prepper

  wauw, gewoon iemand die het wél lukt om pepers te laten groeien.

  ik heb ook pepers gepland, ze hebben kunnen opgroeien in de kas ( een kleine zelfgemaakte kas van zo'n 30 cm hoog ) alleen toen werden ze te lang, en dan moet ik het deksel ervanaf houden. ik had tevens paprika's gepland ( wilde op een of andere manier alleen groene paprika's geven, die een veel sterkere smaak gaven als de supermarkt paprika's ) en die paprika's moest ik op een gegeven moment ondersteunen, omdat ik niet wist hoe ik moest dieven. Van de paprika's heb ik ook werkelijk gegeten, alleen de pepers eten wij hier thuis niet, alleen mijn vader maar die woont ergens anders, en als ik hem pepers geef blijven ze maanden in de vriezer liggen totdat hij ze weggooit:rolleyes:.

  ik heb wel pepers kunnen laten groeien, maar dan vielen de mooiste er te vroeg spontaan vanaf en vond ik ze half opgevreten door een slak. of ze bleven in de koelkast/vriezer liggen uitdrogen. Paprika's ga ik zeker weer planten dit jaar, alleen pepers ga ik vanaf zien denk ik.

  heb dus weinig tips voor de rest ( sorry ) maar wilde wel even zeggen dat je er trots op mag zijn dat het lukt! tenminste mij lukt het niet. ik blijf bij de paprika's aardbeien en komkommers ( supermakkelijk die komkommers, gewoon om de zoveel dagen een komkommer komen halen. had zelfs een komkommer van ruim een kilo! erg blij mee )
   
  Erny vindt dit leuk.
 9. Erny

  Erny Prepper goeroe

  @konijn , Pepers (en dus ook paprika's) zijn nogal onderhevig aan eventuele temperatuursverschillen. Als de temperatuur onder de 15 graden komt dan willen ze nog wel eens een groeistop inlassen.
  Misschien dat daarom je paprika's niet rijp zijn geworden? Want groene paprika's zijn dus onrijpe paprika's. Eventueel kan je ze op het eind van het jaar plukken en in de vensterbank verder laten rijpen. Na een tijd willen ze dan nog wel op kleur komen. Ze smaken dan ook beter.;) Ik had ook een paar paprikaplanten en die vruchten werden aan de plant ook niet meer rijp afgelopen jaar.

  Op zich hoef je pepers (en dus ook paprika's) niet te dieven, dat is meer iets voor tomatenplanten.
  Je zou wel eventueel kunnen snoeien maar dat is meer iets voor in warmere omstandigheden waar het groeiseizoen langer is en de plant meer tijd heeft om te herstellen. Dus denk dat het handiger is om er gewoon wat stokken bij te zetten ter ondersteuning.
  Het voortijdig afvallen van de pepers heeft waarschijnlijk te maken met een voedingsprobleem.

  En ik zou niet te lang meer wachten met het zaaien van je paprika's. Ze hebben een lang groeiseizoen nodig.

  Komkommers inderdaad dankbaar gewas, vind zelf de z.g.n. "Snackkomkommer" erg handig, zijn sneller rijp. Ook de witte soorten bleken erg lekker te zijn. :cool:
   
  konijn, Ray en Flos vinden dit leuk.
 10. konijn

  konijn Elementary prepper

  ja dat viel me wel op, aan het eind v
  ja dat viel me wel op, aan het eind van het seizoen toen de plant zelf zijn blaadjes al liet hangen, werden de paprika's wel roder, alleen toen ging het ook meer regenen en op de plek waar de steel uit de paprika komt is dat kleine kuiltje waar dan water in ging staan, en insecten gingen erin kruipen. dus ik had op een gegeven moment een rimpelige, rottende en klotsende ( :rolleyes: ) paprika, en een leeggegeten paprika, die heb ik maar gewoon weggegooid. ik had genoeg zaadjes van de andere paprika's kunnen krijgen om dit jaar weer lekker opnieuw paprika's te zaaien. bedankt voor de tips!
   
