• Helaas zit er een fout in de forumsoftware waardoor je de forumregels moet accepteren voor je deze kunt lezen. Onze excuses hiervoor. Mocht je na het lezen alsnog niet akkoord zijn, stuur dan even een PM aan phtvs
  • Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Kaliumjodide (Jodium), ter preventie van schildklier radioactiviteit

P.Oemel

Senior Prepper
Eindelijk. Ik had de pillen natuurlijk allang in huis, 15 euro voor een pakje zijn de kosten niet, kanker is duurder (en pijnlijker) ;)
 

Jasje

Prepper goeroe
Werkzame dosering: 130 mg per tablet.
En dan zie ik het plaatje van @Stuudje. Wordt er weer beknibbeld op schijnveiligheid of is dit een willekeurige afbeelding? :confused:
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Ik postte de foto bij het krantenbericht, ik lees dat men als volwassene 2 pillen in moet nemen...
Bijsluiter
Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 2 tabletten
Kinderen van 3 tot 12 jaar: 1 tablet
Kinderen van 1 maand tot 3 jaar: een halve tablet
Pasgeborenen en baby's van jonger dan 1 maand: een kwart tablet.
Zwangere vrouwen (alle leeftijden): 2 tabletten.

Deze foto kom ik ook tegen in krantenberichten rond jodiumpillen. Hier krijg je dan1 pil, want dat zou genoeg zijn. Alleen beetje onhandig als je halve/kwart pil moet geven aan kind of baby.


694



Hier nog een oud nieuwsbericht waarin de houdbaarheid besproken wordt...of meer, de tijd dat de pillen al ergens op de plank lagen.
http://edwinmijnsbergen.nl/2012/05/nieuwe-jodiumtabletten-voor-zeeland/
 
J

J.J

Gast
Gemeente: Groningen
Postcode: 9733, leeftijd: 65

U krijgt zelf geen jodiumtabletten.
Let op: wonen er op uw adres kinderen onder de 18 jaar? Dan worden er wel jodiumtabletten bezorgd.
Deze jodiumtabletten zijn alleen voor kinderen onder de 18 jaar. De jodiumtabletten komen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Geen jodiumtabletten als u 18 jaar of ouder bent
U krijgt geen jodiumtabletten als u 18 jaar of ouder bent en verder dan 20 kilometer van een kerncentrale woont. Bij een kernongeval neemt het risico op besmetting met radioactief jodium af naarmate mensen verder van een kernreactor wonen. Kinderen hebben een groter risico om door radioactief jodium schildklierkanker te krijgen. Daarom krijgen zij wel jodiumtabletten.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jodiumtabletten/vraag-en-antwoord/krijg-ik-jodiumtabletten.

Nee dus,,,, goed dat we het zelf hebben gekocht.
 

martin

Mankinds only hope
Nee dus,,,, goed dat we het zelf hebben gekocht.

Er is een reden dat men in een risicogebied geen jodiumtabletten verstrekt boven de 40, en buiten het risicogebied boven de 18.
Ik quote even een artikel van de overheid.

Voor mensen tot 40 jaar en zwangere vrouwen
De schildklier van kinderen is gevoeliger voor radioactief jodium dan de schildklier van volwassenen. Ook de schildklier van het ongeboren kind. Daarom zijn jodiumtabletten vooral voor kinderen belangrijk. Het slikken van jodiumtabletten boven de 40 jaar heeft geen zin. Want mensen vanaf 40 jaar hebben geen verhoogde kans op schildklierkanker.

De overheid adviseert mensen tot en met 40 jaar en zwangere vrouwen dichtbij de kerncentrale daarom jodiumtabletten te slikken. Verder weg van de kerncentrale krijgen alleen mensen tot 18 jaar en zwangere vrouwen dit advies. Het moment van inname is belangrijk. Luister daarvoor naar de officiële communicatie van de overheid via de radio en televisie.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan het plan voor de verspreiding van jodiumtabletten.

Nu moet je de overheid natuurlijk nooit zomaar vertrouwen, maar in dit geval is het plausibel.
 
J

J.J

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Toen ik de reactie van @martin had gelezen dacht ik hoe zit het dan met mijn vrouw die schildklierpatiend is, het eerste wat ik toen zag, was dit bericht van @Stuudje wonderlijk hoe dingen op elkaar aansluiten.

Mijn vrouw had vroeger een te snelle schildklier toen kreeg ze zelfs in Italië Genua last van de jodium die in de zee lucht zit, daarom lees de (schildklier.nl/nieuws/38) goed.
 

Sun Beh Nim

Last (wo)man standing
Laatst bewerkt:
Kreeg deze kaart vandaag in de bus.

FullSizeRender.jpg


Vind het wel raar dat er nu wel ineens Jodium tabletten in de regio Rotterdam word uitgedeeld.
Dit is nog niet eerder voorgekomen.

Ben er uiteraard wel blij mee.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Vind het wel raar dat er nu wel ineens Jodium tabletten in de regio Rotterdam word uitgedeeld.
Dit is nog niet eerder voorgekomen.

Ben er uiteraard wel blij mee.
Let altijd op bij krijgertjes...let als je ze krijgt op de houdbaarheidsdatum...zoals ik eerder al postte(teruglezen is soms nuttig) liggen er ook al jaren pillen op de plank. Als die nu uitgedeeld worden is de uitdeeldatum niet hetzelfde als "tenminste houdbaar tot". Meestal is het bij deze pillen iets als "Nog tien jaar werkzaam"...maar als ze al negen jaar op de plank liggen...krijg je schijnveiligheid he...en tja, dáár is onze overheid erg goed in.
Opletten dus, productiedatum of tht datum in de gaten houden.
 

hans013

Senior Prepper
Vandaag in de bus, over enkele weken bimnen.

Maar er is niks aan de hand met de machines bij onze zuiderburen....
167cd3f657fc32ad3fdb64407729fe24.jpg

6bf6f791978ae7a89e678981277407a3.jpg
 

Ray

SHTF Expert
De kaliumjodide zelf is zo'n beetje oneindig houdbaar, net zo stabiel als keukenzout, maar ik weet niet wat ze verder in zo'n pilletje stoppen. Eerder gelezen dat ook deze pillen decennia houdbaar zijn en de THT dus een gevalletje 'voorkomen aansprakelijkheid', zoals meestal met een THT.
 

Ray

SHTF Expert
Honderd podiumtabletten in Bunde (DE) gekocht voor €4,50, maar thuisgekomen dracht ik is dat wel genoeg,,,,
waar moet je van uitgaan???
Voor twee personen is dat 50 dagen.
Dat zijn hoogstwaarschijnlijk jodium tabletten met microgrammen, bedoeld voor mensen die het te weinig binnen krijgen of andere problemen hebben.

De tabletten om je schildklier te verzadigen hebben een veel hogere dosis, zo'n duizend keer meer. Die zijn echter alleen nodig voor mensen wiens schildklier niet verzadigd is, met name jongeren. Jij en je vrouw zijn niet alleen geen 18 meer, maar zelfs de 40 allang gepasseerd, dus heeft het weinig zin.

Het overdoseren van jodium kan ook heel vervelende effecten hebben en lijkt zelfs op de verschijnselen van stralingsziekte (wat je overigens niet voorkomt met jodiumtabletten). Dit slik je dus niet onder het mom: "Baat het niet schaadt het niet".
 

Flos

SHTF Expert
Ik woon dichter bij een Nederlandse kerncentrale dan bij een Belgische. Krijgen mijn kinderen en kleinkind ook pillen van de Nederlandse overheid? Neen dus.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Bovenaan