• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Hoe droog (bulk) voedsel het beste bewaren?

V

Verwijderd lid 423

Gast
[...] Inmiddels heb ik de warmtepleisters niet meer gezien bij de ACTION maar deze zullen nog wel via Internet zijn te krijgen. [...] Alleen droge witte en bruine bonen bleken nog zoveel water te bevatten dat het Calcium chloride deels vervloeide en in de bonen terecht kwam. Dit is niet zo ernstig want het Calcium Chloride is zeer goed water-oplosbaar en gemakkelijk weg te wassen. Het is bovendien NIET giftig. [...]
@vheeswijk Dank hiervoor! Ik weet nu ook waar ik de tip van de warmtepleisters vandaan heb... Ik heb vast ooit eens een stukje van u daarover gelezen. Ik heb vorige week nog dergelijke pleisters bij de Action gekocht, en die heeft ze dus nog wel.
Ook bedankt voor uw informatie over calciumchloride. Ik denk dat ik voortaan voor-droog met calciumchloride, en door regelmatig te kijken en overtollig vocht af te gieten voorkom dat het in de voeding vervloeit. En dan pas "in kurkdroge staat" het tonnetje definitief sluit, zonder calciumchloride maar met silicagel en een warmtepleister.
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
Nee je doet niets fout maar je moet het tonnetje wél tot de nok toe opvullen. De zuurstofadsorber (warmtepleister) doet het tonnetje anders teveel indeuken. Zie ook mijn post hierboven.
@vheeswijk Ik begrijp het; het gehalte aan zuurstof (20%) verdwijnt uit de lucht door zich chemisch te binden. Ik gebruik een liner-zak in het tonnetje, meer vanuit principe (maar ook extra bescherming tegen vervuiling, bijvoorbeeld bij openen van de ton). De zuurstofabsorber stop ik in die liner-zak, die ik met tape redelijk afsluit. De absorber heeft dan alleen direct effect op de inhoud van de liner-zak. Maar, inderdaad, door diffusie zal dat op termijn vast verschuiven tot ook de ruimte boven de liner-zak, kan ik mij voorstellen. En dan verdwijnt ook daarvan 20%. Ik zal proberen om een tonnetje zoveel mogelijk te vullen. Ook al is dat tijdelijk wellicht met wat styropor schuim of zo, tot het volledig kan worden aangevuld met eetbare zaken. Bedankt voor die volledig vullen tip:thumbsup:.
 
V

Verwijderd lid 423

Gast
Ik gebruik PA/PE zakken en heb nooit iets gemerkt van vacuum verlies. Is HDPE wat anders dan PA/PE?
HDPE is gewoon (hoge dichtheid) polyetheen, dus PE. HDPE zakken zijn wat harder dan LDPE zakken, en "kraken" een beetje als je ze verfrommelt. Lage dichtheid polyetheen zakken zijn flexibeler, en is het spul waar huisvuilzakken en supermarkt-tasjes meestal van zijn gemaakt. Maar dat is dus allemaal PE.

PA is polyamide, ook wel bekend als nylon. Zakken daarvan ken ik alleen als geweven zakken, en die zal je niet bedoelen lijkt mij...

Verlies aan "vacuum" kan natuurlijk bij de kleinste perforaties optreden. Dunne zakjes vacuum trekken is wel een beetje vragen om problemen, want die beschadigen relatief snel. Maar als je PE zakken gebruikt van een behoorlijke dikte, dan is dichtsmelten/sealen na vacuum trekken best een goede methode, en die pas je vast toe denk ik.

