• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Het grote covid-19 topic

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Één van de dingen die ik niet nodig heb in mijn leven is negativiteit, die vermijd ik actief.
Je kan het ook positief opvatten, zo vind ik het zelf netjes dat @Ray de post van een nieuw lid niet meteen verwijderd. Een link zonder uitleg is hier linkdumping en dat kan je vinden in de forumregels.

Link dumping:
Bij het plaatsen van een externe link is een beschrijving verplicht. Mensen moeten a.d.h.v. de beschrijving kunnen kiezen of ze wel of niet de link aanklikken. Enige uitleg waarom de informatie uit de link interessant is voor preppers om te lezen, of bv. één alinea citeren uit de link die duidelijk maakt waar de link over gaat. Uitzonderingen zijn de chat, het topic "Humor" en het topic "Muziek die je wilt delen". link
Het stuk over 'kritiek op beheer'(niet in topic zelf bespreken maar even contact opnemen met beheer) en 'Topicstarter is verantwoordelijk voor topic', zijn misschien ook interessant om te lezen.
 

obl

Elementary prepper
Dank je @Stuudje
Ik geef toe niet alle regels gelezen te hebben bij de signup, inderdaad niet slim van mij.. :oops:

Zelf lijdt ik nogal aan het "de mensen zullen het wel snappen" syndroom. En hoewel me dat al vaker moeilijkheden heeft opgeleverd trap ik er steeds weer in. (Vandaar dat de link beschrijving erg summier was)
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Ik geef toe niet alle regels gelezen te hebben bij de signup, inderdaad niet slim van mij.. :oops:
Dat is een bekend verschijnsel, dáárom dus dat die aardige admin je voordeel van de twijfel gaf :)

Hoewel "de meeste mensen het wel zullen snappen" zijn er nog steeds (oa heel jonge)mensen die dingen niet zo vanzelfsprekend snappen, en hier meedoen of meelezen. Ook voor hen willen we informatie duidelijk op de site hebben staan. Ik doe dus maar gewoon of mijn nietsnuggere buurjongen meeleest...
 

Ray

SHTF Expert
:off:

Naast het nauwelijks omschrijven van de link of wat je zelf ervan vind in een topic wat ik eigenlijk heb gestart voor tips over voorzorgsmaatregelen, gaat het mij er ook om, dat het zeer onwaarschijnlijk is dat e.o.a. youtuber anderhalf uur info kan geven over iets wat ook voor hem een ver van z'n bed show is.

Niemand weet het exact, kunnen dat ook niet weten, het is allemaal speculatie en aandachtstrekkerij omdat dit onderwerp nu 'hot' is en veel mensen die zoekterm in Google intikken. Dan denk ik dus echt serieus, waar ben je mee bezig. Het gaat toch niet alleen om, zoveel mogelijk links te strooien?

Ja, ik kwam best straf uit de hoek, zit hier met een doodzieke kat, hoge kosten en ben effe zelf niet zo happy. Dat het topic allang niet meer gaat over tips over voorzorgsmaatregelen mocht bij jou in de stad de besmetting komen, helpt ook niet. Soms denk ik wel eens dat ik een chatbox aan het beheren ben, ipv een informatief forum.

Einde :off:
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Ik zal het topic later op de dag even opschonen.

Even een paar "don't try this at home" plaatjes. Mensen willen zich beschermen, maar hebben niet de juiste materialen daarvoor in huis en doen daarom plastic over hun hoofd....NIET doen dus(sorry is geen tip, meer een waarschuwing)

EPRC74lU8AAaact


EPRB_QxUUAEPoYL
 

Ray

SHTF Expert
@Stuudje, dat hoeft niet na vier pagina's praten over de nieuwsberichten. Dan had ik zelf maar duidelijker moeten zijn of eerder het op het spoor moeten houden.

Snap ook wel dat nog een derde topic voor discussies over het nieuws ook weer wat overdreven is.
 

obl

Elementary prepper
Wel, ik heb wel zin om een samenvatting te maken over waar ik nu sta tov het nCoV.

