• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

De avonturen van Pedro Franco Quichotte in Spanje / Energie.

martin

Mankinds only hope
Hier een draadje over Spanje en Energie.
Omdat het enige raakvlak met het andere draadje de locatie is, heb ik er toch maar een apart draadje van gemaakt.

https://www.preppers-shelter.nl/threads/de-avonturen-van-pedro-franco-quichotte-in-spanje.6265/

De afgelopen dagen was het in Spanje bewolkt. En vorig jaar was het zelfs 2,5 weken bewolkt en er was veel regen waardoor ik flink in de problemen kwam met mijn energievoorziening.
Dus deze keer heb ik niet alleen een plan A, en een plan B, maar zelfs een plan C, en plan D.

Plan A is mijn 2 stuks panelen van 350Wp (dus 700Wp) en mijn 2 stuks gel accu's. (2 stuks 250Ah)

AD_4nXcsa28os38-jqNq8CV8q8gXyeCN6TK0qlL1bnSFBsPlCr3t6xDvqMY0fMu5ma6_VPUcholJfA697eQy0UGK82NGp_tsE7Yw5r4joDSdY8Dlp1vDYxctUbX5ykHgcWqR-Cl7-Kq7


Plan B is mijn hobby bob reserve systeem met een 12Volt accu (250Ah) die ik onder mijn schuur heb verstopt zodat een inbreker hem niet zo snel zal stelen.
En daar heb ik dan een paar panelen aan hangen puur voor "the fun" en die zet ik weer binnen als we weg gaan.
AD_4nXdBr2j2zfuvGCjz50NBAERyw-N12nCywSC2T08I08QsmnIraXYu7qpBYqhtIDjekhOb4DMjh1aOaoc-EPtckE-kSZBt7XEWquHM1AFzi3b1CeB80LyUhq0BCM_j2AXHAVvVywIK


Plan C is mijn generator van de aldi/lidl Einhell BT-PG 2000
`
AD_4nXdcFU_eTJIlj-LSPJFcyiNdb_LV6bbXSpxpFFkPkQMTpzN3DyAvXHnacCvhskjbzntlDoyw0CUUyIdqtJjF_kVqx3k3AhWwLyrf0g4QuNhe4eXKlF30_6toqqGSwqZEiZH3PZ4nsw


En Plan D is mijn nieuwe Bluetti PowerOak EB70.
BLUETTI PowerOak EB70 draagbare krachtcentrale | 1000W 716Wh

Echter…..

Doordat ik een starlink heb meegenomen is mijn stroomverbruik flink toegenomen. Dat ding verbruikt rond de 57 Watt aan stroom, en dat is best wel veel.

Maar geen probleem, want ik zou met die Bluetti dat wel prima kunnen overbruggen. Ik moet alleen zorgen dat ik dat ding zo veel mogelijk oplaadt tijdens de zonnige uren, en dan kan ik rond 20:00 als hier de zon ondergaat nog makkelijk een uurtje of 4 a 6 de starlink aangesloten houden.

Maar gisteren dus een hele dag bewolkt en dan hebben we een uitdaging.
Maar ik ga geen uitdaging uit de weg, dus vandaag ga ik aan de slag om mijn oude zonnepanelen die ik nog in de schuur heb liggen aan te sluiten op een laadcontroller waarvan ik er nog 3 heb liggen. Die heb ik ooit bij aliexpress aangeschaft. Het idee is dat ik de panelen zowel in serie, als in parallel ga aansluiten zodat ik onder de maximale voltage zal blijven, en ik hierna de laadcontroller op 24V zal instellen, en dit dan weer aansluit op de oplaadpoort van de Bluetti. Het voordeel is dat ik de Bluett niet zal opblazen en dat ik me ook niet echt druk moet maken over een overbelasting. Want dat zal keurig worden opgevangen door de laadcontroller.

Of niet?

De panelen zijn van dit type:
AD_4nXfeQiKOfhbLcuNU6SfZW0YzGXJvc6kAWwuBl72_rY9Vim0rAi28QLKx9Z_tN02w5DSpwcLG6OQLiSMwTfn0sU6-odal-Pb9K6ehQU2q81rUdyuj04aoCa-CZxm9XFy_p57j7_hurw

Dus als ik er 2 in serie zet dan heb ik 48 Volt, dus dat mag geen probleem zijn voor een laadcontroller die tot 50 volt moet kunnen, en daarna kijk ik wel of ik er nog 2 extra parallel op kan aansluiten.