Mylar is polyethylene terephthalate (PET), en dat is een polyester, waarvan behoorlijk diffusiedichte folies worden gemaakt, maar ook de bekende PET flessen. Mylar folies en zakken zijn goed geschikt voor opslag van levensmiddelen en vacuum trekken, maar zijn relatief duur. De tip van @vheeswijk, om gewoon PET flessen te gebruiken voor opslag van droogvoer, vind ik een hele mooie. Voor kleinere hoeveelheden bederfelijk spul ga ik dat zelf zeker doen.
 

drent

Diehard Prepper
Ik zou geen zakken gebruiken die niet specifiek geschikt zijn voor voedsel.
Bewaren en vergeten kan je beter de officiele gevriesdroogde hele maaltijden voor kopen. Dit is en eenzijdig en het komt de smaak/voedingswaarde niet ten goede. Grote massa in 1 verpakking is lastig bij echte nood ellende, dan is er geen andere opslag mogelijk en bederft het snel als het eenmaal open is. Lang niet iedereen kan tegen grote hoeveelheden graan en van 1 soort nog minder. Tonnen kan je beter via mp kopen (althoff in geesteren bv), dan ben je stukken goedkoper uit. Wil je weten of die ton water/luchtdicht is, dan doe je er een liter of wat water in, legt hem op zijn kant en rolt hem heen en weer (badkamer is handigste plek), wel/geen natte ton en vloer is je antwoord.
 

Ray

SHTF Expert
Ik gebruik PA/PE zakken en heb nooit iets gemerkt van vacuum verlies. Is HDPE wat anders dan PA/PE?
PE, zowel de lage als hoge dichtheid (LD-, of HDPE) is heel goed geschikt voor voedsel, omdat het geen weekmakers bevat. Qua diffusie van o.a. zuurstof scoort deze plasticsoort echter niet zo heel goed. Daarom, in het licht van de vraag van TS, 10 jaar bewaren, is dit niet de eerste keuze.

Waar ik o.a. in de praktijk de beperkingen van PE merk is bv. bij dunne bleek. Die flessen (HDPE) blijken na een jaar of twee te zijn ingedeukt en de bleek heeft dan aardig in kracht ingeboet. Het gas ontsnapt/diffundeert echt door het kunststof heen. Hierbij gaat het voornamelijk over chloor wat ontsnapt. (ooit foto's/topic op het oude forum geplaatst hierover)

Ook merk ik het aan de oxidatie van mijn e-liquids voor de e-sigaret. Heldere soorten vertonen kenmerkende oxidatie kleur van de nicotine. Dit is dus geheel te wijten aan zuurstof wat van buiten het flesje naar binnen diffundeert.

De gasdichtheid is ook de reden waarom zeer lang houdbaar voedsel meestal in mylar (een polyester soort, al dan niet met opgedampt metaallaagje) wordt verpakt en koolzuurhoudende dranken in PET. Nadeel is natuurlijk dat deze een weekmaker bevat, DEHP. Ook zijn mylarzakken die je speciaal voor dit doel kunt kopen, best prijzig.

Wil je geen weekmakers en geweldige gasdichtheid, dan blijft glas, met al z'n gewicht en breekbaarheid nadelen, de beste keus.

In het algemeen:

Het is erg afhankelijk van WAT je wilt bewaren en HOELANG, wat de keuze van een container en opslagvoorwaarden bepaalt.

- Bacteriën, schimmels, micro organismen en sporen hiervan, doen het niet meer onder een bepaalde relatieve vochtigheid (staat me iets bij van 15%). Silicagel, CalciumChloride (allebei bij de Action goedkoop te krijgen, zelf in koffiefilters vouwen en uiteraard beginnen met goed droog spul.

- Bij alles waar vetten in zitten of andere oxiderende stoffen, wil je de zuurstof beperken. Gasdichte container en eventueel commerciele zuurstofabsorbers, zelfgemaakt volgens methode @vheeswijk of afvullen met stikstof. Overigens zijn ranzige waren weliswaar vies, maar niet giftig en compleet oneetbaar. Zilvervliesrijst kun je wassen en daarbij goed tegen wrijven om de meeste ranzige vliesjes en daarmee de smaak te verwijderen. Pasta bevat weinig, maar iets van vetten, waardoor het na een jaar of tien iets minder smakelijk wordt. Niets wat een tomatensaus niet kan verbergen.

- Licht (UV straling) moet je uiteraard altijd vermijden, dit tast meestal ook je container aan en de hoog energetische straling breek complexe verbindingen af waardoor meestal de voedingswaarde te lijden heeft.

