• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

waar zijn we mee bezig? wat ben je momenteel aan het doen? waar ben je mee aan het experimenteren/oefenen?

justme igor

Survivor
We hebben wat wind gehad, er zijn behoorlijk wat vruchten afgevallen uit de bomen.
Dus POTJES vullen!!!
We zijn met zn tweeen dus een potje moes van peren appels ed van ca 330ml is voor ons perfect als de gezonde hoek.
Een potje van 330ml met vlees erin (pressure canning) als de eiwit bron
en twee potjes met vulling zoals piepers, bloemkool en of droog spul zoals macaroni ed.

Terug naar het fruit.
Schillen schillen en nog eens schillen.
Potjes door de hele keuken, HAK all over the place, grote pannen, zeven, suiker en kruiden tevoorschijn gehaald.
Potjes koken in azijn water voor ontsmetten, de flessen met oxipro laten bruisen, de ontvochtiger op vol vermogen en de kookplaat ook op vol.

De schillen en klokhuizen gaan in een aparte pan, de schone vruchten in een andere pan, de potjes leeg in weer een andere pan.

Het fruit komt lekker aan de kook, je ingrediënten van je voorkeur erin en laat dit lekker 30 minuten doen, kun je er met een vork in, dan is het gaar, afgieten en stampen maar.
Per HAK potje gaat er ongeveer een 300 gram fruit in.
Het kook vocht wordt in een andere pan opgevangen om even wat in te dikken.
Het kook vocht van de schillen en klokhuizen is na 30 minuten ook klaar, zeven, het kook vocht kan bij het andere kook vocht, hoeft niet.
Beide zijn uitstekende sappen, de een gekruid de andere niet. de restanten van de schillen en klokhuizen kunnen de tuin in, nee we hebben geen compost hoop. de moestuin heeft een vierkanten bak die verplaatsbaar is, en schuift steeds op, dus directe voeding op dat stukje grond.

Nadat de potjes gevuld zijn (heet in heet werken) gaan ze weer de "ontsmetpan" in na 30 a 40 minuten zijn ze geweckt.
Na een paar dagen is de voorraad kast weer lekker bijgevuld met moes en sap, beide lekker en vullend.
Ca 30 liter sap en ca 150 potjes met moes erbij.

Gelijk ook maar de tomaten en piepers ed meegenomen.
Je koopt ook wel eens wat, soms teveel, kiwi banaan what ever, of gaat te snel naar de overrijpe kant toe ect, gooi dit in de vriezer, verrasing moes noem ik het.

De druivelaars hadden we vorige week al leeg gehaald, ca 15 liter goed sap.

Zaterdag weer een zakje van 25 kilo meel halen bij de bakker, de potjes van pindakaas zijn hier uitermate geschikt voor.
Er gaat ca 350 gram meel in, een eetlepel suiker en een thee lepel zout. goede heoveelheid voor met zn tweeen.
Of je nou met een broodbak machine of in de oven of zelfs met een pan gaat bakken, je moet alleen water toevoegen, gist er bij en kneden.
Gist heb ik ergens beschreven hoe daar vers aan te komen.(wel oefenen!)

Volgende week een kratje bloemkolen ophalen, paar potjes van 650mm met zuur de rest met wat kaneel wecken.

Sommige planten zijn al aan het doorschieten voor ons voor het zaad, dus haal niet alles van de grond af.....maar laat een enkeling staan voor zaad voor volgend jaar.

En waar zijn jullie mee bezig? of waren mee bezig of gaan jullie doen?
 
Volgende maand ga ik ook wat nekken halen van varken paard en koe, lekker laten sudderen, hmmmm
Het grootste probleem is niet het wecken maar HOE hou je in vredesnaam je familie bij je voorraad kast weg.
Ja vlees wecken kan tot in tegenstelling wat vele denken. kook tijd is heel wat langer als bij presseur canning.(tot 4x)
hangt er ook veel vanaf hoe groot je potjes zijn en hoe hoog je tempratuur komt.
En of je zuur of zout gehalte gaat aanpassen met azijn of zout..... dan is het wat veiliger.
Voor consumpte 10 min goed doorverwarmen, ik denk niet dat je er met een magnetron mee onderuit komt.
Max 6 maanden houdbaar.
Goed zuur of zout max 12 maanden, langer in een presseur canner




En waar zijn jullie mee bezig? of waren mee bezig of gaan jullie doen?
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Ik ben bezig in mijn garage, die 3 tot 3,5 m hoog is, een extra zoldervloertje te bouwen. Nu het er niet naar uit ziet dat ik ooit nog een camper zal aanschaffen, heb ik die hoogte niet nodig en kan ik de zolderruimte benutten om spullen op te slaan, die niet frequent gebruikt hoeven worden.