Ik heb nog een paar laadcontroller liggen maar ik ga alvast aan de slag, dit moet goedkomen !!!1!

AD_4nXfEZY37CclF4ELufYIEI59rct0fJlesvjmQvfRyaZN7OIpHdD6A-TIM05ZpMOQ-m0Zy0hxv0Wn4J9ZcTlPXI3EmLfOeP4hKK1JVugyaBv-Ds5g3WeKlBMf8gvHY3Fly0Hop5a9R


AD_4nXflnUOBRvJgMEpL7kW6DX0sfwKv9Wk2wCp6oy6E5NYZ_SKRAW7vrAW6KJaaF30kIQT06hmQxJJBiNK-LOwA9Beqm_csBs3rAPjXQpmC2oiuQqpJboIZXLviXn9WMhfyyRHYnL0jhA


Ik denk dat deze panelen nog dienst hebben gedaan tijdens de Apollo 11 missie, maar dat mag de pret niet drukken. Die 110Wp zal wel wat lager uitvallen, maar al hou ik maar 70% over, dan zal het alsnog voldoende zijn.

Gisteren rond 16:00 het geheel aangesloten maar het was zo extreem bewolkt dat mijn laadcontroller mogelijk niet eens kon opstarten.
AD_4nXc-kFdwODl8OV6frhTKCOxf2tQblC7SeIyUxPBXxy0P5uGy3J_mwV50FonFJo4tIg6QoRfjuX1v7m5g3fwYVzhKHbcCV_NOLf5koVflcz78Fe9CcsHO5voAv_MzROP_wxsv_wW58w

Dus dan maar wachten tot de volgende dag.
(en dat is dus vandaag)

Rond 16:00 vandaag weer aan de slag, en tot mijn verbazing nog steeds niks te zien op de laadcontroller. Nogmaals alles nameten, plus/min , moet toch goed zijn.
Wel valt het me op dat de laadcontroller extreem warm is. En ik ruik overduidelijk dat er een paar onderdelen zijn ontploft, dus blijkbaar heb ik een defecte laadcontroller te pakken. Geen probleem, ik heb er nog 2.

De volgende sluit ik aan. En warempel, ik zie 2 seconden het LCD keurig oplichten waarna ik een lichte brandlucht begin te ruiken. Is er iemand hier in de buurt iets aan het verbranden denk ik nog?. Maar na een flinke knal uit de omvormer is het duidelijk dat ook deze de geest heeft gegeven. Ik begin nu wel een beetje geïrriteerd te raken. Heb ik nu daadwerkelijk 2 defecte laadcontrollers? Ik ga toch maar even met de multimeter aan de slag om te meten wat het voltage is van 1 paneel.

Ik meet 42 volt ? Dat is dus geen 24 volt. Dus als ik er dan 2 in serie zet kom ik uit op 84 volt. En blijkbaar is die ali brol zo gemaakt dat het zo goedkoop mogelijk moet worden gemaakt, en de kosten om het te beveiligen zou het apparaat mogelijk 50 cent duurder maken, dus ik begrijp wel dat dit een stap te ver is.

Ondertussen is de zon onder en is mijn bluetti 100% leeg. Maar geen paniek want ik heb mijn plan C nog. En dat is mijn aggregaat. Ik weet (bijna) zeker dat er nog flink wat benzine in zal zitten, dus ik trek aan het koord en binnen 1 ruk start hij op. Snel de adapter in het stopcontact en mijn avond kan niet meer stuk.
30 seconden later stopte het apparaat en blijkbaar was die benzine toch volledig opgebruikt de vorige keer.

Mijn vrouw kijkt me schaapachtig aan en vraagt wanneer ze nu gebruik kan maken van het internet.
Ik zet mijn iphone op hotspot en heb nog een volle powerbank liggen zodat die 4g verbinding het nog wel een uurtje of 5 zal uithouden.

Wat hebben we vandaag geleerd?

Meten is weten. Eerst meten wat het voltage is, en dan pas aansluiten.

Controleer of je nog benzine hebt in je aggregaat, en zorg altijd voor iets van 10 liter op reserve
Vergeet het nummer "In Spanje schijnt altijd de zon" want dat is een leugen.