1) Er wordt gezegd dat het virus heel besmettelijk is, maar inmiddels is de besmettelijkheid (RO) toch iets naar beneden bijgesteld van de oorspronkelijke schatting <= 5 naar ongeveer 2.6 (Dit is het nummer dat aangeeft hoeveel andere mensen aangestoken worden door 1 drager) 2.6 is nog steeds hoog, ter vergelijking griep zit vaak tussen 0.9 en 2.2

2) Ik zie heel weinig berichten over secundaire besmettingen. Bijna alle besmettingen zijn mensen die in Wuhan zijn geweest. Pas wanneer er sprake is van nieuwe besmettingen (>100) van mensen die niet in Wuhan zijn geweest is het tijd voor "paniek". Gezien de incubatietijd (4-14 dagen) zouden secundaire besmettingen deze week moet optreden. Ik zie de komende week dan ook als make or break.

3) Inmiddels weten we iets meer over de kwetsbaarheid van verschillende bevolkingsgroepen, het lijkt er op dat de meeste slachtoffers 60+ zijn. Maar er zijn slachtoffers in alle leeftijd categorieën.

4) Het sterfte percentage wordt op 3% geschat, maar dit cijfer is -imo- zeer onbetrouwbaar. Zelf schat ik het op tussen de 5 - 15% wanneer de ziekenhuizen overbelast zijn.

5) Ik vind het opmerkelijk dat overheden vluchten van/naar risico gebieden nog niet stop gezet hebben. Terwijl men in china zelf wel degelijk de mobiliteit van mensen probeert te beperken. Ook zijn er landen die hun burgers uit risico gebieden evacueren.

6) Wanneer het virus hier ook optreed dan verwacht ik het volgende:
a) Platleggen van openbaar vervoer en (leger/politie) blokkades op belangrijke verkeerspunten.
b) Mogelijk restrictie op "hamsteren".
c) Geen onderbreking van gas, elektra, water.
d) Niet iedereen zal ziek worden, de epidemische grens ligt bij ongeveer 60 ziektes per 100.000 inwoners. In de als hevig omschreven griepepidemie van 2017-2018 werden in totaal ongeveer 900.000 nederlanders ziek en stierven er ca 9500 meer dan normaal (ongeveer 1% vooral ouderen van 75+).

7) In china is de grootste leeftijdsgroep 60-70 jaar (!) in nederland 45-60. Het sterfte percentage zal in NL dan ook lager zijn dan in china, zelfs met mijn bovenstaande schatting van het sterftecijfer in china kom ik voor NL niet hoger dan 2-5%.

8) Als we aannemen dat aan nCoV twee keer zoveel mensen ziek zullen worden, dan schat -worst case- het aantal mogelijke doden in NL bij een epidemie op: 5% van 2 miljoen = 100.000 en vooral > 60 jaar. Voor een willekeurige nederlander rond ik dat even af op ca 0,5%, wanneer we opsplitsen voor leeftijd, 5-10% voor 60+, en <0,05% voor onder de 60.

9) Dat is een hoop, maar geen ultimatieve ramp. Hier zullen we goed doorheenkomen ook in mijn bovenstaand worst case scenario.

10) Wat te doen?
a) zorg voor cash op hand, kunnen betalen is altijd nodig. Gezien mijn worst case scenario zal geld gewoon zijn waarde behouden.
b) zorg voor extra voedsel zodat je een paar dagen/weken niet naar de winkel hoeft (of wanneer je ziek wordt en niet kunt gaan)
c) al naar eigen goesting, wat extra vitamines inslaan (en gebruiken)
d) vooral veel handen wassen!
e) geen openbaar vervoer gebruiken
f) bezoek aan openbare gelegenheden uitstellen

11) Lange termijn
Dit lijkt misschien wat cru, maar er zitten lange termijn gevolgen aan het worst case scenario: wanneer veel ouderen (boomers) sterven dan verandert dit de NL economie op een aantal manieren. Bv de pensioen fondsen zullen dit merken, zorginstellingen, maar ook huiszoekenden.
 

Ray

SHTF Expert
Zo, dat is nog eens een kwaliteitspost @obl :thumbsup:

Ik denk er ongeveer hetzelfde over en zie nog geen enkele reden tot enige paniek. Ook geen extra mondkapjes besteld, 'k heb al een doos FPP3 maskertjes in huis, die koop je beter in een aanbieding in rustiger tijden. Ze zullen nu wel duur zijn.

Op dit moment lijkt de paniek meer schade te berokkenen dan het virus zelf. Ook maakte ik eerder de vergelijking met Ebola, wat wel hyper besmettelijk was en ontzettend dodelijk, ongeacht tot welke leeftijd of gezondheidscategorie je behoorde.

