• Helaas zit er een fout in de forumsoftware waardoor je de forumregels moet accepteren voor je deze kunt lezen. Onze excuses hiervoor. Mocht je na het lezen alsnog niet akkoord zijn, stuur dan even een PM aan phtvs
  • Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Het "budget prep topic"

The mad engineer

Diehard Prepper
@The mad engineer , hebbie een receptje ?
Simpel, je pakt aloe vera gel (let op de ingredienten) en gewone baking soda. De gel wordt dan erg vloeibaar, je kunt dan meer baking soda toevoegen om het wat in te dikken. Verder experimenteren met consistentie. Er zijn andere recepten, maar dat vond ik niet de moeite waard. Als het werkt, dan werkt het. Je kunt wel witte strepen krijgen aan de binnenkant van je shirt, maar dat gaat er gewoon weer uit bij het wassen.
 
J

J.J

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Een mooi resultaat door uitzonderlijk sober te leven zitten wij bijzonder laag met de energie kosten, na dat wat spulletjes bij de mediamarkt hebben gekocht en een tafelmodel koelkastje met geslotenvriesvakje die we voor een bodem prijsje hebben gekregen.

Vierpitsgasstel stond daar voor op opstabelbare platte dozen effen donker bruin, stond ook nog wel apart mooi.

En we gas en stroom betrekken van Essent werden we daar heen verwezen door de verkoper om nog meer voordeel te verkrijgen we werden kwa tarief per eenheid gas en stroom naar beneden gezet maar de persoon was heel heel verbaast dat we zo weinig energieverbruiken.
Dus nu gaan we nog minder betalen voor gas en stroom, en kunnen zo wat meer aan prepper besteden.

Een tafelmodel koelkastje eindelijk na jaren geen koeling te hebben gehad.
Nu hoeven we geen spulletjes in de schuur of balkon te leggen om de houdbaarheid wat te verlengen.:thumbsup::thumbsup::thumbsup:
 

drent

Specialist
Over al die stofjes... tja ik had altijd enorm veel problemen met deodorant, op den duur werkte product X niet meer dus dan maar naar product Y. Bovendien last van irritatie onder de oksel. Totdat we het zelf gingen maken, op basis van bakingsoda en aloe vera... we gebruiken het al jaren en nergens last van en het werkt gewoon. Nadeeltje, het is niet écht budget (hoewel we de aloe vera wel in de aanbieding kopen natuurlijk).
Bakingsoda geeft wel degelijk problemen bij langdurig gebruik, zat mensen die het als shampoo gebruiken en daar al achter zijn gekomen (droge huid, schilvers jeuk), maar het kan een paar jaar duren voordat je dat duidelijk merkt.
Deo recept (geeft soort pasta): , 2 theelepels cocosolie mengen (vork werkt het beste) met 2 theelepels maizena en daar 2-3 druppels essentiele olie doorheen mengen als gewenst. Zuinig in het gebruik (ook omdat anders de olie gaat druipen ipv opgenomen wordt) Niet meer maken dan je binnen 1 maand opgebruikt, er zitten nl geen conserveringsmiddelen in.
 

Lai

Prepper goeroe
Laatst bewerkt:
Ik heb het gas af laten sluiten toen ik de sleutels kreeg van mijn huidige huisje. Ik kook op flessengas of op spiritus brander of petroleumstelletje. In de winter stook ik 1 liter spiritus per dag in een schoon en leeg verfblik in mijn gietijzeren gaskacheltje. Heb daar ongeveer 3,5 uur stooktijd aan en daarna nog lang stralingswarmte van de kachel. Ik steek de kachel pas om een uurtje of 6 aan en om 10 uur naar mijn bed. Als het een graadje of 15 gemiddeld is ben ik erg tevreden. Op de kachel staan mijn kruiken ook, worden kokend heet en die gaan een uurtje eerder naar bed dan ik. :thumbsup: Ik heb een memory faom matras die in de winter net zo soepel is al een brok staal en ijspegeltjes koud. Dankzij de kruiken (vaak 3 stuks soms 4) is bedje een stuk zachter en soepeler. Bij erge natte kou gaat er overdag nog wel eens een olie kacheltje aan om de vocht uit te stoken. Ik leef hier in een erg vochtig/tochtig hok. Nog een jaartje en dan is het hasta la pasta krot. Of ik zit van de winter al met honden en katten in de camper voor de deur :p
Heb een "slimme" geiser op flessengas, gaat aan als de heet waterkraan open gedraaid word (als ik tenminste de stekker niet vergeet :oops:) Heb ook alleen in de douche warm water, in de keuken alleen koud. In het aanrecht staat een bak om verspilde water op te vangen, dit gaat naar de planten. Douche water vang ik op in een grote specibak en gebruik dit om de wc mee te spoelen. Per douche beurt (om de dag) heb ik +/- 15 liter water verbruik. Van dit water maak ik de kattenbak ook schoon en eventuele andere zanderige/modderige dingen/honden :D

