Flos
SHTF Expert
Ik ben zo het hele jaar door bezig met zelf iets te fabriceren wat al dan niet op de markt is.
Soms met leuke resultaten soms met grote teleurstellingen.
Alles heeft tot doel mijn zelfredzaamheid te verbeteren. En beter voorbereid te zijn.
Door het al eens uitgeprobeerd te hebben of zeker te weten hoe het niet moet.
Het experiment kan zowel technisch zijn of theoretisch. ( maar dan draaid het helemaal in mijn kopje)
Het zijn praktische zaken maar ook voeding of opslag .
Zo. Het experiment van de maand is een stuk vlees dat ik wil drogen. Om langer te bewaren. ( ja dat bestaat maar ik heb het op deze wijze nog niet zelf uitgeprobeerd)
Werkwijze.
Ik heb een stuk varkensvlees uit de rug ( van het varken) gekocht van anderhalve kg.
Ik heb een zout mengeling gemaakt van grof slacht zout en coloro zout .
Het stuk vlees heb ik in een afsluitbare plastic zak gedaan samen met het zout ongeveer 700gr.
Dit heb ik 72u in de koelkast bewaard en meerdere malen per dag gedraaid en het zout boven op het vlees gebracht.
Daarna heb ik het stuk vlees 3u geweekt in koud water. En dit alle 30min ververst.
Ik heb een kruiden mengeling gemaakt van paprikapoeder, gedroogde tuinkruiden, lookpoeder, peper en oregano.
Na het vlees goed droog gedept te hebben heb ik het goed met het kruidenmengsel ingewreven.
Het stuk vlees heb ik in een neteldoek ( kaasdoek) gedraaid en opgebonden.
Nu moet het vlees 3 weken drogen.
Ik hoop dat ik daarna lekkere dunne plakjes gedroogd vlees kan snijden om met een snee brood op te smullen.

Soms met leuke resultaten soms met grote teleurstellingen.
Alles heeft tot doel mijn zelfredzaamheid te verbeteren. En beter voorbereid te zijn.
Door het al eens uitgeprobeerd te hebben of zeker te weten hoe het niet moet.
Het experiment kan zowel technisch zijn of theoretisch. ( maar dan draaid het helemaal in mijn kopje)
Het zijn praktische zaken maar ook voeding of opslag .
Zo. Het experiment van de maand is een stuk vlees dat ik wil drogen. Om langer te bewaren. ( ja dat bestaat maar ik heb het op deze wijze nog niet zelf uitgeprobeerd)
Werkwijze.
Ik heb een stuk varkensvlees uit de rug ( van het varken) gekocht van anderhalve kg.
Ik heb een zout mengeling gemaakt van grof slacht zout en coloro zout .
Het stuk vlees heb ik in een afsluitbare plastic zak gedaan samen met het zout ongeveer 700gr.
Dit heb ik 72u in de koelkast bewaard en meerdere malen per dag gedraaid en het zout boven op het vlees gebracht.
Daarna heb ik het stuk vlees 3u geweekt in koud water. En dit alle 30min ververst.
Ik heb een kruiden mengeling gemaakt van paprikapoeder, gedroogde tuinkruiden, lookpoeder, peper en oregano.
Na het vlees goed droog gedept te hebben heb ik het goed met het kruidenmengsel ingewreven.
Het stuk vlees heb ik in een neteldoek ( kaasdoek) gedraaid en opgebonden.
Nu moet het vlees 3 weken drogen.
Ik hoop dat ik daarna lekkere dunne plakjes gedroogd vlees kan snijden om met een snee brood op te smullen.