En hoe gaat dit nu verder?

Blijkbaar zijn die panelen helemaal geen 24 volt, en ik had er beter eerst 1 aangesloten en kijken wat dit zou doen i.p.v. gelijk 2. (ik had sowieso eerst moeten moeten). Morgen zal ik op mijn hobby bob reserve systeem de bluetti gaan opladen. Dat moet denk ik wel lukken. En ik ga kijken of ik toch nog iets uit die oude panelen kan gaan krijgen. Ik zou ze uiteraard allemaal parallel kunnen aansluiten i.p.v. serie. Maar ik heb niet veel vertrouwen in de laadcontrollers van Alli. Ik begrijp nu waarom ze zo goedkoop zijn. Ik ga er nog even een nachtje over slapen en kijken wat mijn volgende stap zal zijn.

Ben je benieuwd hoe dit spannende avontuur gaat aflopen?
Like en subscribe :)
 
42 volt open klemspanning zou ik ook niet verwachten van een paneel dat 24v vermeld.
Is ook wel erg hoog. Met mijn drie panelen in serie 225Wp pst kom ik aan de 100 110 volt hoogstens.
Spaanse zon misschien?

Fijn dat jij de Alieexpress omvormertjes al voor mij heb getest, ik heb ze zien liggen en weet nu ook dat ik ze laat liggen.😁

Je weet pas of een idee of verwachting werkt op het moment dat je het nodig hebt. Maar als de backup van de backup ook faalt…..dat lijkt op een Apollo 13 missie.
 
Laatst bewerkt:
Maar ik heb niet veel vertrouwen in de laadcontrollers van Alli. Ik begrijp nu waarom ze zo goedkoop zijn. Ik ga er nog even een nachtje over slapen en kijken wat mijn volgende stap zal zijn.

Ben je benieuwd hoe dit spannende avontuur gaat aflopen?
Like en subscribe :)
@martin , vraag Ali dan toch eens hoeveel vertrouwen hij heeft in zijn klanten😂
Merkwaardig eigenlijk, dat die Chineesjes toch altijd vriendelijk blijven lachen, ongeacht de (relatieve😉) stommiteiten die we uithalen! 😉

Niet elke 24 is ook meteen 24 V😇
1000059787.jpg
Ik vond jouw solar panel volgens mij.
https://www.secondsol.com/nl/anzeige/5726//isofoton/i-10024-l
1000059784.png
Een "leegloopspanning" van 43,2 V lees ik (open klemspanning?), en een voltage bij maximaal vermogen van 34,8 V. Dat laatste is m.i. waarmee aangesloten en in bedrijf te rekenen is.

Succes!
 
Ik dacht dat die 24 op het plaatje voor 24V stond, maar zoals ik wel vaker aangeef, van de zaken die fout gaan leer ik het meest, en het was wederom een zeer leerzame dag.

Ik heb nog even gekeken hoe zon laadcontroller er van binnen uit ziet, en een eventuele twijfel of hij is geploft is in ieder geval weggenomen.

1743785762636.jpeg

En laat ik dan nu toch eens de handleiding lezen die ze als een soort sadist in een soort van postzegel hebben opgesteld.

Maar met een foto, en dan vergroten zie ik iets interessants staan op de 1e regel

1743786291191.jpeg
En het staat ook nog in het rood.

Ik had er helemaal nog geen accu op aangesloten, want het idee is/was dat ik deze uitgang zou instellen op 24V, en vanaf dat punt de bluetti zou aansluiten. Dat zou op papier eigenlijk wel moeten kunnen werken. Maar ik kan me ook wel voorstellen als dat ding probeert zijn accu te "zoeken" en hem dan op 12 of 24 gaat instellen, dit effect zal hebben op de elektronica.

Dus ik had eigenlijk achteraf er een 24V accu (of 2 keer 12 in serie) op aan moeten sluiten, dan 1 paneel om te beginnen. Maar eigenlijk ben ik blij dat ik niet zo dom ben geweest om hem gelijk op die bleutti aan te sluiten, want dan zat ik mogelijk op 42 volt te laden en dat gaat dat ding niet leuk vinden.

