De grote kale inktzwam is eetbaar, maar pas op met alcohol. De grote kale inktzwam bevat coprine. In het lichaam wordt dat afgebroken en een actief afbraakproduct (een metaboliet) met de heerlijke naam 1-aminocyclopropanol. Die stof blokkeert de werking van het enzym acetaldehyde dehydrogenase dat bedoeld is om acetaldehyde in het lichaam af te breken. Dat zegt u waarschijnlijk nog steeds niets, maar acetaldehyde is zelf weer een metaboliet van ethanol (de alcohol in drank) en die zorgt natuurlijk voor die vervelende kater. Met een uitgeschakeld enzym wordt de alcohol niet meer afgebroken en blijft de kater bestaan. Verdere symptomen zijn een blozend gezicht, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, maag- en darmklachten, algeheel gevoel van onbehagen en tintelingen in de ledematen. Soms treden zelfs hartritme stoornissen op. Deze symptomen kunnen al na vijf minuten na het drinken van een alcoholische versnapering optreden en kunnen tot drie dagen nadien optreden. De symptomen zijn trouwens ook precies dezelfde als die optreden bij disulfiram, een voor sommigen bekend anti-alcoholmedicijn met namen als Antabus en Refusal.
http://deepfreezer1.blogspot.nl/2009/11/deel-13-grote-kale-inktzwam.html