Tevens ben ik wat aan het "ontspullen" om ruimte vrij te maken.

Belasting aangifte documenten en bewijsstukken van de jaren 1990 tot 2010 verbrand, want de Belastingdienst kan tot 12 jaar terug bewijsstukken opeisen. Voorheen was dat 5 jaar, maar dat is enkele jaren geleden tot 12 jaar verlengd. Gezien de wisselvalligheid in belastingwetgeving, houd ik een bewaarperiode van 15 jaar aan.

Flink wat zaken die in de afgelopen jaren niet gebruikt zijn, klaar gezet om in mijn aanhanger af te voeren naar de recycling.

Mijn buurman blij gemaakt met een 20 kg bus bitumensmeersel voor het dak van zijn schuurtje. Ik heb vorig jaar mijn schuurdakje met "shingels" bekleed, die niet aangesmeerd hoeven te worden.

Zo te zien komt het aanhangertje aardig vol. Het ijzer- en koperwaar levert dan nog een paar zloties op.
 
Aan het overpeinzen hoe ik een betaalbaar schuurtje kan neerzetten van 2,5 x 3 meter. Dit ter vervanging van een oud kippenhok.
Liefst zonder onderhoud, dan al gedacht aan de kunststof schuurtjes van Keter (valt af omdat ze geen reactie geven op e-mail) of Lifetime. Kosten ca 2000 euro.
De houten schuurtjes komen ook ongeveer op dat bedrag, maar dan moet je ze ook nog onderhouden en kan aan 2 zijden er slecht bij.
Daarnaast zijn het wandjes van 28mm dik doorgaans.

Dan mss zelf iets maken, maar zal het materiaal moeten aanschaffen. Moet er eens voor gaan zitten rekenen.
 
Aan het overpeinzen hoe ik een betaalbaar schuurtje kan neerzetten van 2,5 x 3 meter. Dit ter vervanging van een oud kippenhok.
Liefst zonder onderhoud, dan al gedacht aan de kunststof schuurtjes van Keter (valt af omdat ze geen reactie geven op e-mail) of Lifetime. Kosten ca 2000 euro.
De houten schuurtjes komen ook ongeveer op dat bedrag, maar dan moet je ze ook nog onderhouden en kan aan 2 zijden er slecht bij.
Daarnaast zijn het wandjes van 28mm dik doorgaans.

Dan mss zelf iets maken, maar zal het materiaal moeten aanschaffen. Moet er eens voor gaan zitten rekenen.

https://www.vente-unique.nl/c/tuinhuisje-gazebo

Deze is van staal met hout patroon.
 
Aan het overpeinzen hoe ik een betaalbaar schuurtje kan neerzetten van 2,5 x 3 meter. Dit ter vervanging van een oud kippenhok.
Liefst zonder onderhoud, dan al gedacht aan de kunststof schuurtjes van Keter (valt af omdat ze geen reactie geven op e-mail) of Lifetime. Kosten ca 2000 euro.
De houten schuurtjes komen ook ongeveer op dat bedrag, maar dan moet je ze ook nog onderhouden en kan aan 2 zijden er slecht bij.
Daarnaast zijn het wandjes van 28mm dik doorgaans.

Dan mss zelf iets maken, maar zal het materiaal moeten aanschaffen. Moet er eens voor gaan zitten rekenen.

Ik heb in 2021 een garage van 35 m2 (4,5 x 8 m) van gegalvaniseerd staal laten plaatsen, wat me destijds 13.000 zloty (ca. €.3.000) heeft gekost. Voorafgaand aan de plaatsing zelf een betonvloer gestort, waar de garage op geplaatst is.