  Erny vindt dit leuk.
 11. Dreutel

  Dreutel Prepper goeroe

  Ik heb ooit pepers gekweekt in de vensterbank van een raam op het zuiden. Het is alweer heel lang geleden. Dat waren zaadjes uit pepers van de toko, en ze deden het uitstekend in die mooie zomer. Wel moest je voldoende water geven kan ik me herinneren.

  Niet dat je wat aan dit verhaaltje hebt, want volgens mij ben jij de peper-prepper van dit forum, maar ik word nog altijd vrolijk als ik aan het pepersucces van toen denk. :)
   
  Erny en Richard434 vinden dit leuk.
 12. Erny

  Erny Prepper goeroe

  @Dreutel Nou, ik denk (wéét zéker) dat er nog wel meer peperpreppers hier zijn... ;)

  Het water geven van de pepers doe je het liefst als de plant z'n blaadjes nét laat hangen. Niet teveel verwennen dus.:cool:
  En dan bij voorkeur van onderaf water (en voeding) geven zodat de plant naar behoeven kan opnemen.
   
  Dreutel vindt dit leuk.
 13. Permaculturist

  Permaculturist Prepper

  De meeste pepersoorten zijn inderdaad niet erg gemakkelijk om in Nederland een goede oogst van te krijgen.
  Het voornaamste probleem is dat ons warme seizoen te kort en vaak ook te wisselvallig is.
  Er bestaat echter een andere soort die het in Nederland veel beter doet en zelfs temperaturen tot het vriespunt overleeft.
  Dit is de Rocotto of boompeper (Capsicum pubescens).
  In tegenstelling tot de meest gebruikte peper rassen (Capsicum anuum) groeit deze van nature hoog in de Andes en heeft minder hoge temperaturen nodig om te groeien.

  Afgezien van de vorstperiodes hebben twee van de overgehouden peperboompjes tot nu toe de hele winter buiten gestaan en bij hogere temperaturen was er zelfs wat groei waar te nemen.
  Alleen al daarom is mijn ervaring dat deze soort veel makkelijker over te houden is dan andere peperplanten.

  Maar ondanks dat staat er op dit moment alweer een nieuwe generatie Rocotto's in de vensterbank te kiemen.

  Zelf heb ik nog geen pepers gehad omdat de genoemde boompjes afgelopen zomer waren gezaaid wat dus te laat is om hetzelfde jaar te oogsten.
  Maar gezien de groei en koude resistentie lijkt mij dit een veel belovend soort voor ons klimaat.

  Groeten Permaculturist
   
  J.J, Dreutel, Erny en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 14. Erny

  Erny Prepper goeroe

  @Permaculturist De Rocoto's heb ik om die reden ook al een aantal jaren in mijn bestand. Alleen... het blijkt voor mij duidelijk moeilijk te zijn om deze op tijd in de bloei te krijgen en dus ook om er vruchten aan te krijgen.:rolleyes: Vorig jaar is het met de Manzano Orange ('14) weer niet gelukt. Dit jaar maar eens wat speciale aandacht geven want ze zijn weer aan het overwinteren geweest, zal ze eens wakker proberen te maken. :cool:

  Een andere, voor ons klimaat, geschikte pepersoort is de Grandpa's Siberian Home Pepper. Hier heb ik nu nog een plantje van in de vensterbank staan. Die zal ik binnenkort eens afspoelen want daar zitten nu natuurlijk wel wat luizen op.

  En... vandaag, geheel op schema, zijn de eerste kiemen boven de grond gekomen. Na 5 dagen dus. :D

  IMG_8395m.jpg
   
 15. Permaculturist

  Permaculturist Prepper

  Oke, maar hoe overwinter je de planten?
  Ben niet zo'n peper freak als jij maar als je ze binnen overhoudt zou dat toch geen belemmering mogen zijn voor de pepers om verder te ontwikkelen?
  Van andere soorten zoals de 7pod heb ik ook het meeste achter glas geoogst omdat het buiten al te koud begon te worden op dat moment.