- Uiteraard verouderen stoffen ook onder invloed van tijd en temperatuur (elke 10 graden koeler vertraagd het proces met een factor twee), maar dat is meestal niet de beperkende factor bij het opslaan van voedingsmiddelen.

Bonen (hoewel ik ze slecht kan eten) zijn echt geweldig, die hoef je alleen een beetje droog op te slaan en ze blijven decennia goed als eten en pootgoed.
Pasta en rijst wordt hier gerouleerd, dus voor mij niet interessant deze speciaal te verpakken. Zelfs een voorraad van twee jaar rouleren is geen probleem. Termijnen van decennia makkelijk haalbaar door het alleen droog op te slaan in vochtdichte containers (uitgezonderd zilvervliesrijst).
Blikvoer, glazen potten en flessen met gesteriliseerde waren zijn eveneens decennia houdbaar, zolang de blikken of deksels niet verroesten of beschadigen.
Water in flessen uit de supermarkt, ook tien jaar houdbaar. Zelf gevulde containers, afhankelijk van de methode gaat ook jaren goed, maar jaarlijks eens opnieuw steriliseren en opnieuw afvullen de norm.

Het is verder belangrijk om te weten dat de meest complexe voedingsstoffen en vitamines vaak het meest kwetsbaar zijn voor veroudering en oxidatie. Een voorraad kan voorzien in vele voedingstoffen en in ieder geval voldoende energie, maar uitsluitend vitaminepillen daarnaast preppen zal op lange termijn (meer dan een half jaar) te kort schieten. Wat minimale kennis van wat in deze moderne tijd in berm, veld en langs bosranden groeit kan veel van het gemiste aanvullen. Honderd jaar geleden ging men in deze streek (en vele andere) er ieder voorjaar op uit om diverse kruiden te plukken die werden genuttigd als salade, in de soep of stamppot om na een lange winter de nodige voedingstoffen binnen te krijgen, tegen de, toen nog echt bestaande, voorjaarsmoeheid. Dit was uiteraard niets anders dan de effecten van een eenzijdig dieet met weinig verse waar.
 
D

Deleted member 569

Gast
Ik kom weleens de opmerking tegen weliswaar zonder onderbouwde research dat ingeblikt voedsel in blikken met lipjes het voedsel minder lang goed houden dan het oude blik waar jij een blikopener voor moet hebben (zonder lipje). Heeft iemand hier ervaringen mee of weet toevallig hier meer over?
 

Richard434

Prepper goeroe
@Urban_myth Als je beide blikken opent en de deksels naast elkaar houdt, zie je dat de rand van het "lipjes" deksel dunner is om zo beter open te scheuren. Dit geeft eerder defecten/lekkage/inbreuk van lucht dan de dikkere aansluiting.
Invloed op de inhoud heeft het volgens mij verder niet.
 
J

J.J

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Bij sommige ALDI winkels vind je nog een grote verpakkingen luchtontvochtiger van Car Xtras met de silicagel, moet je wel snel er bij zijn, voor al heb je meer kans in dorpen.
Haha in Uithuizen heb je zeker nog haast tien maar dat is even een stukje rijden.:oops:
 

vheeswijk

Specialist
.....
Bonen (hoewel ik ze slecht kan eten) zijn echt geweldig, die hoef je alleen een beetje droog op te slaan en ze blijven decennia goed als eten en pootgoed.
Pasta en rijst wordt hier gerouleerd, dus voor mij niet interessant deze speciaal te verpakken. Zelfs een voorraad van twee jaar rouleren is geen probleem. Termijnen van decennia makkelijk haalbaar door het alleen droog op te slaan in vochtdichte containers (uitgezonderd zilvervliesrijst).
......
Mijn ervaringen met Bonen:
Bonen (witte en bruine) bewaard in goed gesloten droge wijnflessen met schroefdop zijn onbeperkt houdbaar. Ik had in een aantal flessen ook nog als droogmiddel Calcium chloride (CaCl2) toegevoegd en deze CaCl2 bleek na ca. 2 à 3 jaar deels te vervloeien. Blijkbaar bevatten kurkdroge bonen toch nog wat (sporen) water. Niettemin acht ik het bewaren van bonen zonder CaCl2 (droogmiddel) in goed sluitende flessen al zeer doelmatig. Prima prepvoer !!!
 

