Wildpluk

Discussie in 'Eten en Drinken' gestart door EVAQ8, 10 mei 2020.

  1. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    Paardenbloem
    Taraxacum officinale

    De wortel van de paardenbloem bevat inuline. Daar vindt men ook taraxacine.
    Het blad bevat zeer veel viatmine C.
    De bloemen bevatten flavine (vitamine B2).
    Verder vind je in de paardenbloem sporen van kiezelzuur, kaliumoxyde, magnesium, koper en zink.

    Paardenbloemthee
    Droog de bloemblaadjes (zonder groen)en zet er thee mee, zoet het met een beetje honing.

    Paardenbloemsiroop
    Pluk 6 handenvol paardenbloemen zonder groen want dat maakt ze bitter.
    spoel het liefst niet af! anders spoel je het stuifmeel van de bloemen en dat geeft nou juist de smaak.
    Doe de paardenbloemen met het sap van een citroen in 1 liter water.
    Breng aan de kook, doe er 1 kg suiker erbij en roer tot die is opgelost.
    Laat een dag en een nacht staan en giet de siroop dan door een fijne zeef.
    Voor een mooie dikke gelei voeg je nog een halve kilo suiker toe en kook je een paar uur door tot de siroop dik genoeg is.
    Doe het in gesteriliseerde potjes en laat afkoelen.
    Blijft zeker een jaar houdbaar.
    Verfrissend als limonade en erg lekker op brood of over toetjes.

    De smaak lijkt op honing.

    Molsla
    Paardenbloembladeren die gebleekt zijn (onder een pot of zand) wordt molsla genoemd.
    Pluk de bleke bladeren vlak voor bereiding.

    Van de wortels kan een surrogaatkoffie gemaakt worden.

    De Paardebloem is vochtafdrijvend en versterkt de lever en gal in de aanmaak van spijsverteringssappen

    Ook deze plant kan gebruikt worden als plantenvoeding.
    zet daarvoor een thee met verse bladeren en evt bloemen, afkoelen en gebruiken maar!
    taraxacum-officinale-dandelion.jpg
     
    Laatst bewerkt: 10 mei 2020
  2. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    Zevenblad


    Wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd om dat het een flink woekerend 'onkruid' is.
    De frase 'if you can't beat them eat them' geld hier dus zeker.

    deze vaste plant bevat een behoorlijke hoeveelheid vitamine C, caroteen, kalium, calcium en magnesium.

    Zevenblad wordt in de alternatieve geneeskunde gebruikt bij reuma en jicht vanwege de pijnstillende werking voor zere gewrichten,
    en heeft een rustgevend en licht laxerend effect.

    Zevenbladpesto

    Pluk 2 handen vol jong zevenblad (ongeveer 25 gram)
    Pel 1 teentje knoflook
    50 g walnoten, cashew of pijnboompitten
    70 g geraspte Pecorino
    scheutje olijfolie
    peper en zout naar smaak
    Doe alle ingredienten behalve de olie in een blender en meng ze tot de grofheid van pesto
    Voeg dan pas de olie toe.
    Lekker in een pasta of op een geroosterd broodje.

    Je kunt zevenblad ook als salade eten of koken als groente.
    Gedroogd is het net een toekruid als peterselie.
    de smaak lijkt er ook enigszins op.

    omdat ik de smaak nogal heftig vind (je eet tenslotte ook geen pan vol gekookte peterselie)
    meng ik het graag met een andere groente zoals brandnetel.
    eitje erbij, lekker!
    snyt-1.jpg
     
    De Bezorgde Burger, wiliam, Wafels en 3 anderen vinden dit leuk.
  3. Wafels

    Wafels Diehard Prepper

    @EVAQ8 de paardenbloem zelf wordt ook wel geplukt , in een roetje (roux) gedompeld en gebakken wordt ook wel gedaan
    gr will
     
    EVAQ8 vindt dit leuk.
  4. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    hmmm, nog nooit gedaan!
    wel uitgeprobeerd met de bloemen van mijn courgettes.
    ik neem aan dat het op dezelfde manier gaat...

    ik heb ook eens paardenbloemtoffees en paardenbloemstroop gemaakt.
     
    Wafels vindt dit leuk.
  5. Wafels

    Wafels Diehard Prepper

    @EVAQ8 ik heb zoiets nog nooit gedaan , maar zag het bij youtube en wil het wel proberen want hierachter op de dijk groeien er genoeg\
    maar ik ben afgelopen vrijdag aan mijn hand geoperereerd en ben nu een beetje onthand nu :rolleyes: maar zodra het kan ga ik het proberen :cool:
    gr will
     
    EVAQ8 vindt dit leuk.
  6. Tanfana

    Tanfana Last (wo)man standing Admin

    Als ik een klein wondje heb smeer ik daar het sap van zevenblad op. Ik heb het idee dat het dan sneller geneest. En doordat ik dat idee heb vind ik zevenblad minder irritant.
     