  Maar goed we gaan kijken wat ze hier doen.
  Heb zowel planten van dit als vorig jaar dus daar moet wel iets af te krijgen zijn:D.

  Die 'Grandpa's Siberian Home Pepper' kende ik nog niet.
  Mocht je nog zaden over hebben houdt ik me aanbevolen!
  Heb diverse zaden en planten om te ruilen.

  Groeten Permaculturist
   
 16. Erny

  Erny Prepper goeroe

  @Permaculturist De peperplanten overwinteren binnenshuis. ;) Maar zonder echte speciale aandacht. Het is meer een kwestie van survivallen en degenen die het volgend voorjaar weer uitlopen gaan door.
  Zo heb ik een aantal jaren wat Jalapeno's elk jaar weer laten overwinteren, geheel toevallig en ook nog eens een soort die daar niet speciaal voor geschikt blijkt te zijn. :cool:

  De Manzano's hebben vorig jaar prachtig blad aangemaakt... maar geen enkel bloempje. Mochten ze dit jaar weer uitlopen dan gaan ze mee naar de volkstuin om daar op een wat zonniger plek te staan (of desnoods in de kas van de overburen). Kijken of ze daarvan willen bloeien. :D

  Heb de GSHP voor je uit de vriezer gehaald, zijn er nog andere soorten waar ik je mee zou kunnen verblijden, als het envelopje toch in jouw richting gaat?
  Zelf ben ik voor dit jaar wel voorzien, dénk ik... ;) Maar mócht je een leuk lijstje hebben dan stuur dat maar ff via pb (conversatie) dan kijk ik graag of er wat verleidelijks bij zit. :)

  En voor de liefhebbers van peperkiemporn wat foto's uit de oude doos, ;) van kiemende Rocoto zaadjes (Aji Largo, Hualaga en Manzano) uit 2013. Via de Deno-methode in koffiefilters (vandaar dat bruine).

  Heel mooi te zien is hoe het zaadje eerst zichzelf verankerd aan het filter vóórdat de kiem ook daadwerkelijk naar buiten komt en dan met het worteleinde eerst naar buiten komt. Dit wortelgedeelte verankerd zich vervolgens ook weer om het bladgedeelte zich uit het zaadje te laten worstelen. Een heel gevecht zo te zien. En doordat de Rocoto zaden wat steviger/dikker zijn was hier de strijd nog spannender. :D

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Nickx, Dreutel en Ray vinden dit leuk.
 17. pdbouw

  pdbouw Prepper

  je kunt in nederland ook pepers kweken .je maakt een hugelbed ,permacultuur .je neemt een heleboel hout legt dat op de grond dan er mest erover heen dan zand zodat je een soort berg krijgt .het voordeel hiervan is je hoeft het de eerste 10 a 15 jaar niet te bemesten en je kunt vroeger beginnen met kweken en tot later in het seisoen de je kweektijd wordt langer in het jaar .ik doe dit ook al een tijdje succes gegarandeerd .en je hebt grotere en betere groenten.je kunt ook hillbeds maken is wat kleiner eerst mest en dan zand erover heen en als de daar ook nog bv het onkruid wat je er uit trekt er terug oplegt blijft de grond eronder een beetje vochtig wat ook goed is voor de planten succes
   
 18. No problemo! Hier staan ze op de vensterbank, elke dag een kwartslag draaien en whoop whoop... pepertjes :thumbsup:
  IMG_20160821_143057.jpg IMG_20160821_143135.jpg
   
 19. Ik heb met plezier jouw topic gelezen,een toppertje :thumbsup:
   
  Erny vindt dit leuk.
 20. Kanina

  Kanina Diehard Prepper

  Brabants boerinneke vindt dit leuk.