En als ik het dan goed begrijpt had ik sowieso nooit die 2 panelen in serie kunnen en mogen aansluiten, want ik mag maar max 46V als input MITS ik hem op 24V zou hebben geconfigureerd.

Manmanman, wat een leerzame dag was het weer. Waarom kunnen ze dat nou niet zo maken dat je gewoon er alle op kan aansluiten zonder dat heel de zooi moet klappen. Ik ga nog even nadenken wat ik nu het beste kan doen. Ik denk dat ik beter een "normaal" paneel van 200Wp kan proberen te kopen, en deze rechtstreeks aansluiten op die Bluetti.

1743786164961.jpeg
 
Ik dacht dat die 24 op het plaatje voor 24V stond, maar zoals ik wel vaker aangeef, van de zaken die fout gaan leer ik het meest, en het was wederom een zeer leerzame dag.

Ik heb nog even gekeken hoe zon laadcontroller er van binnen uit ziet, en een eventuele twijfel of hij is geploft is in ieder geval weggenomen.

Bekijk bijlage 28352

En laat ik dan nu toch eens de handleiding lezen die ze als een soort sadist in een soort van postzegel hebben opgesteld.

Maar met een foto, en dan vergroten zie ik iets interessants staan op de 1e regel

Bekijk bijlage 28354
En het staat ook nog in het rood.

Ik had er helemaal nog geen accu op aangesloten, want het idee is/was dat ik deze uitgang zou instellen op 24V, en vanaf dat punt de bluetti zou aansluiten. Dat zou op papier eigenlijk wel moeten kunnen werken. Maar ik kan me ook wel voorstellen als dat ding probeert zijn accu te "zoeken" en hem dan op 12 of 24 gaat instellen, dit effect zal hebben op de elektronica.

Dus ik had eigenlijk achteraf er een 24V accu (of 2 keer 12 in serie) op aan moeten sluiten, dan 1 paneel om te beginnen. Maar eigenlijk ben ik blij dat ik niet zo dom ben geweest om hem gelijk op die bleutti aan te sluiten, want dan zat ik mogelijk op 42 volt te laden en dat gaat dat ding niet leuk vinden.

En als ik het dan goed begrijpt had ik sowieso nooit die 2 panelen in serie kunnen en mogen aansluiten, want ik mag maar max 46V als input MITS ik hem op 24V zou hebben geconfigureerd.

Manmanman, wat een leerzame dag was het weer. Waarom kunnen ze dat nou niet zo maken dat je gewoon er alle op kan aansluiten zonder dat heel de zooi moet klappen. Ik ga nog even nadenken wat ik nu het beste kan doen. Ik denk dat ik beter een "normaal" paneel van 200Wp kan proberen te kopen, en deze rechtstreeks aansluiten op die Bluetti.

Bekijk bijlage 28353
Al doende leert men! Ik had waarschijnlijk dezelfde fouten gemaakt, en gelukkig is het Chinese spul nog altijd beter dan dat het duur is😉 Tenminste, dat gevoel is bij mij toch wel blijven hangen na vele aankopen.

Nu heeft de Bluetti al een MPPT ingebouwd, en die kan voltage-variaties aan lijkt mij. Zou je dan niet kunnen volstaan met een eenvoudige "buck converter" die 8-40V DC naar 24V of 12V terug brengt? Deze geeft 13,8 V uit, dus voor een 12 V loodaccu, en wellicht slikt de Bluetti dat al, en misschien zijn er ook die 24 V uit geven?

1000059794.png
1000059795.png
In ieder geval vond ik wel alvast een converter voor de toekomstige Starlink Mini, zodat je die vanuit de 12 V DC uitgang van de Bluetti kunt voeden. Wellicht bespaart dat behoorlijk omdat je dan de 230V inverter omzeilt?
1000059793.png
 
Ik zou inderdaad die mini via USB-C moeten kunnen opladen. Maar dat is voor nu nog toekomstmuziek.

Hoe meer ik in de materie duik, hoe meer ik uitkom dat een laadcontroller eigenlijk niet hetgeen is wat ik moet gebruiken. Wat ik nodig heb is inderdaad is dit:

1743851623587.png
en ik denk dit:
1743851670166.png
En dan zou ik uitkomen op dit:
1743850973763.png

Maar ik moet er nog even nadenken of ik het gelijk zo kan maken dat ik 1 paneel op oost, en 1 paneel op west parallel zou kunnen aansluiten. Dan zou ik dat apparaat continu kunnen opladen en zou ik op een 24 uurs situatie uit kunnen komen, zonder dat ik stekkers moet gaan omsteken.

