EVAQ8
Specialist
Laatst bewerkt:
Paardenbloem
Taraxacum officinale
De wortel van de paardenbloem bevat inuline. Daar vindt men ook taraxacine.
Het blad bevat zeer veel viatmine C.
De bloemen bevatten flavine (vitamine B2).
Verder vind je in de paardenbloem sporen van kiezelzuur, kaliumoxyde, magnesium, koper en zink.
Paardenbloemthee
Droog de bloemblaadjes (zonder groen)en zet er thee mee, zoet het met een beetje honing.
Paardenbloemsiroop
Pluk 6 handenvol paardenbloemen zonder groen want dat maakt ze bitter.
spoel het liefst niet af! anders spoel je het stuifmeel van de bloemen en dat geeft nou juist de smaak.
Doe de paardenbloemen met het sap van een citroen in 1 liter water.
Breng aan de kook, doe er 1 kg suiker erbij en roer tot die is opgelost.
Laat een dag en een nacht staan en giet de siroop dan door een fijne zeef.
Voor een mooie dikke gelei voeg je nog een halve kilo suiker toe en kook je een paar uur door tot de siroop dik genoeg is.
Doe het in gesteriliseerde potjes en laat afkoelen.
Blijft zeker een jaar houdbaar.
Verfrissend als limonade en erg lekker op brood of over toetjes.
De smaak lijkt op honing.
Molsla
Paardenbloembladeren die gebleekt zijn (onder een pot of zand) wordt molsla genoemd.
Pluk de bleke bladeren vlak voor bereiding.
Van de wortels kan een surrogaatkoffie gemaakt worden.
De Paardebloem is vochtafdrijvend en versterkt de lever en gal in de aanmaak van spijsverteringssappen
Ook deze plant kan gebruikt worden als plantenvoeding.
zet daarvoor een thee met verse bladeren en evt bloemen, afkoelen en gebruiken maar!

Taraxacum officinale
De wortel van de paardenbloem bevat inuline. Daar vindt men ook taraxacine.
Het blad bevat zeer veel viatmine C.
De bloemen bevatten flavine (vitamine B2).
Verder vind je in de paardenbloem sporen van kiezelzuur, kaliumoxyde, magnesium, koper en zink.
Paardenbloemthee
Droog de bloemblaadjes (zonder groen)en zet er thee mee, zoet het met een beetje honing.
Paardenbloemsiroop
Pluk 6 handenvol paardenbloemen zonder groen want dat maakt ze bitter.
spoel het liefst niet af! anders spoel je het stuifmeel van de bloemen en dat geeft nou juist de smaak.
Doe de paardenbloemen met het sap van een citroen in 1 liter water.
Breng aan de kook, doe er 1 kg suiker erbij en roer tot die is opgelost.
Laat een dag en een nacht staan en giet de siroop dan door een fijne zeef.
Voor een mooie dikke gelei voeg je nog een halve kilo suiker toe en kook je een paar uur door tot de siroop dik genoeg is.
Doe het in gesteriliseerde potjes en laat afkoelen.
Blijft zeker een jaar houdbaar.
Verfrissend als limonade en erg lekker op brood of over toetjes.
De smaak lijkt op honing.
Molsla
Paardenbloembladeren die gebleekt zijn (onder een pot of zand) wordt molsla genoemd.
Pluk de bleke bladeren vlak voor bereiding.
Van de wortels kan een surrogaatkoffie gemaakt worden.
De Paardebloem is vochtafdrijvend en versterkt de lever en gal in de aanmaak van spijsverteringssappen
Ook deze plant kan gebruikt worden als plantenvoeding.
zet daarvoor een thee met verse bladeren en evt bloemen, afkoelen en gebruiken maar!