Het gegalvaniseerd staal houdt zich tot dusver goed en is onderhoudsvrij. De verwachte levensduur is minimaal 15 jaar.

Na de inflatie explosie in 2022, zal het tegenwoordig wel wat duurder uitvallen, maar in vergelijking tot houtbouw toch nog wel goedkoper zijn.

Mijn huisje van 22 m2 is van hout, dat ik jaarlijks met impregneermiddel insmeer.
Dat is aanvankelijk gebouwd in 2007 en gaat dus al zo'n 18 jaar mee en ziet er nog prima uit. Nergens rot.
 
Even de indeling van een door de weekse dag.
Zo rond half zeven maak ik mijn wekker wakker omdat hij weeral niet ring ring heeft gedaan.
In moet een pilletje nemen 20min voor mijn ontbijt.
Na een snel bezoek aan de badkamer strompel ik naar beneden.
Zet mij koffie smeer ik mijn brood met honing. Vertroetel ik mijn jonge nieuwe kater. En neem nog een 3 pilletjes.
Trek mijn broek aan mijn bijna versleten schoenen en loop door mijn loods om mijn dieren van eten en drinken te voorzien.
Hier en daar wat opruimen hoort daar ook bij.
Even langs mijn Bijen kasten een tiental aziatische hoornaar neer meppen. En terug de keuken in .
Ons Barbara is inmiddels ook al op een bakje koffie en terug buiten.
Met mijn busje naar mijn moestuin. Ook daar lopen er kippen staan er Bijen kasten en een kas met voor het merendeel tomaten in.
Die lopen nu vrijwel op hun eind na 280kg geplukt te hebben die zijn opgegeten in gemaakt voor soep of saus weg gegeven aan dichte familie en verkocht met de winst koop ik dan weer iets dat ik zelf niet kan verbouwen.
Nog een rondje door de moestuin en dan naar mijn moeder die is 94j en kan al wat hulp gebruiken als je weet dat ze nog in het huis woont waar ze ooit met zijn tienen hebben in gewoond.
Het is ondertussen al 10.30u naar huis en ik houd mij bezig in mijn loods met 1001 projecten.
Smiddags een boterham even op mijn tablet en terug in mijn loods. Ook nog langs de bijen kasten om die vervloekt AH te bestrijden. Even kijken of de rest van de dieren het goed maken. Afgelopen zomer moest ik meerdere malen per dag vers water geven.
Als het niet bloed heet is fiets ik nog even naar de moestuin daar is altijd wel werk.
Tussen 16.30 en 17.00u begin ik aan het avond eten. Dit bestaat uit min. 2 gangen soms 3.
Wat ik klaar maak komt voor 75% van eigen kweek. Wat ik niet kan zelf kweken heb ik gekocht bij een boer of een boerderij slager.
Om 18.00 kom ik van tafel en doe ik nog een rondje bij de dieren . Om 19.00 kijk ik naar het journaal op tv.sport moet ik niet zien.
Daarna ga ik met mijn busje nog even naar mijn moestuin. Onderandere om eieren te roven bij de kippen.
En indien nodig water aan de planten te geven.
Het draait nu rond 20.30u in de zomer kan je mij daarna nog in mijn loods vinden in de winter op mijn bank in de woonkamer.
 
Zometeen nog een zak van 25kg meel halen, dit weer verdelen in potjes met op de bodem een theelepel zout en op top een eetlepel suiker.
Vanmiddag met mn vers gevangen gist weer een lekker broodje bakken voor ons voor morgen.
En dit bakken gaat nu weer even een dagelijks ritueel worden, de "oude" meel voorraad is al 6 maanden, oke kan afgesloten anderhalf tot twee jaar mee, maar toch, lekker vers houden en rouleren.

Gist twee maal per dag roeren, voeren en gebruiken.

Brood voor morgen:
Een potje met suiker meel en zout. bekertje gist drap en nog wat druivensap erbij ivm vocht.
Bakken ga ik nu weer eens doen in een pan op een petroleum stelletje.

Morgen ook eens proberen om weer dat harde scheepsbeschuit (hard tack?) te gaan maken.
 
