• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

BOL Vakantiehuisje in Oost Duitsland

PBear

Mankinds only hope
In 2009 kocht ik een bescheiden huisje voor een bescheiden prijsje in het Oost-Duitse Ertsgebergte.

Ik kocht het uit voorzorg, niet zozeer als prep voor een SHTF situatie, maar omdat ik tzt mijn huis in Nederland wilde verkopen, zonder vervolgens dakloos te worden.
Want ik had me jaren geleden al voor een huurhuis ingeschreven, maar het duurde 16 jaar voordat ik iets aangeboden kreeg dat nauwelijks betaalbaar was en niet aan mijn woonwens voor een plekje zonder geluidsoverlast tegemoet kwam.

Dus het internet afgestruind, Waar ik na een tip van een vriendin www.immobielienscout24.de vond.
Daar kon ik mijn zoekwensen opgeven en kreeg ik een emailmelding als er iets bij was dat bij die wensen paste.

Het duurde evenwel nog bijna 2 jaar voordat iets vond dat binnen mijn beperkte budget paste.

Ik kocht het inclusief de meeste inboedel, dus dat scheelde ook een partij inrichtingskosten.
Het was was enigszins een kluswoning, gebouwd na WW2, toen Oost Duitsland onder Sovjet bewind stond en er groot gebrek was aan bouwmateriaal.

Het dak van de aanpandige schuur lekte volgens de makelaar en moest gerepareerd worden. Verder stond er een nevenschuurtje op het perceel van de buren. Voordat ik tot de koop bereid was, heb ik het laten afbreken, om latere problemen met buur te voorkomen.

Binnen zag het er onderhouden uit.
Voor een bedrag waar in Nederland destijds nog geen caravan, schuurtje of garagebox te koop was, werd ik eigenaar van een volledig afbetaalde eengezins woning met legaal adres, vrij van hypotheek, met notariële akte en inschrijving in het "Grundbuch", zoals daar kadastrale inschrijving heet.

Het jaar daarna installeerde ik 3 zonnepanelen op het dak aan zuidzijde, die jaarlijks ca 500 KWh produceerden
Toen ik met de buurvrouw kon afspreken dat ik haar jaarlijks 250 KWh kon leveren in ruil voor een verbinding met haar stroomnet, liet ik het elektrabedrijf de stroom afsluiten, wat me jaarlijks ruim 100 euro aan aansluitkosten bespaarde, en buurvrouw een aardige besparing op de stroomrekening opleverde.
Een win-win situatie voor beiden.

Ik verbruikte jaarlijks ca. 1 kuub leidingwater omdat ik maar een paar weken per jaar aanwezig was. Ik vond ruim 125 euro voor die ene kuub toch wel aan de erg prijzige kant, met het probleem van een in de winter bevroren watermeter erbij, omdat die niet afgetapt kon worden.

Daarom besloot ik tot regenwater opvang en installeerde 2 containers van 300 liter in het washok, verbonden met de regenpijp van het dak erboven en een filter van wasemkap filtermateriaal er aan.
Toen kon ik ook de wateraandluiting opzeggen.

Helaas bestond het vrijwel platte dak uit bitumenpapier, wat een ongezond kleurtje en geurtje aan het opgevangen water gaf.
Na een mislukte poging om het dak van een laag latexverf te voorzien, en nog een mislukte poging om er plasticfolie overheen te plakken die niet UV bestendig bleek, besloot ik het dak te bedekken met metalen trapeziumplaat.

Helaas bleek het dak te gaan lekken. Nu heb ik onder de metalen platen vijverfolie aangebracht, dat het probleem grotendeels oplost. Toch blijkt er bij langdurige regen nog enig water doorheen te lekken. Platte daken zijn echt een bouwkundige ramp. Als het lekt kan je niet door het plafond zien waar het lekt, en langs welke weg het via het plafond doorsijpelt.

Of ik het ooit lekvrij krijg weet ik niet, maar ik overweeg er een nieuw dak van metaal overheen te bouwen, dat het opvangen van regen bovendien makkelijker maakt en de opslag een verdieping hoger kan plaatsvinden, zodat de zwaartekracht ook enige druk geeft op de waterleiding.
Nu kan ik het water van begane grond naar een container op de zolderetage van de schuur pompen om zo enige druk op de waterleiding te krijgen.