Want ik ben liever lui dan moe.
 
De spullen zijn ondertussen binnengekomen bij het lokale voetbalclub café.
(want ik heb geen adres hier op mijn berg, dus dan maar een café als verzendadres)

Die Buck ziet er prima uit, echter is die klemaansluiting zo klein dat ik er iets van een kabel met vaste kern tussen moet zetten.

1744481465255.jpeg
En dan met deze hobby bob klip connectoren:

1744481643495.jpeg

Op papier moet het werken, maar ik zie dat ik mijn diode er nog niet tussen heb gezet.

1744481688130.jpeg

Maar ik ben te sloom geweest want het is ondertussen te laat om het nog te gaan testen.

Het idee is dat ik 2 panelen parallel ga aansluiten, en dat zijn dan oude 100W panelen. En die converter moet ik dan gaan instellen op 24 Volt.
Ik zal hem eerst instellen op 12V. En dan kijken of die bluetti inderdaad gaat opladen, en ik ben benieuwd hoeveel Watt ik dan ga zien op het display.
Ik snap dat dit eerder richting 70W dan 200W zal zijn, maar dat is alleen maar gunstig. Want ik wil liever de X as zo breed mogelijk hebben (oost/west).

Maar goed, morgen weer een dag.
 
Die Buck ziet er prima uit, echter is die klemaansluiting zo klein dat ik er iets van een kabel met vaste kern tussen moet zetten.
@martin , ik ben benieuwd!

Door alles met groen-geel aardedraad aan te sluiten blijft het wel extreem veilig!😉
1000060223.png
Haha, een beetje flauw was dat. Plus en min houd je vast wel goed waar het hoort.

Ieder parallel aangesloten paneel krijgt dan zijn eigen sperdiode, toch? De converter module beschermt niet tegen stroom de andere kant op lees ik. Zonder sperdiode(s) zou een defect of geen zon vangend paneel de Bluetti wellicht ook kunnen ontladen?
1000060224.png

Wat ik mij wel afvraag is, in hoeverre de ingangsspanning gaat fluctueren. Wellicht is die bij weinig zon nog onder de 34,8 V (?) maar is er eenmaal voldoende zon dan zou het toch redelijk op die waarde moeten blijven, lijkt mij (als relatieve leek😇)

Als ik het goed begrijp, dan regel je de uitgangsspanning en het amperage op die converter, mooi. En wel zo mooi dat ik er inmiddels ook een paar van die converters heb besteld. Als het geen rotzooi blijkt te zijn, dan was het een goede vondst van je!😉

Ik las dat er extra koeling nodig is bij meer dan 7 A. Maar bij (stel) een opbrengst van 75% van elk 100 W paneel levert die 150 W bij 24 V uit = 6,25 A dus zit je zelfs dan nog veilig.

Het zou wel interessant zijn om de amperes te meten door de multimeter even in de stroomkring op te nemen nadat het uitgangsvoltage is ingesteld. Maar de multimeter moet dat dan wel aan kunnen.
Als alternatief, kan je natuurlijk ook het Watt-laadvermogen van de Bluetti aflezen en delen door de ingestelde laadspanning.

Ik vraag mij dan wel af, of de Bluetti het netto Watt-laadvermogen aangeeft (en extra Wattverbruik van het laadcircuit wellicht niet?) of het totaal geleverde vermogen. Mocht je een stabiele opbrengst hebben, en een multimeter in de stroomkring kunnen opnemen, dan zou je dat mooi kunnen vaststellen!

Succes!
 
Het was vandaag wederom een zeer leerzame dag.

Blijkbaar heb je een "step up" en een "step down"
Dus ik heb een "step up" besteld.
Dat is niet handig indien je het voltage wilt verminderen.

Ik had dus een "step down" moeten bestellen.
Ik kan prima de stroom (voltage) opschroeven, maar ik kan het dus niet verlagen met het artikel wat ik heb besteld.

Maar goed, van je fouten leer je het meeste is mijn motte. Dus niet janken, en nu (hopelijk) een step down besteld die het voltage op 24V kan locken.