  7. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    nieuwe dingen uitproberen is altijd leuk!
    niet altijd lekker maar ach:D
    hopelijk is je hand snel weer beter!
     
    Wafels vindt dit leuk.
  8. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    ja, je moet toch wát om het spul minder irritant te vinden:lol:
    zo uit mijn hoofd weet ik niet of het goed is voor genezing maar als het bij jou werkt...gewoon blijven doen!
     
  9. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    De Brandnetel
    Urtica

    In Nederland zijn er twee soorten het meest aanwezig, namelijk de grote en de kleine brandnetel.
    De bloemtrossen van de grote brandnetel hangen, van de kleine brandnetel staan ze rechtop.
    Beide zijn ze eetbaar.

    Wie is er nog nooit door een brandnetel geprikt?
    Bij de brandnetel staat altijd de dovenetel, vogelmuur, weegbree of de hondsdraf in de buurt.
    kneus het blad van deze plantjes en wrijf het over de geprikkelde huid.
    de jeuk is dan snel weer weg.

    De brandnetel groeit graag op stikstof-rijke plaatsen Het is dan ook een duidelijke indicator van rijke gronden...

    Brandnetels bevatten veel mineralen, zoals ijzer, silica, kalium, calcium, mangaan en de vitaminen A, B, C, E en K. Bovendien bevat brandnetel ook mierenzuur, histamine en chlorofyl.
    Als je Brandnetel oogst neem dan alleen de jonge bovenste bladeren. de oude bladeren bevatten te veel nitriet.
    De plant wordt verwerkt in brandnetelkaas, kan worden gegeten als spinazie en er kan brandnetelsoep van worden gemaakt.
    natuurlijk is de brandnetelthee bekend...

    Brandnetelsoep: Pel 2 uien en 1 teentje knoflook en snipper ze fijn. Verhit 2 centiliter olijfolie in een pan. doe er een handvol spekjes in, laat ze even bakken en stoof hierin de versnipperde uien. Na een paar minuten doe je er de brandneteltopjes ( 7 handen vol) bij en laat alles nog even sudderen.
    Voeg er bouillon naar smaak bij, samen met 2 geschilde aardappelen die in stukjes zijn gesneden en laat alles samen garen. Meng het geheel tot een soep of pureer het en breng deze op smaak met peper en zout.

    De vezels van de stengels werden vroeger gebruikt om doek van te weven. Al in het bronzen tijdperk werden brandneteldoeken gebruikt.
    je kunt vrij gemakkelijk touw maken van Brandnetel stelen.

    Brandnetels kun je in je tuin inzetten als luizenverdelger.
    maak een brandnetelgier door een pond (oude) bladeren in drie liter water te doen en te laten rusten voor een paar dagen.
    goed zeven en in een plantenspuit doen. spuit op en onder de bladeren van de aangetaste plant.
    herhaal dit dagelijks tot de luizen weg gaan. zet de gier ver van je huis want het stinkt echt vreselijk...
    Brandnetelgier kun je ook als bemesting gebruiken en versterkt de weerstand van je planten..

    Een onderzoek aan de universiteit van Berkeley heeft de geneeskrachtige werking van de brandnetel onderzocht en kwam tot de conclusie dat Brandnetel sterk ontstekingsremmende eigenschappen heeft die waarschijnlijk effectiever zijn dan traditionele ontstekingsremmers.
    verder wordt de brandnetel voor zó veel ziekten en kwalen gebruikt dat het onnoemelijk is om dat hier allemaal te vertellen.
    brandnetel-3.jpg
     
  10. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    weegbree
    Plantago

    Er zijn drie bekende eetbare weegbree soorten; de smalbladige, de brede en de hertshoornweegbree.
    Deze plant heeft stevige bladeren. als het blad ouder is zitten er lange stugge vezels in.
    eet ze dus jong.
    omdat zelfs de jonge bladeren stevig zijn kun je ze gebruiken om ander voedsel mee in te pakken.
    Je kunt gekookte rijst maken, kruiden, vlees en groenten toevoegen, er balletjes van maken en deze inpakken in het (gekookte) blad. doe er een cocktailprikker doorheen.

    De jonge bladeren kun je rauw eten of net zoals spinazie klaarmaken, mengen met andere groenten of in de soep gebruiken.
    De nog gesloten bloemknoppen van de smalle weegbree smaken verassend naar...champignons!
    De zaden kunnen uitstekend gebruikt worden als toevoeging in sla, brood etc.

