• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Het experiment van de maand.

Flos

SHTF Expert
Ik ben zo het hele jaar door bezig met zelf iets te fabriceren wat al dan niet op de markt is.
Soms met leuke resultaten soms met grote teleurstellingen.
Alles heeft tot doel mijn zelfredzaamheid te verbeteren. En beter voorbereid te zijn.
Door het al eens uitgeprobeerd te hebben of zeker te weten hoe het niet moet.
Het experiment kan zowel technisch zijn of theoretisch. ( maar dan draaid het helemaal in mijn kopje)
Het zijn praktische zaken maar ook voeding of opslag .
Zo. Het experiment van de maand is een stuk vlees dat ik wil drogen. Om langer te bewaren. ( ja dat bestaat maar ik heb het op deze wijze nog niet zelf uitgeprobeerd)
Werkwijze.
Ik heb een stuk varkensvlees uit de rug ( van het varken) gekocht van anderhalve kg.
Ik heb een zout mengeling gemaakt van grof slacht zout en coloro zout .
Het stuk vlees heb ik in een afsluitbare plastic zak gedaan samen met het zout ongeveer 700gr.
Dit heb ik 72u in de koelkast bewaard en meerdere malen per dag gedraaid en het zout boven op het vlees gebracht.
Daarna heb ik het stuk vlees 3u geweekt in koud water. En dit alle 30min ververst.
Ik heb een kruiden mengeling gemaakt van paprikapoeder, gedroogde tuinkruiden, lookpoeder, peper en oregano.
Na het vlees goed droog gedept te hebben heb ik het goed met het kruidenmengsel ingewreven.
Het stuk vlees heb ik in een neteldoek ( kaasdoek) gedraaid en opgebonden.
Nu moet het vlees 3 weken drogen.
Ik hoop dat ik daarna lekkere dunne plakjes gedroogd vlees kan snijden om met een snee brood op te smullen.
1761311944717128684880615035596.jpg
 
Interssant experiment @Flos !
Via youtube heb ik enkele videos bekeken waar het conserveren vsn vlees met zout werd getoond, xoals het "vroeger" werd gedaan.

Ook in het gratis downloadbare eBook "The lost ways" van Claude Davis op www.kupdf.net staat beschreven hoe vlees te conserveren. (Naast nog heel veel andere zaken die voor preppers nuttig kunnen zijn.)

Maar zelf nog geen pogingen ondernomen dit te doen.
Ik ben dus erg nieuwsgierig naar het resultaat van je experiment.
 
Met behulp van de zoekfunctie op titel kon ik het eBook wel doenloaden, maar met jouw link gaat het wellicht eenvoudiger.
Dank voor het plaatsen van de link!
 
Ik ben nogal een voorstander van papieren boeken.
Als je de foto bekijkt van mijn te drogen stuk vlees. Zie je ook een deel van wat ik noem mijn koude keuken.
En op de bovenste plank een rij kook boeken maar ook boeken over eten in het algemeen.
In de weerspiegeling van het venster zie je dat de rij boeken op de plank nog veel langer is.
Ik durf bijna te wedden dat er weinig recepten of kook technieken niet tussen zitten.
 
Dank jewel beste gastheer @Flos dat we even een kijkje mochten nemen in je keuken, je bent zo te zien uitstekend voorzien.
En zien zeker uit naar de komende experimenten.

Maak je ook originele gedroogd cowboyvlees die je onder allerlei omstandigheden lang kan bewaren, in simpele verpakking.
Ik zou het dan zeker in de rugzakken willen hebben, als we met vertrekken moeten zien te overleven, want daar moet je je kracht uithalen, en als aanvulling kan je wilde groenten eten.
 
Ik ben nogal een voorstander van papieren boeken.
Als je de foto bekijkt van mijn te drogen stuk vlees. Zie je ook een deel van wat ik noem mijn koude keuken.
En op de bovenste plank een rij kook boeken maar ook boeken over eten in het algemeen.
In de weerspiegeling van het venster zie je dat de rij boeken op de plank nog veel langer is.
Ik durf bijna te wedden dat er weinig recepten of kook technieken niet tussen zitten.

Het lijkt me waarschijnlijk dat papieren boeken in een langdurig SHTF scenario, houdbaarder zijn dan elektronische boeken. Tenslotte zijn de laatste afhankelijk van de beschikbaarheid van werkende apparaten. Als de wereldhandel compleet instort, wordt dat een serieus probleem.

Maar zolang die apparaten nog werken, energie, geschikt papier en inkt nog beschikbaar is, kunnen die elektronische boeken nog op papier afgedrukt worden en houdbaar (vrij van schimmel en knaagdieren) opgeslagen worden.
 
Een update van mijn vlees experiment.

Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat verlopen. Ik ben bang (ik hoop dat ik het mis heb) dat er vanuit de binnenkant een rottingsproces zal gaan starten. Met gezout en gelaagd vlees zal het zout tot in de kern van het vlees zitten. Een worst heeft een veel kleiner diameter en zal hierdoor eenvoudiger het zout opnemen in de kern. Maar nogmaals, ik hoop dat ik het mis heb en dat je een prima eetbaar stuk vlees gaat overhouden.
 
Mij een raadsel. 🤔
Al een tijdje zit ik met de vraag, als ik "zwart peperkorrels" maal is de poeder niet zwart.
Maar koop ik "zwart peper poeder" dan is die gelijk aan de zwarte kleur, hoe zit dat???
 
De problemen des levens door JJ&A 😁

ChatGPT verteld me dat je de korrels fijner moet malen waardoor de zwarte schil meer aanwezig zal zijn.

(Persoonlijk vind ik juist grof gemalen peper, en ook zout, het lekkerst )

🤗
 
Het experiment van de maand november is er terug een met voeding.
Eigen witlof kweken.
Witloof zijn bladeren die uit een wortel ( cichorei wortel) groeien in het donker.
Witlof is een geliefde ( winter )groente in Vlaanderen,
Werk wijze.
Ik heb mij wortels gekocht. ( misschien een experiment voor in de toekomst zelf cichorei zaaien)
Wat heb je nodig. Wortels, iets om ze in te doen, aarde, water en iets om af te dekken.
Ik heb een oude mortel kuip gebruikt met een doorsnede van ongeveer 35cm
Van de Wortels snijd je het resterende loof af tot 1cm.
In de kuip doe je wat aarde ik heb potgrond gebruikt. ( omdat daar al meststoffen in zitten )
Je legt de kuip op zijn zijkant en doet er een laag wortels in dan aarde en terug wortels. Tot de kuip vol is.
Dan zet je de kuip rechtop en doe je er nog wat aarde bovenop je zorgt dat de bovenkant van de wortels even hoog is.
Dan doe je er wat water in gelijk verdeeld over de oppervlakte van de kuip.
Dan dek je de wortels af. Ze moeten donker zitten maar moeten wel kunnen ademen.
Ik heb een plastieken bloempot gebruikt met ongeveer de zelfde diameter van mijn mortel kuip.
De kuip heb ik in mijn garage geplaatst dicht bij een cv leiding met nog een doek er bovenop.
Het gaat 3 tot 4 weken duren tot de oost tijd. Ik moetdit wekelijks eens controleren of er wel of niet water bij moet.
Moest het nu plots zeer koud worden moet is de kuip meer isoleren.
Ik hoop dat ik iets bij mij heb op de eerste controle om een foto te maken.
 
Laatst bewerkt:
( misschien een experiment voor in de toekomst zelf cichorei zaaien)

Gaaf, ik heb een jaar of 10 geleden zelf de chichorei gezaaid (te dicht op elkaar, dus een beetje te dunne wortels) En toen in de winter de wortels in emmers in mijn kelder gezet en afgedekt met een andere emmer waar ik gaatjes in had geboord voor wat meer luchtcirculatie.

Ik had een mix gemaakt van de wortels zetten in zand, zetten in stro, zetten in klei, en zetten in water.
Alles was prima, op water na (ging rotten). Ik heb geen meststoffen gebruikt, en ook niks meer aangevuld met water. En tot mijn verbazing was het experiment perfect geslaagd. (op die ene emmer na waar ze op een laag water stonden). Verbeterpunt was dat ik te dunnen wortels had, en het loof wat losser was, en geen dikke stronk. (dus geen witlof in de oven) maar prima om alsnog gestoofde witlof te maken, of met suiker te karamelliseren, of gewoon als salade. Het is in mijn ogen de beste prepgroente die je in de winter kan toepassen. (diverse spruitgroente komt op een 2e plek). Ik heb er dacht ik toen ook allemaal foto's van gemaakt. Maar ik kan ze helaas niet zo snel terugvinden. Maar ik ben benieuwd naar het resultaat.

P.s. Ik had enkele emmers op een plek staan waar het ongeveer 12 graden was, en enkele emmers waar het toen rond de 7 graden was. Die op 12 graden gingen een stuk sneller, maar die op 7 graden gingen ook wel. (dus je kunt hierdoor een beetje sturen, maar je kunt uiteraard nog beter niet gelijk alles in 1 keer uitzetten)
 
@martin. Ik ben gestart met een kuipje wat eigenlijk maar een grote emmer is. Een vriend van mij deed het in grote kuipen en elke paar dagen werden de kuipen verplaatst warmer of kouder. Hij had elk jaar mooi witloof mooier dan in de groenten winkel. Helaas is hij er niet meer.
De ideale temperatuur is 16° . Heb ik mij laten vertellen.
 
Terug
Bovenaan