Qua elektra verbruik ben ik rete duur uit :lol: Heb de afrekening gehad en krijg € 45,- terug terwijl ik over afgelopen jaar € 18,- betaald heb o_O Nieuwe jaar termijn isssssssssss ...................... Wel 1 hele euro :fluit: Graag wel even binnen 2 weken betalen na ontvangst van acceptgiro. o_O Ik weet nog niet of mij dat gaat lukken, is wel een rib(je) uit mijn lijf. :p Ik ben al jaren klant bij nuon en heb daardoor de hoogste korting + "extreem" laag verbruik.
Moet wel eerlijk zeggen dat ik GEEN: koelkast, magnetron, koffie maak dingen, waterkoker, strijkdinges, mobieltje wat elke dag aan de lader moet, elektrische keukenhulpen (of andere hulpen o_O) wasdroger, pc, stereo installatie, en ik vergeet vast nog wat.

Overal heb ik led lampen in, in de woonkamer een lint met led lampjes die in 16 verschillende kleuren te zetten is :D Voor elke mood een kleur ;)

Verder koop ik als het even kan grote pakken droge bonen/erwten bij aldi/lidl. Ik eet sinds een 5 maanden geen brood meer en ben er achter gekomen dat ook dat weer geld bespaart. We hebben hier een budget food winkel waar ik ook regelmatig neus.

Ik ga nog even ruzie maken met vodafone :mad: Met het typen van de tekst alleen al 3 keer internet verbinding verbroken :mad:
 

Loreen

Last (wo)man standing
Qua elektra verbruik ben ik rete duur uit :lol: Heb de afrekening gehad en krijg € 45,- terug terwijl ik over afgelopen jaar € 18,- betaald heb o_O Nieuwe jaar termijn isssssssssss ...................... Wel 1 hele euro

Maar hoe zit het dan met netbeheerkosten ed? Voor een gezin van 3 in een rijtjeshuis heb ik een erg laag verbruik, maar ik betaal alsnog sowieso een paar honderd euro per jaar aan vaste kosten, idem voor water. Al gebruik ik géén water, elektra en gas, dan ben ik alsnog heel wat meer kwijt dan 1 euro per maand? Zelfs de servicekosten zijn al 3x zo hoog.
 

FKAGB

Prepper goeroe
Maar hoe zit het dan met netbeheerkosten ed? Voor een gezin van 3 in een rijtjeshuis heb ik een erg laag verbruik, maar ik betaal alsnog sowieso een paar honderd euro per jaar aan vaste kosten, idem voor water. Al gebruik ik géén water, elektra en gas, dan ben ik alsnog heel wat meer kwijt dan 1 euro per maand? Zelfs de servicekosten zijn al 3x zo hoog.
Iedereen met een netaansluiting krijgt per jaar een bedrag terug als tegemoetkoming in de energiebelasting. Vorig jaar was dat ongeveer €375 euro. Als je minder dan dat verbruikt krijg je terug.

Ik leverde netto op jaarbasis 150kwh terug aan het net. Hiervoor kreeg ik dan een vergoeding van ongeveer 20 euro van mijn energieleverancier. Met de tegemoetkoming was dat bijna €400,-. Dit bedrag werd dan weer van de gasrekening afgetrokken. Hierdoor kwamen wij op een voorschot van €25,- per maand waar we dan bij de jaarafrekening nog iets van €50,- van terug kregen.

