@Nomad SODIS werkt in NL beroerd en wat je drinkt is dan gokken. Ergens in Spanje of zuidelijker in de Sahel, daar is de methode uitgetest en schijnt te werken. Maar oh wat zou ik gewoon graag een waterfilter bij me hebben waarmee je veel meer zekerheid hebt.
@JiJi mind Zo'n zelfgemaakt waterfilter werkt niet, nu ja, op youtube wel, maar helder water is niet per definitie veilig water. De deeltjes filtratie is bij lange na niet fijn genoeg om veelvoorkomende schadelijke bacteriën te kunnen filteren.
Actieve kool en houtskool zijn ook twee heel verschillende zaken! Actieve kool heeft een reactie oppervlakte wat al gauw een 100.000 keer groter is dan houtskool uit het kampvuur. Dan nog werkt actieve kool alleen effectief bij lange en dus zeer trage doorstroming. Alleen aromaten binden gaat wel snel, maar meeste chemicaliën en zware metalen vergen echt meer.
Als je echt geen enkele andere mogelijkheid om je water veilig/steriel te maken, ok, dan zou ik ook tenminste met iets dergelijks filteren, maar heb niet de illusie dat ik dan voorkom dat ik aan de diarree raak of erger.
Stap 1: Belangrijkste bij veilig water drinken is om te beginnen de meest geschikt bron te kiezen. Vers regenwater, snelstromend beekje hoog in de bergen, of diepe put, ik dronk het vroeger gewoon rechtstreeks. Hoe je ook filtert, je begint met het schoonste water wat je kunt vinden of verzamelen.
Stap 2: Zodra het stilstaat, dieren erbij kunnen (wat nagenoeg altijd het geval is), moet je het op e.o.a manier
steriliseren. Dus filtreren met micronfilter, koken, UV lamp, dunne bleek, jodium, kaliumpermanganaat of watertabletten e.d. Hiermee verwijder/dood je alle bacteriën. Soms ook virussen, maar dat is eigenlijk alleen in de tropen noodzakelijk.
Een in de praktijk werkend en oerdegelijk goedkoop filtertje is de Sawyer Mini, nog steeds de eerste die ik aanraad of zijn grotere broertje de Squeeze, die ik zelf al jaren gebruik (en nog steeds dezelfde). Ideaal voor nood, in de auto of rugzak. Voor thuis en regelmatig gebruik (in de camper, tuinhuisje of offgrid wonen) zijn er grotere en praktischer modellen natuurlijk, van verschillende merken.
Steripen met UV led is handige toevoeging naast een filter tegen de virussen.
Stap 3: Daarna komt pas actieve kool kijken voor eventuele aromaten (die geven smaak aan je water), chemicaliën en misschien zware metalen, als je een heel groot actieve kool filter gebruikt, met druppelsgewijze doorstroom. Deze stap is alleen ter verbetering van de smaak, die chemicaliën en wat zware metalen gaan natuurlijk pas gevaar opleveren als je ze jaren lang zou drinken en slechte keuze maakt bij Stap 1.
Er zijn honderden manieren om met natuurlijke materialen iets te improviseren, maar het onderdeel 'veilig drinkwater' alleen als kennis te preppen??? Zou ik nou bij dit onderwerp juist niet doen. Liever met m'n keukenmes op stap en waterfilter, dan stoer rambo mes op zak zonder zekere drinkwater oplossing. Al die geïmproviseerde manieren geven onduidelijke en onbewezen resultaten, als was het maar omdat de uitvoering nooit dezelfde is. Voor minder dan 40 euro (misschien zelfs maar 30) heb je gewoon een betrouwbaar waterfilter voor de eerste en meest belangrijke levensbehoefte naast zuurstof.
Een waterfiltertje + wat kennis en je bent altijd veilig voorzien.
