Stel dat je een negatieve rente hebt, waar word dat geld dan naartoe afgeschreven? Toch naar dezelfde bank die de rekening beheerd... in het geval van de pensioen obligaties dan vloeid die negatieve rente weer terug naar de rekening houder in dit geval de ncb?
Of word het gewoon "digitaal" vernietigd, en dus niet overgemaakt naar een andere rekening?
Bij positieve rente verhoogt de bank je rekening saldo met de rente, ten koste van het eigen kapitaal van de bank.
Bij negatieve rente betaal je de rente aan de bank, ten koste van jouw banksaldo, wat het eigen kapitaal van de bank verhoogt.
Doorgaans is het wel zo, dat jouw bank zijn kapitaalreserves moet stallen bij de centrale bank, waar ze hun eigen speciale bankrekening hebben, waar ze afhankelijk van positieve of negatieve rente, de rente ontvangen, respectievelijk betalen.
De crux is, dat het rente percentage dat de centrale bank verrekent, verschilt met het percentage dat de bank met zijn rekeninghouders verrekent.
Staatsobligaties hebben een vaste rente over de hele looptijd van de obligatie.
Koopt je pensioenfonds een staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar met een positieve rente van 2 procent, dan krijgt het pensioenfonds jaarlijks de rente van 20 euro van de staat uitgekeerd, de zgn "couponrente".
Aan het eind van de looptijd krijgt het pensioenfonds het uitgeleende bedrag van 1000 euro terug, al is de koopkracht daarvan door prijsinflatie gedurende die 10 jaar veelal verminderd. Dat zien obligatiehouders graag gecompenseerd door de couponrente die zij jaarlijks ontvangen.
Bij negatieve couponrente van een staatsobligatie van 1000 euro, moet de obligatiehouder jaarlijks het renteberag aan de staat betalen. Ook dan krijgt hij aan het einde van de looptijd het door hem uitgeleende bedrag van 1000 euro terug. Maar ook dan geldt dat prijsinflatie de koopkracht van die 1000 euro verminderd heeft.
Daarom zou het voor een pensioenfonds alleen relatief voordeel kunnen hebben om staatsobligaties te kopen met negatieve rente - of positieve rente lager dan het prijsinflatie percentage - als het rendement op alle andere vormen van investeren slechter is, of er een groter risico bestaat dat het
investeringsbedrag niet of slechts gedeeltelijk wordt terugbetaald.
Bij staatsobligaties is het risico van verlies van het investeringsbedrag klein, omdat de staat zijn burgers via belastingverhoging kan aanspreken bij dreigend faillisement. Die zekerheid bestaat niet bij bedrijfsobligaties.
Dat pensioenfondsen toch staatsobligaties kopen, als het risico van verlies van uitgeleend geld acceptabel is bij andere investeringen, ligt aan de eis van de Nederlandse Bank - waarvan de Nederlandse staat 100 procent aandeelhouder is - dat pensioenfondsen een minimum percentage van de pensioeninleg investeren in staatsobligaties, al hoeft dat niet per se in Nederlandse staatsobligaties.
Maar een stuk "gedwongen winkelnering" zit er zeker in, waarmee de Nederlandse staat al een belasting heft op dit uitgesteld inkomen, dat andermaal belast wordt als de pensioenen worden uitbetaald.
Bovendien snoepen banken daar nog iets van af, omdat de pensioenen alleen via een bankrekening worden uitbetaald en de gerechtigden gedwongen zijn daar een rekening aan te houden, waar ook negatieve rente van toepassing kan zijn, naast kosten voor het aanhouden van de rekening en eventueel transactiekosten.