Vaste kosten voor het netbeheer kun je zien op: https://www.nuon.nl/producten/energie/prijzen/netbeheerkosten/. Als je dus per maand €28 euro netbeheerkosten (Stedin) betaald kun je heel dicht bij de 0 komen door je tegemoetkoming.
 
J

J.J

Gast
Zo @Lai we kunnen elkaar de hand geven, je doet ook goed je best de kosten laag te houden, maar houd de vochtigheid goed in de gaten, dat kan je gezondheid kosten, en honden en katten kunnen je uitgaven ook aardig op schroeven, en kijk uit voor geur overlast, want je doet je wel om de andere dag, maar de geur kan ook in de rest van je huis en kleren gaan zitten.
Wij leven dus ook sober maar zijn wel brandt schoon, en hebben altijd een heel fris huis gehad.
Voor draadloos internet zijn we maar €8.50 kwijt hebben ook negen maanden in een klein T3-campertje gewoond, ik las dat je ook een camper hebt, dus is draadloos internet misschien ook wat voor jou, dat hadden we trouwens nog niet in het T3-campertje.
We hebben ook een tijdje antikraak gewoond in een ABN AMRO pand, omdat we toen in huurwoning met alle vaste lasten, honderd Euro over hielden om de rest van te doen.
O ja nog een kleine tip zorg voor het douchen dat je goed doorgewarmt bent.
Voor de rest doe je het besparen toppie.

Sterkte makker en houd het koppie er bij.
 

Lai

Prepper goeroe
Als je geen gas water of elektra verbruikt kan je je beter af laten sluiten. Hoef je ook niks te betalen aan vast recht. Kost eenmalig een bedrag en dan is het klaar.

@J.J maakt je geen zorgen om geur overlast. Ik was mij op de andere dagen gewoon met water en zeep en elke avond. Mijn wasmachien draait 2 á 3 x per week. (geeft een idee van hoeveel was 1 persoon maakt) Als ik onder de douche stap kom ik net van bed, dus warm zat. Zelfs na het douchen (dat is altijd met lauw water) heb ik het nog bloed heet en laat ik zelfs de honden in hemt uit bij 5 graden.

Huis word regelmatig geveegd en met verwarmt regenwater gedweild. Er word het hele jaar door gelucht, oftewel de achter deur en ramen staan gerust de hele dag open zolang het maar niet hoost en vriest. Maar je ruikt wel dat ik honden en katten heb. (en mijn eten nog wel eens laat aanbranden)

Dit huisje is bekent met vochtproblemen, is steensmuur, meer dan 100 jaar oud, gebouwd boven een bron, zeer slechte voegen, dak wat lekt (ze kunnen het niet vinden) wel dubbel glas, maar kit is rondom uitgedroogd waardoor er in de winter een dikke laag condens op de ramen staat, om nog maar te zwijgen van het wegwaaien als de wind er op staat. Ik heb een hygrometer gekocht en het is schrikbarend vochtig. Nu met 5 ramen op flinke kier open (katten kunnen er net niet uit) bijna 80 % luchtvochtigheid.
Voor een aantal dingen heb ik al oplossingen gemaakt en het is een stuk opgeknapt. Heb 5 vochtvreters staan die het jaar rond hun best doen.
Het huis zelfs maakt mij niet ziek, de berkenbomen in de omgeving wel. Heb er 12 in een straal van 50 meter staan en vorig jaar is gebleken dat ik rete allergisch ben voor deze bomen.

Echt brand schoon is het hier niet, wil ik ook niet. Voel mij daar absoluut niet prettig bij. Ben een chaoot in het hoofd en ook in huis is het niet echt veel anders. Dit geeft mij rust. Een schoon opgeruimd huis brengt bij mij juist veel onrust.

Ik leef voor mijn dieren, en dus mogen deze ook wel wat kosten. Mijn oudste hond is chronisch ziek en zit aan medicatie + bloedonderzoeken om de 3 maanden. 2 pony's staan bij een boer op half pension basis, moet (wil) veel zelf doen. En deze hebben hun kosten ook. Ik kies voor dieren en ben verplicht ze alle basis zorg te geven die ze moeten hebben. Zonder dieren is het geen leven voor mij.