De activiteiten of projecten in mijn loods kunnen divers zijn.
In het keukentje wordt ingemaakt geweckt opgelegd en zomeer
Ook mijn honing wordt daar geroerd en gepot.
Verder in de loods wordt getimmerd gelast leder bewerkt en allerhande herstellen uitgevoerd.
Wat je zelf doet, doe je normaal beter.
 
Op sommige dagen wordt er een specifieke activiteit uit gevoerd. Ben nogal een gewoonte persoon.
Zo spring ik wel eens op maandag binnen in de supermarkt. Na het weekend worden er meerdere zaken verkocht aan bv -30% dan op andere dagen.
Op dinsdag is het hier slachtdag. Vroeger was dat op donderdag maar ik heb op donderdag 3jaar mijn kleindochter gehad. En slachten en een baby vertroetelen gaat niet samen.
Op woensdag ga ik naar het container park ( de afval straat) . Want ik haal ook wat op vb. Wasmachines en droogtrommels die haal ik uitelkaar sorteer en recycleer de onderdelen die ik tekoop aanbied ook bij de schoothandellaar wat niet verkoopbaar is gaat de container in.
Op donderdag heb ik nog steeds mijn kleindochter niet de hele dag nu maar voor en na de school tot haar moeder ( mijn dochter) klaar is met werken.
Op vrijdag heb ik een paar vaste klanten voor eieren en eventueel wat andere groenten. Dat zijn oude mensen niet mobiel meer waar ik ook soms boodschappen voor haal.
Op zaterdag loop ik vooral in de winter in mijn jacht rivier
Op zondag voormiddag blijf ik wat langer in de moestuin en smiddags is het Barbara time.
Dit alles gecombineerd. Met mijn eerste post hier heb ik weinig tijd om mij te vervelen.
Ps. Vroeger had ik ook nog een broodbak dag. Die werd gecombineerd met de slachtdag. Maar ik haal nu al enkele jaren brood bij de warme bakker hier in de straat.
 
Laatst bewerkt:
Aan het overpeinzen hoe ik een betaalbaar schuurtje kan neerzetten van 2,5 x 3 meter.
Liefst zonder onderhoud,
De houten schuurtjes komen ook ongeveer op dat bedrag, maar dan moet je ze ook nog onderhouden en kan aan 2 zijden er slecht bij.
Daarnaast zijn het wandjes van 28mm dik doorgaans.
Het liefs zonder onderhoud beste @Pjotr Prep dan heb ik misschien dan heb ik misschien een handig tip voor jouw,

Ik heb vaak op youtube filmpje gezien dat men huizen of schuurtjes gingen maken van hout en de onderkant van de palen die in de grond kwamen in het vuur legden om het goed te laten inbranden en vervolgens in de grond ging zetten om het dan verder af te bouwen.
Ook een keer gezien dat alle hout eerst werd gebrand om het vervolgens te bouwen,

Wel voor de zekerheid twee emmers water klaar zetten,
voor het geval het vuurtje gedoofd moet worden en persoon aan de binnen kant en jij met de emmer water bij de bewerking.
ha ik zou bij enige beschadiging het hout nog even met een klein brandertje bewerken misschien niet eens nodig.


Ook heb ik tiny house bouwer huisjes zien aanbieden die weerbestendig waren gebrand, bijzonder om zo'n zwart huisje te zien.

Het idee om hout te branden (ook wel shou sugi ban of yakisugi genoemd, een oude Japanse techniek) om het weerbestendig te maken.

Ik weet niet of alle hout daar voor geschikt is, dat moet dan nog even worden uitgezocht.
Zachthout (vuren, grenen, lariks, douglas): Zouden goed in te branden zijn.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Een korte beschrijving voor @Pjotr Prep

Hout branden in 5 stappen​

[Mod opmerking:] AI gegenereerde teksten willen we niet op dit forum hebben. [Mod]
 
Je eigen carboleum maken...smeren op droog hout. rot nooit weer.
En aub niet in de volle zon gaan staan met die bende, als je al gevoelig bent voor de zon, dan ben je zometeen fluorescerend rood!

