Henk88
Diehard Prepper
Beste Preppers,
Ik vroeg me af of er hier mensen zijn die ervaring hebben met het kweken van insecten voor consumptie. Het is inmiddels wel duidelijk dat de intensieve veeteelt zorgt voor allerlei problemen zoals ontbossing voor veevoer, co2 en methaan uitstoot, overmatige waterconsumptie en ook zijn veel grote stallen een broeihaard voor virussen en ziektes. Genoeg redenen dus om ook te kijken naar duurzame alternatieven voor vlees.
Insecten zijn daarbij een goede keuze als je je over de mentale drempel van insecten eten heen kunt zetten. Zo is meer dan 10x zo weinig voer nodig om insectenvlees te maken vergeleken met bijvoorbeeld rundvlees. Ook is de methaan en co2 uitstoot van insectenteelt significant lager. Daarbij komt dat insecten een prima vleesvervanger zijn en rijk zijn aan eiwitten, zink, ijzer en vitamine B12.
Er zijn echter niet alleen milieuvoordelen, insecten kweken is ook erg praktisch. In de gemiddelde tuin mag je geen vee houden en ook over (luidruchtige) kippen doen ze in veel woonwijken al moeilijk. Bovendien heb je een flinke hoeveelheid voedsel en kennis nodig om vee goed te verzorgen en ook duurzaam door te fokken. Insecten kun je daarentegen eenvoudig kweken in een paar curverboxen en ook grotendeels voeden met groente- en fruitafval uit je eigen moestuin. Bovendien gaat de groei relatief snel, een meelworm groeit bijvoorbeeld in 4-5 weken uit tot een volwassen exemplaar.
Vanuit preppers oogpunt leek het me interessant om een eigen eiwitbron van voedsel te hebben die relatief weinig ruimte en energie vraagt. Interessant als experiment maar ook zeker van meerwaarde tijdens perioden van voedselschaarste of als bepaald voedsel simpelweg erg duur wordt. Ik kon daarbij wel een paar tutorials vinden over het kweken van meelwormen;
https://www.aquainfo.nl/meelwormen-kweken/
http://www.meelwormen.eu/kweken/
Het lijkt niet al te lastig maar ik bleef toch nog met wat vragen zitten, vooral eigenlijk of er nog risico is op bijzondere ziektes of bacteriën waar je rekening mee moet houden en wat maatregelen zijn om onhygiënische situaties te voorkomen. Daarnaast natuurlijk hoe je ze goed en veilig geschikt kan maken om te bewaren. Invriezen is mogelijk maar de voorkeur zou toch uitgaan naar Wecken omdat je dan geen vriezer nodig hebt. Kortom, ik ben benieuwd of iemand hier meer van weet, ik wil zelf in ieder geval binnenkort eens een experiment beginnen.
Ik vroeg me af of er hier mensen zijn die ervaring hebben met het kweken van insecten voor consumptie. Het is inmiddels wel duidelijk dat de intensieve veeteelt zorgt voor allerlei problemen zoals ontbossing voor veevoer, co2 en methaan uitstoot, overmatige waterconsumptie en ook zijn veel grote stallen een broeihaard voor virussen en ziektes. Genoeg redenen dus om ook te kijken naar duurzame alternatieven voor vlees.
Insecten zijn daarbij een goede keuze als je je over de mentale drempel van insecten eten heen kunt zetten. Zo is meer dan 10x zo weinig voer nodig om insectenvlees te maken vergeleken met bijvoorbeeld rundvlees. Ook is de methaan en co2 uitstoot van insectenteelt significant lager. Daarbij komt dat insecten een prima vleesvervanger zijn en rijk zijn aan eiwitten, zink, ijzer en vitamine B12.
Er zijn echter niet alleen milieuvoordelen, insecten kweken is ook erg praktisch. In de gemiddelde tuin mag je geen vee houden en ook over (luidruchtige) kippen doen ze in veel woonwijken al moeilijk. Bovendien heb je een flinke hoeveelheid voedsel en kennis nodig om vee goed te verzorgen en ook duurzaam door te fokken. Insecten kun je daarentegen eenvoudig kweken in een paar curverboxen en ook grotendeels voeden met groente- en fruitafval uit je eigen moestuin. Bovendien gaat de groei relatief snel, een meelworm groeit bijvoorbeeld in 4-5 weken uit tot een volwassen exemplaar.
Vanuit preppers oogpunt leek het me interessant om een eigen eiwitbron van voedsel te hebben die relatief weinig ruimte en energie vraagt. Interessant als experiment maar ook zeker van meerwaarde tijdens perioden van voedselschaarste of als bepaald voedsel simpelweg erg duur wordt. Ik kon daarbij wel een paar tutorials vinden over het kweken van meelwormen;
https://www.aquainfo.nl/meelwormen-kweken/
http://www.meelwormen.eu/kweken/
Het lijkt niet al te lastig maar ik bleef toch nog met wat vragen zitten, vooral eigenlijk of er nog risico is op bijzondere ziektes of bacteriën waar je rekening mee moet houden en wat maatregelen zijn om onhygiënische situaties te voorkomen. Daarnaast natuurlijk hoe je ze goed en veilig geschikt kan maken om te bewaren. Invriezen is mogelijk maar de voorkeur zou toch uitgaan naar Wecken omdat je dan geen vriezer nodig hebt. Kortom, ik ben benieuwd of iemand hier meer van weet, ik wil zelf in ieder geval binnenkort eens een experiment beginnen.