Dus dat gaat wel weer een dag of 5 duren. Maar zoals iedereen weet is het verlangen naar iets zoveel mooiere dan het hebben van iets (of zoiets)
Het bezit is het einde van het verlangen?
 
En wederom de bevestiging dat energie vanuit zon lastig toepasbaar is. Vandaag voor de 3e dag bewolkt in Spanje. Waar het vorige jaar nog "extreem uitzonderlijk" was, geloof ik er ondertussen niet veel meer van. Dat het af en toe regent is lastig m.b.t. de toegankelijkheid van het zandpad. Dat is tot nu toe nog wel gelukt. Maar als het bewolkt is, dan vrijwel geen opbrengst van de panelen. En dan kun je wel een extra Bluetti hebben staan. Maar die is op de 2e dag ook leeg. En als hierna nog steeds geen zon is, is opladen niet echt een optie.

Dus ja, het is voor mij wel duidelijk waarom het (vrijwel) niet kan werken als je alleen maar gaat voor zonne-energie. Zelf met een flinke grote accu. Want of die accu nu vandaag, of over 2 dagen leeg is, leeg is hij vroeg of laat. En je kunt wel denken van "dan koop ik wel 10 accu's" maar dan kom je weer op het punt dat deze bij een "normale" dag binnen no time vol zitten, en je dus voor jan met de korte achternaam een accu die al vol is, zit op te laden. Dan is het weer een stuk voordeliger om een generator aan te zwengelen.

1744734978600.png

Wat ons vorige jaar de das om heeft gedaan is de continue herhaling van "morgen schijnt de zon" en dat bleef zich maar herhalen. Voor nu is mijn plan om maar flink wat extra liters benzine in te slaan en via de generator de Bluetti op te laden. En dan met dit ding de avond te overbruggen.

Want als het weer waardeloos is, is het dus ook donker, wil je iets gaan doen zoals tv kijken, of internetten (en die Starlink die verbruikt flink wat stroom). Het zijn allemaal maar luxe problemen. Maar het is wel bizar dat we na 10 jaar nooit dit weerbeeld te hebben meegemaakt nu voor de 2e keer op rij dit ervaren.
 
En wederom de bevestiging dat energie vanuit zon lastig toepasbaar is. Vandaag voor de 3e dag bewolkt in Spanje. Waar het vorige jaar nog "extreem uitzonderlijk" was, geloof ik er ondertussen niet veel meer van. Dat het af en toe regent is lastig m.b.t. de toegankelijkheid van het zandpad. Dat is tot nu toe nog wel gelukt. Maar als het bewolkt is, dan vrijwel geen opbrengst van de panelen. En dan kun je wel een extra Bluetti hebben staan. Maar die is op de 2e dag ook leeg. En als hierna nog steeds geen zon is, is opladen niet echt een optie.

Dus ja, het is voor mij wel duidelijk waarom het (vrijwel) niet kan werken als je alleen maar gaat voor zonne-energie. Zelf met een flinke grote accu. Want of die accu nu vandaag, of over 2 dagen leeg is, leeg is hij vroeg of laat. En je kunt wel denken van "dan koop ik wel 10 accu's" maar dan kom je weer op het punt dat deze bij een "normale" dag binnen no time vol zitten, en je dus voor jan met de korte achternaam een accu die al vol is, zit op te laden. Dan is het weer een stuk voordeliger om een generator aan te zwengelen.

Bekijk bijlage 28449

Wat ons vorige jaar de das om heeft gedaan is de continue herhaling van "morgen schijnt de zon" en dat bleef zich maar herhalen. Voor nu is mijn plan om maar flink wat extra liters benzine in te slaan en via de generator de Bluetti op te laden. En dan met dit ding de avond te overbruggen.

Want als het weer waardeloos is, is het dus ook donker, wil je iets gaan doen zoals tv kijken, of internetten (en die Starlink die verbruikt flink wat stroom). Het zijn allemaal maar luxe problemen. Maar het is wel bizar dat we na 10 jaar nooit dit weerbeeld te hebben meegemaakt nu voor de 2e keer op rij dit ervaren.
Mooi is in ieder geval dat je extra opties hebt @martin . Inderdaad even de generator aan, en dan kan je vast tegelijk de Bluetti en de solar accu's opladen? Welk vermogen kan de generator leveren? Belasten tegen het maximum aan levert wel het beste energetische rendement (de meeste kWh/liter benzine). Succes ermee!
 