Het huisje bleek, zoals veel oudere huizen zonder spouwmuur, een probleem met in de muren optrekkend vocht te hebben.
Daar had ik in mijn toenmalige huisje in Polen al wat ervaring mee. Daar had ik rondom de buitenmuren drainage aangelegd, wat het probleem een heel stuk verminderde.

Hier besloot ik een ingrijpender methode toe te passen. Het boren van talrijke gaten juist boven het fundament op onderlinge afstanden van ca 5-7 cm tot ca 3/4 van de muurdikte diep en daar een impregneervloeistof in laten sijpelen.

IMG_20230629_105806.jpg
(Hierboven het laatste stukje van de keukenmuur, dat geïmpregneerd wordt)

Nu is de in de handel verkrijgbare speciale impregneervloeistof schreeuwend duur. Je kan rekenen op een prijskaartje van 30 tot 50 euro per strekkende meter muur.
Maar ik herinnerde mij dat mijn vader destijds een cementen douchebak had gebouwd die hij met waterglas waterdicht had gemaakt. Geglazuurde tegels waren zo kort na WW2 in NL niet te betalen.

Waterglas bleek in Polen voor enkele euros per liter te koop. Ik besloot te proberen met een 1:10 oplossing in water het als impregneervloeistof te gebruiken.
Het heeft een paar jaar nodig gehad voordat het zijn beoogde werking kreeg, maar het resultaat is afdoende om het meeste optrekkend vocht tegen te houden.

De vorige eigenaar verstookte jaarlijks 1500 liter huisbrandolie. Dat zou - zeker in 2023 - aardig in de papieren lopen.
Dat was niet mijn bedoeling, al had ik niet het plan om er elk jaar te overwinteren.
In Polen kocht ik pakken piepschuim (styropian) van 5 cm dikte en plakte die met daarvoor bedoelde cementkleefstof tegen de buitenmuren met daarop een wapeningsnet van glasvezel. Daaroverheen weer een laag kleefstof gladgestreken en geschilderd.

Het verschil is ook in de zomer goed te merken. Het blijft op de benedenverdieping nu heerlijk koel, ook als de buitentemperaturen tot koortsniveau oplopen. En als het een paar dagen wat kouder is, hoeft de kachel niet aan.

Binnen had het vocht niettemin gezorgd voor loslatend behang en schimmelvorming.

Dat heb ik dit jaar aangepakt.
De vorige eigenaar had weliswaar vochtremmende platen aangebracht, maar toch was daar ook schimmelvorming op gekomen.

Hieronder foto's vóór en na een behandeling die bestond uit deels verwijderen van het oude behang, schoonwassen met chlooroplossing, schuren en enkele malen schilderen.

IMG_20230606_140137.jpg
Dit is de muur die thans aan buitenzijde geïmpregneerd wordt.

IMG_20230611_125736.jpg

Er dringt nog wel enig vocht door de verf, maar toch niet zo'n oogzeer meer.
Als na impregnatie er nog een laagje verf overheen gaat, gaat het er beter uit zien.
 

PBear

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
In de huiskamer had ik in voorgaande jaren al een stukje lambrizering tegen de binnenmuur bevestigd, met plasticfolie erachter en dat bleek zich goed te hebben gehouden. Dit jaar heb ik de overige binnenmuren aangepakt, behalve achter een groot DDR bergmeubel, dat ik in mijn eentje niet kan/durf te verplaatsen.

Het isolatiebehang dat op sommige plaatsen was losgekomen door het vocht, maar niet erg verweerd was, heb ik gewoon laten zitten. Na impregatie van de buitenmuur is deze inmiddels droog gebleven.

IMG_20230622_174609_1.jpg

Als lambrizering heb ik goedkope parketstroken gebruikt van HDF (High Density Filament/geperste houtpulp) met een eiken print erop.
Dat afgewerkt met een dito kunststof profiel, waarachter desgewenst bedrading weggewerkt kan worden.

IMG_20230624_173046_1.jpg

De andere muur vertoonde ondanks impregnatie aan onderzijde toch nog wat vochtige plekken. Daarom plasticfolie aangebracht alvorens af te werken met "parketvloer".