Palen van hardhout soorten zoals koniveren en kastanje doen het zeer goed als paaltje.
Lijnzaad olie is ook een goede, wel de uitgekookte variant pakken.

Of koop een paar bankirai leggers, waar je vervolgens je schuurtje op gaat monteren.
Wel verankeren tegen de wind!
dmv keilbouten oid op een 40x60 tegels oid, of giet een beton blokje.
 
Laatst bewerkt:
Haha die is mij te slim
Het zal je verbazen hoeveel ‘soorten bewerking’ lijnzaad kan ondergaan… van rauw tot uitgekookt, en alles daartussen. Ezelsbruggetje? Uitgekookt = uitkijken. Geef een ouderwetse olieverfschilder een potje uitgekookte lijnzaadolie, en je krijgt je doek terug met een expressieve interpretatie van ‘teleurstelling’;)
 
Net drie flessen druivensap weg moeten gooien, productie vorig jaar november, ze waren wat verzuurd.
De flessen uit maart dit jaar zijn nog zeer goed te drinken.
Een 25 l jerry can water ga ik leeg halen(6 maanden oud) oxipro erin, drogen en weer gevuld weg zetten, dit keer met dunne bleek erbij.
Kijken wat het water over 12 maanden heeft gedaan.

Wederom een brood aan het maken met eigen gevangen gist, niet alleen voor de oefening, maar het is gewoon lekker.
Gister ter voorbereiding een mooi stukje varkens nek uit de vriezer gehaald, 5 potjes gaan we maken.
Het zal een vrij standaard recept worden.

En nog een 5 potjes met bloemkool met nog een 5 aardappel.
Alles wecken, vlees moet wel binnen 3 maanden op en langer koken.
Voor mijn pannetje hanteer ik 3 uur vol kook voor vlees.
1 theelepel zout is een must.

en even op snor gaan voor een sawyer water filter

mvg
 
Wij hebben iets te veel projecten tegelijk gestart denk ik.

Ze zijn net klaar met het dak van ons huis, we hebben een nieuwe auto gekocht, met een klein aanhangertje wat we hebben gekocht omdat we een stukje agrarische grond hebben gekocht met veel bomen er op.

Omdat de auto in de garage moet hebben we ook twee tuinhuisjes gekocht en daar ben ik al de hele week mee bezig, een is verkeerd geleverd dus die gaat terug en daar heb ik al een andere voor in de plaats gekocht in een bouwmarkt (omdat heel de tuin vol ligt en ook de veranda met alles uit de garage). Dat huisje dat in de plaats van is dat staat nu half in elkaar :p (muren, dak zijn klaar, raam en deuren moeten nog en nog wat schroeven om het huisje beter aan de vloer vast te maken, maar mijn electrische schroevendraaier is leeg dus daar ga ik later mee verder. Ik moet ook gaan werken zo.).
 
Laatst bewerkt:
net wat meel buiten gezet in de zon, 30.5C in de zon en een rh van rond de 28%. zo een buitenkans moet je niet laten lopen vindt ik
Zometeen als het allemaal goed droog is in goede emmers van 5l storten.
De gesloten emmers nog even een uurtje in de zon laten staan.
De opgebouwde druk indrukken voor het afkoelen.
En ik denk dat er dan een leuke vacuum is ontstaan, is de deksel weer "normaal" ipv "ingedeukt" dan snel verwerken.
Ik denk zo een jaar of 1.5 houdbaar? misschien twee?
Qua tijd denk ik morgen nog even een uurtje de zon in, we gaan het zien zometeen.

Vannavond even een prep maaltijd eten, potje vlees potje groenten en een pot piepers.
In een pan bij/op houtvuur, 10 min koken en we gaan eten. goed glas druiven sap erbij! windstil hoek in de tuin.
 
brood uit de bakpan was/is weer een succes, morgen eens op hout, in een behuizing,
Vandaag 5 potjes maken met kip met een Chinese twist.
Eten gisterenavond op vuur en potjes koken met fles sap uit maart was een goed succes te noemen.
Niet te veel, niet te weinig, zeer voldaan.

Mn kip roept dus ik kan het niet te lang maken.
 
Terug
Bovenaan