Mayo

Last (wo)man standing
@Ray:
pfff, bij de Hornback hebben ze iets vergelijkbaars.
Ligt nota bene náást het kattengrit dat ik altijd neem voor mijn joekels!
Sommige kwartjes vallen wat langzamer dan andere ;)

@vheeswijk:
ik heb in de garage oude mayonaise emmers staan met daarin rijst, bonen en pasta's in de originele verpakkingen.
Geen silica-gel of zuurstofvreters, alleen ducttape om de rand.
Erin gedaan in 1999 en nu nog steeds in perfecte staat :cool:
Emmers gratis gekregen bij de lokale frietzaak op de hoek (gooien ze toch altijd weg), flink uitsoppen en je bent klaar.
Zijn goed stapelbaar ook :)

Mayo
 

miss-elliot

Survivor
Hallo
Ja ik zie dat dit topic uit 2017 komt maar mijn vragen zijn gebasseerd uit dit topic dus leek mij het beste om mijn vragen in deze topic te houden ipv heel nieuw topic te openen.


@Ray:

ik heb in de garage oude mayonaise emmers staan met daarin rijst, bonen en pasta's in de originele verpakkingen.
Geen silica-gel of zuurstofvreters, alleen ducttape om de rand.
Erin gedaan in 1999 en nu nog steeds in perfecte staat :cool:
Emmers gratis gekregen bij de lokale frietzaak op de hoek (gooien ze toch altijd weg), flink uitsoppen en je bent klaar.
Zijn goed stapelbaar ook :)

Mayo

oude mayonaise emmers?? de deksel zijn meestal maar 1x bruikbaar.
Na 1x dus openen door bijv de patatboer zijn deze deksels niet meer dicht te klikken.
Dus vraag me af hoe jij dat dan doet of laat je de deksel gewoon los erop liggen?

Hoe weet je hoeveel kattenbak korrels je nodig hebt voor bijv een tonnetje van 50 liter?
Is daar een berekening voor?

@RockyFlats: Pasta en rijst is droog genoeg als het uit de winkel komt. Dit lucht-, en vochtdicht opslaan is voldoende. Bij een volume van 50 liter is het resterende deel zuurstof ook niet zo boeiend meer, zelfs niet als het zilvervliesrijst betreft.


Zilvervlies rijst bevat nog het vliesje waarin ook vetten zitten. Zuurstof + vet kan ranzig worden. Gepelde, witte rijst en pasta hebben hier geen last van.


Ik zou wel een mylar zak(ken) gebruiken om het in te verpakken, HDPE laat toch best nog wat gassen door als je het tien jaar wil opslaan.


Edit: Bonen (diverse soorten) zijn ook prima decennia te bewaren, hoeven alleen droog opgeslagen te worden. Naast dat je ze kunt eten, is het meteen zaaigoed.


Deze post is verwarrend.

Eerst zeg je dat Pasta en rijst is droog genoeg als het uit de winkel komt. Dit lucht-, en vochtdicht opslaan is voldoende.

Daarna zeg je dat je wel mylar zak(ken) zou gebruiken om het in te verpakken...
 

Jannes

Prepper goeroe
Hallo
Ja ik zie dat dit topic uit 2017 komt maar mijn vragen zijn gebasseerd uit dit topic dus leek mij het beste om mijn vragen in deze topic te houden ipv heel nieuw topic te openen.




oude mayonaise emmers?? de deksel zijn meestal maar 1x bruikbaar.
Na 1x dus openen door bijv de patatboer zijn deze deksels niet meer dicht te klikken.
Dus vraag me af hoe jij dat dan doet of laat je de deksel gewoon los erop liggen?


Hoe weet je hoeveel kattenbak korrels je nodig hebt voor bijv een tonnetje van 50 liter?
Is daar een berekening voor?




Deze post is verwarrend.

Eerst zeg je dat Pasta en rijst is droog genoeg als het uit de winkel komt. Dit lucht-, en vochtdicht opslaan is voldoende.

Daarna zeg je dat je wel mylar zak(ken) zou gebruiken om het in te verpakken...