Het eindresultaat alvorens alle meubels weer op hun plek te zetten, ziet er als volgt uit:

IMG_20230625_192946.jpg

Meteen maar een extra contactdoos aangebracht voor TV en audioapparatuur, want er was maar 1 toegankelijk stopcontact in de kamer.
Behalve het reeds aanwezige 220 Volt net, heb ik eerder al een 12 Volt gelijkstroom net aangebracht voor verlichting, laptopgebruik en laden van telefoons. De bedrading daarvoor kon eenvoudig achter de lambrizering verborgen worden.

De stormlantaarn komt vooral in de donkere maanden van pas, als de zonnepanelen met accubank het laten afweten. Op de benedenverdieping waren de vensters al voor de koop van dubbel glas voorzien.
 

RockyFlats

Ruttaan
@PBear , ik vind het leuk dat je jouw inspanningen deelt. Roem en eer, is wat je nu toch wel verdient. Vandaar, een mooie poster voor de prijzenkast!
6975584487_913483e091_m.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A

Candyman

Diehard Prepper
Knap werk 👍
En leuk om te weten dat er zelfs in Duitsland nog betaalbare woningen te vinden zijn.
 

Floshtf

Diehard Prepper
@PBear
Leuk om te lezen wat je allemaal doet om er een woning naar wens van te maken.
Ook je intro om het verhaal compleet te maken.
En die 12v aanleggen, wateropslag & olielamp, prepperdeprep 👍
 

Capman

Specialist
Mooi man! Lijkt me ook wel wat, zoiets, al heb ik de tijd niet om al dat kluswerk te doen.

Wat ik me wel afvraag: heb je geen problemen met inbrekers e.d. als je langere tijd niet daar bent?
 

Flos

SHTF Expert
@PBear mooi verhaal en mooi werk.
Maar ik heb het misschien al eens gezegd. Als groot grond bezitter heb je altijd werk aan jou eigendommen.
Huisje in Polen, huisje in Duitsland, iets in Nederland. En iets op de Filippijnen.
Maar je weet waar je mee bezig bent.

Ik heb ooit nog een huisje gehad in de buurt van Dortmund. Opgetrokken in 1943 toen de stad was platgelegd door bombardement.
Jaren plezier van gehad. Tot ons Barbara het een te grote sleur vond om steeds daar heen te rijden.
 

PBear

Mankinds only hope
Mooi man! Lijkt me ook wel wat, zoiets, al heb ik de tijd niet om al dat kluswerk te doen.

Wat ik me wel afvraag: heb je geen problemen met inbrekers e.d. als je langere tijd niet daar bent?

Moet het afkloppen natuurlijk, maar tot op heden nog geen crimineel bezoek gehad.

Misschien doordat het huisje ogenschijnlijk in de tuin van mijn buurvrouw ligt, die altijd thuis woont en werkt.

Verder ziet het huisje er niet zo kapitaalkrachtig uit. Dan ga je als inbreker toch liever op zoek naar een adres waar vermoedelijk meer te halen valt.

Bovendien ligt het in een dorpje waar de bewoners nogal snel op verdachte zaken reageren.
Een paar jaar geleden parkeerde ik mijn auto op het trottoir, omdat mijn tuintje dichtgegroeid was met gras en ik daar niet kon uitladen. Binnen een kwartier kwam mij iemand vermanen dat ik daar niet mocht parkeren!
 

PBear

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
Vandaag bezig geweest piepschuim tegen de buitenmuur van de keuken te plakken.

IMG_20230706_182319.jpg

IMG_20230706_182334.jpg

Na mijn bezoek in Nederland, ga ik het afwerken met een wapeningsnet van glasvezel, afgestreken met piepschuimplakcement en dan netjes schilderen.

Binnen heb ik de oneffenheden van muur en plafond van het trappenhuis afgesmeerd met vulmassa, zodat het na drogen, geschuurd en geschilderd kan worden.

Een paar jaar geleden kon ik een aangrenzend stukje grond van ca. 100 m2 bijkopen van de gemeente.