Misschien wat extra panelen voor de bewolkte dagen? Op zonnige dagen kapt je omvormer het wel af op waar die op ingesteld staat.
 
Misschien wat extra panelen voor de bewolkte dagen? Op zonnige dagen kapt je omvormer het wel af op waar die op ingesteld staat.

Dat is nou net het lastige punt.
Het probleem is dat zodra je 4 uur zon heb in Spanje, je met 2 panelen van 400Wp ruimschoots voldoende energie zult opwekken. En meestal heb je 10 uur zon, dus je zit echt voor jan met de korte achternaam over te produceren. (maar dat maakt met off-grid niet zoveel uit, de laadcontroller vangt dit prima af)
Dus stel het is bewolkt, dan zit je op een productie van ongeveer 10%. Dus zou je dit kunnen compenseren door i.p.v. 2 er 20 neer te leggen. Maar die 20 stuks die zullen dus rond de 8000Wp gaan opleveren bij normaal zonnig weer. Probeer maar eens een laadcontroller te vinden die dat lekker gaat kunnen opvangen.
Stel ik zou wat gaan rommelen met step-down devices, dan zit ik met het probleem dat die 20 panelen die letterlijk "in the middle of nowhere" liggen een magneet zullen zijn voor inbraak. Die 2 bestaande panelen zijn vastgelast en zijn niet echt de moeite. Maar als ik er 20 zou plaatsen dan word het denk ik wel erg verleidelijk.
Die 2 keer 3 maanden dat ik hier niet ben zijn in mijn ogen een te groot risico.
Dus voor nu maar lekker CO2 neutraal (not) en die generator aanzwengelen.
 
Ik dacht meer aan 4 ipv 2. Als de zon vollebak schijnt kapt je omvormer dat wel af als het te veel is.

Ik snap je punt. Ik heb het nu zo aangepakt dat ik 2 extra panelen heb als een 2e systeem. En ik zet mijn koelkast op dit systeem als er onvoldoende zon is. Stel dat ik mijn bestaande systeem uit zou breiden met 2 panelen dan het je (figuurlijk) bij bewolking "2 keer niks" ipv "1 keer niks" dus dat is een beetje het probleem. En nu heb ik een soort van 2e systeem wat ik ook kan inzetten om de zaken wat beter te verdelen. En in het ergste geval gaat de koelkast uit.
 
Yes!!!1! het werkt.

Dus eindelijk die step down binnengekregen en rechtstreeks aangesloten op een oud paneel.

Ik heb er nu nog wel een paar kabeltjes extra tussen moeten zetten i.v.m. de klemaansluiting

1745667387912.jpeg

Maar ik heb nu dus de mogelijkheid om zonder een accu of laadcontroller rechtstreeks "iets" te kunnen opladen op de juiste spanning.

En dat maakt het allemaal wel een stuk eenvoudiger en efficiënter.

Mijn volgende stap is om 2 panelen in oost/west of zuid/west aan te sluiten met een diode er tussen. Die diode voorkomt dat als 1 paneel in de schaduw ligt, en de ander in de zon, dat de stroom niet naar het schaduwpaneel gaat.

Het probleem wat ik ervaarde met mijn vorige constructie was dat ik dus een laadcontroller moet toepassen, en een accu als buffer. Nu kan ik met een minimaal device rechtstreeks opladen.

Nu hopen dat het morgen echt een zonnige dat gaat zijn, want met complete bewolking is de opbrengst uiteraard minimaal.

1745667735528.jpeg

(ondertussen heb ik vandaag al 40W gemeten, maar ook dat was tijdens bewolking)
 
Yes!!!1! het werkt.

Dus eindelijk die step down binnengekregen en rechtstreeks aangesloten op een oud paneel.

Ik heb er nu nog wel een paar kabeltjes extra tussen moeten zetten i.v.m. de klemaansluiting

Bekijk bijlage 28505

Maar ik heb nu dus de mogelijkheid om zonder een accu of laadcontroller rechtstreeks "iets" te kunnen opladen op de juiste spanning.

En dat maakt het allemaal wel een stuk eenvoudiger en efficiënter.