Als het in NL komt hebben we ook capaciteit zat in de ziekenhuizen, alle niet direct noodzakelijke ingrepen worden dan gewoon uitgesteld en dat is een heel groot percentage van het werk.

Groot verschil is ook dat in Nederland alles veel beter geregeld is, dan in China, waar toch veel meer illegale transporten en dus illegale handel in dieren plaats vindt. Verboden daartoe zijn in China uitgebreid en controle daarop enorm verscherpt. Ook de bevolking zelf is natuurlijk niet gek, al zullen er ook genoeg Chinezen zijn die aan het traditionele eten van exoten geen einde willen.
 

obl

Elementary prepper
Groot verschil is ook dat in Nederland alles veel beter geregeld is, dan in China

Klopt, maar het eigenlijke voordeel dat wij hebben is ons onderling vertrouwen. Ik lees veel dat het in China een nationale sport is om elkaar een beentje te lichten zolang je er mee weg kunt komen. Ik verwacht dan ook dat wanneer de overheid oproept tot thuisblijven, de nederlanders ook inderdaad grotendeels thuisblijven. Gewoon omdat dat "zo hoort" and omdat het "juist/goed" is. In China -voor zover ik lees- bestaat dat niet.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

phtvs

Sysop
Admin
Ik verwacht dan ook dat wanneer de overheid oproept tot thuisblijven, de nederlanders ook inderdaad grotendeels thuisblijven
Nah, ik zou daar maar niet vanuit gaan. Als je alleen al kijkt hoeveel idioten met een aanhanger de weg op gaan ondanks dat er een stormwaarschuwing van kracht is, denk ik dat er heel veel zullen zijn die denken dat het zo'n vaart niet loopt en gewoon de straat op gaan. Nederlanders zijn wat dat aangaat een dom volk. Deze discussie gevoerd met een familie lid dat een paar jaar geleden op vakantie ging naar Congo terwijl ebola daar een dingetje was. Het liep daar zo'n vaart niet en als het zover zou komen was er hulp genoeg en hij zou echt wel oppassen en meer van dat soort kul argumenten. Hij is destijds gewoon gegaan met een reisgezelschap van een man of 40. Gelukkig kwamen ze gezond terug en toen kreeg ik natuurlijk de hoon over me heen, 'zie je wel, niks aan het handje' En zo lopen er heel veel rond die er zo over denken. Totdat het een keer mis gaat en dan lopen janken
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
2) Ik zie heel weinig berichten over secundaire besmettingen. Bijna alle besmettingen zijn mensen die in Wuhan zijn geweest. Pas wanneer er sprake is van nieuwe besmettingen (>100) van mensen die niet in Wuhan zijn geweest is het tijd voor "paniek". Gezien de incubatietijd (4-14 dagen) zouden secundaire besmettingen deze week moet optreden. Ik zie de komende week dan ook als make or break.
Weinig ja, maar ze zijn er wel, Canadees die besmet was heeft zijn vrouw besmet
https://globalnews.ca/news/6466417/ontario-second-coronavirus-case/
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Ontsmetten en schoonmaken vliegtuigen...
UV sterilization of an airplane, video from that LA company. Too bad these aren't actually in use.
 

Papillon

Diehard Prepper
Ik denk er ongeveer hetzelfde over en zie nog geen enkele reden tot enige paniek.

Alle info die we zien of horen komt van MSM, en dat gaat via een persbureau in China, die laten mensen filmen waar ze willen dat gefilmd wordt. Dat is ook een verschil met het westen.
Feit dat ze nogal van leer trekken en erg rigoureuze maatregelen treffen met die lockdown geeft voor mij aan dat het om iets meer gaat dan een gewoon griepje.

Ook vind ik het knap dat ze met cijfers naar buiten komen, zijn dat de mensen die op een bed in een ziekenhuis liggen? Of is dat geschat?

Als die lockdown lang duurt, komt er tekort aan van alles, ik wacht het met enige spanning af
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
De Nederlandse ambassade is druk bezig met de planning van een eventuele evacuatie van Nederlandse staatsburgers vanwege het coronavirus. In een e-mail wijzen ze Nederlanders die in de provincie Hubei zitten erop dat ze minimaal twee weken in quarantaine zullen moeten zitten, en dat kosten hiervoor voor eigen rekening zijn.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/bui...wuhan-china-coronavirus-evacuatie-quarantaine

Echt zuinig Hollands hoor, "we gaan u evacueren, maar u betaalt het maar mooi zelf"
 

Jannes

Prepper goeroe
Als het in NL komt hebben we ook capaciteit zat in de ziekenhuizen, alle niet direct noodzakelijke ingrepen worden dan gewoon uitgesteld en dat is een heel groot percentage van het werk.