Dat groeit elk jaar dicht met struiken die mijn buurman geplant heeft, maar die zich verspreiden, zowel via zaad als via wortelstokken. Daar ben ik niet blij mee.
Het tuintje is niet vlak, maar ik zou het graag benutten om er een garage op te bouwen. Het meeste van het benodigde materiaal voor een houten garage, heb ik al vanuit Polen meegebracht in in de hal opgeslagen.

Maar dan moet het tuintje wel eerst vlak gemaakt worden en dat zie ik me nog niet met schop en houweel doen.
Daarom eens geïnformeerd bij 2 bouwbedrijven wat zoiets zou kosten.

Het idee was om een betonvloer van 8 x 4 m te maken en een paar muurtjes om te voorkomen dat het uitgegraven deel door erosie volloopt met grond.
Ook zou een stuk betonnen muur en wat betonpalen van het voormalige hek verwijderd moeten worden.

Het eerste bouwbedrijf maakte een schatting van ca. 13.000 euro en het tweede rekende ca. 15.000 euro.
Dat is een veelvoud van wat ik indertijd voor huis huisje met 130m2 kavel betaald heb
Even schrikken dus, want ik wil er niet meer dan 2.000 euro aan kwijt zijn.

Maar als ik de specificatie van het eerste bedrijf bekijk is er misschien een mouw aan te passen, waardoor ik toch een vlak stuk grond krijg voor een garage van 3,5 x 5 meter.
Dan moet het betonmuurtje geslecht worden en hoeft de uitgegraven grond niet afgevoerd te worden, omdat die achter in de tuin gedeponeerd kan worden. Ook zullen dan geen stutwanden geplaatst hoeven worden, want het gaat dan om hooguit 3 kuub grond, in plaats van de 48 kuub die berekend was.

En in plaats van een betonnen vloer met fundering, zou ik zelf betontegels kunnen leggen als garagevloer. Veel fundering heeft een houten schuur niet nodig. Ik zou daarvoor de betonnen palen van het voormalige hek voor kunnen hergebruiken.

Ik hoop daar binnenkort met het bedrijf over in gesprek te raken.

Vooralsnog ben ik met onkruidverdelgingsmiddel aan het sproeien geweest en de takkenzaag om de vermaledijde jungle klein te krijgen die in één jaar tijd gegroeid was.

IMG_20230605_104932.jpg

De aluminium strip links aan het hek markeert de erfgrens.

IMG_20230701_161042.jpg

De grote struiken verwijderd en glyfosaat vrije onkruidveldelger over het gras gespoten.
Ben benieuwd hoe goed en vooral, hoe lang, het middel actief blijft.
 

JJ&A

Diehard Prepper
Dat groeit elk jaar dicht met struiken die mijn buurman geplant heeft, maar die zich verspreiden, zowel via zaad als via wortelstokken. Daar ben ik niet blij mee.

Vooralsnog ben ik met onkruidverdelgingsmiddel aan het sproeien geweest en de takkenzaag om de vermaledijde jungle klein te krijgen die in één jaar tijd gegroeid was.

De grote struiken verwijderd en glyfosaat vrije onkruidveldelger over het gras gespoten.
Ben benieuwd hoe goed en vooral, hoe lang, het middel actief blijft.

Met wat geiten en kippen verdwijnt er heel wat onkruid en struiken.

Geiten kan je aan de ketting doen, en kan regelmatig worden verplaatst door de buurvrouw.
En Geiten vlees je best heerlijk te bereiden met overheerlijke kruiden, en kip is sowieso lekker klaar te maken.
Als de buurvrouw geen moeite heeft met het beheren, en ook nog vlees voor jullie bewaard is dat misschien van verschillende kanten een mooi voordeel.
Zo kan de ene hand de andere hand wassen met gesloten beurs.

Het is altijd een geruststelling dingen op papier vast te leggen.

Wat een actief man ben je en wat een afleidingen hebben jullie, prachtig. :D
 

PBear

Mankinds only hope
Met wat geiten en kippen verdwijnt er heel wat onkruid en struiken.

Geiten kan je aan de ketting doen, en kan regelmatig worden verplaatst door de buurvrouw.
En Geiten vlees je best heerlijk te bereiden met overheerlijke kruiden, en kip is sowieso lekker klaar te maken.
Als de buurvrouw geen moeite heeft met het beheren, en ook nog vlees voor jullie bewaard is dat misschien van verschillende kanten een mooi voordeel.
Zo kan de ene hand de andere hand wassen met gesloten beurs.