Ik heb al jaren internet via een dongel (draadloos via mobiel nummer), maar sinds het samen gaan van vodafone en ziggo is de verbinding bagger.
 

Niels

Mankinds only hope
Ik heb al jaren internet via een dongel (draadloos via mobiel nummer), maar sinds het samen gaan van vodafone en ziggo is de verbinding bagger.
Het is maar een idee, maar probeer een andere aanbieder, en een goede dongel, of goed toestel (met 4G).

Mijn verbinding op mijn privé mobiel, zakelijke mobiel en zakelijke iPad is allemaal 4G, en zijn allemaal sneller dat mijn Glasvezelinternet thuis :p.
 

QuickFix

Diehard Prepper
Iedereen met een netaansluiting krijgt per jaar een bedrag terug als tegemoetkoming in de energiebelasting. Vorig jaar was dat ongeveer €375 euro.
Hoe krijg je dat dan terug, want ik kan me niet herinneren dat ik ooit ergens door de staat voor gesponsord ben. :confused:
 

Lai

Prepper goeroe
Laatst bewerkt:
@Niels ik heb 4G en breedband, dongel is van maart dit jaar, nieuw. (had hier voor een dongel van de kpn die gesneuveld is) Heb 2 jaar geleden abonnement bij vodafone afgesloten vanwege (nu zelfde) problemen bij kpn. Tot maart dit jaar geen problemen gehad. Dachten nog aan oude laptop + windo's xp, heb nu een nieuwere laptop met windo's 10. Blijft een probleem. Dongel blijkt ook sinds maart niet meer ge-update te zijn. Oorzaak onbekend.

Mijn stroom verbruik afgelopen jaar is 381 kwh. Vorig jaar had ik mijn oude vriezertje nog die bleek zo'n 3 kwh per dag te verbruiken. Geen wonder voor een oudje van meer dan 35 jaar oud. Fabrikant had geen eens meer info over deze vriezer, laat staan onderdelen die passen. Dus werd het een nieuwe A met veel +jes. En dat scheelt erg veel met een verbruik van 107 kwh per jaar. Kosten een paar centen, maar dat verdien ik zo goed terug. + hij komt straks ook in mijn camper.

Voor degene die in de winter bewuster wil stoken, zet een ventilator hoog (op een kast of zo) Dan word de warmte onder het plafon door de kamer geblazen en word het bij de vloer warmer en kan de verwarming lager. Mijn vader verklaarde mij voor gek (niet ongewoon :p) maar heeft het uitgeprobeerd afgelopen winter. Hij had duidelijk minder stook kosten dan de winters ervoor. Extra elektra verbruik was verwaarloosbaar. Om was in huis te drogen op natte dagen dat het niet buiten kan hangen werkt het ook. ;) Was droogt sneller. Hang je de was onder het plafon (dus hoog) met ventilator werkt nog beter.
 
L

LadyPrepper

Gast
Ik zit vol verbazing deze thread te lezen; 1 euro per maand aan energie .. zet daar maar een paar nullen achter voor mij. Ik vind het echt heel knap dat jullie dit allemaal doen maar aan mij niet echt besteed.. toch leuk om te lezen!!
 

Lai

Prepper goeroe
@LadyPrepper het is € 1,- per JAAR. :fluit:

Als je de financiën hebt is het vervangen van oude apparaten voor A +++ absoluut een goede investering die zich ook op redelijk termijn terug betalen.
Want zeg nou eerlijk, een tafel model vriezertje dat op 3 kwh per dag draait of eentje die veel plusjes heeft en maar 107 kwh per jaar verbruikt. Is al gauw een besparing van 988 kwh per jaar. Scheelt wel ff een kleine € 200,- per jaar voor 1 apparaat. Dus kan ik mijn nieuwe vriezertje in minder dan 3 jaar "terug verdient" met de besparing op mijn oude.
Zo heb ik een A+ wasmachine en een A++ vaatwassertje, led tv-tje en blu-ray spelertje (blijkt ook minder te verbruiken de een dvd speler) Dan kom je al snel aan een lagere energie rekening. :D
 
Bovenaan