Ik vind het niet verwarrend. Zorgen de mylar zakken er niet juist voor dat je het lucht- en vochtdicht opslaat? Een extra laagje, naast het tonnetje?
 

miss-elliot

Survivor
Ik vind het niet verwarrend. Zorgen de mylar zakken er niet juist voor dat je het lucht- en vochtdicht opslaat? Een extra laagje, naast het tonnetje?
ow je stopt eerst je product in een mylar zak, dat was mij even ontgaan, mijn fout.
De emmertjes gebruik je dan puur voor het afweren van ongedierte dan ofzo?

Wat doe je precies in de mylar zakken?
Ik lees hier dat pasta en rijst prima houdbaar blijven in de orginele winkel verpakking (zakken)
Producten dat in karton verpakt zit?
Waarom zit overigens volkoren producten altijd in karton verpakkingen verpakt?
 

Ray

SHTF Expert
@miss-elliot Gedroogde producten die vetten bevatten, wil je het liefst zonder zuurstof opslaan. Vetten + zuurstof wordt ranzig in de loop der tijd. Zitten er geen vetten in het product, dan kun je droge etenswaar zoals pasta, rijst en bonen, alleen vochtvrij opslaan.

Pasta en witte rijst, bevatten geen vetten, maar in het hoesje wat nog om de zilvervlies rijst zit, zitten wel wat vetten. Wil je zilvervlies rijst heel lang goed houden, veel langer dan twee jaar, dan is zuurstof vrij verpakken wel handig. Tot een jaar of twee blijft zilvervliesrijst sowieso gewoon goed in z'n originele verpakking, weet ik uit ervaring.
 

Papillon

Diehard Prepper
Ik vond laatst een adreskokertje voor aan de halsband van een huisdier. Ding zat muurvast dichtgeschroefd en is maar heel klein kokertje. Wat mij opviel was dat het geschreven briefje klam aanvoelde, en de inkt verbleekt en iets verlopen was. Geen idee hoe lang het er al gelegen heeft maar 1 ding lijkt zeker dat er condensatie zelfs in dat kleine kokertje plaatsvindt.
 

miss-elliot

Survivor
@miss-elliot Gedroogde producten die vetten bevatten, wil je het liefst zonder zuurstof opslaan. Vetten + zuurstof wordt ranzig in de loop der tijd. Zitten er geen vetten in het product, dan kun je droge etenswaar zoals pasta, rijst en bonen, alleen vochtvrij opslaan.

Pasta en witte rijst, bevatten geen vetten, maar in het hoesje wat nog om de zilvervlies rijst zit, zitten wel wat vetten. Wil je zilvervlies rijst heel lang goed houden, veel langer dan twee jaar, dan is zuurstof vrij verpakken wel handig. Tot een jaar of twee blijft zilvervliesrijst sowieso gewoon goed in z'n originele verpakking, weet ik uit ervaring.

Ja dat las ik al in je vorige post. is dat ook een reden waarom volkoren producten altijd in kartonne verpakking word verkocht?(heb nog nooit in zakken zien liggen)
Je vertelde er ook bij dat wanneer het ranzig is toch nog eetbaar is.
Vraag me dan af hoe dat ranzig er dan precies eruit ziet en smaakt. Je moet het ook nog koken dus dan verbeterd de ranzigheid misschien wel weer?

Aleen maar witte rijst en pasta eten lijkt me niet handig.
Krijg je binnen 2 dagen constipatie van, dan heb je nog groter probleem.
En ook nog een vitamine gebrek.

Waar kopen jullie trouwens mylar zakken? kan ze alleen maar vinden op amazone maar die vragen om betalingsmiddelen die ik niet hebt.
 

Jannes

Prepper goeroe
Aleen maar witte rijst en pasta eten lijkt me niet handig.
Krijg je binnen 2 dagen constipatie van, dan heb je nog groter probleem.
En ook nog een vitamine gebrek.

Daarom prep ik naast pasta en rijst ook blikken groente en vitamines. (En tandpasta, toiletpapier, vlees, potten saus, suiker, etc etc ;))
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Bovenaan