Het is altijd een geruststelling dingen op papier vast te leggen.

Wat een actief man ben je en wat een afleidingen hebben jullie, prachtig. :D

Mijn buurvrouw in Duitsland lijkt mij niet bepaald een actieve prepster. Daar hoef ik niet bij aan te kloppen om geiten te hoeden.
Afgezien daarvan, is mijn tuintje maar 100 m2 groot. Waar zullen die beestjes gaan eten als mijn tuintje inmiddels kaalgevreten is, en hoe moeten ze de winter door komen zonder groenvoer en in de vrieskou?

Ik denk dat je je romantische prepfantasie wel een beetje aan de ketting van de praktische realiteit mag leggen @JJ&A 😁
 

PBear

Mankinds only hope
Ik zie op één van de plaatjes fluweelbomen, das leuk spul... :lol:

Ah, heten die krengen zo!
Ik heb ze anders niet met fluwelen handschoentjes aangepakt.
De takkenzaag in die takkedingen!
Maar het is bijna zo dat ze weer op schieten als je er met je er rug naar toe staat als je ze net afgezaagd hebt.
Ik probeer ze zoveel mogelijk met wortel en al te verwijderen, maar als ze een jaartje de tijd gehad hebben, lukt dat met de meeste niet meer.
Grrrrrrrr...
 

PBear

Mankinds only hope

Het doet me sadistisch genoegen, te lezen dat de fluweelboom onder de uitzonderingen valt, waarop elk beschikbaar bestrijdingsmiddel toegepast mag worden.

Helaas doet mijn buurman in aangrenzende tuin, helemaal niets aan tuinonderhoud. Hij geeft er de voorkeur aan "de natuur" zijn vrije gang te laten gaan. En staat daardoor op gespannen voet met mijn buurvrouw, met wie hij ook een perceelgrens heeft en die een min of meer overgecultiveerde tuin heeft, compleet met lavastenen en tuinkabouters.

Maar ik mag die fluweelkrengen helaas alleen op mijn eigen grondstukje te lijf gaan. Daarom liever helemaal geen "natuur" in mijn tuin, want elk blootliggend stukje grond is potentieel uitzaaigebied voor zijn wildgroei aan fluweelbomen.
 

RockyFlats

Ruttaan
Het doet me sadistisch genoegen, te lezen dat de fluweelboom onder de uitzonderingen valt, waarop elk beschikbaar bestrijdingsmiddel toegepast mag worden.
  • Titel
    Een soldaat @PBear tijgert met zijn UZI Roundup spuit van @JJ&A over de schietbaan De Harskamp door de tuin van zijn buurman op de Veluwe (Gld). ergens in het Ertsgebergte. Er wordt met scherpe munitie over de baan flueelbomen geschoten. Let op het nummer op de helm van de soldaat @PBear (of is het @JJ&A ?) voor het geven van waarschuwingen e.d.
Screenshot_20230711-085635.png
 

PBear

Mankinds only hope
  • Titel
    Een soldaat @PBear tijgert met zijn UZI Roundup spuit van @JJ&A over de schietbaan De Harskamp door de tuin van zijn buurman op de Veluwe (Gld). ergens in het Ertsgebergte. Er wordt met scherpe munitie over de baan flueelbomen geschoten. Let op het nummer op de helm van de soldaat @PBear (of is het @JJ&A ?) voor het geven van waarschuwingen e.d.
Bekijk bijlage 24762

Goed dat ik mijn militaire helm en plunje nog heb van bijna 50 jaar geleden. Toen mij verzocht werd die in te komen leveren na het afzwaaien, heb ik een briefje terug geschreven dat ze die mochten komen ophalen. Daarna nooit meer wat van Hare Majesteits Defensie vernomen.

Niet alles past meer, maar de helm, de schoenen en het gasmaskerbrilletje nog wel.
Het tijgeren zal inmiddels ook wel wat langzamer gaan....
Jammer dat ze geen UZI hebben meegegeven. Daar zou je toch mooi wat fluweelbomen mee kunnen neermaaien.
 
Bovenaan