Capaciteit zat? Dat zie ik een beetje anders. Het komt allemaal vast wel goed hoor, maar veel mensen zullen meer uren moeten werken dat hun contract aangeeft.
Door de griep raken afdelingen zoals de spoedeisende hulp en een acute opname afdeling al aardig belast. Natuurlijk zullen niet noodzakelijke ingrepen ed wel wat druk van de ketel halen, maar ‘capaciteit zat’? Ik ben het helaas niet met je eens.

Laten we met z’n allen hopen dat het niet hier komt. Zo’n griepseizoen als 2017/2018 was al niet erg prettig, laat staan dat we de griep én het Wuhan virus moeten zien te verwerken in de zorg. Dan wordt het alle hens aan dek.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Met @Jannes eens, kinderen worden zelfs al in België en Duitsland geplaatst als ze speciale zorg nodig hebben, wat vaak het geval is als het RS-virus(verkoudheidsvirus) toeslaat(is jaarlijks dus) Voor andere kinderen moet hun benodigde operaties uitgesteld vanwege dat beddentekort. En men zegt beddentekort maar het is dus vooral personeelstekort.

"Afgelopen week werden al zes kinderen naar Belgische ziekenhuizen gebracht, omdat in eigen land geen plek is. In de Randstad is het beddentekort zelfs zo nijpend dat personeel bijna dagelijks 30 tot 35 hospitalen moet bellen om een opnameplek voor de patiëntje te regelen." link
 

Ray

SHTF Expert
@Papillon Zouden ze niet gewoon spullen kunnen aanvoeren? Ik zie niet in waarom niet.

Al moet je vrachtwagens met spul bij de grens laten staan en laten ophalen door mensen uit die stad. Afval afvoeren, als het heel erg lang duurt kan ook op die manier. Mannen in witte pakken en dan rechtstreeks naar de verbrandingsoven. Ik las dat ze ook niet verwachten dat er ergens tekorten zouden ontstaan.

Veel over het virus is nog onbekend, dus alles is gissen en zo'n kreng kan ook nog eens heel snel muteren. Dat doen alle virussen, vandaar dat we elk jaar een ander griepvirus hebben (soms meerdere types, de oude van vorig jaar en de nieuwere) en waarom de griepprik maar ten dele beschermt.
 

Stuudje

SHTF Expert
Moderator
Waarom zou de staat dit moeten bekostigen?

Ik wil niet zeuren, maar als m'n auto stukgaat in de vakantie komt de staat ook niet helpen. Ook niet als ik ziek wordt overigens.
Als de staat eisen stelt aan de plaats waar je verblijft vanwege quarantaine,zijn de kosten ook voor degene die eisen stelt.
Overigens zit er een journalist in quarantaine in China, gewoon, in een flatje, geen contact met anderen,elke dag een telefoontje van de medische dienst om te checken of ze ziekjes is. Prima regeling. Dat je dan de kosten draagt is geen probleem.

De staat heeft er een handje van dan huisjes van Centerparcs ofzo te regelen(weet ik van eboalacrisis), dat is fiks duurder.
Als je op vakantie pech krijgt, had je dat af kunnen doen met een goed pechabonnement van de ANWB, ziektekostenverzekering wereldwijd afsluiten regelt dan thuiskomen bij ziekte(of overlijden) Zaken die te verzekeren zijn, en als je kiest omdat niet te doen,tja dan resulteert je eigen keuze in echte pech.
...maar niemand verwacht een nieuw besmettelijk virus waarbij jouw thuisland je thuis haalt en je twee weken in een Centerparc huisje stopt omdat ze bang zijn dat je besmet bent.

Oa vanwege dit dus...
Dwang is nu een optie.
Mogelijk wettelijke maatregelen zijn verder gedwongen opname tot isolatie of thuisisolatie, gedwongen onderzoek, gedwongen quarantaine (inclusief medisch toezicht) en verbod van beroepsuitoefening.
link
 
Bovenaan