Mijn volgende stap is om 2 panelen in oost/west of zuid/west aan te sluiten met een diode er tussen. Die diode voorkomt dat als 1 paneel in de schaduw ligt, en de ander in de zon, dat de stroom niet naar het schaduwpaneel gaat.

Het probleem wat ik ervaarde met mijn vorige constructie was dat ik dus een laadcontroller moet toepassen, en een accu als buffer. Nu kan ik met een minimaal device rechtstreeks opladen.

Nu hopen dat het morgen echt een zonnige dat gaat zijn, want met complete bewolking is de opbrengst uiteraard minimaal.

Bekijk bijlage 28506

(ondertussen heb ik vandaag al 40W gemeten, maar ook dat was tijdens bewolking)

Als je het oost en west gerichte paneel parallel schakelt, is dan die diode niet wat overbodig? De panelen zijn zelf al diodes. Een extra silicium diode zorgt voor een spanningsval van 0,3 Volt en maakt de installatie dus iets minder efficiënt.
 
Laatst bewerkt:
Yes!!!1! het werkt.

Dus eindelijk die step down binnengekregen en rechtstreeks aangesloten op een oud paneel.

Ik heb er nu nog wel een paar kabeltjes extra tussen moeten zetten i.v.m. de klemaansluiting

Bekijk bijlage 28505

Maar ik heb nu dus de mogelijkheid om zonder een accu of laadcontroller rechtstreeks "iets" te kunnen opladen op de juiste spanning.

En dat maakt het allemaal wel een stuk eenvoudiger en efficiënter.

Mijn volgende stap is om 2 panelen in oost/west of zuid/west aan te sluiten met een diode er tussen. Die diode voorkomt dat als 1 paneel in de schaduw ligt, en de ander in de zon, dat de stroom niet naar het schaduwpaneel gaat.

Het probleem wat ik ervaarde met mijn vorige constructie was dat ik dus een laadcontroller moet toepassen, en een accu als buffer. Nu kan ik met een minimaal device rechtstreeks opladen.

Nu hopen dat het morgen echt een zonnige dat gaat zijn, want met complete bewolking is de opbrengst uiteraard minimaal.

Bekijk bijlage 28506

(ondertussen heb ik vandaag al 40W gemeten, maar ook dat was tijdens bewolking)
Mooi @martin ! Je zette mij aan om ook te gaan solderen en dat kreeg ik voor elkaar. Ik heb hier dus net zo'n kabel als jij, met zo'n step-down converter erin, maar mat bij het aansluiten van een ouder 280 Wp paneel maar tussen de 5 en 15 Volt. Nu bleken de connectoren daarvan aardig groen gecorrodeerd te zijn, en mogelijk levert dat teveel weerstand op. Dat de zon hier weinig kracht meer heeft dat speelt natuurlijk ook. Morgen weet ik meer... Straks nog even wat fosforzuur op de contacten... dat maakt wel schoon😇

Hee, Googlend lees ik "Bij een vergiftiging met fosfor kan kopersulfaat worden ingezet als antigif". Dan bewaar ik het beste wat van dat afgekrabde groene spul voordat ik met dat fosforzuur ga kliederen!😉

Het lukte! Corrosie was het probleem.
Ik meet nu 35V aan de paneelkant en kan nu de uit-zijde van de module op 28V afregelen.
1000061074.jpg
 
Als je het oost en west gerichte paneel parallel schakelt, is dan die diode niet wat overbodig? De panelen zijn zelf al diodes. Een extra silicium diode zorgt voor een spanningsval van 0,3 Volt en maakt de installatie dus iets minder efficiënt.
@PBear , daarover zag ik laatst een leuk filmpje. Hee, ik vond het, zie de hyperlink onderaan.

Solar cellen zijn inderdaad een soort diodes... net zoals LED's dat zijn. Proefondervindelijk, bleek dat solarcellen net als diodes ook gaan uitstralen zodra er spanning op gezet wordt. De spanning die naar zo'n schaduwpaneel vloeit wordt dus niet gestopt maar opgenomen en omgezet in elektromagnetische straling. In het infrarood meen ik, dus warmtestraling.

Zonder sperdiode is zo'n schaduwpaneel dan inderdaad een minder efficiënte stralingsverwarmer!😉

 
Terug
Bovenaan