Nog wat aanvullende informatie over het slijpapparaat dat ik noemde:
De "slijpplaat-vijl" heeft een uitstekende pen die door een op hoogte te stellen geleide-oog loopt, waardoor de slijphoek hetzelfde blijft.
De slijpplaten zijn zeer eenvoudig te verwisselen m.b.v. de veerbelaste inklemming.
De slijphoek, en daarmee feitelijk de "tophoek" van de snede, wordt bepaald door de hoogte van het geleide-oog en door de afstand tussen geleide-oog en snijvlak van het mes. Die laatste afstand is ook te finetunen door het mes iets meer naar binnen of naar buiten in te klemmen. Per zijde van het snijvlak moet het mes natuurlijk in dezelfde positie (maar gespiegeld) worden gemonteerd.
Omdat de vijl over de gehele lemmet-lengte het snijvlak volgt en het geleide-oog gefixeerd is, zal er over die lengte wel een zeer geringe variatie in de slijphoek optreden, maar die is overal plaatselijk constant. Positioneer het mes wel bij iedere slijpbeurt hetzelfde. Maak bijvoorbeeld een foto voor het later instellen. Een goed uitgangspunt is denk ik, om het midden van de lemmet-lengte recht voor het geleideoog te leggen en beide einden van het snijvlak ongeveer even ver van het geleideoog verwijderd.
Het kan zijn dat ik mij in het volgende vergis, maar gevoelsmatig:
- is het eigenlijk alleen de tophoek van het snijvlak (naast de scherpte ervan) die bepaalt hoe goed een mes snijdt. Hetgeen je snijdt wordt immers alleen door/op die top van het snijvlak gesneden, en daarna door de rest van de snijvlak-wighoek alleen opzij weg gedrukt. - Een "convex slijpen" (bol slijpen) van het slijpvlak zoals ik dat hier en daar genoemd zie, zou met dit apparaat wel in stappen moeten als men het zou willen, maar voegt m.i. niet veel zinvols toe. Bij een convex geslepen snijvlak is het immers ook alleen de tophoek die werkelijk snijdt, maar die is dan gewoonweg stomper dan de rest van de snijvlak-wighoek. Bij het slijpen onder een vaste hoek is de snijvlak-wighoek overal constant (het vormt een scherpe wig met rechte zijden). Ik vermoed dat het slijpen onder een constante stompere hoek nagenoeg hetzelfde snij-resultaat en standtijd-resultaat oplevert als een handmatig convex slijpen doet, maar wel veel nauwkeuriger een constante tophoek oplevert.
Tot mijn verbazing, leverde AI een m.i. prima uitleg in lijn met mijn gedachten erover. Hoewel het meerdere alinea's beslaat herhaal ik die hier graag omdat het geen linkbare tekst is. Het luidt:
"Convex sharpening is not inherently "better" than fixed-angle sharpening, but rather better suited for specific types of knives and tasks. A convex grind is stronger and more durable, ideal for heavy-duty use like bushcraft or hunting. Fixed-angle sharpening is best for knives that require a precise, keen edge for tasks like slicing, and it can be easier to learn with a fixed-angle system.
When is convex sharpening better?
- Durability and Strength:
Convex grinds provide more steel behind the cutting edge, making them more resistant to chipping and rolling, which increases their durability.
- Reduced Drag:
The smooth, rounded transition of a convex edge results in less drag when cutting through materials compared to the angular shoulders of other grinds.
- Heavy-Duty Tasks:
This type of edge is preferred for tasks like chopping, woodworking, and heavy bushcraft, where strength and durability are more important than extreme sharpness.
When is fixed-angle sharpening better (dat is de standaard met dit apparaat)?
- Precision:
A fixed-angle system provides consistency and precision in maintaining a specific angle, which is crucial for achieving a very keen, precise edge.
- Specific Tasks:
For tasks requiring a razor-sharp, fine edge, such as food preparation or detailed cutting, a fixed angle can create a more effective cutting surface.
- Ease of Learning:
For many, learning to maintain a consistent angle with a sharpening aid can be easier than learning the freehand rocking motion required for a convex edge.
In Summary
Neither method is superior overall; rather, each has its specific applications. A convex edge is stronger and more durable, while fixed-angle sharpening is better for achieving and maintaining a precise, sharp edge for slicing and detail work. The "better" method depends entirely on the intended use of the knife."
Mijn commentaar daarop:
"Convex grinds provide more steel behind the cutting edge": Meer staal achter het snijvlak, dat is een feit bij concaaf. Omdat de tophoek daarbij stomper is, is de doorsnede van de snijvlak-wig direct erachter breder en beter bestand om stoten en hoge belastingen op te vangen. Het slijpen met een constante hoek die stomper is, levert m.i. echter hetzelfde voordeel op en is handmatig nauwkeuriger te doen.
"The smooth, rounded transition of a convex edge results in less drag when cutting through materials" Minder weerstand bij het snijden met concaaf. Dat komt dan zeer waarschijnlijk door het "kleef-effect". Zie een snijvlak met een vaste snijhoek eens als een vlakke plaat. Trek je die door de modder dan ondervind je meer weerstand dan als je er een gebold vlak door zou trekken (dat komt- en ligt deels vrij). Vooral bij stijf materiaal zoals hout zal dat opgaan (dat wordt door een convex snijvlak snel opzij/vrij gedrukt). Bij zachtere materialen zoals vlees kan ik mij zo'n verschil echter niet zo voorstellen omdat het een convex snijvlak ook veelal zal volgen en zal blijven aanliggen, net als bij een constante hoek.
Ik ga vooralsnog voor "razor sharp" en nauwkeurig, met dit slijpapparaat. En wil ik een grotere sterkte en een langere standtijd bij zwaarder werk dan slijp ik gewoon met een stompere tophoek