    Weegbree is ook te gebruiken als thee. Je kunt hiervoor de blaadjes drogen en versnipper de droge blaadjes een beetje met je handen.

    De weegbree bevat vezels, kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, zink en koper, maar ook vitamine A, C en K. Het is ook een rijke bron van talrijke fytochemicaliën, zoals allantoïne, glycosiden, fenolen, salicylzuur en tannines.

    Weegbreeblad heeft een rijke geschiedenis in medicinaal gebruik, vooral voor de behandeling van huidaandoeningen.

    lusteloos? kauw op een weegbreeblaadje.
    De weegbree kan ook gebruikt worden om een pijnstillende gorgeldrank te maken bij kiespijn.
    Een recept uit de middeleeuwen zegt dat je op de wortel moet kauwen als je kiespijn hebt.
    Beter is het om de tandinfectie te voorkomen... dat kan blijkbaar door elke dag een blaadje weegbree te eten.

    De plant werkt verzachtend en vermindert een droge hoestprikkel
    Het werkt tegen bacteriën of remt de ontwikkeling van ziektekiemen af.
    Daarbij weert het ontstekingen en kan gebruikt worden als anti-allergie middel.

    Je kunt met weegbree een hoestdrank maken tegen keelpijn.
    een paar liter water koken met gedroogde weegbree. voeg suiker en een handvol jeneverbessen toe. drie uur koken. dan de thee zeven en het nog 5 uur eens laten inkoken. Je hebt nu enkele liters hoestdrank die je in flessen kunt bewaren.

    Een helende zalf: Deze zalf maak je zelf met een 12e deel verse bladeren, een 16e deel plantaardige olie, en een 2e deel bijenwas.
    gebruik een geschikte pan en doe de olie en de bijenwas erin.
    zet de pan op een zacht vuurtje.
    Doe er dan nog wat gekneusde blaadjes bij en zet de pan in een warme oven.
    Laat het ongeveer drie uur staan.
    Zeef de zalf nog een keer en giet het in schone potjes.

    Zaden van de weegbree worden gebruikt tegen constipatie
    het werkt doordat de slijmstoffen kunnen opzwellen waardoor de darmperistaltiek wordt bevorderd.

    broadleaf_inturf8.0.jpg
    breedbladige weegbree

    Plantago%20lanceolata%20TED.jpg
    smalbladige weegbree

    plante-a-identifier-1-3-visoflora-29892.jpg
    Hersthoornweegbree
     
  11. Flos

    Flos Mankinds only hope

    Dus de hoek onkruid die ik al jaren vervloekt onder mijn rode bessen en naast mijn rabarber is eigenlijk nog nuttig.
    20200512_123154.jpg
     
    logan1202, PBear, Stuudje en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. Wafels

    Wafels Diehard Prepper

    @Tanfana zevenblad op een wondje smeren ken ik niet , maar weet weel dat in de oudheid soldaten wonden die ze opliepen op het slagveld behandelde
    met duizendblad , maar ik neem aan dat er wel meer planten zijn naast deze dan die je op wonden kunt doen .
    Mijn rechterhand gaat nog wel een poosje duren ben ik bang :rolleyes::( het is een carpaaltunnel operatie en hij had al veel eerder moeten gebeuren maar door dit
    corona gebeuren dus erg verlaat en nu dus erg pijnlijk en ik kan weinig met mijn hand doen :(
    @EVAQ8 de weegbree ken ik wel en brede en smalle groeit hier ook volop (zeker sinds vorig jaar want deze polant kan blijkbaar goed tegen de droogte)
    maar ik had altijd begrepen dat je hem op een speciale manier moet koken want hij schijnt vrij bitter te zijn en je moet iets van het water verschillende keren verversen voor het koken ????
    Maar dank voor uw kennis omtrent deze en misschien nog komende planten :cool:
    gr will
     
  13. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    niet alleen nuttig, zelfs nog smakelijk ook!
     
  14. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    het is echt een pioniersplant en groeit bijna overal.
    De indianen in Amerika noemden de plant 'the white man's footstep' omdat hij overal opkwam waar ze geweest waren.

    Nee hoor, je hoeft niet zo moeilijk te doen. je kunt de blaadjes zelfs rauw eten. let er alleen op dat je alleen de jonge blaadjes gebruikt.
    de oudere bladeren zijn bitterder, ik neem aan door het looizuur in de plant, en daarbij worden ze dan erg vezelig.
    eigenlijk geldt dit voor het merendeel van de wilde groenten. Jong eten!
    zoals ik al eerder aangaf zijn veel wilde planten enigszins bitter. gewoon proeven!

    maar ehhh...je mag gewoon JE zeggen hoor! zodra ik een U word geef ik wel een gil:D:D
     
    De Bezorgde Burger, PBear en Wafels vinden dit leuk.
  15. Wafels

    Wafels Diehard Prepper

    @EVAQ8 ik zal er aan denken :D sinds de droogte hier van vorig jaar zie je opeens veel meer smalle weegbree hier op de (zee)dijk staan dus ik neem aan
    dat de plant een taaie rakker is die niet zo snel verdwijnt en een sterke plant is ,
    (PS als je :p niks meer van me hoort heb ik het verkeerde plantje gegeten :rolleyes::p)
    gr will
     
  16. Erny

    Erny Prepper goeroe

    Geprikt door brandnetels? Blaadje weegbree pakken en erover wrijven tegen de jeuk.
     
    EVAQ8 vindt dit leuk.
  17. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    oh, nou je het zegt....

    Voordat je gaat wildplukken een kleine waarschuwing;
    Ga niet zonder zekerheid wilde planten eten.
    Met een paar foto's of een boekje met plaatjes kom je er niet.
    Het beste is om eerst een cursus te volgen.
    En ook al heb je die cursus gevolgd kan het nog zijn dat je gewoon geen 'talent' voor het herkennen van planten hebt.
    en fouten kunnen je je leven kosten...
    Zo, genoeg bang gepraat... [​IMG]

    Er zijn in Nederland heel veel gemakkelijk te herkennen planten die je zonder enige zorgen kunt eten.
    Als je uit de buurt blijft van scherm bloemigen ( zoals bereklauw, scheerling etc.) overleef je het met wat oefenen wel... [​IMG]
    Maar bij twijfel, niet eten! zo simpel is het.
    Kijk goed waar je de wilde planten plukt...hondenpis, landbouwgif of zware metalen zijn niet zo smakelijk...
     
    Wafels vindt dit leuk.
  18. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    witte dovenetel
    Lamium album

    Dit is het kleine, niet prikkende zusje van de grote brandnetel.

    je kunt al heel vroeg in de lente de jonge toppen oogsten.
    deze zijn te bereiden als spinazie maar ze zijn rauw door de sla ook prima te eten.
    de witte lipbloemen worden vaak uitgezogen voor de honingachtige smaak.
    je kunt de bloemen ook eten. lekker en gezond door de muesli, sla of vla.
    van de gedroogde bladeren of bloemen kun je ook een heilzame thee zetten.

    De plant werkt adstringerend of samentrekkend en wordt gebruikt tegen aambeien.
    ook wordt het gebruikt tegen diarree, spijsverteringsstoornissen en luchtwegenproblemen.

    dovenetel.jpg
     
    logan1202 en Ray vinden dit leuk.
  19. EVAQ8

    EVAQ8 Survivor

    Klaver
    Trifolium

    klaver wordt ook suikerbloem genoemd omdat kinderen er vaan de zoete nectar uit zuigen.
    De blaadjes van de klaver kunnen als groente gegeten worden, je hoeft ze maar kort te blancheren.
    de bloemen in heet water leggen levert een fris drankje op.

    Er zitten veel voedingsstoffen in klaver namelijk: vitaminen A, B2, B3, C en E. Verder bevat het de mineralen calcium, chroom, magnesium en kalium.
    In rode klaver zitten iets meer voedingsstoffen dan in witte klaver.

    Klaver wordt gebruikt om de longen, lever, nieren, bloed en de lymfeklieren te ontgiften.
    het kruid wordt verder ingezet tegen ademhalingsziekten. Het helpt tegen astma, bronchitis en chronische verkoudheid.
    Ook overgangsklachten, oprispingen en depressies kunnen worden behandeld met klaver.
    Je kunt zelf een klaversiroop tegen hoest maken door gedroogde of verse klaver te mengen met honing.
    of tegen het hoesten een lekkere thee van blad of bloem maken.

    klaver.png
    klaver.jpg
     
    logan1202, De Bezorgde Burger en Ray vinden dit leuk.
  20. Wafels

    Wafels Diehard Prepper

    @EVAQ8 ja en nog een kleine kanttekening van mij erbij voor degene die echt deze dingen gaan proberen , let op dat je niets plukt waar vervuilde grond
    kan zijn en ook niet langs snelwegen ed ook niet bij sloten langs akkers want boeren willen ook nog weleens spuiten met bepaalde middelen ;)
    Ik ken maar een paar eetbare wilden planten zoals de lisdodde (welke nog veel meer toepassingen heeft naast eetbaar :D) of een brandnetel
    maar die uitleg laat ik aan Jou :p over je weet er veel meer van als ik .
    gr will